Recensie

Wrath of the Titans (2012)

Mythologische avonturenfilm met voldoende spektakel, maar platte personages waar zelfs de 3D-effecten geen diepte aan kunnen geven.

door Bart Snoek om 23:27 in RECENSIES
Wrath of the Titans poster
Regie: Jonathan Liebesman | Cast: Sam Worthingon (Perseus), Liam Neeson (Zeus), Rosamund Pike (Andromeda), Ralph Fiennes (Hades), Édgar Ramírez (Ares), Toby Kebbell (Agenor), John Bell (Helios), Bill Nighy (Hephaistos) e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2012

Clash of the Titans uit 1981 was een uitstekende kandidaat voor een remake. Zelfs voor zijn tijd deed de film ouderwets aan en de effecten konden wel een update gebruiken. Die remake kwam er in 2010, en deze film leek op zijn beurt juist weer níet geschikt voor een vervolg. Toch is er nu Wrath of the Titans, maar misschien is het beter als de filmserie hier stopt.

Wrath of the Titans speelt zich tien jaar na de gebeurtenissen uit Clash of the Titans af. Halfgod Perseus leeft met zijn zoon Helios een aards bestaan als visser in een klein dorpje, ver verwijderd van alle problemen op de Olympus. Hier komt snel verandering in als zijn vader, de god Zeus, hem om zijn hulp komt vragen. Door de afnemende kracht van de goden dreigen de Titanen uit hun gevangenis te breken, en al snel moet Perseus opnieuw in actie komen.

Met films als Terminator Salvation en Avatar heeft Sam Worthington zich in de afgelopen jaren opgewerkt tot één van de nieuwe actiehelden van Hollywood. Op dat gebied overtuigt hij dan ook opnieuw prima in de rol van Perseus. Het personage is echter nog steeds zo eendimensionaal als in de eerste film. Wederom moet Worthington het opnemen tegen verschillende mythologische monsters, maar ook tegen een oppervlakkig en clichématig script. Dan mag Worthington nog zo’n grote actieheld zijn, daar kan hij niet tegenop.

De relaties tussen de personages in de Griekse mythologie zijn complex. Een beter script had dan ook een episch en diepgaand verhaal kunnen vertellen over de banden tussen vaders en zonen, en goden en mensen. In Wrath of the Titans blijven deze relaties oppervlakkig en worden ze gereduceerd tot kinderachtig gezeur. Vooral Ares, de verongelijkte halfbroer van Perseus, maakt zich hier schuldig aan. Zijn constante gedram maakt hem ondanks zijn fysieke kracht niet dreigender, wel vervelender.

Van de gehele cast halen Neeson en Fiennes als de goden Zeus en Hades nog het meeste uit hun rollen. Hun motivaties en dialogen zijn niet minder clichématig, maar dankzij hun talent en voorkomen weten ze boven het materiaal uit te stijgen. Zij maken van de gevallen goden en in onmin geraakte broers Zeus en Hades de interessantste personages van de film. Als hun broer Poseidon komt Danny Huston er in een ondankbaar rolletje opnieuw bekaaid vanaf.

Het is de actie die de film nog een beetje vlot trekt. De film heeft een hoog tempo en snoert de personages regelmatig de mond om tot het spektakel over te gaan. De actiescènes zijn echter vaak rommelig gefilmd en gemonteerd, en worden nergens echt opwindend. Hetzelfde geldt voor de special effects. De verschillende monsters rennen, stampen en vliegen overtuigend in het rond - vooral de Titaan Kronos is indrukwekkend - maar worden uiteindelijk nooit meer dan mooi gerenderde plaatjes. Ondanks de goed verzorgde effecten ziet de rest van de film er wat goedkoop uit. ‘Indrukwekkende’ legers zijn helemaal niet zo groot en sommige sets zien er zelfs leeg en klein uit.

Lichtpuntjes in de film zijn de leuke bijrollen van Toby Kebbell als de aan lager wal geraakte halfgod Agenor en Bill Nighy als Hephaistos, de verwarde wapensmid van de goden. Beiden lijken de meeste lol in hun rollen te hebben en brengen tussen alle misplaatste ernst nog wat leven in de brouwerij. Ondanks de aanwezigheid van een aantal topacteurs en goede special effects is Wrath of the Titans niet meer dan een plat avonturenfilmpje. Ook de 3D-effecten voegen daar niets toe en zijn op een handvol momenten na zelfs nauwelijks zichtbaar.

34 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jaime91

Avatar

Kortom even slecht als deel 1 (die ik niet eens zo slecht vond)en weinig verbetering. Denk dat ik deze recensie wat gemakkelijker naast me neer kan leggen ik heb me met deel 1 namelijk ook prima vermaakt. Het zijn geen fantastische films nee maar ze bieden imo je op zijn minst een leuke anderhalf uur in dit geval.

PKP

Avatar

Ik ga naar deze film puur om het popcorn vermaak, niet zozeer om het diepgaand verhaal. Gewoon mooie vrouwen, overdreven monsters en leuke actie.

jaime91

Avatar

PKP "Ik ga naar deze film puur om het popcorn vermaak, niet zozeer om het diepgaand verhaal. Gewoon mooie vrouwen, overdreven monsters en leuke actie."

Dat zeg ik! :E

SJRSVLDT

Avatar

Ik vond de effecten in deel 1 van hoge kwaliteit, ik was blij verrast, ondanks het 'verhaal' was die film wel gewoon goed uit te kijken. Deze ziet er gewoon vet uit. 2 sterren is genoeg voor een film als deze ;)

Banned

Avatar

Volgens de recensie in Humo hebben de recensenten zich geamuseerd zelfs met de 3d bril op.

Ik ga het morgen eens gaan zien.

Ereptile

Avatar

PKP "Ik ga naar deze film puur om het popcorn vermaak, niet zozeer om het diepgaand verhaal. Gewoon mooie vrouwen, overdreven monsters en leuke actie."


Gelijk heb je Smiley face T+) Morgen ga ik het ook maar bekijken.

Chibii

Avatar

SJRSVLDT "Ik vond de effecten in deel 1 van hoge kwaliteit, ik was blij verrast, ondanks het 'verhaal' was die film wel gewoon goed uit te kijken. Deze ziet er gewoon vet uit. 2 sterren is genoeg voor een film als deze ;)"


Gelukkig hebben de film makers hun fouten inmiddels wel geleerd, al die goden hadden zo'n glimmend pak met extra effect shine wat erg cheesy was :')

KeesjeNL

Avatar

Ereptile "Gelijk heb je Smiley face T+) Morgen ga ik het ook maar bekijken."

Maar dan helaas wel een matige popcornfilm als ik de recensie zo lees.

Chibii "Gelukkig hebben de film makers hun fouten inmiddels wel geleerd, al die goden hadden zo'n glimmend pak met extra effect shine wat erg cheesy was :')"

Aan de andere kant weer niet, de personages blijken nog steeds van bordkarton en de film lijkt in zijn geheel te zijn afgeraffeld (matige veldslagen).

Knappe trailers en campagne, dat wel;).

Decepticon

Avatar

PKP "Ik ga naar deze film puur om het popcorn vermaak, niet zozeer om het diepgaand verhaal. Gewoon mooie vrouwen, overdreven monsters en leuke actie."
Same here! Nog meer en grotere monsters. Ik ben weer van de partij. Het 3D verwacht ik sowieso al helemaal niks van, omdat een conversie is, dan weet je wat je kunt verwachten.
Ik ga er zaterdag heen en heb er zin in. Vrijdag eerst de BR van Clash er nog een x in drukken Smiley face

FilmMaster

Avatar

Deze kijk ik thuis wel :D

Darthmar

Avatar

Decepticon "Same here! Nog meer en grotere monsters. Ik ben weer van de partij. Het 3D verwacht ik sowieso al helemaal niks van, omdat een conversie is, dan weet je wat je kunt verwachten.
Ik ga er zaterdag heen en heb er zin in. Vrijdag eerst de BR van Clash er nog een x in drukken Smiley face"


Ik dacht juist dat deze in 3D was opgenomen en niet later is omgezet? Maar ik kan het verkeerd hebben natuurlijk. Deel 1 heb ik niet gezien (wel het ooit het origineel)

SeanDeNiro

Avatar

Ik vond deel I helemaal niets aan en wil deze film ook niet zien, zelfs niet downloaden.

iCV

Avatar

OT: EERSTE TRAILER VAN RISE OF THE GUARDIANS!!!


[url=http://www.trailers.apple.com/trailers/iphone/dreamworks/riseoftheguardians/trailer//] [url]

benjamin

Avatar

Had op zeker moment het idee dat dit misschien nog wel iets zou worden, maar de laatste tijd is dat gevoel toch sterk aan het minderen. Niet dat er echt een diepgravend verhaal zou inzitten, maar als zelfs over de actie zelf weinig goeds te lezen valt, is het toch maar erg gesteld.

Decepticon

Avatar

Darthmar "Ik dacht juist dat deze in 3D was opgenomen en niet later is omgezet? Maar ik kan het verkeerd hebben natuurlijk. Deel 1 heb ik niet gezien (wel het ooit het origineel)"
Oh ik kan het ook verkeerd hebben, ik ben er klakkeloos van uit gegaan.
Op IMDB wordt iig niks over 3D camera's vermeld, alleen dat de uiteindelijke print in 3D is.

rick512

Avatar

Ik vraag mij af hoe de status van Worthington zal lopen. Hij is opzich niet slecht, maar na Avatar heb ik hem niet echt meer in een kwalitatief hoogstaande film gezien.

Steve-O

Avatar

Een paar jaar geleden was ik dit zeker in de bios gaan kijken. Maar ik ben nu wat voorzichtiger in wat ik in de bios bekijk. Niet dat ik zó krap bij kas zit dat ik niet kan gaan. Maar dit lijkt me niet het immens grote spektakel dat ik in IMAX MOET zien, eerder een leuk dom vermaak filmpje voor op de blu-ray. Dan ga ik liever naar iets hoogstaanders.

filmjunky

Avatar

Ga er vanavond heen in imax!
Verwacht geen goed verhaal maar dat hoeft niet bij een film als deze als er maar veel geweld in zit!
Heb mijn eigen bij de eerste ook zeer goed vermaakt (heerlijke popcornknaller) dus dan zal het bij de deze ook wel goed komen!
Heb er zin in T+)

Decepticon

Avatar

Steve-O "Maar dit lijkt me niet het immens grote spektakel dat ik in IMAX MOET zien, eerder een leuk dom vermaak filmpje voor op de blu-ray. Dan ga ik liever naar iets hoogstaanders."
Dit lijkt me anders toch echt wel een film om in Imax te zien, met al die immens grote mythische monsters, dan komen ze volgens mij toch het best tot hun recht.

ntt

Avatar

Mwah...... Hij zal ooit wel weer in de speler belanden, Net zoals zijn voorganger.!
Ik hoop eerlijk gezegd dat Sony het over een paar jaartjes gaat wagen met God of War.
Als we deze Films vergeten zijn (beetje dan)

God of War met Zack Snyder als Regiseur of...... en PG18.!!

adofmirosch

Avatar

Eindelijk julie gedult word beloont de lang verwachte recentie van adofmirosch de beste recentie schrijfer van nederland spreekt.

de film was awasomeeeeeeeeeeeeeee

Pete_027

Avatar

Dat er zoveel goede acteurs meedoen in zo`n bagger film:?
Of zou de paycheck zo vet zijn:P

filmjunky

Avatar

Loop net de bios uit!
Super vette film heerlijk!
Vette special effecten vooral in tartanus ziet er super vet uit :W
heerlijk ga er zeker nog een keer heen! T+)
Als iemand imax in de buurt heeft zeker gaan anders ook hoor!

Steve-O

Avatar

Decepticon "Dit lijkt me anders toch echt wel een film om in Imax te zien, met al die immens grote mythische monsters, dan komen ze volgens mij toch het best tot hun recht."

Maar dan alleen voor Kronos, die ziet er wel immens vet uit, daar kan ik geen doekjes om winden. De kans is zeer klein dat ik dit echt in de bios/IMAX ga bekijken. Een ander spektakel waarvan ik weet dat het geen ontzettend complexe hoogstaande film gaat worden maar wel zo'n spektakel dat het in caps geschreven mag worden is het SPEKTAKEL: THE AVENGERS!!!!!!!!!!!! Dat is nou zo'n film. Dit voor mij.. niet.
Maar ach, dit gaat toch monsterlijk veel opbrengen dus ik hoop dat ze met deel 3 voor de verandering wél een goed verhaal/dialoog hebben + nog mooiere VFX, monsters, goden als Kronos en misschien, heel misschien echte Titanen? :P

Angelater

Avatar

Steve-O "Maar ach, dit gaat toch monsterlijk veel opbrengen dus ik hoop dat ze met deel 3 voor de verandering wél een goed verhaal/dialoog hebben + nog mooiere VFX, monsters, goden als Kronos en misschien, heel misschien echte Titanen? :P"


Kronos is de enigste echte Titaan in deze twee laatste 'Titans' films :E
Hij stamt alleen niet echt af van lava... maar van aarde. Ze zullen de griekse mythologieën nooit goed krijgen in Hollywood :(

Ereptile

Avatar

Angelater " Ze zullen de griekse mythologieën nooit goed krijgen in Hollywood :("


Nooit 100% nee. Het zou ergens wel tof zijn om de griekse mythe accuraat in een film te zien. :Y

spiderm8n

Avatar

Na het zien van de trailer ... ga ik deze denk ik maar skippen ( weer boordevol met Playstation Cgi effects ... zucht ... de 20-jarige Jurassic park ziet er 10 x overtuigender uit !! )

Wacht wel tot de video release ...........

Steve-O

Avatar

Angelater "Kronos is de enigste echte Titaan in deze twee laatste 'Titans' films :E
Hij stamt alleen niet echt af van lava... maar van aarde. Ze zullen de griekse mythologieën nooit goed krijgen in Hollywood :("

Ik dacht dat Kronos gewoon een God was. Vader van de Olympische goden enzo..

Robintje

Avatar

Gister naar de film geweest, Pathe Eindhoven IMAX 3D.. wat een super film, natuurlijk niet het verhaal maar daar ga je toch niet voor !?

Je gaat voor de special effects en de grote beesten / beelden die je te zien krijgt, zoals Kronos ( super gemaakt ) en voor die chimera.. alleen het enige minpunt net als in de 1ste film is dat alle beesten / goden enz. zo makkelijk worden afgemaakt ( dus actie is weer snel voorbij ).

Ik houd van zulke films.. Transformers, 2012, Battleship, COTT / WOTT.

2ndSystem

Avatar

Gewoon kijken met de verwachting op: houten acteerprestaties van Sam Wortelton met een MATJE:P (zo fout), weinig characterdevelopment, actie die te gerushed is en een grote kans dat het shaky-cam syndroom opduikt aangezien de Battle:LA gozer hierachter zit.:(
ik verberg vanaaf me achter me popcorn en schaam me dat ik in de bioscoopzaal zit te genieten van zo'n brainless movie! hahaha:9

Thiver

Avatar

rick512 "Ik vraag mij af hoe de status van Worthington zal lopen. Hij is opzich niet slecht, maar na Avatar heb ik hem niet echt meer in een kwalitatief hoogstaande film gezien."

Probeer The Debt eens.

ntt "God of War met Zack Snyder als Regiseur of...... en PG18.!!"

Dat bestaat niet eens. Boven PG13 krijg je R of NC17.

Dunno1984

Avatar

Steve-O "Ik dacht dat Kronos gewoon een God was. Vader van de Olympische goden enzo.."Kronos

Ga naar: navigatie, zoekenVoor de gelijknamige planeet in Star Trek, zie Kronos (Star Trek)
Griekse godenGriekse oergoden
Titanen
Olympische goden
Muzen
--------------------------------------------------------------------------------

Titanen:Hyperion
Iapetos
Koios
Crius
Kronos
Okeanos

Mnemosyne
Phoibe
Rheia
Tethys
Theia
Themis


Kronos verslaat Ouranos
Kronos (Oudgrieks: Kρόνος) of Cronus (gelatiniseerd) is een figuur uit de Griekse mythologie. Het equivalent in de Romeinse mythologie is Saturnus. Hij is de jongste van de Titanen, zoon van Ouranos en Gaea. Kronos wordt vaak verward met de oergod Chronos, die uit Chaos is ontstaan, maar zij zijn twee afzonderlijke en verschillende entiteiten die enkel qua naam op elkaar lijken.

[bewerken] Wereldheerschappij

Kronos' vader Ouranos, die jaloers was op al zijn zonen, wierp ze naar de diepte van de aarde. Kronos' moeder Gaea wilde wraak nemen en spoorde Kronos aan zijn vader te castreren. Dit gebeurde en Kronos werd heerser in plaats van zijn vader. Hij huwde zijn zuster Rheia, maar hij wilde dat geen enkele van de uit dit huwelijk geboren kinderen in leven bleef, want zijn ouders hadden hem voorspeld dat een van die kinderen hem zijn heerschappij zou ontnemen. Zodra de kinderen geboren werden, verslond hij ze met huid en haar. Zo slokte hij achtereenvolgens Hestia, Demeter, Hera, Hades en Poseidon op. Toen Rheia in verwachting was van Zeus, week zij uit naar Kreta en baarde daar in het geheim. Om Kronos te misleiden gaf ze hem een in doeken gewikkelde steen, die door Kronos werd verzwolgen. Zo werd Zeus gespaard. Zodra Zeus opgegroeid was, dwong hij Kronos alle door hem verzwolgen kinderen weer uit te spugen. Met de hulp van zijn broeders, zusters en andere medestanders onder de goden overweldigde en onttroonde Zeus Kronos en werd de koning van goden en mensen.

Kronos en zijn medestanders werden opgesloten in het diepste van Tartarus, omgeven door een drie/tweevoudige nacht, en streng bewaakt door de Cyclopen en Hecatonchiren. Volgens sommige bronnen kregen ze later vergiffenis, en werd het hen vergund in de Elysese velden te verblijven.

Strijd van Zeus en Kronos


Zeus
Zeus was als enige zoon ontsnapt aan Kronos' vraatzucht, die was opgewekt door een orakel dat voorspelde dat een van zijn zonen hem eens van de troon zou stoten. Om dit te voorkomen verzwolg hij al zijn kinderen. Maar de verdrietige Rheia wist de geboorte van Zeus geheim te houden en zij verborg hem in een verafgelegen, donkere grot op Kreta waar hij werd opgevoed door de nimfen. Daar dronk hij melk van de geit Amaltheia en brachten de bijen hem honing. Adriasteia en Ida, dochters van Melisseus, verzorgden hem. Ook de priesters van die streek, de Koureten, hielpen mee de jonge god te beschermen. Ze bewaakten de grot en als hij huilde sloegen ze hard op hun wapenrusting, zodat Kronos het niet zou horen.

Toen Zeus als volwassen man zijn vader met zijn bestaan confronteerde en van hem eiste dat hij zijn verslonden, maar onsterfelijke kinderen weer terug zou geven, ontbrandde een zware strijd om de macht. Het ging tussen Zeus enerzijds en Kronos met de meeste Titanen anderzijds. Zeus bevrijdde de Cyclopen en de honderdarmige reuzen (de Hekatoncheiren) uit Kronos' gevangenis in de Tartarus en verzekerde zich op die manier van hun hulp. Hij slingerde zijn belangrijkste wapen, de door de Cyclopen gemaakte bliksemschichten, van de Olympus naar beneden en bleef dat net zolang doen tot hij de overwinning had behaald. Zo verkreeg Zeus heerschappij over de wereld. De door Kronos verzwolgen broers en zusters van Zeus (Poseidon, Hades, Hera, Hestia en Demeter) werden uit hem bevrijd. Zo kwam er een nieuwe generatie goden, die van de Olympische goden, aan de macht. Ook werd er een nieuwe god geboren, Aphrodite. Zij 'ontstond' toen Zeus de gonaden van Kronos in zee wierp.

ff ter verduidelijking, de onderlinge relaties zijn boeiend, tis eig 1 grote familieruzie Smiley face

mhulsie

Avatar

Ik ben er vanavond naartoe geweest, en ik moet zeggen dat ik best heb genoten van de film. Van de prachtige beelden in ieder geval! De special effects vond ik dik in orde en het 3D was niet zo slecht als ik verwachtte, best in orde. Het verhaal had wel meer diepgang kunnen krijgen als ze meer in waren gegaan op de onderlinge ruzies en confrontaties van de familieleden, zo ook het sterven van Zeus. Ik dacht er later nog aan of het niet gewoon handig was geweest als Bert van Leeuwen met "Het Familiediner" langs was gekomen Smiley face

Wrath of the Titans

acties