Celebrity

Andy Serkis (Gollum): Nieuwe filmtechnieken kunnen voor problemen gaan zorgen

We moeten voorzichtig te werk gaan.

door FilmTotaal om 13:16 in Celebrity
Andy Serkis is een acteur en regisseur, maar is voornamelijk bekend als dé motion capture expert. Zo was hij bijvoorbeeld te zien als Gollum/Smeagol in Lord of the Rings en The Hobbit films en als Caesar in de Planet of the Apes-trilogie. Tijdens een recent interview liet de acteur zich uit over de nieuwe digitale filmtechnieken, iets waar hij zich zorgen over maakt.

''Er zijn telkens meer en meer mogelijkheden, we kunnen vandaag de dag bijna alles. Maar van wie is een acteerprestatie als deze kan worden bewerkt, gebruikt of gekopieerd in een andere film? In de muziekwereld is deze vraag steeds aan de orde. En wie behoort wat exact toe en waar trekken we de grens?''

Opletten
''We hebben tegenwoordig de mogelijkheid om fotorealistische personages te creëren, acteurs digitaal te verjongen of zelfs uit de dood te doen opstaan. Dit roept heel wat vragen op...''. Denk bijvoorbeeld maar aan de jongere versies van Will Smith in Gemini Man en Robert De Niro in The Irishman, terwijl bijvoorbeeld Peter Cushing terug tot leven werd gebracht voor Star Wars: Rogue One en Paul Walker voor Furious 7.

Ook moeten we volgens Serkis opletten wat betreft de motion capture. Er zitten volgens hem goede kanten aan. Zo kunnen andersvalide acteurs en actrices mensen zonder beperkingen vertolken maar er dreigt ook juist een gevaar voor diversiteit. ''Performance capture betekent het einde voor typecasting. Een zwarte acteur kan nu in principe Abraham Lincoln spelen, terwijl een blanke man zoals ik Martin Luther King zou kunnen neerzetten'' gaat Serkis verder. ''Dat is echter een ethische kwestie. Aangezien diversiteit heel belangrijk is, begrijp ik dat het gevoelig ligt''.

NieuwsFilm

meest populair