'Time to Die' voor het witte doek?

'Time to Die' voor het witte doek?

Vooruitzicht bioscoopwereld op korte termijn wel erg somber.

Als we het coronavirus onder controle krijgen en mensen weer meer bewegingsvrijheid krijgen, dan zouden de bioscopen optimaal kunnen profiteren van de enorme stapel films die klaarliggen en nog steeds volop gemaakt worden. Voor de korte termijn is de hoop gevestigd op No Time to Die.

Het is de 25e Bond-film die een zichtbare rol speelt in het massale uitstel van bioscoopfilms. No Time to Die was de eerste titel die door corona ruim een half jaar werd uitgesteld en recent was het verplaatsen van de Bond-film reden voor andere studio's om nieuwe datums te prikken voor hun grote films in november en december.

Op dit moment staat No Time to Die gepland op 2 april 2021 en voor wie goed naar de kalender kijkt ziet dat er maar weinig grote films staan gepland voor het eerste kwartaal. De vier grootste films zijn Mortal Kombat (januari), The King's Man (februari), Ghostbusters: Afterlife (maart) en Morbius. Ook Hollywood weet het: corona zal ook dan nog niet weg zijn.

Corona biedt geen hoop
Dat het coronavirus zich op korte termijn aan de mens zal aanpassen is nagenoeg ondenkbaar, dus als we niets doen dan zijn we komende jaren nog niet van het virus af. Een oplossing is volgens velen een vaccin, maar voordat een (goed) vaccin wereldwijd voldoende beschikbaar is en impact heeft, zitten we waarschijnlijk zo in 2022 of later.

Een combinatie van bijvoorbeeld sneltesten, corona apps en medicijnen zou een oplossing kunnen zijn als mensen daar voldoende vertrouwen in hebben. Maar net als het vaccin is dat een traject van vele maanden, zo niet veel langer. De overheid zou bepaalde zaken verplicht kunnen stellen, maar ook dat is in veel landen alleen mogelijk via ingrijpende wetswijzigingen en daarna ook de mate van opvolging door de inwoners.

Tijd van opschuiven
Doordat er geen oplossing in zicht is, blijven bioscopen dicht of beperkt open en worden films nog zeker vaker uitgesteld. De enige nog echt grote 2020-release Wonder Woman 1984 is als behalve zeker van een verschijning met kerst en de kans dat No Time to Die nogmaals wordt uitgesteld is al met al realistischer dan menigeen vermoedt. De film werd immers als eerste uitgesteld bij "golf één" en moet nu exact een jaar later verschijnen, het vermoedelijke hoogtepunt van "golf drie".

Dit alles neemt niet weg dat de film- en bioscoopwereld proberen te overleven. Ondanks flinke beperkingen worden nieuwe films opgenomen en bioscopen opengehouden. Terwijl er veel wordt geschoven met films, lijken de bezoekcijfers van de Nederlandse bioscopen redelijk tot goed. Het aanbod wordt er de laatste weken echter niet beter op en dit geldt waarschijnlijk voor veel lokale markten. De afhankelijkheid van kaskrakers wordt steeds zichtbaarder.

Opnieuw uitvinden
Een eerste test voor een afwijkende releasestrategie van de kaskrakers is al gedaan met Tenet. De uitkomst bleek geen "homerun". Maar wie weet was deze "alternatieve distributiestrategie" geslaagder geweest met een Marvel-film als Black Widow die voor een breder publiek is gemaakt.

De film- en bioscoopwereld moeten in die alternatieve aanpak waarschijnlijk de oplossing zien te vinden. Een snel effectief ingezette alternatieve releasestrategie, vermoedelijk in combinatie met streaming, is misschien wel de uitkomst. De release van blockbusters direct via streaming, zoals Disney deed met Mulan, lijkt ook geen enorm succes en niet wenselijk bij het grootste deel van het publiek.

Geen tijd om te sterven
De angst bij velen is dat bioscopen door alternatieve aanpakken i.v.m streaming hun voortbestaan teveel in gevaar brengen. Ondanks dat er harde klappen vallen in de huidige exploitatie, zullen de grote bioscoopketens de crisis hoogstwaarschijnlijk wel overleven, onder bestaande of een nieuwe uitbaters. Zelfstandige bioscopen en filmhuizen krijgen het mogelijk zwaarder en moeten het waarschijnlijk vooral hebben van hun creativiteit, blijvende overheidssteun en liefdadigheid.

Dat streaming impact zal hebben op het witte doek, was al een kwestie van tijd en de diensten hebben nu in een razend tempo meer terrein gewonnen. Daardoor is niet ondenkbaar dat een bioscoopbezoekje op den duur een steeds luxer goed wordt doordat films waarschijnlijk minder lang in de bioscoop te zien zijn en de ticketprijs daarop wordt aangepast, mogelijk mede ook door blijvende coronamaatregelen voor de middellange en misschien wel lange termijn.

Voor de bioscoopbezoekers staat het witte doek nu grotendeels op zwart, maar onder de streep zijn mensen sociale wezens. Uitjes blijven leuk en waarschijnlijk zullen velen geen genoegen nemen met de aan huis gebonden streaming-only optie. En net als filmliefhebbers zullen bioscopen nu echt nog niet sterven.

NieuwsFilm

meest populair