Recensie

Green Lantern (2011)

Tweehonderd miljoen pompte Warner Bros. in Green Lantern, maar dat geld ging helaas niet in de kwaliteit van de film zitten.

door Arman Avsaroglu om 22:02 in RECENSIES
Green Lantern poster
Regie: Martin Campbell| Cast: Ryan Reynolds (Hal Jordan), Blake Lively (Carol Ferris), Tim Robbins (Senator Hammond), Peter Sarsgaard (Hector Hammond), Mark Strong (Sinestro), e.a. | Speelduur: 124 minuten | Jaar: 2011

Het lijkt wel alsof we deze zomer om de week worden doodgegooid met een nieuwe superheld. Na Thor, X-Men: First Class en Captain America is het vanaf deze week de beurt aan Green Lantern, die de nieuwe melkkoe van Warner Bros. moet worden. Het feit dat de film het astronomische budget van tweehonderd miljoen dollar nog bijlange na niet heeft terugverdiend zegt veel, zo niet alles, over de bedroevende kwaliteit van de film van Martin Campbell.

Green Lantern is een superheld uit de stal van DC Comics en geniet in Europa relatief weinig bekendheid, zeker in vergelijking met superhelden als Spider-Man, Superman en Batman. Maar omdat over zo ongeveer alle superhelden nu wel films gemaakt zijn, is Warner Bros. overgestapt op het B-garnituur.

Hal Jordan staat centraal in Green Lantern. Hij is een wat arrogante testpiloot die door de Green Lanterns, een broederschap van krijgers die de intergalactische orde bewaken, wordt uitgekozen omdat hun voortbestaan en dat van de aarde wordt bedreigd door supervijand Parallax. Jordan wordt door de Green Lanterns uitgekozen en krijgt een ring die hem veel macht geeft. Voor hij die potentie optimaal kan benutten, moet hij echter wel leren vertrouwen op zijn wilskracht.

Martin Campbell is een regisseur die ijzersterke films afwisselt met bedroevende producten. Zo maakte hij GoldenEye en Casino Royale, maar was hij ook verantwoordelijk voor het zeer matige Vertical Limit en Edge of Darkness. Green Lantern valt helaas in die laatste categorie. De film wil maar nooit episch worden, hoe spectaculair de special effects ook zijn en hoe bombastisch de dialogen ook klinken.

Maar liefst vier scenaristen staan op de aftiteling van de film en dat is zelden een goed teken. Green Lantern is zo’n dichtgetimmerde blockbuster zoals alleen Hollywood die kan maken. Dat levert zoals zo vaak een film op die elk risico uit de weg gaat en heel braaf het stramien van de superheldenfilm volgt. En dat is na tientallen vergelijkbare superheldenfilms gewoon erg saai.

Daar kan ook Ryan Reynolds in de hoofdrol weinig aan veranderen. De man doet zijn best, maar hij valt weg tussen de ontelbare visuele effecten waar Green Lantern op drijft. De acteur die zich in dat geweld nog het beste staande weet te houden is Peter Sarsgaard als wetenschapper Hector Hammond. Dit personage ontspoort op den duur volledig en Sarsgaard weet die gekte mooi op het scherm over te brengen.

Dit alles maakt van Green Lantern een film die waarschijnlijk alleen door de verstokte comiclezer optimaal beleefd kan worden. Die zullen ongetwijfeld wél alle inside jokes, de vreemd uitziende aliens en het voorspelbare plot op waarde kunnen schatten. Voor alle andere filmliefhebbers is het aan te raden uit te kijken naar een film die iets meer verrassing biedt dan het dure, maar nietszeggende Green Lantern.

27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

adofmirosch

Avatar

Je kon de sterren wel raden he :?

maar toch de (wat de meeste zeggen) rare aliens,slecht verhaal,matig acteer werk,

maakt me totaal niks uit ikga hem lekker zien en zie wel of ik de film saai of tof vind.

Pedrobear

Avatar

Ik vind het al in de trailers op een tekenfilm lijken. Ik vind het jammer van al die CGI. Ze hadden bijv. een echte pak kunnen maken in plaats van creëren met CGI.

En 200 miljoen? Jeetje, zoveel kostte Transformers 3 ook en kijk is hoe echt alles lijkt.

adofmirosch

Avatar

Pedrobear "Ik vind het al in de trailers op een tekenfilm lijken. Ik vind het jammer van al die CGI. Ze hadden bijv. een echte pak kunnen maken in plaats van creëren met CGI.

En 200 miljoen? Jeetje, zoveel kostte Transformers 3 ook en kijk is hoe echt alles lijkt."ik weet het niet zekker maar bay hat volgens een beter GGI team.

SaulKarath

Avatar

Hm.. leg me even uit hoe een bedroevend slechte films de fans van de comics wel kan bekoren? Is de film dan wel geslaagd om trouw te blijven aan het bronmateriaal?

Het is vaak dat een film de oppervlakkige kijker kan bekoren, maar een belediging is voor de fans van het bronmateriaal (Hitchhikers Guide, Star Wars Episode I etc.)

Erg korte review overigens; mis heel wat aan onderbouwing over de slechte punten en de schijbaar wel goede special effects e.d.

Havoc

Avatar

Arman Avsaroglu "Maar omdat over zo ongeveer alle superhelden nu wel films gemaakt zijn, is Warner Bros. overgestapt op het B-garnituur."

Haha. Green Lantern een B-held van DC? Dacht het even niet. De man is in Amerika net zo groot als Batman en Superman. Ook hier is hij niet onbekend. In de Justice League tekenfilmserie (de "Avengers" van DC) had hij ook gewoon een hoofdrol..

Arman Avsaroglu "Die zullen ongetwijfeld wél alle inside jokes, de vreemd uitziende aliens en het voorspelbare plot op waarde kunnen schatten."

Is dat niet bij alle boek, game en comicverfilmingen zo, dat de echte fans alle grappige inside jokes snappen terwijl de rest geen idee heeft waarom je lacht?

En daarnaast, de CG. Natuurlijk zit de film daar vol mee. Hoe ga je anders vliegende mensen op een buitenaardse planeet, vol met verschillende wezens filmen? ;)

jochemb

Avatar

Zeker de slechtste superhelden film van de zomer. Enige pluspuntjes zijn de goede special effects en de geweldige performance van mark strong.

Acer

Avatar

04-07-2011 Green Lantern met Ryan Reynolds is een soort van matig, kan het me niet overtuigen als een echte film. Ik heb heel de tijd het gevoel gehad, dat ik naar een tekenfilm keek. Dan vond ik het wel meer geschikt, als ik het mag vergelijken met andere DC comics releases. Vind ik het een soort van tegenvallen. Geeft op sommige momenten een "superman gevoel" weer, maar heeft ook wel een eigen karakter. Hou hier gemengde gevoelens aan over en krijgt dan ook een 6/10.

Masterbrain

Avatar

Zoals verwacht zeer teleurstellend , beter wachten tot DVD release ,want 3D is niet om aan te zien.

nou nou zeg slechter dan Dragonball Evolution kan het toch niet dus aardig mislukte film. zeker 2 sterren waard met een halve dr bij

B@chelor

Avatar

Tsja...ik kijk 'm wel op BR ofzo. Wil 'm wel zien...maar staat niet bovenaan mijn lijstje. Eerst Super 8 en Cowboys & Aliens. Die lijken mij wat beter Smiley face

timdekw

Avatar

Wederom een slechte recensie. De film moet wel echt slecht zijn dan. Toch ga ik er morgenavond naartoe, moet het met mijn eigen ogen zien. Smiley face

Banned

Avatar

B@chelor "Tsja...ik kijk 'm wel op BR ofzo. Wil 'm wel zien...maar staat niet bovenaan mijn lijstje. Eerst Super 8 en Cowboys & Aliens. Die lijken mij wat beter Smiley face"


super 8 was echt fantastisch, in lange tijd niet meer zo geamuseerd bij een films en ja hoor we kunnen nog eens lachen met een film want Super 8 heeft aardig wat humor!

B@chelor

Avatar

Banned "super 8 was echt fantastisch, in lange tijd niet meer zo geamuseerd bij een films en ja hoor we kunnen nog eens lachen met een film want Super 8 heeft aardig wat humor!"


Mooi; dan ga ik die zeker checken. Thanks.

aspers

Avatar

Wow, dus zelfs De Smurfen zijn beter? :|

:W :W :W

IvarW

Avatar

Ik heb eingelijk best genoten van deze film Smiley face maar hij was toch minder spectaculair dan ik had verwacht 6.5/10

benjamin

Avatar

Deze score was wel te verwachten zeker, zo goed als overal lees je dit soort reacties op deze film. Ga hem waarschijnlijk links laten liggen, er zijn al genoeg betere films deze zomer.

eagleman74

Avatar

Ik weet dat de film niet goed is, maar hoe zit het met de 3D? Is dat een pluspunt? De moeite waard?

filmjunky

Avatar

Ga er morgen heen dus ben benieuwd! :E

benjamin

Avatar

eagleman74 "Ik weet dat de film niet goed is, maar hoe zit het met de 3D? Is dat een pluspunt? De moeite waard?"


Heb de trailer gezien voor Harry Potter en de 3D was vrij vergelijkbaar: geen domme attractie (wat misschien hier wel beter was geweest) maar wel diepte en objecten (de ring) die toch nog redelijk dicht komen. Al is dat de indruk van maar een kleine 3 minuten natuurlijk.

Thedorkknight

Avatar

adofmirosch "je kon de sterren wel raden he :?

maar toch de (wat de meeste zeggen) rare aliens,slecht verhaal,matig acteer werk,

maakt me totaal niks uit ikga hem lekker zien en zie wel of ik de film saai of tof vind."
Rare aliens is een dom argument die aliens zijn er al sinds GL werd gecreëerd.

rep_robert

Avatar

Andere recensent dan bij de recensie van Captain America????

Beetje flauw om hier 2 sterren aan uit te delen terwijl Captain America 3 sterren krijgt en zodoende nog meer in alle bestaande clichés verzuipt dan Green Lantern.

Decepticon

Avatar

timdekw "Wederom een slechte recensie. De film moet wel echt slecht zijn dan. Toch ga ik er morgenavond naartoe, moet het met mijn eigen ogen zien. Smiley face"
Moet je doen! Imo erg gave film! Ik heb lekker in 2D gezien!
En ik ben het met je eens, sterker nog, wat is dit een waardeloze recensie. Er wordt haast niet op de film zelf ingegaan.
Saul Karath haalt goede punten naar boven dat er nogal wat onderbouwing mist. En Havoc haalt ook veel goede punten aan, GL is dus echt geen B-garnituur van DC!

Ik vind het een erg gave (superhelden)film en imo schort er gewoon niks aan, de cgi is erg goed, budget is goed besteed, het verhaal is goed en alle acteerwerk is gewoon erg goed. Ik had misschien alleen verwacht nog wat meer wapens uit de ring te zien verschijnen, of beter gezegd, willen zien.
Maar simpel gezegd, ik vind hem net zo goed als Thor en Cap!

Decepticon

Avatar

Pedrobear "Ik vind het jammer van al die CGI. Ze hadden bijv. een echte pak kunnen maken in plaats van creëren met CGI.

En 200 miljoen? Jeetje, zoveel kostte Transformers 3 ook en kijk is hoe echt alles lijkt."
Nee, juist helemaal niet! Een echt pak had totaal niet gewerkt in deze film! Als je oplet zie je ook constant energie door het pak stromen, in de lijntjes tussen het groene door en in het GL symbool, erg gaaf en origineel.
Dit is nu eenmaal sci-fi en speelt zich in het hele univerum af, vandaar de cgi, die gewoon nodig is. Dat had je kunnen verwachten met een film over GL.

PKP

Avatar

Ben vanavond geweest en vond 'm vergelijkbaar met Captain America. Niet qua inhoud en verhaal, maar wel qua waardering. Beide geen toppers, maar wel vermakelijk.

Ik stoorde mij aan het feit dat de vijand(en) zo makkelijk het loodje legden, plus het feit dat een aantal andere Lanterns worden geintroduceerd, maar ze allemaal niet meer dan 10 minuten screentime hebben. Erg zonde naar mijn mening.

Verder zag de film er best gelikt uit qua graphics, maar dat mag ook wel voor dat geld.

Nu rest mij de vraag, voor de fanboys onder ons: Is Sinestro niet de vijand op een gegeven moment??

Plus, ik ben niet blijven zitten voor de gehele aftiteling, dus ik weet niet of er nog iets kwam naderhand? Iets extra's?

MrBassie

Avatar

Decepticon "Moet je doen! Imo erg gave film! Ik heb lekker in 2D gezien!
En ik ben het met je eens, sterker nog, wat is dit een waardeloze recensie. Er wordt haast niet op de film zelf ingegaan.
Saul Karath haalt goede punten naar boven dat er nogal wat onderbouwing mist. En Havoc haalt ook veel goede punten aan, GL is dus echt geen B-garnituur van DC!

Ik vind het een erg gave (superhelden)film en imo schort er gewoon niks aan, de cgi is erg goed, budget is goed besteed, het verhaal is goed en alle acteerwerk is gewoon erg goed. Ik had misschien alleen verwacht nog wat meer wapens uit de ring te zien verschijnen, of beter gezegd, willen zien.
Maar simpel gezegd, ik vind hem net zo goed als Thor en Cap!"


Volledig mee eens, ik ben vanavond naar deze film geweest en vond hem zeer vermakelijk. Ik ben wel van plan om deze film op DVD te halen. Deze superhelden film hoort zeker thuis in de superhelden trilogie.

Ik vond de verhaallijn zeer boeiend. Ik ben het ook eens dat ik ook meer wapens had verwacht in de film. De combinaties die hij bedacht waren ook erg leuk ! T+) Ik vind de special effects mooi in deze film. Ook al moet ik zeggen dat ik niet overdonderd was. Ik raad iedereen aan om de recensie links te laten liggen en lekker deze film te gaan kijken in de bioscoop !!! :}

jin72

Avatar

Ik heb deze film eergisteren in de bios 3D gezien en het is totaal geen slechte film
De 3D in deze film komt in ieder geval goed tot zijn recht in vergelijking met andere 3D films waar de 3D helemaal geen nut heeft, alleen het eind gevecht had voor mij wat langer gemogen maar voor mensen die van superhelden films houden is deze wel aan te raden zoals Thor , Ironman en Captain America.
dus die 2 sterren vind ik een beetje ondermaats , ik ga voor de 3 en 3,5 ster

Icedoesnotburn

Avatar

Recensies van Filmtotaal ook altijd. Waardeloos

Ik vond het een vermakelijke film. het is wel 3 sterren waard. ik vind dat men de film onderwaardeerd. Het zag er mooi uit die CGI,tja, alleen het masker van Hal viel wat tegen, maar voor de rest. Ik heb me vermaakt, en ik was ook nog mijn 3D bril vergeten, moest dus opnieuw een kopen, maar de film was die extra euro echt wel waard.

Green Lantern

acties