Fun Fact: De 'Godzilla'-film van Jan de Bont die er nooit kwam

In plaats daarvan kregen we de 1998-versie van Roland Emmerich...

Kan jij de film Godzilla uit 1998 nog herinneren? Vind jij hem (net als ondergetekende) ook zo slecht dat hij gewoonweg verschrikkelijk leuk wordt met de juiste snacks en drank? En wist je dat deze versie bijna gemaakt was door onze eigen Hollandse trots Jan de Bont?

In een interview met POLYGON onthulde De Bont enkele details over wat haast werkelijkheid was geworden: "Ik ontmoette de studiomensen in Japan en ze hielden van mijn verhaal. Mijn schrijvers waren fantastisch en het script zo goed. Ik verplaatste het strijdtoneel naar de VS, maar bleef wel trouw aan het origineel. We waren ver in de pre-productie, locaties, decorontwerpen, alleen het budget was een punt van discussie. Ik schatte dat ik ongeveer $100 miljoen nodig had, maar toen kwam er iemand en hij beweerde het voor $50 miljoen minder te kunnen. Helaas geloofden ze hem en uiteindelijk kostte zijn versie bijna twee keer zoveel als de mijne. En zijn grootste vergissing; Hij veranderde Godzilla! Het product draaide ineens volledig om de special effects en dat is natuurlijk nooit goed".

Met de 'hij' en 'hem' wordt in dit geval Duits regisseur Roland Emmerich bedoeld die uiteindelijk, zoals bekend, de voorkeur kreeg boven De Bont. Op papier een logische keuze. De Bont had weliswaar twee successen geboekt met Speed (1994) en Twister (1996), maar sloeg in 1997 finaal de plank mis met Speed 2 en waagde zich daarna aan The Haunting (1999).

Emmerich daarentegen leverde steeds grotere knallers af met opvolgend Universal Soldier (1992), Stargate (1994) en megakraker Independence Day (1996). Echter kreeg zijn eindproduct bakken kritiek te verduren, omdat Godzilla meer op een dinosaurus leek in plaats van een Kaiju.

Godzilla vs. Kong
Gelukkig is de reputatie van Godzilla de laatste jaren weer enigzins hersteld met een tweede Amerikaanse remake, het vervolg King Of The Monsters en volgend jaar mag hij het gaan opnemen tegen King Kong.

NieuwsFilm

meest populair