Featured

Welke grote gevolgen heeft het Multiverse voor het Marvel Cinematic Universe?

Nieuwe werelden, nieuwe personages, maar ook bekende!

door Bram de Groot om 23:17 in Featured
Wordt het Marvel Cinematic Universe vanaf Spider-Man: Far From Home het Marvel Cinematic Multiverse? De recente trailer voor Far From Home en gebeurtenissen in Avengers: Endgame lijken dit aan te geven. Maar wat betekent dat voor de filmreeks?


Hieronder volgen SPOILERS!


Recent introduceerde Sony Pictures succesvol het vergelijkbare 'Spider-Verse' en op basis van de vele comics en de geruchten rond tijdreizen in Endgame viel al een beetje te voorspellen dat het multiversum op den duur geïntroduceerd zou gaan worden in de MCU-filmreeks. Het is nu bevestigd; het Marvel Cinematic Universe zal het concept vanaf Far Frome Home definitief moeten omarmen.

Universa in comics en films

In de comics leven de helden vooral in het universum Earth-616, al zijn er ook vele andere universa. In de strips van Marvel worden deze realiteiten bewaakt door bepaalde personages. In de comics én de MCU-films zijn dat onder meer de "Sorcerers", waarvan Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) er één is in de filmreeks. In de comics speelt ook Captain Britain hierbij een belangrijke rol. Het huidige Marvel-filmuniversum werd tot op heden Earth-199999 genoemd, maar lijkt nu ook Earth-616 te gaan worden op basis van een hint in Endgame en onderstaande eerste clip uit Far From Home.


Tijdreizen creëert universa

Tijdreizen is een raar element in het Marvel Cinematic Universe, maar ook heel simpel uit te leggen. Teruggaan in de tijd kan, maar de tijd van waaruit gereisd wordt kan niet veranderd worden; er kan enkel een nieuwe tijdlijn gecreëerd worden. Dit heeft voordelen en nadelen. Zaken uit het heden kunnen dus naar het verleden gaan, en andersom. Wordt de tijd dusdanig veranderd, bijvoorbeeld door de dood van een bepaald personage, dat start een nieuwe tijdlijn. De tijdlijn in de toekomst blijft echter gewoon bestaan. Gebeurtenissen die reeds zijn voltrokken kunnen niet opgedaan gemaakt worden in het Marvel-multiversum. De nieuwe tijdlijn betekent ook een nieuw universum.

Eerste hints in Endgame en Far From Home

In Endgame is één alternatieve tijdlijn te zien, namelijk de scène aan het einde waarin we Steve Rogers (Chris Evans) en Peggy Carter zien. Ook wordt er over alternatieve tijdlijnen gesproken. In de trailer voor Far From Home wordt daadwerkelijk gesproken over het multiversum en wordt gezegd dat het personage Mysterio (Jake Gyllenhaal) door de eerste Snap van Thanos op aarde is beland, via een gat in onze dimensie vanuit Earth-833. De vraag is hoe Far From Home dit verder uitwerkt.


Kansen en bedreigingen van het multiversum

De grootste kans is dat de poorten worden geopend naar werelden waarin andere en alternatieve Marvel-personages de dienst uitmaken. In de comics zijn er universa voor bijvoorbeeld bepaalde X-Men en de Ultimate Fantastic Four. De grootste bedreiging is dat Marvel met het multiversum een weg inslaat die voor de gemiddelde kijker te complex wordt. Deze week werd bekend dat uit Endgame een scène is geschrapt waarin de opgegroeide dochter van Tony Stark / Iron Man (Robert Downey Jr.) wordt bezocht.

Deadpool?

Het is aangegeven dat Walt Disney en Marvel Studios niet doorgaan met het huidige X-Men filmuniversa. Deze reeks wordt binnenkort afgerond met X-Men: Dark Phoenix. Wel blijft de Deadpool-reeks bestaan. Opvallend genoeg is in Deadpool 2 tijdreizen al geïntroduceerd. In die film zit namelijk één van de bekendste tijdreizigers uit de strips: Cable, gespeeld door Thanos-acteur Josh Brolin. Zien we de acteur dan toch een keer terug in het Marvel Cinematic Universe? Met het multiversum zou zomaar Earth-TRN414 bezocht kunnen worden... En wat te denken van het universum van Venom?9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rich Art

Avatar

Ik kan me niet voorstellen dat ze het ingewikkeld gaan maken. Betalende kijkers die afhaken.. Daar zit Disney echt niet op te wachten...

ExtraDip3000

Avatar

Al die fans zitten nu al te soppen in hun stoel van het idee dat er een multiversum wordt geïntroduceerd (bestaat). Zal waarschijnlijk wel een lokkertje zijn om maar zoveel mogelijk mensen die bios in te krijgen..

MikeyMo

Avatar

Dat hele multiversum zal wel een lul-smoesje van Mysterio zijn. Dat was nou eenmaal een bad guy in de comics. Dat zal hier niet anders zijn.

Civilian Supreme

Avatar

Hou aub op met die multiverse onzin.
Als je niks meer kan verzinnen stop dan gewoon.

Dale Cooper

Avatar

Eigenlijk is dit ook al gedaan met de Arrowverse, zo hebben ze de Supergirl serie erin gekregen toen deze op het zelfde netwerk als Arrow en the Flash kwam..

Ang3l

Avatar

@Civilian: Dat is geen verzinsel van t film universum hoor ;) Het multiverse bestaat al decennia in de comics en echt niet alleen in die van Marvel.

Civilian Supreme

Avatar

Ang3l
Dat kan wel zo zijn maar ik vind het concept waardeloos. Wat voor spanning heb je dan nog?! Alles kan, alles mag, is er iemand dood pluk je hem uit een ander universum.
Bijvoorbeeld in The Flash serie vond ik het leuk tot dat ze het multiverse erbij brachten.

LeonardoPacino

Avatar

@Civilian Supreme:

En als jij het niet meer ziet zitten, dan stop je toch met kijken (en zeiken)?

Civilian Supreme

Avatar

Leonardo pacino
Dus kritiek hebben staat gelijk aan zeiken? Dan kunnen de reacties in het vervolg beter uitgeschakeld worden.
Of ben jij een marvel fanboy die 0,0 % kritiek duld op die films.

NieuwsFilm

meest populair