'Dune'-monteur zegt dat overvloed aan 'over-cutting' films en series verpest

Volgens Joe Walker gebeurt het meer en meer.

Joe Walker wordt gezien als een van de beste monteurs in de filmindustrie. Ondanks het feit dat hij nog nooit een Oscar heeft gewonnen, werd hij wel twee keer genomineerd voor zijn werk voor 12 Years a Slave en Arrival. Ook wist hij hoge ogen te gooien met zijn werk voor Blade Runner 2049, Sicario, Widows en werkt hij opnieuw samen met regisseur Denis Villeneuve aan Dune, een film waar veel mensen halsreikend naar uitzien.

Walker's werk mag dan wel geprezen worden, hij vindt zelf dat veel monteurs vandaag te dag veel te veel over-cutting (het overbodig vaak wisselen tussen shots) gebruiken in films en voornamelijk tv-series van streamingdiensten: ''Er worden nu overal reactie-shots tussen gepropt en er wordt snel afgewisseld en dit om geen enkele reden''.

Vreselijk
Walker heeft hier zelf een grote hekel aan: ''Ik ben er absoluut geen fan van. Bij over-cutting heb ik altijd het gevoel dat iemand me probeert mee te sleuren in een bepaalde richting om me zo te manipuleren. Dat is de grootste fout die een monteur kan maken''.

Tijdens zijn interview liet Walker eveneens weten dat een recente Oscarwinnaar zich hier ook schuldig aan maakt: ''Ik ga niet zeggen over welke film het gaat, maar er wordt echt belachelijk veel geknipt om bijvoorbeeld te tonen dat iemand aan een tafel gaat zitten. Er zit te veel beweging in die scene en komt daardoor erg rommelig over. Ik heb veel liever dat een monteur zelfbeheerst en strategisch te werk gaat''.

Het zou kunnen dat Walker het over Bohemian Rhapsody heeft, die ook de nodige kritiek kreeg van filmliefhebbers nadat de film de Oscar voor Beste Montage gewonnen had. Mogelijk heeft Walker het over de scène waar Queen hun toekomstige manager John Reid ontmoet.

NieuwsFilm

meest populair