Algemeen

Taika Waititi (Thor: Ragnarok) maakt animatieversie van cultklassieker 'Flash Gordon'

De campy film uit 1980 krijgt een getekende herwerking.

door Corneel Vanfleteren om 10:02 in Algemeen
Fox probeert al een tijdje om iets nieuws te doen met Flash Gordon, bij het grote publiek bekend als die cultfilm uit 1980. Verschillende regisseurs passeerden de revue. Nu heeft moederbedrijf Disney besloten om er een animatiefilm van te maken, en is Taika Waititi, de regisseur van Thor: Ragnarok, aangesteld als regisseur van dit project.

Hoewel wij Flash Gordon vooral als film kennen, met Sam J. Jones en Max von Sydow in de hoofdrollen, is het begonnen als stripreeks in 1934. In de reeks wordt de Aarde bedreigd door een botsing met de planeet Mongo. Flash Gordon moet dit zien te voorkomen, en wordt in een raket weggestuurd om het op te nemen tegen de leider van Mongo: Ming the Merciless. Na de stripreeks volgen nog een aantal films en tv-series, waarvan die uit 1980 de bekendste is. Daarom is het misschien niet zo verwonderlijk dat Fox/Disney Taika Waititi vroegen als regisseur. Immers heeft hij met Thor: Ragnarok bewezen dat hij een comic bookverfilming tot een goed einde kan brengen. Fox had het project eerder al aan Matthew Vaughn (Kingsman) en Julius Avery (Overlord) voorgelegd, maar er werd niet echt aan begonnen. Na de overname van Fox heeft Disney de film weer opgenomen, maar dit keer als animatiefilm in plaats van live action.

Campgehalte
De film Flash Gordon was in 1980 vooral een succes in het Verenigd Koninkrijk, en deed het niet onaardig in de VS. In Nederland bracht de film echter minder op. In totaal haalde de film een opbrengst van meer dan het dubbele van het productiebudget, en de recensies varieerden van voorzichtig positief tot eerder negatief. Het was een film met een duidelijk campgehalte, de typische jaren 80-soundtrack van Queen maakte het plaatje compleet. Door de humor en volslagen gekheid kreeg de film een cultstatus, aangewakkerd door Seth MacFarlane, die er in Ted (2012) aan refereerde.

Taika Waititi is op dit moment bezig aan zijn film Jojo Rabbit, waarin hij zelf Adolf Hitler gaat spelen. Zijn medewerking aan een andere film, Bubbles (toevallig ook een animatiefilm), zette Waititi dan weer stop. Daardoor kreeg hij een gaatje in zijn agenda om Flash Gordon te doen. Of we in de animatieversie weer Queen horen, weten we niet, maar ook die band is de laatste tijd weer helemaal terug. Voor de nostalgici onder ons: hieronder de trailer uit 1980.8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

John Wayne

Avatar

Ik weet niet waar jullie vandaan halen dat de film uit 1980 een succes was. De film was een notoire flop. Alleen in Engeland was de film een hit. Budget van de film was $ 35 miljoen, opbrengst $ 27 miljoen. Ook de recensies waren niet lovend (hier in Nederland in elk geval). Ik heb destijds samen met een vriend de film tijdens het premièreweekend in een bioscoopzaal bekeken. Er zaten nog geen 5 man in de zaal. De grootste teleurstelling was dat sci-fi dankzij films als Star Wars en Superman een paar jaar eerder zo'n gigantische sprong naar voren had gemaakt. Flash Gordon was een enorme stap terug. Nu wordt de film als campy cult gezien, maar destijds was het gewoon bagger.

CorneelVf

Avatar

@John Wayne Ik ben te jong om het zelf meegemaakt te hebben, maar internationaal waren de reacties gemengder.
Ik heb even wat regeltjes tekst aangepast voor de nuance. ;)
Over het productiebudget bestaat onduidelijkheid, IMDB spreekt bijvoorbeeld van $ 20 miljoen. Als je daar van uit gaat, dan is de film met een opbrengst van $ 27 miljoen in de States plus nog eens £ 14 miljoen uit de UK niet helemaal een flop te noemen.

Maar zoals ik zei: ik heb de publieke reactie zeker niet bewust meegemaakt! Smiley face

Goku32

Avatar

John wayne dat heb ik niet meegemaakt ik toen was ik nog niet geboren Hahahah

RoberPaulsen

Avatar

Geniale film, destijds echt vaak gezien

Friedle1971

Avatar

John Wayne jij bent bagger ik heb van die film genoten

John Wayne

Avatar

^ Misschien concludeer ik het verkeerd, maar is 1971 je geboortejaar? In 1980 was je dus 9 en behoorde je waarschijnlijk tot de ideale doelgroep. De kids ouder dan 12 vonden het bagger.
Sam Jones, die deels gedubd werd door een andere acteur werd overigens genomineerd voor een Golden Raspberry als slechtste acteur.

Gigan72

Avatar

@john wayne

Niet elk ventje van 8 a 9 jaar uit die tijd vondt hem goed... ik weet nog heel goed dat ik het echt een kut film vondt ..echt saai en nep... maar wat wil je na Star Wars op eens deze shit.
Best jammer want Flash Gorden is best een leuk sci-fi verhaal.

NieuwsFilm

meest populair