Vaarwel Fox: Disney schrapt bijna alle Fox-films na drama rond 'Dark Phoenix'

Vaarwel Fox: Disney schrapt bijna alle Fox-films na drama rond 'Dark Phoenix'

Daarmee is het ook meteen gedaan met de hoop op wat creatieve vrijheid.

Een stuk of tien films. Meer lijkt er niet over te blijven van 20th Century Fox. Eerder vandaag bleek al dat Disney van plan was om goed te kijken naar de films die Fox ontwikkelt, maar realiseerden we ons niet hoe verstrekkend die beslissing zou zijn. The Hollywood Reporter schrijft dat Disney van plan is om alles om te gooien.

Waar Fox de afgelopen decennia heel wat films uitbracht, wordt dat aantal drastisch teruggebracht na een tegenvallend derde kwartaal voor Disney. Als gevolg daarvan zullen er nog maar een stuk of tien Fox-films per jaar gemaakt worden, waarvan de helft direct naar streamingdiensten Disney Plus of Hulu zal gaan.

Een beetje leven
Er zullen nog maar een paar franchises blijven leven: Avatar, Planet of the Apes en Kingsman. Dan zijn er nog films die al in de maak waren, waaronder Ford v. Ferrari, Death on the Nile en West Side Story, die sowieso de bioscopen gaan halen. Maar vanaf dat moment is Fox een label dat binnen Disney bestaat, zoals ook Marvel Studios, Lucasfilm, Pixar en Disney Animation dat zijn. Enkel Fox Searchlight Pictures heeft naar het schijnt niet te lijden onder de beslissing en mag de risicovollere producties die het uitbracht blijven maken.

Daarmee komt er dus ook een definitief einde aan de hoop van sommige fans dat Fox net zo onafhankelijk binnen Disney mocht werken als Marvel Studios, Lucasfilm en Pixar. Alan Horn en Alan Bergman nemen nu de leiding over Fox over en moeten ervoor zorgen dat er geen flops meer komen. Dat betekent ook meteen dat er minder risicovolle films uitkomen vanuit dat label en dat Disney daar op veilig zal gaan spelen. Vandaar dus ook de focus op franchises als Avatar.

NieuwsFilm

meest populair