Danny Torrance is in 'Doctor Sleep' alcoholist: nog 5 personages met een drankprobleem

Aan de onderkant van de maatschappij vind je vaak de interessantste personages.

De gruwelen van het Overlook Hotel zijn Danny Torrance niet in de koude kleren gaan zitten. Aan het begin van Doctor Sleep drinkt de getraumatiseerde verpleger dan ook grote hoeveelheden alcohol om zijn Shining te onderdrukken. Hoewel dit geen levensstijl is die we als FilmTotaal willen aanbevelen, heeft alcoholisme een aantal prachtige filmrollen opgeleverd. Hierbij vijf personages nader bekeken.




Bekijk de afbeelding
Willie Stokes
De meeste alcoholisten zijn mensen om medelijden mee te hebben, maar dat geldt niet voor Willie Stokes. Deze Bad Santa is allesbehalve een koorknaapje. Het hele jaar drinkt hij tot hij erbij neervalt. Slechts enkele weken per jaar heeft hij een baan als Kerstman in winkelcentra. En zelfs dat klinkt mooier dan het is, want zijn enige doel is om tijdens kerstavond de boel te beroven. Maar dan ontmoet hij een onschuldige jongen die gelooft dat Willie de échte Kerstman is en ontstaat er een sprankje menselijkheid in de beroepscrimineel.




Bekijk de afbeelding
Gwen Cummings
Alcoholisme treft niet alleen mannen. In 28 Days is het niemand minder dan Sandra Bullock die gestalte geeft aan een jonge vrouw die niet beseft dat ze een probleem heeft. Maar nadat Gwen het huwelijk van haar zus op stelten zet, moet ze voor de rechter verschijnen. Hier krijgt ze een keuze opgelegd; gevangenisstraf of 28 dagen naar een ontwenningskliniek. In eerste instantie weigert ze in de kliniek mee te werken, maar langzaam ziet ze in dat haar leven een nieuwe richting moet inslaan.




Bekijk de afbeelding
Henry Chinaski
Het verhaal van Barfly is gebaseerd op het leven van dichter en schrijver Charles Bukowski, al werd hij in de film vernoemd naar diens alter ego. Henry Chinaski vult zijn dagen met drinken, schrijven, vechten en nog meer drinken. Na een ruige nacht ontmoet hij Wanda, een vrouw die zijn passie voor alcohol deelt. Hun opbloeiende relatie is er dan ook één met pieken en dalen. Mickey Rourke speelt een toprol als de licht ontvlambare hoofdpersoon. 18 jaar later verscheen met Factotum een soort vervolg, waarin Matt Dillon de rol overnam.




Bekijk de afbeelding
Joe en Kirsten Clay
In de jaren zestig werd nog niet heel openlijk gesproken over huiselijke problemen. Des te harder kwam Days of Wine and Roses destijds dan ook binnen. Joe Clay is een populaire PR-man, die te vaak diep in het glaasje kijkt. Wanneer hij met de mooie Kirsten sleurt hij haar langzaam mee in zijn ellende, met alle gevolgen van dien. Hoewel je het alcoholmisbruik niet zo expliciet ziet als in latere films, draait het hier om de gevolgen bij een jong gezin. Days of Wine and Roses is dan ook een stuk minder hoopvol dan veel van zijn tijdgenoten.




Bekijk de afbeelding
Ben Sanderson
Er zijn van die films de als een baksteen op de maag liggen. Het sobere Leaving Las Vegas - waarin je een alcoholist steeds verder ziet wegglijden - behoort tot die categorie. Wanneer scriptschrijver Ben Sanderson vanwege zijn alcoholmisbruik wordt ontslagen, besluit hij naar Las Vegas te vertrekken met maar één doel; zich letterlijk dood drinken. Daar ontmoet hij Sera, een prostituee die al lang niet meer gelooft in een mooie wereld. De twee vinden troost bij elkaar, maar het is de vraag of de neerwaartse spiraal nog kan worden omgezet. Hoewel je het op basis van de laatste jaren niet zou denken, speelt Nicolas Cage de sterren van de hemel en hij ontving dan ook terecht een Oscar voor zijn rol.

Welke is jouw favoriet, al dan niet uit dit rijtje?

NieuwsFilm

meest populair