5 bijzondere documentaires over regisseurs

5 bijzondere documentaires over regisseurs

Duik in de psyche van legendarische filmmakers met deze documentaires.

Deze week draaien maar liefst twee documentaires over regisseurs in de bioscopen. Naast QT8: The First Eight is nu namelijk ook De Dick Maas Methode te aanschouwen. Om dit heuglijke feit te vieren, gingen we op zoek naar 5 andere bijzondere documentaires over regisseurs.



A Letter to Elia


In A Letter to Elia bekijkt niemand minder dan Martin Scorsese het leven en de werken van filmmaker Elia Kazan. Hij probeert hiermee te doorgronden waarom diens werk (zoals A Streetcar Named Desire, On the Waterfront en East of Eden) zo van invloed geweest is op het zijne. 2 voor de prijs van 1 dus. Voor wie niet genoeg kan krijgen van Scorseses invloeden is er ook nog A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies.



The Kingdom of Dreams and Madness


Iedereen met een hart voor animatiefilms zou graag eens meekijken bij Studio Ghibli. Dankzij The Kingdom of Dreams and Madness kregen we die kans. Mami Sunada mocht een jaar meelopen met de groten der aarde en was aanwezig toen Hayao Miyazaki zijn onverwachte pensioen aankondigde. En dat terwijl de studio keihard werkt aan zowel The Wind Rises als The Tale of the Princess Kaguya.



David Lynch: The Art Life


Weinig regisseurs zijn zo ongrijpbaar als David Lynch. Zijn films zijn - op zijn zachtst gezegd - niet voor iedereen weggelegd. De man achter bijvoorbeeld Blue Velvet, Lost Highway en Mulholland Dr. neemt de kijker mee naar zijn jeugd. Hij probeert in David Lynch: The Art Life zijn werkwijze te doorgronden. Of je er veel wijzer van wordt is de vraag, maar interessant is het zeker.



Stanley Kubrick: A Life in Pictures


Stanley Kubrick heeft een haast mythische status in de filmwereld. Hij maakte dan ook klassiekers als Spartacus, 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange en The Shining. In Stanley Kubrick: A Life in Pictures kijkt men in korte hoofdstukken naar al zijn films en krijg je tevens een blik op de man achter de schermen.



de Palma


de Palma is weinig meer dan een gesprek met de regisseur van onder andere Carrie, Scarface, The Untouchables en Mission: Impossible. Maar als zo'n regisseur een ware masterclass geeft, dan hoeft dat ook niet meer te zijn. Brian De Palma geeft een interessant kijkje in zijn ziel, films en de wereld achter alle pracht en praal.

NieuwsFilm

meest populair