Featured

'Time to Die' voor het witte doek?

Vooruitzicht bioscoopwereld op korte termijn wel erg somber.

door Bram de Groot om 19:17 in Featured
Als we het coronavirus onder controle krijgen en mensen weer meer bewegingsvrijheid krijgen, dan zouden de bioscopen optimaal kunnen profiteren van de enorme stapel films die klaarliggen en nog steeds volop gemaakt worden. Voor de korte termijn is de hoop gevestigd op No Time to Die.

Het is de 25e Bond-film die een zichtbare rol speelt in het massale uitstel van bioscoopfilms. No Time to Die was de eerste titel die door corona ruim een half jaar werd uitgesteld en recent was het verplaatsen van de Bond-film reden voor andere studio's om nieuwe datums te prikken voor hun grote films in november en december.

Op dit moment staat No Time to Die gepland op 2 april 2021 en voor wie goed naar de kalender kijkt ziet dat er maar weinig grote films staan gepland voor het eerste kwartaal. De vier grootste films zijn Mortal Kombat (januari), The King's Man (februari), Ghostbusters: Afterlife (maart) en Morbius. Ook Hollywood weet het: corona zal ook dan nog niet weg zijn.

Corona biedt geen hoop
Dat het coronavirus zich op korte termijn aan de mens zal aanpassen is nagenoeg ondenkbaar, dus als we niets doen dan zijn we komende jaren nog niet van het virus af. Een oplossing is volgens velen een vaccin, maar voordat een (goed) vaccin wereldwijd voldoende beschikbaar is en impact heeft, zitten we waarschijnlijk zo in 2022 of later.

Een combinatie van bijvoorbeeld sneltesten, corona apps en medicijnen zou een oplossing kunnen zijn als mensen daar voldoende vertrouwen in hebben. Maar net als het vaccin is dat een traject van vele maanden, zo niet veel langer. De overheid zou bepaalde zaken verplicht kunnen stellen, maar ook dat is in veel landen alleen mogelijk via ingrijpende wetswijzigingen en daarna ook de mate van opvolging door de inwoners.

Tijd van opschuiven
Doordat er geen oplossing in zicht is, blijven bioscopen dicht of beperkt open en worden films nog zeker vaker uitgesteld. De enige nog echt grote 2020-release Wonder Woman 1984 is als behalve zeker van een verschijning met kerst en de kans dat No Time to Die nogmaals wordt uitgesteld is al met al realistischer dan menigeen vermoedt. De film werd immers als eerste uitgesteld bij "golf één" en moet nu exact een jaar later verschijnen, het vermoedelijke hoogtepunt van "golf drie".

Dit alles neemt niet weg dat de film- en bioscoopwereld proberen te overleven. Ondanks flinke beperkingen worden nieuwe films opgenomen en bioscopen opengehouden. Terwijl er veel wordt geschoven met films, lijken de bezoekcijfers van de Nederlandse bioscopen redelijk tot goed. Het aanbod wordt er de laatste weken echter niet beter op en dit geldt waarschijnlijk voor veel lokale markten. De afhankelijkheid van kaskrakers wordt steeds zichtbaarder.

Opnieuw uitvinden
Een eerste test voor een afwijkende releasestrategie van de kaskrakers is al gedaan met Tenet. De uitkomst bleek geen "homerun". Maar wie weet was deze "alternatieve distributiestrategie" geslaagder geweest met een Marvel-film als Black Widow die voor een breder publiek is gemaakt.

De film- en bioscoopwereld moeten in die alternatieve aanpak waarschijnlijk de oplossing zien te vinden. Een snel effectief ingezette alternatieve releasestrategie, vermoedelijk in combinatie met streaming, is misschien wel de uitkomst. De release van blockbusters direct via streaming, zoals Disney deed met Mulan, lijkt ook geen enorm succes en niet wenselijk bij het grootste deel van het publiek.

Geen tijd om te sterven
De angst bij velen is dat bioscopen door alternatieve aanpakken i.v.m streaming hun voortbestaan teveel in gevaar brengen. Ondanks dat er harde klappen vallen in de huidige exploitatie, zullen de grote bioscoopketens de crisis hoogstwaarschijnlijk wel overleven, onder bestaande of een nieuwe uitbaters. Zelfstandige bioscopen en filmhuizen krijgen het mogelijk zwaarder en moeten het waarschijnlijk vooral hebben van hun creativiteit, blijvende overheidssteun en liefdadigheid.

Dat streaming impact zal hebben op het witte doek, was al een kwestie van tijd en de diensten hebben nu in een razend tempo meer terrein gewonnen. Daardoor is niet ondenkbaar dat een bioscoopbezoekje op den duur een steeds luxer goed wordt doordat films waarschijnlijk minder lang in de bioscoop te zien zijn en de ticketprijs daarop wordt aangepast, mogelijk mede ook door blijvende coronamaatregelen voor de middellange en misschien wel lange termijn.

Voor de bioscoopbezoekers staat het witte doek nu grotendeels op zwart, maar onder de streep zijn mensen sociale wezens. Uitjes blijven leuk en waarschijnlijk zullen velen geen genoegen nemen met de aan huis gebonden streaming-only optie. En net als filmliefhebbers zullen bioscopen nu echt nog niet sterven.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Fluffer

Avatar

Naar de bioscoop ga je allang niet meer om iets te zien wat je nog nooit gezien hebt , die tijden zijn grotendeels voorbij,
enkel om het als eerste te zien en om inderdaad er eens uit te zijn .
Maar films die gemaakt worden om enkel via streaming te bekijken zijn toch van mindere kwaliteit vind ik , om mensen naar de bioscoop te krijgen doet men toch net iets meer moeite.

RobzZ01

Avatar

No Time to Die komt nu uit in het vermoedelijke hoogtepunt van “golf drie”?

Kunnen we dat even niet doen? Dat vervelende gespeculeer over lockdowns, golven, vaccins en hoe lang het wel allemaal niet gaat duren. We leren elke dag meer over dit virus en we kunnen ook niet van golf naar golf blijven fladderen. Laten we ophouden in deze tijd te doen alsof we een glazen bol hebben. Niemand weet hoe morgen, volgende week of volgende maand eruit ziet. Om nu al te spreken over een derde golf is voor niemand goed. We kunnen niet nog jaren door blijven gaan zoals we dat nu doen in ijdele afwachting van een vaccin. Uiteindelijk moet je kijken naar andere oplossingen op de lange termijn en niet alleen maar korte termijns beslissingen nemen zoals lockdowns, die hun effect nog altijd niet bewezen hebben.

Pronk47

Avatar

Van mijn mogen ze de bond in de Bios uit brengen je kan alle films wel uitstellen maar je heb de bioscopen ketens wel nodig, en zo geef je ze wel een mooi steuntje in de rug.
kijk we willen toch over een jaar toch met zijn alleen weer lekker naar de bioscoop

Maac

Avatar

@Rob
Speculeren en doen alsof we een glazen bol hebben zijn verschillende dingen. We speculeren juist omdát we geen glazen bol hebben.

In dit geval is anticiperen op een eventuele derde golf juist voor een heleboel mensen goed. Als je dit soort scenario's wilt voorkomen moet je je gedrag nu veranderen en dat kan niet als je van dag tot dag leeft. Als het virus je nu raakt, bijvoorbeeld financieel, dan moet je gaan nadenken over hoe je je situatie kan verbeteren, want dat gaat het virus niet voor je doen en de overheid ook niet.

Niemand beweert in de toekomst te kunnen kijken, maar claimen dat rekening houden met een mogelijk doemscenario voor niemand goed is, is heel onverstandig.

Gigan72

Avatar

Als corona net zo lang er is als bv de spaansegriep hebben we zeker nog 14 a 15 maanden te gaan.

RobzZ01

Avatar

@Maac,

Waar wat je zegt, maar ik frustreer me meer over het feit dat we alléén maar in doemscenario’s lijken te denken tegenwoordig. Het optimisme en het plezier lijkt helemaal verdwenen te zijn. Het heeft geen zin om alleen maar in doemscenario’s te blijven denken. Ja we moeten natuurlijk nadenken over de toekomst en niet van dag tot dag leven, maar alles bekijken in doemscenario’s heeft geen enkele zin. James Bond komt in April uit nu. Dat is nog een half jaar vooruit. Waarom dan nu al in een doemscenario praten van: oh die wordt toch weer uitgesteld. Laten we dat gewoon even afwachten en mekaar niet nu al gek maken met 3e en 4e golven. We leven nu in de 2e golf en niemand weet hoe we er over een paar maanden bijliggen.

Maac

Avatar

^Daarom is het belangrijk te filteren welke berichten je aandacht verdienen. Reacties hier op Filmtotaal zijn doordrenkt van sentiment en horen daarom geen plek te hebben in een discussie over het virus en een beleid dat we zouden moeten voeren. Je kan de mensen hier die voorspellingen doen over 2025 net zo goed negeren als de mensen die zeggen dat het allemaal wel meevalt en alles open willen gooien. Dit zijn geen virologen en hun reacties hier hebben geen enkele nieuwswaarde.

Niets mis met wat positiviteit in deze periode, maar hoe positief of negatief we zijn heeft geen invloed op de realiteit waarin we leven. Ondernemers die een bedrijf hebben binnen een branche waarin ze in de huidige situatie geen inkomsten hebben, moeten juist rekening houden met een derde golf. Dat is niet negatief of doemdenken, dat is anticiperen op de reële mogelijkheid dat deze crisis nog langer zal duren.

Spider-fan

Avatar

Ik hoop in ieder geval dat het geen tegenvallende film is na al dat wachten. Ik hoop dat het de stijl van Spectre voortzet, maar dan met een beter verhaal. Ik heb wel een positief gevoel bij alles wat er tot nu toe is vrijgegeven, maar door het lange wachten kan het misschien toch een anti-climax worden.

Als bioscoop onhaalbaar blijkt op de lange duur, zal het toch echt streaming/video on demand worden op een gegeven moment, ze kunnen het niet echt jaren uit blijven stellen.

kokosnoot

Avatar

Sluit me aan bij Spider-fan, zo denk ik er ook over.

chefry1983

Avatar

Laten we gewoon hopen dat het hele corona gebeuren snel voorbij is voor alles en iedereen

GreenHornet

Avatar

Nu Spanje noodtoestand verlengd heeft juni 2021, verwacht ik Bond pas in 2de helft 2021

movieguy

Avatar

Wat een gezeik zeg, flikker alles weg dan en doek heel Hollywood op. Ben er klaar mee, met dat gezeik.

NieuwsFilm

meest populair