Recensie

The Dictator (2012)

In deze frisse en originele komedie haalt Sacha Baron Cohen als dictator Aladeen werkelijk elk komisch trucje uit de kast.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Michelle Iwema om 21:19 in RECENSIES
The Dictator poster
Regie: Larry Charles | Cast: Sacha Baron Cohen (Aladeen/Efawadh), Ben Kingsley (Tamir), Anna Faris (Zoey), Megan Fox (zichzelf), e.a. | Speelduur: 83 minuten | Jaar: 2012

Sacha Baron Cohen weet als geen ander hoe hij buzz moet genereren voor zijn films. De laatste weken verschijnt hij overal als dictator Aladeen, omringd door schaars geklede vrouwelijke bodyguards met machinegeweren. Tijdens persconferenties blijft hij in zijn rol en shows als de Oscaruitreiking, waar hij as over presentator Ryan Seacrest uitstrooide, en Saturday Night Live worden aangegrepen om zijn nieuwste film te promoten. Je vraagt je dan al snel af of je het leukste deel van The Dictator al hebt gezien in de vorm van de mediastunts.

De vorige films van Cohen rond de typetjes Borat en Brüno waren gebaseerd op het feit dat nietsvermoedende personen in de maling werden genomen. De grap was dat Cohen, vermomd als een van zijn alter ego's vragen stelde en dingen deed, die anderen niet zouden durven. Er was geen grap of punchline, maar de effecten van mensen die probeerden respectvol te blijven tegenover de absurditeit van Cohen waren hilarisch. Zeker degenen die deze typetjes al jaren daarvoor hadden gezien in de Ali G Show weten hoe afhankelijk Cohen was voor zijn komedie van de onwetendheid van degene die hij in de maling nam, waarbij hij het publiek op sleeptouw nam. Sinds het globale succes van Borat, dat deels nog vast kon houden aan deze humor, zagen we met Brüno al dat die dagen van komediegoud achter hem lagen. Verdiend, maar ergens ook helaas, is hij uitgegroeid tot een van 's werelds meest herkenbare figuren. Met The Dictator kiest hij voor een volledig gescripte film.

Het plot van The Dictator doet er eigenlijk niet zo toe. Aladeen komt naar New York om de VN toe te spreken. Zijn oom denkt Aladeen te hebben geliquideerd en laat zijn plek innemen door zijn body double, een achterlijke geitenherder. Aladeen ontsnapt echter en vindt heil in een ecovriendelijke winkel in New York, waar zijn politiek incorrecte uitspraken worden opgevat als humor. Uiteraard is Sacha Baron Cohen de ster van elke scène. Waar hij normaal argeloze omstanders een streek probeert te leveren, doet hij dat nu op ingehuurde acteurs. En het geheel werkt verbazingwekkend goed. Bijna elke scène staat garant voor een goede grap. Jammer genoeg zitten er ook een paar scènes in die expres afgrijzen opwekken, zoals een bevalling en een naaktscène die er niet in hadden gehoeven. Voor het puberpubliek, moet je maar denken.

De film heeft even nodig om op gang te komen, maar nadat Aladeen eenmaal in New York aankomt en zijn intocht begint met een Midden-Oostenversie van Dr Dre's ‘The Chronic’ op de achtergrond, komt hij goed los en volgen de leuke scènes elkaar in rap tempo op. Leuk zijn de duidelijke knipogen naar de realiteit, die de schrijvers (onder wie Cohen zelf) in het script hebben verwerkt. Situaties rond Iran, oliebelangen, generaal Khaddafi, internationale machtsverhoudingen en wat democratie op papier zou moeten inhouden, passeren de revue en doen je beseffen dat de realiteit soms absurder is dan wat Cohen neerzet als Aladeen.

Hoewel het jammer is dat Cohen noodgedwongen van zijn realitystunts heeft moeten afstappen en meer leunt op acteerwerk en samenspel, brengt hij het er goed vanaf. Het mag dan nergens zo leuk worden als zijn werk in The Ali G Show, het geheel heeft wel iets fris. Het scenario bestaat uit een aaneenschakeling van punchlines en niet elke grap is even leuk, maar er zit genoeg bij om je aan het lachen te houden. In een tijd waarin de meeste komedies met hun leukste stukjes maar net een trailer weten te vullen, biedt The Dictator een stuk meer vermaak en originaliteit. Wie van Cohens eerdere werk en humor houdt, mag deze zeker niet overslaan.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Steve-O

Avatar

Nou dat is een mooie recensie :) Maar voor mij nog steeds geen bios bezoek waardig ;) Wel een keer kijken natuurlijk!

PKP

Avatar

O, nog een vrij positieve recensie! Ga 'm morgen zien. :)

Frietgezicht

Avatar

en niet elke grap is even leuk
Joh,zou ook wel uniek zijn...

Hogader

Avatar

Kom zojuist terug van de sneak preview bij de pathe waar deze film werd gedraait.

Vond de film zelf wel precies zoals verwacht, maar zeker geen comedy hoogstaande film. Vrijwel iedere grap was van dezelfde stijl (racistisch of stereotype). Leuk waren dan wel weer de verwijzingen, maar echt eruit springen doet deze film zeker niet.

In mijn ogen dus eerder 3/5 aka een 6/10 score

Edy

Avatar

Bioscoopwaardig dus voor mij.

Banned

Avatar

De trailer zag er idd wel beter uit dan Brüno en Borat tesamen. dus ik wil het wel eens zien. Maar dan thuis.

UndercoverPanda

Avatar

Precies wat je van Sacha Baron Cohen kunt verwachten dus. Nice :)

Hogader

Avatar

Om nog even iets toe te voegen vind ik het raar dat deze film als fris en origineel beschouwd wordt, inclusief de 3,5 sterren rating die daarbij hoort.

Hoe kan het namelijk dat deze film, welke volledig over dezelfde humor beschikt en volstrekt niet origineel is een score kan krijgen die exact gelijk is aan Intouchables?

Hij hoort in mijn ogen eerder in het straatje Johnny English Reborn thuis. (welke ik overigens zelfs beter vond)

SunChaser

Avatar

Ik heb geen een keer gelachen om de trailer dus ik download m wel

Masterbrain

Avatar

Heb liever the divide dan the dictator.

Zal deze wel op de dvd bekijken aka Piratebay;) block :|

UndercoverPanda

Avatar

Hogader "Hoe kan het namelijk dat deze film, welke volledig over dezelfde humor beschikt en volstrekt niet origineel is een score kan krijgen die exact gelijk is aan Intouchables?"


Verschillende recensenten.. Scores zijn altijd subjectief.

Ed Crane

Avatar

Subjectief, maar toch valt er iets over te zeggen. Bij Rotten Tomatoes krijgt ie een freshrating van bijna 70%. Als zoveel recensenten, inclusief de oudere garde die dit soort films normaal neersabelt, een positief oordeel geven, doet Cohen blijkbaar toch iets goed.

Decepticon

Avatar

Ik heb bij de trailer wel gelachen, maar lijkt me alleen iets om een keertje te huren.
Ik weet niet of het leuk blijft om anderhalf uur naar constant dezelfde grappen te kijken en ben daarom erg benieuwd hoe lang Cohen hiermee weg komt, elke keer eenzelfde soort comedy afleveren, dat dus allesbehalve origineel is, daar moet toch een keer de rek uit zijn.

Thiver

Avatar

UndercoverPanda "Verschillende recensenten.. Scores zijn altijd subjectief."

Precies. Daarbij heeft Intouchables een hoop prijzenswaardige kwaliteiten, maar bijster origineel is de film niet.

Frietgezwicht

Avatar

Ed Crane "Subjectief, maar toch valt er iets over te zeggen. Bij Rotten Tomatoes krijgt ie een freshrating van bijna 70%. Als zoveel recensenten, inclusief de oudere garde die dit soort films normaal neersabelt, een positief oordeel geven, doet Cohen blijkbaar toch iets goed."
O ja joh? Nou wat dan??? Dit hebben we allemaal al zo vaak gezien, ik noem Borat en Ali G Dit is echt niet orgineel hoor!!

The Dictator

acties