'The Avengers' en 'Avatar' moeten de Chinese bioscopen gaan redden

Grote films krijgen een re-release om de filmtheaters een welverdiende boost te geven.

Nu de coronacrisis in China aan de beterende hand is, begint het dagelijkse leven weer langzaam normaal te worden. Dat betekent dat de bioscopen ook weer opengaan. Maar dat betekent niet dat alles weer bij het oude is.

Sinds een week zijn er ongeveer 700 Chinese bioscopen gestart met het vertonen van films. Het betreft hier vooral kleinere zalen in de minder getroffen gebieden. Zij hebben besloten om enkele van de grootste successen van de laatste jaren opnieuw te vertonen.

Daar zijn twee redenen voor. Aan de ene kant verwacht men dat bezoekers nog aarzelen om naar de bioscoop te komen. Tegelijkertijd kunnen ze studio's nog niet overtuigen om de nieuwste films hun kant op te sturen.

Strijd
Daarom doet toezichthouder Film Bureau een geste. Cinemas mogen de komende tijd nationale blockbusters opnieuw vertonen en hiervan mogen zij de volledige opbrengst houden.

Normaal gaat er nog zo'n 43% naar filmstudio's en producenten. De Chinese bioscoopbezoeker kan zo nogmaals genieten van bijvoorbeeld Wolf Warrior 2, Wandering Earth en The Last Wolf.

Daarnaast zullen zij in enkele internationale succesfilms herhalen. Het betreft hier alle vier de Avengers films, Avatar, Inception en Interstellar. Hiervoor gelden overigens wel de normale regels.

Door deze maatregel laait ook weer de strijd op tussen de twee grootste blockbusters allertijden. Zou dit de balans weer kunnen veranderen voor Avatar en Avengers: Endgame?

NieuwsFilm

meest populair