Angst Coronapas lijkt terecht: bijna de helft slaat bioscoop over

Angst Coronapas lijkt terecht: bijna de helft slaat bioscoop over

Komende maanden veel grote films, maar ook de coronapas.

Gisteren plaatsten we de poll Welke invloed heeft de coronapas op jouw bioscoopbezoek? op FilmTotaal en uit die poll blijkt dat 43 procent van de ruim 1.200 stemmers denkt niet of duidelijk minder naar de bioscoop te gaan na de komst van de Coronapas op 25 september. Een toch opvallende uitkomst.

Of niet. Ook in Frankrijk kakte het bezoek in na de introductie van de Franse pas, en de Nederlandse bioscopen gaven al aan niet blij te zijn met de compleet andere maatregel. Ze hadden liever de "1,5-meter" aangehouden tijdens voorstellingen.

Hoop en angst
In een artikel van RTL Nieuws wordt duidelijk dat er hoop en angst is bij de bioscopen en distributeurs. "Het is niet te voorspellen wat het effect gaat zijn," meent Anne de Jong, directeur van Filmdistributeurs Nederland.

"De zomer was gewoon goed, ondanks de anderhalvemeterbeperkingen. We zaten 30 procent onder 2019 en dat was een recordjaar," aldus de Jong over de filmzomer. Vooral de films De slag om de Schelde, Luizenmoeder, Black Widow en de absolute nummer één Fast & Furious 9 scoorden sterk.

Grote films in aantocht
Een positieve ontwikkeling is dat er meer grote Hollywoodfilms gaan verschijnen. Na Dune verschijnt eind september - vlak na de invoering van de coronapas - de nieuwe James Bond-film No Time to Die. "De voorverkoop van kaartjes gaat in Engeland heel hard. Dat zijn cijfers van voor de pandemie," vertelde De Jong aan RTL Nieuws.

"Iedereen is heel erg blij dat de grote films nu uitgebracht gaan worden, maar we weten niet wat ons te wachten staat met de invoering van de coronapas," zijn de woorden van zorg over de pas die mensen verplicht aan te geven dat ze voldoen aan een van de drie G's (gevaccineerd, genezen of getest). Ook de extra kosten voor de controleplicht vindt De Jong zorgelijk.

"Er staat veel moois op het programma en dat geeft de hele sector een hoop energie," zei De Jonge. En dat is niet gek aangezien aankomende maanden ook de nieuwe Paul Verhoeven-film Benedetta, de Marvel-films Eternals, Venom 2 en Spider-Man: No Way Home en titels als Soof 3, Alles op tafel, Ghostbusters: Afterlife, West Side Story en The Matrix Resurrections verschijnen.

En... durven nu juist meer mensen naar de bioscoop?
Een klein lichtpuntje voor de bioscopen is misschien dat er nu juist weer meer mensen naar de bioscoop durven. De coronapas zou volgens de overheid een veiligere omgeving moeten garanderen. Over het effect valt op 1 november hopelijk iets zinnigs te zeggen door de beleidsbepalers.

Op basis van de poll onder filmliefhebbers wordt in ieder geval duidelijk dat heel wat mensen de bioscoop links laten liggen zolang de coronapas wordt gehanteerd.

NieuwsFilm

meest populair