Recensie

The Descendants (2011)

Menselijke, eerlijke film over het leven. Met een indrukwekkende George Clooney in de hoofdrol.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Arman Avsaroglu om 08:44 in RECENSIES
The Descendants poster
Regie: Alexander Payne | Cast: George Clooney (Matt King), Shailene Woodley (Alexandra King), Amara Miller (Scottie King), Nick Krause (Sid), e.a.| Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2011

Hawaï. Een plek vol zon, kleurrijke shirts en cocktails. Een stukje paradijs op aarde. Maar, zoals Matt King in The Descendants zegt, betekent dat niet dat de inwoners van dit prachtige eiland geen sores hebben. Problemen met familie, de liefde of geld zijn hen zeker niet vreemd. Problemen die zelfs door de grootste hoeveelheid zonneschijn niet zomaar kunnen worden opgelost.

The Descendants is de eerste film van Alexander Payne sinds Sideways uit 2004. Zeven jaar heeft zijn afwezigheid geduurd, maar daar is gelukkig niets van te merken. The Descendants gaat over Matt King, een advocaat die zijn gezinsleven nogal heeft verwaarloosd en plotseling de band met zijn twee dochters van tien en zeventien moet versterken als zijn echtgenote een ongeluk krijgt. Ze raakt in coma en het is nog maar de vraag of ze daar ooit uit zal ontwaken. Intussen is Matt ook nog belast met de verkoop van een duur stuk land, wat hem en zijn familie in één klap miljonairs moet maken.

Met films als About Schmidt en Sideways is Alexander Payne erin geslaagd een volstrekt unieke sfeer te creëren. Het zijn melancholische verhalen over ‘losers’ (bij gebrek aan een beter woord) die teleurgesteld zijn in het leven dat hen niet heeft gegeven wat ze ervan hadden verwacht. Matt King is ook zo iemand. Nadat zijn vrouw in een coma raakt, beseft hij pas hoe weinig aandacht hij zijn vrouw en kinderen heeft gegeven en hoe ongelukkig hij is. De rest van de film gaat hij op zoek naar loutering en een nieuwe start om toch nog iets van het leven te maken.

Het bijzondere aan The Descendants is de menselijkheid die eruit spreekt. Zoals altijd in de films van Payne is geen enkel personage zwart of wit. Aan iedereen mankeert wel het een of het ander en dat maakt zijn films zo herkenbaar. King is boos, lacht en doet idiote dingen, maar het voelt niet aan als een verzinsel van een scenarist. Hetzelfde geldt voor zijn oudste dochter, fantastisch gespeeld door nieuwkomer Shailene Woodley. Ze kan het bloed onder je nagels vandaan halen, maar na afloop van de film houd je van haar met al haar gebreken.

Dat doet The Descendants met kop en schouders boven het gemiddelde Amerikaanse filmaanbod uitsteken. Bij Payne zijn er geen makkelijke antwoorden. Matt King weet niet hoe hij met al de problemen in zijn leven om moet gaan. Hij probeert maar wat. Net zoals we dat allemaal doen in het leven. Het is vaak pijnlijk om te zien hoe King daarbij meerdere malen zijn hoofd stoot en door iedereen als een idioot wordt gezien, maar het lukt hem door te gaan. Met vallen en opstaan, maar het gaat. Hij kan ook niet anders. Hij moet door voor zijn twee dochters die nu op hem moeten bouwen.

King wordt gespeeld door George Clooney, die hier de beste rol van zijn loopbaan neerzet. Voor het eerst heb je niet het gevoel te kijken naar acteur George Clooney, maar naar een man van vlees en bloed. Voortdurend gestoken in veel te grote Hawaï-shirts is Clooney niet bang zichzelf voor schut te zetten, iets wat deze rol van hem vereist. Een prachtig voorbeeld is als hij met slippers aan op idiote wijze naar de buren rent als hij erachter komt dat zijn vrouw een affaire heeft gehad. Tragisch en komisch op hetzelfde moment, nog zo’n kenmerk van het werk van Alexander Payne.

Voor zover films perfect kunnen zijn, is dat misschien de beste manier om The Descendants te typeren. Dit is een grote, belangrijke Amerikaanse filmmaker die precies weet wat hij wil vertellen en hoe hij dat moet doen. Alles klopt aan deze ontroerende film, die ferm in deze tijd is geworteld maar over veertig jaar waarschijnlijk nog actueel zal zijn. En de slotscène is, net zoals in Sideways en About Schmidt, van een ongekende schoonheid. Simpel, maar toch zo gelaagd en emotioneel. Het ultieme bewijs van het vakmanschap van Alexander Payne.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

B@chelor

Avatar

Mooi; binnenkort maar gaan zien. Vond zijn vorige film, Sideways, erg vermakelijk.

Pete_027

Avatar

Lijkt me een erg goede film. About Schmidt en Sideways zijn 2 van mijn favoriete films:Y

P2bLout

Avatar

Prachtige film, zeer goed geacteerd. Is echt een drama, dus verwacht geen lach- of actie-film, er zitten wel een paar momenten in die erg grappig zijn.. I am going to hit you now lol :)

KeesD

Avatar

Was een leuke film, leuke rol van clooney ook.
Maar beste rol van zijn carriere en 5 sterren zijn wat overdreven hoor.

Jonathancrane

Avatar

KeesD "Was een leuke film, leuke rol van clooney ook.
Maar beste rol van zijn carriere en 5 sterren zijn wat overdreven hoor."


Nee KeesD, met deze recensie moeten we het eens zijn.

Jonathancrane

Avatar

B@chelor "Mooi; binnenkort maar gaan zien. Vond zijn vorige film, Sideways, erg vermakelijk."


Was simpelweg de beste komedie die ik in de laatste 10 jaar heb gezien. Niet om de hilariteit, maar om het briljant geschreven script dat net als deze film de juiste balans tussen komedie en drama weet te pakken.

B@chelor

Avatar

Een zeer leuke film met goed acteerwerk. Een dikke 8.

Jonathancrane

Avatar

UndercoverPanda "Mooie film dit. Was ook erg onder de indruk van Shailene Woodley, die nergens in de film onder doet voor Clooney. Daar gaan we nog wel meer van horen denk ik :)"


Ja, zij is ook erg goed in een serie genaamd ''The Secret Life of The American Teenager''. Daar krijgt ze ook met dit soort problemen te maken.

Nederland zendt het natuurlijk niet uit, alleen herhalingen van andere series.

sonnycorleone

Avatar

KeesD "Was een leuke film, leuke rol van clooney ook.
Maar beste rol van zijn carriere en 5 sterren zijn wat overdreven hoor."
Zeker overdreven!

Aston

Avatar

Jonathancrane "Was simpelweg de beste komedie die ik in de laatste 10 jaar heb gezien. Niet om de hilariteit, maar om het briljant geschreven script dat net als deze film de juiste balans tussen komedie en drama weet te pakken."

Ik wel gehoord van hilarisch slecht maar nooit van hilarisch goed. :X

Ik denk dat ik deze morgen even in de bios ga zien.

SunChaser

Avatar

Sideways vond ik juist tegenvallen, deze is goed, unieke sfeer en locatie. Maar de film wordt aangeduid als drama/komedie, het is verre van een comedy

SadSun

Avatar

Ik heb deze film gezien en het was een redelijk drama, maar om deze film de volle mik te geven hoeft nou ook weer niet, zo bijzonder wassie ook weer niet. Ik verwacht niet dat deze film op top100 lijsten terug te vinden zal zijn over een paar jaartjes... 3,5/5

Arteron

Avatar

Pfff... Helaas draait Pathé Maastricht nauwelijks Oscar genomineerde films... alleen maar de grof-geld-verdienende... :(

Megahoofd

Avatar

Ik heb erg genoten van deze film, van begin tot eind. Er kwamen mooie, pijnlijke, leuke en lieve scenes in voor. Dit is een rustige film met goeie dialogen. Ik geef deze film een 9...

FilmMaster

Avatar

Deze film is een aanrader.!

major malfunction

Avatar

Nou, de recensie is mij wat te euforisch. Sideways en About Schmid vond ik erg goed, The Descendents vond ik tegenvallen. Beetje een slap verhaal, gaap... en leuk gespeeld hoor maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het is een mooie zondagavond televisiefilm voor de EO. Vijf sterren??? Yeah right, als ik 65+ ben mischien... Ik vond hem euhhh... wel aardig, krijgt van mij 3 sterren.

seppe

Avatar

Vond sideways juist een beetje tegenvallen na alle lyrische dingen die ik erover had gelezen. Wel een goede film verder maar had er meer van verwacht toen.

Deze ga ik denk ik ook wel zien, alleen niet in de bios.

UndercoverPanda

Avatar

Mooie film dit. Was ook erg onder de indruk van Shailene Woodley, die nergens in de film onder doet voor Clooney. Daar gaan we nog wel meer van horen denk ik :)

The Descendants

acties