Waarom heeft Sony de filmrechten van 'Spider-Man' (en niet Marvel)?

Waarom heeft Sony de filmrechten van 'Spider-Man' (en niet Marvel)?

Een duik in de geschiedenis.

Spider-Man is één van Marvels populairste helden. De webschietende buurtheld brengt miljoenen in het laatje. Je vraagt jezelf dan ook af waarom Marvel de filmrechten van Spider-Man ooit heeft willen opgeven aan Sony. Dat gebeurde in een tijd waarin de toekomst er voor Marvel minder rooskleurig uitzag.

Bekijk de afbeelding
Het is vandaag de dag ondenkbaar, maar Marvel werd eind 1996 toch echt failliet verklaard. Om snel geld te verdienen, verkocht Marvel de filmrechten van zijn helden aan Hollywood. Zo kreeg Fox de rechten van de X-Men en Fantastic Four in handen en in 1999 Sony dus die van Spider-Man. Naar verluidt betaalde Sony daar 'slechts' 7 miljoen voor.

Het water stond Marvel toen schijnbaar wel erg aan de lippen, want Marvel bood Sony ook de optie om alle filmrechten (minus de personages die reeds aan Fox waren verkocht) te kopen voor 25 miljoen.

In 2002 verscheen Sony's eerste film rondom de spinnenman en die werd een ongekend succes. Het openingsweekend - met een opbrengst van 114 miljoen - verbrak destijds records.

Bekijk de afbeelding
Langzaam ging er een lampje branden bij Marvel, want waarom zou je alleen filmrechten verkopen als je ook zelf films kunt maken? Dat bleek immers bakken met geld op te kunnen leveren.

Zo ontstond er een ambitieus plan, dat niet zonder risico's was. Marvel twijfelde, maar hakte toch de knoop door: het interne productiebedrijf Marvel Studios werd opgericht. Daarvoor moest een lening afgesloten worden van 525 miljoen dollar. Als het plan zou mislukken, dan zou Marvel de rechten van helden als Captain America, Hawkeye en Black Panther verliezen.

Interessant is overigens om te vermelden dat de rechten van Iron Man destijds nog in het bezit waren van New Line Cinema (dus Warner Bros.). Die rechten vervielen en de rest is geschiedenis - of eigenlijk niet, want Iron Man maakte als personage geen onderdeel uit van de financiële deal. Daarop moest Marvel de film met eigen geld financieren. Dit werd het startschot van het ongekend succesvolle Marvel Cinematic Universe.

Bekijk de afbeelding
Terug naar Sony. De drie Spider-Man-films die Sam Raimi voor de studio maakte waren een succes, maar de samenwerking liep daarna stuk. In 2012 verscheen er een reboot, The Amazing Spider-Man. Deze film viel minder in de smaak en het vervolgdeel kon al helemaal niet rekenen op een enthousiast onthaal. Sony vond tevens dat The Amazing Spider-Man 2 niet genoeg geld in het laatje had gebracht.

Uiteindelijk leidde dat tot de welbekende gesprekken met Marvel. Deze mondden uit in een droomdeal; Marvel zou Sony's films voortaan produceren en in ruil daarvoor mocht Marvel Spider-Man ook gebruiken in zijn andere films. Homecoming (2017) en Far From Home wisten de magie van Spider-Man uit de comics perfect naar het witte doek te brengen.

Helaas is inmiddels bekend dat de deal tussen Marvel en Sony waarschijnlijk niet wordt verlengd. Sony behoudt de filmrechten van Spider-Man. Iedere X jaar moet Sony een nieuwe Spider-Man-film maken, anders verliest de studio de rechten. Dat gebeurt ook als Sony ooit verkocht wordt aan een ander bedrijf.

Marvel moet het dus waarschijnlijk voorlopig nog even doen zonder zijn bekendste held.

NieuwsFilm

meest populair