Recensie

Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2011)

Extra vet aangezet, in vormgeving en acteerwerk, en juist daarom beter te verdragen dan het eerste deel.

door Fabian Melchers om 00:45 in RECENSIES
Ghost Rider: Spirit of Vengeance poster
Regie: Mark Neveldine en Brian Taylor | Cast: Nicolas Cage (Johnny Blaze / Ghost Rider), Violante Placido (Nadya), Ciarán Hinds (Roarke), Johnny Whitworth (Ray Carrigan), e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2012

“Waar is hij? Vertel op, anders eet ik je ziel op!” Je zal het als acteur maar op je bord krijgen. Er lopen waarschijnlijk niet veel mensen rond in Hollywood die hun vingers aan het tweede deel van Ghost Rider zouden willen branden, of die zo’n zin überhaupt overtuigend uit hun mond kunnen krijgen. Nicolas Cage lukt het. Met zijn sterk aangedikte en gestoorde spel weet hij precies mee te gaan met de toon van deze belachelijke, maar ook wel amusante vervolgfilm.

De eerste Ghost Rider-film werd in 2007 door critici en fans met de grond gelijk gemaakt. Je moest er ook maar zin in hebben, een vlammend en moordend skelet op een motor als hoofdpersoon. De film sprong van de ene groteske situatie naar de andere en werd een twee uur durende uitputtingsslag. Het grootste bezwaar was nog dat regisseur Mark Steven Johnson, die met Daredevil al eerder een belabberde superheldenfilm had gemaakt, zijn materiaal zo serieus nam. Dat is met dit tweede deel verleden tijd. De regie is nu in handen van Mark Neveldine en Brian Taylor. De twee filmmakers zetten zich in 2006 op de kaart met Crank, een actiefilm die zo wild over de top ging dat het de kijker duizelde. Die stijlvorm blijkt de enige juiste aanpak voor het potsierlijke verhaal van Ghost Rider: The Spirit of Vengeance. Want als een film niet serieus te nemen valt, kun je hem maar beter zo geschift mogelijk maken.

Wie het eerste deel nog niet heeft gezien kan dat beter zo houden. Na de openingsscène (iets met een klooster en woeste autoachtervolgingen) wordt alles in een flitsende animatie kort en bondig samengevat. Hoe hoofdpersoon Johnny Blaze een deal sloot met de duivel om zijn vader te redden in ruil voor zijn ziel, en hoe hij nu als een bloeddorstig vuurgeraamte ongewild iedereen over de kling jaagt die op zijn pad komt. Natuurlijk baalt hij nog steeds als een stekker van zijn verdoemenisovereenkomst (zijn vader stierf uiteindelijk toch), maar in dit vervolg komen er meer problemen om de hoek kijken. De duivel heeft snode plannen met het lot van een nietsvermoedend zigeunerjongetje. Aan Blaze de taak om de knul te behoeden voor het vagevuur.

Het komt vaker voor dat een sequel grootser en luidruchtiger dan zijn voorganger is. Waar dat in vrijwel alle gevallen de film alleen maar slechter maakt, pakt dat hier juist positief uit. De ongegeneerd uitbundige aanpak van Neveldine en Taylor, in combinatie met een scenario waarin gortdroge humor niet wordt geschuwd, levert een film op die ondanks het vreselijk simpele en ongeloofwaardige verhaal blijft vermaken. Laten we daarvoor ook Cage bedanken. Een andere acteur die met zoveel zichtbaar plezier kan schmieren is er niet.

30 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jaime91

Avatar

Oke deze had ik dus niet zien aankomen.Een goede of amusante film met Cage is de laatste tijd al bijzonder maar dat dat juist deze film is sta ik dus echt van te kijken. Toch ga ik hier niet voor naar de bios want ook na jullie recensie heb ik nog steeds geen vertrouwen of naja vrij weinig vertrouwen hierin.

FilmMaster

Avatar

Vind deel 1 bloedsaai.deze kijk ik thuis wel.

B@chelor

Avatar

Hmmm....misschien toch maar een bezoekje aan de bios brengen.

Aston

Avatar

jaime91 "Oke deze had ik dus niet zien aankomen.Een goede of amusante film met Cage is de laatste tijd al bijzonder maar dat dat juist deze film is sta ik dus echt van te kijken. Toch ga ik hier niet voor naar de bios want ook na jullie recensie heb ik nog steeds geen vertrouwen of naja vrij weinig vertrouwen hierin."

Indeed.

Ik ga eerst maar eens wat andere reacties/recensies lezen. ALs het een film is zoals Drive Angry ben ik wel tevree. Gewoon een gestoorde film die zo slecht is dat hij weer goed wordt. Leuk met een groep vrienden en een hoop alcohol.

Banned

Avatar

Hahaa. Oké voor mij is dit dus een halve ster waard. Weet je nog die recensies van die Drive Angry poep film? Heerlijke foute film? Die was rot slecht. Deze zal dat ook worden. Blijft er dan niets over van die vernietigende commentaren tijdens die bewuste test screening ? En Cage is de weg kwijt. Ik probeer alles sinds zijn laatste films hem te mijden.

B@chelor

Avatar

Banned "Hahaa. Oké voor mij is dit dus een halve ster waard. Weet je nog die recensies van die Drive Angry poep film? Heerlijke foute film? Die was rot slecht. Deze zal dat ook worden. Blijft er dan niets over van die vernietigende commentaren tijdens die bewuste test screening ? En Cage is de weg kwijt. Ik probeer alles sinds zijn laatste films hem te mijden."


Gedeeltelijk met je eens. Alleen zonder de film te hebben gezien beoordeel je 'm al. Waarom eigenlijk een halve ster?

Ben het wel met de recensie (4 sterren) van Drive Angry eens; die was behoorlijk flut.

Banned

Avatar

B@chelor "Gedeeltelijk met je een. Alleen zonder de film te hebben gezien beoordeel je 'm al. Waarom eigenlijk een halve ster?

Als ik hem ooit zie pas ik die aan. Maar als ik de recensie lees en de trailers zie. Kan ik nu al mijn oordeel vellen. Nu niet dat deze film me zal verrassen.
Ben het wel met de recensie (4 sterren) van Drive Angry eens; die was behoorlijk flut."

11qqaazz

Avatar

What if you have to pee when you're on fire? Wel its awsome!!! Inderdaad een beetje Cranck sfeertje....

KevinGrin

Avatar

Ik heb de film vorige week al gezien tijdens een voorpremiëren en ik moet zeggen, het is geen foute film. Voor de mensen die het Crank stijltje verwachten mogen blij zijn, hoewel de film niet contant zo blijft zitten er genoeg scenes in die gestoord en over de top gaan dat het je aan Crank doet denken. Nicholas Cage draait helemaal door voordat hij de rider wordt. Hij word helemaal gek en wanneer hij eenmaal de rider is zal het crank stijltje naar voren komen.
De rider zelf is lekker hardcore als een beest en creepy in beeld gebracht. Het is dus niet een lame personage maar wel degelijk behoorlijk cool.
Erg leuke film dus, maar ook weer niets speciaal dus een nette 3 sterren zou ik hem ook wel geven... T+)

MoJo

Avatar

Als hij net zo gaaf is als Drive Angry en Crank is het misschien best leuk en kunnen we het eerste deel gewoon negeren.

Banned

Avatar

MoJo "Als hij net zo gaaf is als Drive Angry en Crank is het misschien best leuk en kunnen we het eerste deel gewoon negeren."


Voor juist wél een reden om dit te vermijden!

Rem

Avatar

Ik ben het helemaal eens met de recensie. Good job.

johanmeesters

Avatar

Sorry maar ik vind het walgelijk dat deze film even veel sterren krijgt als War Horse. Dit heb ik niet zien aankomen!

Bateman

Avatar

Als 1 van de weinigen heb ik 1 wel gezien. Ondanks dat ik hem vermakelijk vond: hij was slecht. Smiley face Had veel meer uit te halen geweest als ze iets langer over het script nagedacht hadden...
Heb de trailer van deze 2e gezien: wederom lijkt het me vermakelijk. meer niet... Ik heb dan wel wat moeite om daar de volle mep voor neer te leggen in de bios. Maar Cage die vermakelijk is, daar is dan wel weer wat voor te zeggen, want wat is dat lang geleden zeg.

Bateman

Avatar

johanmeesters "Sorry maar ik vind het walgelijk dat deze film even veel sterren krijgt als War Horse. Dit heb ik niet zien aankomen!"


Ik vind dit soort reactie op recensies zo heerlijk altijd... 2 films die beiden aan uitersten van het filmspectrum te plaatsen zijn met elkaar vergelijken. Waardering is toch altijd binnen de scope van het genre of zelfs subgenre waarin de film zichzelf presenteert? Als je Wall-E van Pixar als meesterlijk aanduidt, is een Dark Knight toch niet per definitie een buttfilm?

Decepticon

Avatar

johanmeesters "Sorry maar ik vind het walgelijk dat deze film even veel sterren krijgt als War Horse. Dit heb ik niet zien aankomen!"
Zoals Bateman ook al zegt, 2 films van verschillene genres met elkaar vergelijken dmv de sterren beoordeling, gaat niet op. Waardering is altijd binnen de scope van het genre of zelfs subgenre waarin de film zichzelf presenteert. En daarin is de film volgens de recensent een geslaagde film.
Ik geef hem een kans en ga er zaterdag heen.

Trixeon

Avatar

Zo slecht vond ik deel1 nou ook weer niet. Heb me er wel mee vermaakt. Voor een keer daarna nooit meer. Er zijn wel slechtere films op de wereld

filmjunky

Avatar

Ga er zaterdag heen!
heb mijn eigen bij 1 ook best vermaakt!
niet te veel bij nadenken!

johanmeesters

Avatar

Bateman "Ik vind dit soort reactie op recensies zo heerlijk altijd... 2 films die beiden aan uitersten van het filmspectrum te plaatsen zijn met elkaar vergelijken. Waardering is toch altijd binnen de scope van het genre of zelfs subgenre waarin de film zichzelf presenteert? Als je Wall-E van Pixar als meesterlijk aanduidt, is een Dark Knight toch niet per definitie een buttfilm?"


Wall-E en The Dark Kinight zijn beide meesterwerken, ik vergelijk ze ook niet met elkaar, ik schrok er alleen van dat GR:SoV dezelfde rating kreeg! Maarja ik vond 3 sterren voor War Horse ook iets te laag...

johanmeesters

Avatar

Decepticon "Zoals Bateman ook al zegt, 2 films van verschillene genres met elkaar vergelijken dmv de sterren beoordeling, gaat niet op. Waardering is altijd binnen de scope van het genre of zelfs subgenre waarin de film zichzelf presenteert. En daarin is de film volgens de recensent een geslaagde film.
Ik geef hem een kans en ga er zaterdag heen."


Oke ik snap het, maar ik wou het toch even kwijt. Ik ga er per definitie al niet heen, ik ga liever naar Hugo binnenkort!

berepoot123

Avatar

Ik ga naar alle films van marvel zien
Dus zeker deze wat iedereen ook zegt>Smiley face

B@chelor

Avatar

berepoot123 "Ik ga naar alle films van marvel zien
Dus zeker deze wat iedereen ook zegt>Smiley face"


Natuurlijk; gewoon doen, jonguh. Ik ga vanavond naar Ghost Rider 2. :E

B@chelor

Avatar

Wow....net geweest. Wat een drama. Heel af en toe werd er in de film een grap gemaakt, maar die viel vaak goed. De VFX was in orde; vind deze Rider er vetter uitzien dan uit deel 1. De rest was zeer ondermaats (verhaal, acteerwerk, camerawerk). Vooral de actiescenes, die waren slecht gefilmd en kwamen ruk over, maar vooral saai. Acteerwerk: Nic Cage had 't erg naar zijn zin, dat was te merken en nog leuk ook. Elba was oké, maar had beter nee kunnen zeggen. Hinds was way over the top en over die Whitworth wil ik 't niet hebben. Een 5...voor Cage.

Jaco86

Avatar

Heb hem van de week gezien, en moet zeggen da ik de eerste veel beter vond. het enigste dat hier goed aan was waren de effecten, en dan vooral het vuurgezicht van ghost rider. en het echte hoogtepunt van de film zat in de laatste 10 minuten. en zoals bachelor al zei over het acteerwerk, hadden cage en elba het meeste plezier in hun rollen. had de film graag gewoon in digitaal willen zien, maar was alleen in 3D bij ons, vond da de 3D geen meerwaarde gaf aan de film. het zou fantastisch zijn geweest als ze een brute, enge, rated R ghost rider film hadden gemaakt, ze hadden het karakter, de acteur en de regisseurs, maar hebben het niet gedaan.

krisiz

Avatar

Vanmiddag naar de bios geweest en ik als echte Marvel fan, heb er echt van genoten. Complimenten naar Nicholas Cage en zijn droge humor!

IvarW

Avatar

Ik weet niet wat ik hiervan moet denken, maar ik denk dat ik een bioscoop bezoekje ga wagen ook wordt de film vaak de grond in geboort (lang leve bioscoop abonement voor gratis entree)

beuv

Avatar

Gisteren gekeken...wat een ***film,is de 3 sterren niet waardig naar mijn mening!

SeanDeNiro

Avatar

Een verschrikkelijke film. Leuke effecten maar een verhaal dat geen verhaal genoemd mag worden waardoor ook de effecten teniet worden gedaan. Totaal niet spannend of verrassend. Een 4 of te wel **

Frietgezicht

Avatar

Wat een klote film en de 3 sterren totaal niet waard. Ik vond deel 1 beter en die zou ik al hoogstens 2,5 ster geven.
In de recensie staat dat het positief is dat in tegenstelling tot deel 1 deze film zichzelf niet serieus neemt maar dat deed die juist wel. Ja,er zaten wat geintjes tussendoor(pissen, praten over duivel die mensen overneemt en dan een pic van Jerry Springer zien) maar buiten dat nam de film zichzelf grotendeels wel serieus.

Ik irriteerde me aan het camerawerk,leek wel of Cage zelf de camera vasthield want hij zijn Blaze leek wel een junk op zoek naar crack. Ben fan van Elba en die deed niks verkeerd maar die had nooit mee moeten doen.
Ik kreeg plaatsvervangende schaamte toen vanuit het niks een pijnlijk falende zogenaamde emotionele scene kwam waarin Cage huilend de reden van de pact verteld(uit egoisme,niet voor ze pa)
De moeder van het kind is ook een lachertje,nergens komt er voelbare overtuigende emotie vandaan als het kind in gevaar is.

De actie is boring,vaak zijn het wat figuranten die geen partij kunnen bieden tot paar minuten voor tijd.
De 2 badguys zijn ook matig(niet door de acteurs)
Eentje is de hele film niet in de buurt,de ander zou zo een badguy in bassie en adriaan kunnen zijn,gaat totaal geen dreiging vanuit(zelfs niet nadat die extra powers krijgt van de 1ste badguy i mentioned.
Wat blijft erover? Verhaal begin ik maar niet over,ook bagger.
Met moeite uitgekeken en helaas dus weer een Cage-film die kut is.

nietselam

Avatar

Waardeloos, ik ben helemaal klaar met deze regisseurs, jammer want ik vond Crank echt een heerlijke film om te zien, deel 2 sloegen ze helemaal mee door op een niet leuke maar rare en vage manier, gamer was ook niet best en nu dit weer, het sloeg werkelijk nergens op terwijl ik er toch nog wel wat vertrouwen in had, regisseurs van crank, nicolas cage,idris elba en zelfs christopher lambert deden mee. Slechter had niet gekund.

Ghost Rider: Spirit of Vengeance

acties