Taika Waititi (Thor: Ragnarok) maakt animatieversie van cultklassieker 'Flash Gordon'

Taika Waititi (Thor: Ragnarok) maakt animatieversie van cultklassieker 'Flash Gordon'

De campy film uit 1980 krijgt een getekende herwerking.

Fox probeert al een tijdje om iets nieuws te doen met Flash Gordon, bij het grote publiek bekend als die cultfilm uit 1980. Verschillende regisseurs passeerden de revue. Nu heeft moederbedrijf Disney besloten om er een animatiefilm van te maken, en is Taika Waititi, de regisseur van Thor: Ragnarok, aangesteld als regisseur van dit project.

Hoewel wij Flash Gordon vooral als film kennen, met Sam J. Jones en Max von Sydow in de hoofdrollen, is het begonnen als stripreeks in 1934. In de reeks wordt de Aarde bedreigd door een botsing met de planeet Mongo. Flash Gordon moet dit zien te voorkomen, en wordt in een raket weggestuurd om het op te nemen tegen de leider van Mongo: Ming the Merciless. Na de stripreeks volgen nog een aantal films en tv-series, waarvan die uit 1980 de bekendste is. Daarom is het misschien niet zo verwonderlijk dat Fox/Disney Taika Waititi vroegen als regisseur. Immers heeft hij met Thor: Ragnarok bewezen dat hij een comic bookverfilming tot een goed einde kan brengen. Fox had het project eerder al aan Matthew Vaughn (Kingsman) en Julius Avery (Overlord) voorgelegd, maar er werd niet echt aan begonnen. Na de overname van Fox heeft Disney de film weer opgenomen, maar dit keer als animatiefilm in plaats van live action.

Campgehalte
De film Flash Gordon was in 1980 vooral een succes in het Verenigd Koninkrijk, en deed het niet onaardig in de VS. In Nederland bracht de film echter minder op. In totaal haalde de film een opbrengst van meer dan het dubbele van het productiebudget, en de recensies varieerden van voorzichtig positief tot eerder negatief. Het was een film met een duidelijk campgehalte, de typische jaren 80-soundtrack van Queen maakte het plaatje compleet. Door de humor en volslagen gekheid kreeg de film een cultstatus, aangewakkerd door Seth MacFarlane, die er in Ted (2012) aan refereerde.

Taika Waititi is op dit moment bezig aan zijn film Jojo Rabbit, waarin hij zelf Adolf Hitler gaat spelen. Zijn medewerking aan een andere film, Bubbles (toevallig ook een animatiefilm), zette Waititi dan weer stop. Daardoor kreeg hij een gaatje in zijn agenda om Flash Gordon te doen. Of we in de animatieversie weer Queen horen, weten we niet, maar ook die band is de laatste tijd weer helemaal terug. Voor de nostalgici onder ons: hieronder de trailer uit 1980.



NieuwsFilm

meest populair