Featured

De 5 beste films van 'Joker'-acteur Joaquin Phoenix!

De stemmen zijn geteld; de uitslag staat op FilmTotaal.

door Bram de Groot om 22:30 in Featured
Met zijn rol als het titelpersonage heeft acteur Joaquin Phoenix een belangrijk aandeel in het succes van de DC-film Joker die ondertussen een opbrengst van bijna één miljard dollar noteert aan de wereldwijde bioscoopkassa's. Maar welke andere indrukwekkende rollen heeft Phoenix neergezet?

Met de poll Wat is de beste film van 'Joker'-acteur Joaquin Phoenix? keken we naar flink wat opvallende films waarin Phoenix heeft meegespeeld. Hieronder de top vijf na die poll!

1. Gladiator (2000)

Dit is de Oscarwinnaar Beste film uit 2001. De film van regisseur Ridley Scott werd wereldwijd bejubeld en was een groot financieel succes. Phoenix speelt de Romeinse tiran Commodus, de tegenstander van de held Maximus Decimus Meridius van Russell Crowe. Het betekende de definitieve doorbraak voor Phoenix. De Oscarnominatie voor Beste mannelijke bijrol was helemaal op zijn plaats.


In Gladiator wordt de Romeinse generaal Maximus ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.

2. Walk the Line (2005)

In deze muzikale biopic van James Mangold speelt Phoenix de rol van de singer-songwriter Johnny Cash en heeft Reese Witherspoon de rol van June Carter, de tweede vrouw van Cash. De film werd voor vijf Oscars genomineerd. Phoenix kreeg een nominatie voor de hoofdrol. Uiteraard was de film ook een financieel succes.


Walk the Line schetst het beeld van een persoon die zijn verleidingen oversteeg en uitgroeide tot een icoon. De film geeft het aangrijpend verhaal weer van een man die zich door de donkerste periode van zijn leven worstelde dankzij de passionele liefde tussen hem en June Carter. Hun passie is heel zijn leven een inspiratiebron voor zijn werk geweest en kenmerken de muziek en minimalistische stijl van Cash.

3. Her (2013)

Deze kleinere film van Spike Jonze wist vooral bij de critici veel indruk te maken, evenals in de wereldwijde filmhuizen. Er waren vijf Oscarnominaties, maar Phoenix kreeg er geen. Door velen wordt deze rol wel gezien als zijn beste tot op dat moment en misschien wel tot op heden.


In Her is Theodore Twombly een complex en gevoelig man die zijn geld verdient door middel van schrijven van persoonlijke en liefdevolle brieven in opdracht van andere mensen. Nog vol verdriet door het stuklopen van zijn jarenlange relatie, raakt hij geïntrigeerd door een nieuw geavanceerd computersysteem, wat een geheel eigen identiteit vormt op basis van de voorkeuren van de gebruiker. Wanneer hij het systeem activeert ontmoet hij Samantha, een vrouwelijke stem met een verrassend menselijk gevoel voor humor en empathie. Hun vriendschap verdiept zich steeds meer door alle input en ervaringen die Theodore en Samantha met elkaar delen, en lijkt zelfs tot een gevoel van liefde voor elkaar te evolueren.

4. You Were Never Really Here (2017)

Ook in deze stevige misdaadfilm van Lynne Ramsay speelt Phoenix weer een prachtrol. Het is wel de onbekendste film in de lijst - gezien de beperkte box office omzet - en daarom is het voor velen waarschijnlijk de grootste must see in de lijst. Tijdens het 2017 Cannes Film Festival werd Phoenix uitgeroepen tot Beste acteur.


In You Were Never Really Here is Joe een getraumatiseerde oorlogsveteraan die als een schaduw door het leven gaat. In dienst van een bevriende privé-detective krijgt hij de opdracht om de vermiste minderjarige dochter van een bekende politicus op te sporen. Wanneer hij haar redt uit een bordeel in Manhattan raakt hij echter verstrikt in een wereld van corruptie en wraak en roept hij een golf van extreem geweld op zich af.

5. The Master (2012)

Deze film van Paul Thomas Anderson is eveneens een prachttitel. Financieel gezien deed het drama het mager, maar het spel van Phoenix, en ook van Philip Seymour Hoffman en Amy Adams, is geweldig. Geen wonder dat Phoenix voor een derde keer werd genomineerd voor een Oscar voor Beste hoofdrol.


The Master speelt zich af na de Tweede Wereldoorlog waar de intellectuele man Lancaster Dodd een nieuwe religieuze organisatie opricht. De getraumatiseerde marinier Freddie Sutton keert verward thuis van de oorlog en wordt al snel de rechterhand van Lancaster. Maar naar mate de organisatie populariteit begint te winnen, krijgt Sutton twijfels over de organisatie en de gedachten van zijn meester.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Lord Bono

Avatar

Beetje matige keus van de bezoekers van Filmtotaal. Overduidelijk films 2 t/m 5 niet gezien als ze op Gladiator stemmen.

Goku32

Avatar

Lord bono, ik heb alles gezien, maar gladiator is wel een duidelijke winnaar. Want gladiator is wat een film Geweldig maakt. Alles aan de film klopt gewoon

centr1no

Avatar

^^
Ik durf wel te beweren dat Gladiator waarschijnlijk wel door meer mensen gezien is dan de andere vier.
Hij is het oudst en ook het bekendst.
Aangezien het een ander genre is dan de anderen is het ook lastig vergelijken (ik heb aan de poll daarom niet mee gedaan), maar persoonlijk zou ik toch Gladiator de 'beste' film noemen.
Het is niet de beste rol van Phoenix, maar dat was de vraag ook niet.

Noxin

Avatar

Her was een geweldige film, zeker een aanrader.

Pietjebam

Avatar

Gladiator is zo overrated lol

Decepticon

Avatar

Walk the Line en You Were Never Really Here moet ik nog steeds zien.
The Master vind ik een boutfilm.

Pepej

Avatar

Net You were never really here gezien op Netflix, ook sterk, een soort opmaat naar Joker..
Walk the line lang geleden gezien, vooral de wisselwerking tussen Reese Witherspoon en Phoenix is daar subliem, ik ben wel fan..
Toch vind ik hem in gladiator echt geweldig, de emoties die hij erin legt, de dreiging die daar tegelijkertijd ook vanuit gaat...
Hij is ook daar volkomen geloofwaardig in zijn rol, de dialogen met zn vader, zn zus, met Maximus..

Sunspot

Avatar

Joker!

Walk the Line was niet zo voor mij, Her was cool. Rest geloof ik niet gezien

Vond hem in Gladiator niet zo trouwens

NieuwsFilm

meest populair