Recensie

X-Men: First Class (2011)

Inventieve details en een fraaie vormgeving in deze vermakelijke prequel van de X-Men-serie.

door Fabian Melchers om 20:55 in RECENSIES
X: First Class poster
Regie: Matthew Vaughn | Cast: James McAvoy (Charles Xavier/Professor X), Michael Fassbender (Erik Lehnsherr/Magneto), Jennifer Lawrence (Raven/Mystique), Kevin Bacon (Sebastian Shaw), Rosee Byrne (Moira McTaggert), January Jones (Emma Frost), Nicholas Hoult (Hank McCoy/Beast), Lucas Till (Alex Summers/Havok), e.a. | Speelduur: 132 minuten | Jaar: 2011

Nadat we in 2009 de geschiedenis van Wolverine leerden kennen, is er nu X-Men: First Class, over de jonge jaren van Charles Xavier en Erik Lehnsherr, of voor ingewijden: Professor X en Magneto. Kenners van de voorgaande delen zullen het meeste plezier eraan beleven.

In de openingsscène, een kopie van het eerste deel uit de X-Men-serie, wordt de jonge Erik in een concentratiekamp bij zijn ouders weggetrokken en maakt hij zich zo kwaad dat hij met zijn magnetische krachten een hek omver trekt. Op hetzelfde moment ontmoet een Britse jongen die gedachtes kan lezen een meisje dat van gedaante kan wisselen. De drie kinderen zijn de mutanten die later bekend komen te staan als Magneto, Professor X en Mystique.

X-Men: First Class laat zien hoe het verhaal over de strijdende mutantenpartijen begon. De film speelt zich, op de opening na, volledig af in de jaren zestig, waar Erik wraak zweert op de nazi-officier die zijn moeder vermoordde en Xavier net afgestudeerd is en door de CIA wordt gerekruteerd. Wie de voorgaande delen heeft gezien, weet dat ze beste vrienden zullen worden, maar uiteindelijk als aartsvijanden tegenover elkaar komen te staan. Dat verhaal is hier verweven met belangrijke gebeurtenissen uit de Koude Oorlog. De escalatie tijdens de Cubacrisis zal een heel andere betekenis krijgen na het zien van deze film.

De details zijn vaak vermakelijk inventief. De film zit vol met herkenningspunten uit de geschiedenis en de eerdere delen uit de X-Men-reeks, maar moet helaas ook elementen lenen die hier minder op hun plek zijn. Kevin Bacons rol als meertalige, sardonische nazi doet onherroepelijk denken aan Inglourious Basterds, evenals een gesprek in een louche café dat eindigt in een bloedbad. Beter goed gestolen dan slecht bedacht, zullen we maar denken.

Na het succes van Kick-Ass blijft regisseur Matthew Vaughn trouw aan zijn energieke stijl, hoewel hij hier (gelukkig) een stuk zuiniger aan doet met expliciet geweld. De setting van de jaren zestig is fraai gedetailleerd vormgegeven en de film beschikt over een prima cast. Gelauwerde acteurs als James McAvoy, Michael Fassbender en Jennifer Lawrence zijn goed op hun plek en zelfs Hugh Jackman komt nog even voorbij. Fans en kenners kunnen hun hart ophalen, maar ook zonder enige voorkennis is dit nieuwste deel in de X-Men-reeks een amusante dikke twee uur.

85 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Aston

Avatar

Ok, het is me niet precies duidelijk waarom hij 3.5 punt krijgt en niet 4 bijvoorbeeld. Een afsluiting waar alles (ook de negatieve punten) even wordt samengevat zou fijn zijn.

Ik ga hem in ieder geval zien. HIj heeft zo goed als 100% op RT.Smiley face

PRIME

Avatar

Niets negatiefs en maar 3.5 sterren? Dat vind ik een beetje raar....

Ereptile

Avatar

3.5 sterren? Ik lees (bijna) overal dat de film erg goed is :P Ik heb de recensie niet gelezen, omdat ik mogelijke spoilers enzo wil voorkomen ;) Maar 3.5 ster op FT vind ik al genoeg om te zien. Ik ga morgen vroeg deze film zeker weten in de bios bekijken!!! (En dus vroeg naar bed :P)

Bukowski

Avatar

Wat halen die fucking sterren nou uit. Het gaat toch om de inhoud van zo'n recensie?

Frietgezicht

Avatar

Hugh Jackman komt voorbij??? Das wel erg vet,ook al is het maar voor een paar seconde(waar ik van uitga)

PRIME

Avatar

Bukowski "Wat halen die fucking sterren nou uit. Het gaat toch om de inhoud van zo'n recensie?"


Lijkt gewoon heel erg alsof er expres niet hoger wordt gegaan, maar dat zal wel aan mij liggen O+

derooy

Avatar

Net gezien,
erg vet veel beter dan ik had verwacht.
enige wat ik vondt was dat er meer diepgang in moest tussen
charles en eric.
en ik ging stuk met de cameo van wolverine haha geweldig !!

Dijkie

Avatar

Bukowski "Wat halen die fucking sterren nou uit. Het gaat toch om de inhoud van zo'n recensie?"


Als het niks uit maakt waar maak je je dan ten eerste druk om.

En ten tweede waarom heb je dan de mogelijkheid om sterren te geven?? Beetje vreemde reactie..

Masterbrain

Avatar

derooy "net gezien,
erg vet veel beter dan ik had verwacht.
enige wat ik vondt was dat er meer diepgang in moest tussen
charles en eric.
en ik ging stuk met de cameo van wolverine haha geweldig !!"


Go fuck your self.

haha
vandaag gezien en het is de enige en mischien wel de beste uit de reeks die zich meer stort op de verhaal dan op actie al vond ik het wel wat jammer dat er weinig actie in zat , maar de verhaal bleef me maar boeien.

Dunno1984

Avatar

Topfilm!
kwam mss 'traag' op gang, maar er is idd meer verhaal dan actie (zeker in vergelijking met de vorige delen)
de diepgang tussen charles en eric kon mss beter, maar naarmate het einde naderde vond ik dit zeker goed genoeg!


aanrader!

greetz

PKP

Avatar

derooy "net gezien,
erg vet veel beter dan ik had verwacht.
enige wat ik vondt was dat er meer diepgang in moest tussen
charles en eric.
en ik ging stuk met de cameo van wolverine haha geweldig !!"

Bedankt, echt.. Die spoilertags zijn er niet voor niets!

Anyway, nu dat weer verpest is kijk ik alsnog uit naar de film a.s. zaterdag. Hopelijk heb ik niet te hoge verwachtingen en past dit prima bij deeltje 1 qua goedheid.

SJRSVLDT

Avatar

Hopelijk wordt dit dan ook financieel een groot succes, dat gun ik Matthew Vaughn nou wel een keer. Stardust en vooral Kick-Ass hadden het veel beter moeten doen aan de box-office!

Spider-fan

Avatar

Bukowski "Wat halen die fucking sterren nou uit. Het gaat toch om de inhoud van zo'n recensie?"


Haal die sterren dan weg. Filmtotaal spreekt zichzelf altijd tegen.

Praktisch zijn ze niet te kloppen.

PKP

Avatar

Spider-fan "Haal die sterren dan weg. Filmtotaal spreekt zichzelf altijd tegen.

Praktisch zijn ze niet te kloppen."

Sowieso altijd gewoon je eigen mening vormen, in plaats van je dood te staren op sterren/percentages/cijfers.

In mijn geval vind ik veelal films met een lagere waardering toch nog best leuk.

derooy

Avatar

PKP "Bedankt, echt.. Die spoilertags zijn er niet voor niets!

Anyway, nu dat weer verpest is kijk ik alsnog uit naar de film a.s. zaterdag. Hopelijk heb ik niet te hoge verwachtingen en past dit prima bij deeltje 1 qua goedheid."


klopt de spoilertags,maar dit was ook al te lezen bij de filmtotaal review !
daarom geen spoilertag

anyway vette film cker nog een paar kijkbeurten waard ( in de bios )

Ereptile

Avatar

PKP "Sowieso altijd gewoon je eigen mening vormen, in plaats van je dood te staren op sterren/percentages/cijfers.

In mijn geval vind ik veelal films met een lagere waardering toch nog best leuk."


Das waar natuurlijk ;) Ik zie het meestal als graadmeter. Maar als je "lang" naar een film hebt uitgekeken, ondanks alle kritieken en sterren, recenties etc, telt je eigen mening het zwaarst :D K denk dat ik nu naar bed moet, mocht ik morgen vroeg kunnen staan om de bus te halen :D 10:00 draait hij in de bios waar ik heenga :D

PRIME

Avatar

En wat is dit $%^^$#%^@#^ voor onzin dat ik maanden nieuwsberichten vermijd en dan in de recensie moet lezen over een fucking cameo van Wolverine? Zet dat er gewoon niet in man..

En dan die comments, hebben jullie ooit van spoilertags gehoord? Jezus..

Sha

Avatar

PRIME "En wat is dit $%^^$#%^@#^ voor onzin dat ik maanden nieuwsberichten vermijd en dan in de recensie moet lezen over een fucking cameo van Wolverine? Zet dat er gewoon niet in man..

En dan die comments, hebben jullie ooit van spoilertags gehoord? Jezus.."
Je vermijdt nieuwsberichten omdat je niet wilt weten waar de film precies over gaat.... en dan ga je een recensie, dat vaak over de inhoud van een film gaat, wel lezen? duh

PRIME

Avatar

Sha "Je vermijdt nieuwsberichten omdat je niet wilt weten waar de film precies over gaat.... en dan ga je een recensie, dat vaak over de inhoud van een film gaat, wel lezen? duh"Ik scroll altijd om te kijken naar de sterren en de laatste alinea, omdat daar vaak een beknopte conclusie staat van hoe de film is, niet welke fucking acteurs erin zitten waarmee je een spoiler weggeeft........Recensies horen spoiler vrij te zijn.


''The Sixth Sense is een goeie film, met een geweldig einde, omdat op het eind Bruce Willis dood blijkt te zijn''


Ga toch weg man

ghossler

Avatar

Recensie niet gelezen, maar gekeken naar de 3.5 sterren ?:O serieus? Hoe dan?... maja.. maakt vrij weinig uit.. ookal had deze film 0.5 ster... k ga hem toch kijken in de bios hahaha :D

jantje123

Avatar

PRIME "En wat is dit $%^^$#%^@#^ voor onzin dat ik maanden nieuwsberichten vermijd en dan in de recensie moet lezen over een fucking cameo van Wolverine? Zet dat er gewoon niet in man..

En dan die comments, hebben jullie ooit van spoilertags gehoord? Jezus.."


DIT!! kd8 ik lees alleen maar ff de conclusie van deze recensie...
staat dat erbij, heel irritant.

en voor de retards die dan zeggen "huhhh lees dan geen recensies van films"

ik wil graag weten of sommige films goed genoeg zijn om te checken in de bios, DAAROM lees ik recensies (die spoilervrij zouden moeten zijn), en dan lees je zo'n totaal onnodige spoiler erbij }:

Aston

Avatar

PRIME, stel je niet zo aan. En ga dan niet zelf zo zitten spoileren. Het is een recensie en daar kan je dit soort dingen tegenkomen. Zoveel verklapt het niet...

PRIME

Avatar

Aston "PRIME, stel je niet zo aan. En ga dan niet zelf zo zitten spoileren. Het is een recensie en daar kan je dit soort dingen tegenkomen. Zoveel verklapt het niet..."


hou aub op zeg, dit had gewoon een supervette verassing kunnen zijn
en t hoort gewoon niet thuis in een recensie. en er ligt een verschil in
een film van 12 jaar oud spoilen waarvan t einde overal bekend is
of iets vets spoilerenvan een film die nu uitkomt. is tzelfde alsof ik nubij de hp
nieuwtjes ga zetten wat er gebeurt

Bukowski

Avatar

Erg flauw om het einde van een andere film te verklappen omdat je vindt dat een cameo(!) een verrassing had moeten blijven. Een cameo vermelden in een recensie is natuurlijk niet te vergelijken met het uit de doeken doen van de plot of zelfs de climax.

Icedoesnotburn

Avatar

3,5 sterren. Kom op zeg.
4,5 ster is goed.

En het mooiste: Ik zet het maar even in een spoiler: ■ wolverine: go fuck yourself
Hele zaal lang plat :P

Muufley

Avatar

PRIME "Ik scroll altijd om te kijken naar de sterren en de laatste alinea, omdat daar vaak een beknopte conclusie staat van hoe de film is, niet welke fucking acteurs erin zitten waarmee je een spoiler weggeeft........Recensies horen spoiler vrij te zijn.


''The Sixth Sense is een goeie film, met een geweldig einde, omdat op het eind Bruce Willis dood blijkt te zijn''


Ga toch weg man"Hey neem een chill-pill en kalmeer je een beetje. Hoe mensen zich zo kunnen opwinden in banale zaken zoals dit. Straks komen mensen hier nog klagen dat er gezegd wordt wie de hoofdrol in een film heeft en dat dit dan een spoiler zou zijn. Alsof de "verassing" het grootste genot van het kijken van een film zou zijn. What the fuck zit je dan rond te neuzen op een film-website eh?

Ereptile

Avatar

jantje123 "DIT!! kd8 ik lees alleen maar ff de conclusie van deze recensie...
staat dat erbij, heel irritant.

en voor de retards die dan zeggen "huhhh lees dan geen recensies van films"

ik wil graag weten of sommige films goed genoeg zijn om te checken in de bios, DAAROM lees ik recensies (die spoilervrij zouden moeten zijn), en dan lees je zo'n totaal onnodige spoiler erbij }:"


Kijk daar ben ik het ook weer mee eens. Nou weet ik eenmaal dat in een recensie (hier op FT in ieder geval) af en toe wel wat dingen staan vermeld, die voor mij er ook uit hadden kunnen blijven. (Weet nog dat een hele scene werd beschreven incl de muziek etc.)
Dat vind ik (mijn mening) gewoon een beetje onnodig spoileren en daarom vermijd ik de recensie van een film die ik wil zien,op de mening (de sterren) van de recensist na Smiley face
Zonder spoilers kan een recensie nog goed zijn hoor Smiley face Maar mensen, zoals PRIME, die wilden die verrassing gewoon zien in de bioscoop ;)

Nou zit er nog een cameo in, die nog niemand heeft geroepen :P

SJRSVLDT

Avatar

Heerlijk dit :+

hplotrpotcsw

Avatar

Ereptile "Kijk daar ben ik het ook weer mee eens. Nou weet ik eenmaal dat in een recensie (hier op FT in ieder geval) af en toe wel wat dingen staan vermeld, die voor mij er ook uit hadden kunnen blijven. (Weet nog dat een hele scene werd beschreven incl de muziek etc.)
Dat vind ik (mijn mening) gewoon een beetje onnodig spoileren en daarom vermijd ik de recensie van een film die ik wil zien,op de mening (de sterren) van de recensist na Smiley face
Zonder spoilers kan een recensie nog goed zijn hoor Smiley face Maar mensen, zoals PRIME, die wilden die verrassing gewoon zien in de bioscoop ;)

Nou zit er nog een cameo in, die nog niemand heeft geroepen :P"


Zou je in een spoiler box willen zetten welke cameo, ik wil het namelijk héél graag weten :Y:Y:Y

En nog een vraagje: is er een scene na de aftiteling?

JeanMineur

Avatar

Ik zit hier nu al enige jaren mee te lezen op dit forum en had altijd mijn mening klaar. Ik vond het tijd worden om me eens te mengen, dus hier komt mijn eerste ingeving op deze film, plus wat extra’s over wat leuke cameo’s in de film (uiteraard gespoilered!)  voor de mensen die graag de rest wel willen lezen.

Gisteravond deze film gezien in de voorpremière. Ik kan me enigszins vinden in de recensie van FT, maar vond hem wel vier sterren waard gezien het feit dat het niet zomaar een superheldenfilm is dit keer. Deze film is meer! Op de voorgrond de cubacrisis uit die jaren die gebruikt wordt als rode lijn in de film en dat geeft de film een wat ‘volwassen’ vorm en geloofwaardige blik (al gaat het om mutants natuurlijk!). Pak daarbij de karaktervorming van de band tussen Charles Xavier (overigens geweldig gespeeld door James McAvoy en geweldig gevormd gedurende de film) en Erik Lensherr (goed neergezet en ook weer leuk gevormd tot het einde door Michael Fassbender), de goed acterende Raven Darkholme, en het geweldige karakter Hank McCoy. Ik gebruik hun ‘mensen-namen’, omdat het hier in deze eerste deel van de aankomende trilogie, voornamelijk om draait. Je ziet hoe voornamelijk deze geweldige karakters hun krachten en karakter ontwikkelen en komen tot hun alterego’s en de daarbij horende karakteristieke trekken die we allemaal kennen uit de voorgaande delen of weten van de comic/cartoon.
Minder vond ik dan wel weer de uitdieping van de kleinere karakters in de film. Maar laten we eerlijk zijn, je hebt maar enkele hoofdlijnen in het verhaal en de rest moet bijzaak zijn om de hoofdlijnen een mooie rode strik te geven. Verwacht dus niet teveel van de andere karakters Havok, Banshee, Angel, Darwin, Riptide, Azazel, Moira McTaggert, Emma Frost, alhoewel ze wel lichtelijk aan bod komen en ook (zoals altijd bij superheldenfilms) even je laten kennis maken met wat ze allemaal eigenlijk wel niet kunnen.
Deze karakters geven trouwens allemaal leuke kick-offs naar volgende films en er wordt ook geregeld naar gerefereerd. Hier mijn leuke feitjes en weetjes:
- Mystique en Azazel zijn de ouders van Nightcrawler uit deel 2.
- Stryker uit deel 2 komt nog even langs en er wordt gerefereerd naar zijn zoon.
- Havok is de broer van Scott Summers a.k.a. Cyclops.
- Beast is degene die hier al het serum ontwikkelt tegen mutatie en de technologie ontwikkelt die door de x-men wordt gebruikt (jet, cerebro etc).
Dan uiteraard de geweldige cameo’s die de film voor de kenners wat extra glans geven: Terwijl Xavier voor de eerste keer Cerebro gebruikt om samen met Erik op zoek te gaan naar rekruten voor hun mutant-team zie je een aantal leuke mutants voorbij komen. Dit zijn degene die ik kon herkennen: Cyclops, Jean Grey, Storm, The Blob. Daarbij natuurlijk in het midden van de film de geweldige cameo van Wolverine!! Terwijl Xavier en Erik op zoek zijn naar nieuwe mutanten, komen ze op een gegeven moment in een bar en daar is Wolverine!! Ze proberen hem te rekruteren, maar krijgen al snel het good-old antwoord: “Go fuck Yourself”! Heerlijke cameo en totaal geheim gehouden, great job!
Al met al een super film die zeker drie sterren waard is juist om het een superheldenfilm is met een echt goed verhaal!!

JeanMineur

Avatar

Correctie...4 sterren;)!

JeanMineur

Avatar

Ik ben niet blijven zitten tot na de aftiteling. Waarom zou er een easter egg moeten zijn?? Je weet toch al waar het naartoe gaat??

Ze hebben al bekend gemaakt dat er maar één nieuwe mutant zal zijn in de volgende film, dus veel anders zal het niet worden. Waarschijnlijk de verdere vorming van het team en Xavier's School for Gifted Youngsters en Magneto's rekrutering voor the Brotherhood of Mutants.

benjamin

Avatar

PRIME "Ik scroll altijd om te kijken naar de sterren en de laatste alinea, omdat daar vaak een beknopte conclusie staat van hoe de film is, niet welke fucking acteurs erin zitten waarmee je een spoiler weggeeft........Recensies horen spoiler vrij te zijn.


''The Sixth Sense is een goeie film, met een geweldig einde, omdat op het eind Bruce Willis dood blijkt te zijn''


Ga toch weg man"


Waar is die spoiler nu weer voor nodig? Zet er dan ten minste bij over welke film het gaat, dit is de hele plot van The Sixth Sense verraden (geweldig leuk voor iedereen die hem nog niet heeft gezien) i.p.v. een kleine cameo. Ik heb de film ook niet gezien en misschien had ik het liever niet geweten, maar daarmee is niet alles verraden.

Anyway, de reacties zijn goed tot uitstekend, dus ik ga hem zeker checken.

PRIME

Avatar

Muufley "Hey neem een chill-pill en kalmeer je een beetje. Hoe mensen zich zo kunnen opwinden in banale zaken zoals dit. Straks komen mensen hier nog klagen dat er gezegd wordt wie de hoofdrol in een film heeft en dat dit dan een spoiler zou zijn. Alsof de "verassing" het grootste genot van het kijken van een film zou zijn. What the fuck zit je dan rond te neuzen op een film-website eh?"


Een filmwebsite hoort objectief (wat al niet echt het geval is) en spoilervrij nieuws te geven, tenzij anders vermeld.

Het is voor comic lovers (zoals ik) gewoon heel vet als je van niks weet en je ziet ineens Hugh Jackman, maar nu weet ik het en zit ik de hele film van hmm wanneer komt ie.

Het argument 'wat doe je op een filmsite als je geen spoilers wilt zien' is volledig belachelijk.

Pete_027

Avatar

PRIME "Niets negatiefs en maar 3.5 sterren? Dat vind ik een beetje raar...."


Wat is er mis met 3.5 sterren:? niet elke film is een meesterwerk hoor:E En als jij het beter vind dat geef je de film voor jezelf maar meer sterren:Y

Decepticon

Avatar

Bukowski "Erg flauw om het einde van een andere film te verklappen omdat je vindt dat een cameo(!) een verrassing had moeten blijven. Een cameo vermelden in een recensie is natuurlijk niet te vergelijken met het uit de doeken doen van de plot of zelfs de climax."
Nee, maar dit is een verrassing voor heel veel mensen die dit graag in de bios ontdekt hadden.
Ik ben het roerend met Prime en Jantje 123 eens, de cameo had verdomme echt onder spoilertag geplaatst moeten worden, of iig in een eerdere alinea, want ik had dit niet willen weten. Ik check de recensie ook alleen maar om de laatste alinea de conclusie te lezen, wat de recensent er van vindt. Dan moet ie geen leuke verrassingen weggeven.
En dan ook nog dom briesen van wat die 'fucking sterren' nou uithalen, waarom dan uberhaupt sterren geven? Dat is iets waar heel veel mensen naar kijken en, zoals maar weer blijkt, waarde aan hechten. Als er niks negatief is aan de fim, mag de sterwaardering wel een halve ster omhoog naar 4 sterren. Het hoef geen meesterwerk te zijn, maar 3,5 ster geeft de indruk dat het maar een net iets meer dan gemiddeld goede film is.

Fayd

Avatar

Ik heb toch nooit naar de sterren gekeken. Smiley face

Dynos

Avatar

Nog een paar uurtjes en dan... UTOPOLIS, HERE I COME!!! Kan niet wachten.

Ereptile

Avatar

hplotrpotcsw "Zou je in een spoiler box willen zetten welke cameo, ik wil het namelijk héél graag weten :Y:Y:Y

En nog een vraagje: is er een scene na de aftiteling?"


Er is geen scene na de credits. Samen met vele andere zat ik tot het einde maar er was niets te zien ;) (Dus je kan gewoon veilig uit de bios lopen zonder het gevoel iets gemist te hebben).

Die cameo waar je naar vroeg:
Rabecca Romeijn als Mystique. Heel even als Magneto een opmerking maakt over dat ze ouder moest zijn, toen Mystique bij hem in bed lag. Als je de film hebt gezien, weet je welk moment ;)

Verder heb ik de film NET gezien, en ik vind m echt goed hoor! Leuke grappen ook en zelfs ondanks dat ik wist wat er kwam, moest ik alsnog lachen hoor Smiley face Goede/leuke referenties ook naar andere personages ;) (En in een eerdere comment hierboven las ik dat ik zelfs een paar over het hoofd heb gezien :P)
Ik zou m 4 (of 4,5) sterren geven als ik mocht beoordelen ;)

Goede personage opbouw, goed verhaal, effecten zijn goed en de (meeste) spelers zijn goed :D Ik kijk echt uit naar het vervolg hierop (nu al!)

Bukowski

Avatar

Decepticon "[...]En dan ook nog dom briesen van wat die 'fucking sterren' nou uithalen, waarom dan uberhaupt sterren geven? [..]"
Misschien had ik geen krachtterm moeten gebruiken. Feit blijft dat ik het nogal kortzichtig vind om alleen naar het aantal sterren te kijken. Het zegt namelijk niet zoveel (lees: niets) als je de argumentatie van de schrijver er niet bij haalt.

Of het noemen van een cameo een spoiler is, valt over te twisten. Ik vind van niet. Het onthult namelijk niets van de plot en ook al weet je dat'ie komen gaat, je weet nog niet wát er komt.

Ereptile

Avatar

Ow en @Jeanmineur: je zei: Stryker uit deel 2 komt nog even langs en er wordt gerefereerd naar zijn zoon.

Dat klopt niet helemaal Smiley face Het is namelijk De vader van William Stryker, niet Stryker zelf. Xavier zegt ook in die scene dat hij weet dat die man (papa Stryker) aan z'n zoon William dacht. William's zoon heet Jason

Jim

Avatar

PRIME "Lijkt gewoon heel erg alsof er expres niet hoger wordt gegaan, maar dat zal wel aan mij liggen O+"


Ja.

PRIME "Een filmwebsite hoort objectief (wat al niet echt het geval is) en spoilervrij nieuws te geven, tenzij anders vermeld.

Het argument 'wat doe je op een filmsite als je geen spoilers wilt zien' is volledig belachelijk."

Nou, objectief nieuws presenteren sluit het neerzetten van spoilers niet uit. En een filmwebsite hoeft denk ik niet spoilervrij nieuws te geven ,zolang het maar aangegeven wordt of er spoilers staan.

Spider-fan "Haal die sterren dan weg. Filmtotaal spreekt zichzelf altijd tegen.

Praktisch zijn ze niet te kloppen."


Ach kom. Het gaat er gewoon om dat je je niet volledig zou moeten baseren op het aantal sterren, maar eerder op de inhoud. Bukowski had zoals 'ie nu aangeeft inderdaad minder krachttermen kunnen gebruiken maar dat is nu eenmaal gebeurt.
Daarnaast snap ik 't probleem van 3,5 sterren niet helemaal. Als je kijkt naar de stertabel dan staat daar dat het oordeel van 3,5 sterren aangeeft dat de film 'goed' en 'ruimschoots bevredigend' is. En jawel, zelfs een bezoek aan de bioscoop waardig. Maar goed, de sterren doen er voor mij persoonlijk vrij weinig toe - de inhoud van de recensie daarentegen... Smiley face

PRIME

Avatar

Bukowski "Misschien had ik geen krachtterm moeten gebruiken. Feit blijft dat ik het nogal kortzichtig vind om alleen naar het aantal sterren te kijken. Het zegt namelijk niet zoveel (lees: niets) als je de argumentatie van de schrijver er niet bij haalt.

Of het noemen van een cameo een spoiler is, valt over te twisten. Ik vind van niet. Het onthult namelijk niets van de plot en ook al weet je dat'ie komen gaat, je weet nog niet wát er komt."Ook al vind je het niet, de recensent moet alsnog zichzelf in andere schoenen kunnen plaatsen en denken goh, er zijn mensen die dit wel een spoiler vinden.

Een cameo is geen groot plot in het verhaal, maar zoals eerder gezegd gewoon even een nerd momentje voor comic lovers.

Muufley

Avatar

PRIME "Het argument 'wat doe je op een filmsite als je geen spoilers wilt zien' is volledig belachelijk."


En jou manier van reageren op een zogezegde spoiler is dat dan niet zeker?

JeanMineur

Avatar

@ Ereptile: Je hebt helemaal gelijk uiteraard! Bedoelde hetzelfde, verwoordde het verkeerd..

PKP

Avatar

Muufley "En jou manier van reageren op een zogezegde spoiler is dat dan niet zeker?"

Ben het eens met PRIME enzo hoor, ook al misschien niet zo overdreven gepassioneerd in mijn reacties.

Ben zelf ook wel een soort-van Marvel geek die de hele universe van Marvel op het filmdoek enorm kan waarderen, en ook ik vond het verraden van de cameo meer dan jammerlijk. Eén, had er niet op gerekend aangezien het overal werd ontkracht en nu ga ik gegarandeerd zitten uitkijken naar het moment dat hij komt. Het verassingseffect is in ieder geval nu weg, en dat is misschien geen grote spoiler, maar wel een kleine spoiler.

Spoilen = het verpesten van iets, dus in dit geval is dat ook zo.

Enfin, het is gebeurt, kunnen er uren over discussiëren, maar dat helpt niet. Misschien een wijze les voor in de toekomst bij dergelijke recensies. Ik zal in ieder geval niets tegen mijn vrienden zeggen die mee gaan a.s. zaterdag, zodat het voor hen nog wel een verrassing blijft. Smiley face

Overigens moet ik er wel bij zeggen dat de laatste tijd comic-verfilmingen van toch een hoog niveau zijn zeg!

PRIME

Avatar

Muufley "En jou manier van reageren op een zogezegde spoiler is dat dan niet zeker?"


Eerder gepassioneerd. Als ik zie dat een moderator al na 3 comments over sterren uit zijn sloffen vliegt, dan doe ik dat wel als er zoiets word verpest.

Bukowski

Avatar

Uit mijn "sloffen schieten"? Komaan, het woordje fuck en zijn varianten behoort tot het standaard idioom van de gemiddelde Nederlander tegenwoordig.

Maar goed, laten we het er maar over eens zijn dat we er een andere definitie van spoiler op na houden.

benjamin

Avatar

Aston "Ok, het is me niet precies duidelijk waarom hij 3.5 punt krijgt en niet 4 bijvoorbeeld. Een afsluiting waar alles (ook de negatieve punten) even wordt samengevat zou fijn zijn."


Alsof die halve ster nu ook maar iets uithaalt. Als je 4 sterren verwacht en hij maar 1,5 krijgt is dat vreemd.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Een dikke 8 sterren voor deze fantastische film, echt een waardevol deel voor de overige X-Men films (waaronder Wolverine!!), echt een meesterlijke goede film.

Heb heel de film genoten van het verhaal de actie en de personages en de special effects, en uiteraard de leuke humor tussendoor!!!

De cast is ook heel dik in orde, uitschieter voor mij persoonlijk vind ik Michael Fassbender, wat een persoonlijkheid straalt die vent uit, hoop nog veel films met hem te zien in de toekomst.

Masterbrain

Avatar

Met tranen van verdriet en vreugde moet ik zeggen dat Xmen eindelijk Dragonballz voorbij is op vlak van populariteit de afgelopen jaren en de aankomende jaren zullen nog bomvol x men films en serie uitgegbracht worden.

MAAR.......

je ziet bijna alles van DBZ terug in de film zoals de ,instant tranmission , timestop ginyu force guldo , super 17 energie absorberen,

lekker
Mutation in
Z fighters Out

T+)

marcjeb

Avatar

Bukowski "Misschien had ik geen krachtterm moeten gebruiken. Feit blijft dat ik het nogal kortzichtig vind om alleen naar het aantal sterren te kijken. Het zegt namelijk niet zoveel (lees: niets) als je de argumentatie van de schrijver er niet bij haalt.
"


Als ik 1 ster zie betekend het dat de film een grote flop is.. wanneer er 5 sterren staan zal die top zijn.. aan de hand van de sterren ga ik een recensie lezen..
Maar goed een hele discussie over dit heeft geen zin, als je sterren/cijfers gebruik bij een beoordeling moet je niet zeggen dat het niks voorstelt want dan kan je ze beter weghalen

marcjeb

Avatar

Masterbrain "Met tranen van verdriet en vreugde moet ik zeggen dat Xmen eindelijk Dragonballz voorbij is op vlak van populariteit de afgelopen jaren en de aankomende jaren zullen nog bomvol x men films en serie uitgegbracht worden.

MAAR.......

je ziet bijna alles van DBZ terug in de film zoals de ,instant tranmission , timestop ginyu force guldo , super 17 energie absorberen,

lekker
Mutation in
Z fighters Out

T+)"


Wat heeft dbz nou weer met xmen te maken..
dbz is manga/anime... en is zeer zeker populairder dan xmen..

Dat de film nou zo zo zo slecht is gemaakt daar heeft dbz niks mee te maken, en zoals je in xmen/matrix kunt zien kunnen ze met die techniek er best een leuke dbz film van maken.

Swoopp

Avatar

Ben net terug van deze film en vond hem erg vermakelijk Smiley face

Zeker magnito halvewege de film in het water ( de rest vertel ik niet) is alleen al de moeite waard om de film te kijken Smiley face.

Echt super gedaan en hoop nu al op X-men the first class year 2 8-)

Swoopp

Avatar

O.. wat ik nog even kwijt wou ..

Beast vind ik tegenvallen kwa looks !

Ereptile

Avatar

Swoopp "O.. wat ik nog even kwijt wou ..

Beast vind ik tegenvallen kwa looks !"


Vond je? Ik vond m er beter uitzien dan in X-3 ;) Ze mogen hem wel ietsjes oppoetsen voor de sequel, maar ze hebben de acteur ook echt in de make-up gezet. Ik vind m er wilder en beter uitzien. Dichterbij de comic book look en gewoon stoerder Smiley face Maar smaken verschillen natuurlijk ;)

afbeelding

En ik voeg gelijk ff iets toe: Michael Fassbender en James McAvoy = WIN :D Echt geweldig hoe die 2 spelen en vooral van Fassbender ben ik best fan geworden Smiley face Echt goed vind ik Smiley face

lofringest127

Avatar

Ik vind deze film de beste van de gehele x-men serie.

Superleuk verhaal, prima acteerwerk, goede actie en erg leuk gedaan.

Zeker de beste film van 2011 (tot nu toe)

SunChaser

Avatar

Wat flauw om in de recensie te referen aan de cameo van Wolverine. Dan heb je geen verstand van recenceren, dat moet iedereen zelf ontdekken. En wie nu nog niet weet hoe het einde van the Sixth Sense is heeft niets te zoeken op Filmtotaal, iedereen weet dat inmiddels. Net als dat de Titanic zinkt.

jantje123

Avatar

SunChaser "En wie nu nog niet weet hoe het einde van the Sixth Sense is heeft niets te zoeken op Filmtotaal, iedereen weet dat inmiddels. Net als dat de Titanic zinkt."


HAHAHAHA +1

PRIME

Avatar

SunChaser "Wat flauw om in de recensie te referen aan de cameo van Wolverine. Dan heb je geen verstand van recenceren, dat moet iedereen zelf ontdekken. En wie nu nog niet weet hoe het einde van the Sixth Sense is heeft niets te zoeken op Filmtotaal, iedereen weet dat inmiddels. Net als dat de Titanic zinkt."


+10

PRIME

Avatar

Even on-topic (ik zal het feit dat een MODERATOR van een website vind dat 'fucking' normale taal is terzijde laten):

Net gezien, vond hem erg goed. Hier en daar vond ik de CGI een beetje...Ja...'Goedkoop' is een groot woord maar er mag voor het tweede deel wel wat meer budget voor uitgetrokken worden.

De onderlinge conflicten tussen Erik en Charles zijn prachtig in beeld gebracht, met een geweldige conclusie.

Paar vraagjes voor de fans (in spoilertags)

Klopt deze storyline met de originele?

Aan het eind van X3 komt Moira ook voor, toch? Maar daar is ze een ziekenhuis zuster?
Zijn er nog grote events die nu gebeuren, of kan je vna First Class meteen naar X1?

PRIME

Avatar

En nog eentje voor de echte fans:

Ik heb laatst alle cartoon afleveringen gedownload, die van Fox Kids, omvat dat ook het hele verhaal?

OldDirtyChurro

Avatar

Net terug van deze film. Ik vond em prachtig, uitmuntend en andere superlatieven die u zelf mag toevoegen.
3.5 sterren...tikkeltje te laag voor een film die het warrige x3 en het barslechte Wolverine in één keer goedmaakt.
wat ik zwaar jammer vond in de recense is dat DE cameo werd genoemd....ik als comicgeek til hier HEEL zwaar aan...en heb er helaas tijdens de film de hele tijd erop gewacht.Gelukkig was Matthew Vaugh kundig genoeg om em erin te stoppen op een vrij onverwacht moment, waarvoor hulde.
Gelukkig zijn vrij wat mensen het hierover met me eens, zij het niet altijd subtiel, maar dat kan vind ik.
De Comiczomer stelt tot nu toe niet teleur, en ik kijk uit naar Captain America en Green Lantern.

OldDirtyChurro

Avatar

PRIME "Even on-topic (ik zal het feit dat een MODERATOR van een website vind dat 'fucking' normale taal is terzijde laten):

Net gezien, vond hem erg goed. Hier en daar vond ik de CGI een beetje...Ja...'Goedkoop' is een groot woord maar er mag voor het tweede deel wel wat meer budget voor uitgetrokken worden.

De onderlinge conflicten tussen Erik en Charles zijn prachtig in beeld gebracht, met een geweldige conclusie.

Paar vraagjes voor de fans (in spoilertags)

Klopt deze storyline met de originele?

Aan het eind van X3 komt Moira ook voor, toch? Maar daar is ze een ziekenhuis zuster?
Zijn er nog grote events die nu gebeuren, of kan je vna First Class meteen naar X1? "


Moira Mctaggert is eigenlijk een genetische deskundige in de cartoons/comics. Qua grote gebeurtenissen...well...Magneto moet nog 2 kindjes krijgen...en De huidige generatie Xmen dient nog getraind te worden

OldDirtyChurro

Avatar

PRIME "En nog eentje voor de echte fans:

Ik heb laatst alle cartoon afleveringen gedownload, die van Fox Kids, omvat dat ook het hele verhaal?"


Toch ook ff een paar comics erbij lezen, hoewel de tekenfilmserie van hoge kwaliteit is

Swoopp

Avatar

Ereptile "Vond je? Ik vond m er beter uitzien dan in X-3 ;) Ze mogen hem wel ietsjes oppoetsen voor de sequel, maar ze hebben de acteur ook echt in de make-up gezet. Ik vind m er wilder en beter uitzien. Dichterbij de comic book look en gewoon stoerder Smiley face Maar smaken verschillen natuurlijk ;)En ik voeg gelijk ff iets toe: Michael Fassbender en James McAvoy = WIN :D Echt geweldig hoe die 2 spelen en vooral van Fassbender ben ik best fan geworden Smiley face Echt goed vind ik Smiley face"


ik revereer aan de oude beat uit 1992 tv serie die ik geweldig vond (de serie dan he en beast ook natuurlijk).
[afbeelding

Ereptile

Avatar

PRIME " Paar vraagjes voor de fans (in spoilertags)

Klopt deze storyline met de originele?

Aan het eind van X3 komt Moira ook voor, toch? Maar daar is ze een ziekenhuis zuster?
Zijn er nog grote events die nu gebeuren, of kan je vna First Class meteen naar X1? "


Er moet zeker nog wat gebeuren, wat ook al is beantwoord Smiley face Zoals je hebt gezien Magneto is pas net begonnen met z'n opkomst, op het eind recruteert hij Emma Frost, samen met Mystique, Azazel, Angel en Riptide.

Een van de dingen die we waarschijnlijk in de sequel kunnen zien: Mystique en Azazel zitten nu in hetzelfde team...Nightcrawler word gemaakt in de sequel?

En sowizo is de continuiteit al aardig omver gegooit. In X-3 en Origins: Wolvie zagen we een nog jongere professor X die loopt. In X-2 een blauw haarloze Beast, samen met ene Shaw op die tv!

Swoopp "ik revereer aan de oude beat uit 1992 tv serie die ik geweldig vond (de serie dan he en beast ook natuurlijk)."


Als ik vroeger iets op Fox Kids keek, was het die serie wel (samen met de Spider-Man animatie serie). Heb pasgeleden ook heel Wolverine and the X-Men bekeken online Smiley face Op zich ook wel tof hoor. Maar de oude X-Men inrto is gewoon geniaal!

B@chelor

Avatar

3,5 ster is toch niet zo heel laag? Ik vind bepaalde films ook zeer vermakelijk, maar die krijgen niet meer dan een 7 or 7,5. Een recensie blijft een persoonlijk iets. Gewoon zelf kijken en zelf beoordelen. Ik hoop de film snel te kunnen zien. En ja...het vermelden van de cameo is wel een spoiler**. Zeg dan iets van: "En kijk uit naar een leuke cameo van een oude bekende" of "blijf zitten tot na de credits". Iets in die sfeer... Smiley face. Gelukkig heeft Fabian niet beschreven hoe de cameo eruit ziet, want die schijnt vet te zijn (heb ik al op 't net gelezen en gespoild voor mezelf, haha)

**Voor de comicbook geeks wel. Al is de cameo zelf geen essentieel onderdeel van het verhaal.

Rem

Avatar

@Prime:

Misschien volgende keer toch alleen maar naar de sterren kijken? :P
Ik snap dat je een cameo leuk vindt om zelf te ontdekken, maar het valt naar mijn mening niet onder een spoiler. Een spoiler is volgens mij gewoon het vertellen van een wending. Een die drastische gevolgen heeft voor het verdere verloop van een verhaal. Het weghalen van een verrassing. Als je dat bij the Sixth Sense zegt is de pret eraf. (Bovendien zal de gemiddelde lezer dat meer irriteren dan het overbodige gebruik van een scheldwoord.

Pas hoorde ik een spoiler uit Fast Five, maar dat maakte me niet zoveel uit. Een spoiler is dus ook nog weer relatief te zien. Bij een gemiddelde actiefilm is het vertellen van het verhaal niet iets wat de verrassing weg haalt. Ik snap je frustratie wel hoor, maar ik denk niet dat je een recensent hier kan beschuldigen. Iedereen heeft weer zo zijn opvattingen over spoilers, maar ik denk dat er veel meer recensenten het hebben over een cameo. Dan zijn de sterren misschien toch een goede indicatie die je van een film meeneemt als je naar de bios wil. Kun je daarna de argumentatie nog lezen. In jouw geval. Smiley face

Swoopp

Avatar

Ereptile "de oude X-Men inrto is gewoon geniaal!"


Ja hij is echt goed en de serie vond ik echt super gaaf in sesoen 4 en 5.

X-men intro

PS: ik wou de video hier plaatsen maar kan de code niet vinden hoe doe je dat ? youtube=CODE Plaats een YouTube-video

Ereptile

Avatar

Swoopp "Ja hij is echt goed en de serie vond ik echt super gaaf in sesoen 4 en 5.

X-men intro

PS: ik wou de video hier plaatsen maar kan de code niet vinden hoe doe je dat ? youtube=CODE Plaats een YouTube-video"


Bij deze dan:Meestal staat er bij een link: http://www.youtube.com/watch?v=9P0BNqtHOsY Dat wat bold is, staat voor wat je achter [youtube = moet plaatsen ;)

SunChaser

Avatar

Maar moeten we First Class nu zien als rebooth of als prequel? Ivm de continuteit. Ik zie bv niet meer hoe de flashback met Jean uit Xmen 3 in deze lijn past.

SunChaser

Avatar

@Rem, een spoiler betekent letterlijk bederver. Maar het was gewoon onnodig voor de recensie.

PRIME

Avatar

SunChaser "Maar moeten we First Class nu zien als rebooth of als prequel? Ivm de continuteit. Ik zie bv niet meer hoe de flashback met Jean uit Xmen 3 in deze lijn past."


Ik denk als een losstaande prequel. Zo zijn er wat dingetjes die niet helemaal in 1 lijn lopen met de huidige Xmen trilogie.

(zoals bijvoorbeeld Moira

Aston

Avatar

Overigens heb ik in een andere recensie (moviesense) ook gelezen wat te cameo was. Dat is verder de enige recensie die ik gelezen heb en er zullen vast meer recensies zijn die het verklapt hebben.

Swoopp

Avatar

Ereptile "Bij deze dan:Meestal staat er bij een link: http://www.youtube.com/watch?v=9P0BNqtHOsY Dat wat bold is, staat voor wat je achter [youtube = moet plaatsen ;)"


weer wat geleerd Smiley face bedankt T+)

filmgast

Avatar

Film vandaag gezien, erg van genoten. Maar de eigenlijke reden dat ik reageer is het onnodig domme gedrag hier. Kom toch op mensen!

Verder wil ik ook nog wat zeggen op Masterbrain: Het is hét verhaal. Niet DE verhaal. En ook op je kennis van DBZ en X-Men moet je nog wat oefenen. Dragonball stamt uit de jaren 80 waar de oorsprong van X-Men al in de jaren 60 ligt. Ik ben een groter fan van DBZ dan van X-Men maar dingen als instant translocation is niet ontstaan in DBZ. Dat je het even weet...

Verder ben ik het eens dat als je kijkt naar dit soort films dat er echt een keer een degelijke DBZ film moet komen.

centr1no

Avatar

Ik vind dat deze film alleen al door de cameo 4 sterren verdiend.

Icedoesnotburn

Avatar

PRIME "Ik denk als een losstaande prequel. Zo zijn er wat dingetjes die niet helemaal in 1 lijn lopen met de huidige Xmen trilogie.

(zoals bijvoorbeeld Moira"


Je moet deze film als een prequel zien, maar tegelijk moet je de eerdere films uit je kop halen.

dingdong

Avatar

Ben het wel eens met 3.5 sterren. Aardige film maar ook niet meer dan dat.

benjamin

Avatar

Gisterenavond ook gezien en eerlijk gezegd was ik al vergeten dat er een cameo van Wolverine kwam, pas toen die effectief kwam, dacht ik er terug aan.

Verder was dit een zeer goede blockbuster, die een perfecte balans vindt tussen actie en een intelligente plot. De lat voor de andere films van de zomer ligt hoog.

coolcredit

Avatar

Intelligente leuke film met goede acteerprestaties en redelijke tot goede Special Effects. Tot nu toe zeker de vermakelijkste film van 2011 en zelfs de vriendin vond hem geweldig. Let op: wij zijn beide geen comic freaks of fans dus voor hen die dat wel zijn is ie waarschijnlijk alleen maar leuker!

Mayke

Avatar

Helemaal met onderstaande mensen eens... Er wordt teveel weggegeven in de recensie van X-men en ik denk dat de meesten toch wel eerst naar beneden scrollen om te checken hoeveel sterren een film krijgt. Bekeek net nog even de recensie van The Hangover Part II, die 3 sterren krijgt. X-men zit verhaaltechnisch veel en veel beter in elkaar, special effects zijn geweldig evenals de settings (ben maandag geweest), vond t ook minimaal een 4 waard!

pringles

Avatar

Heerlijke actie film met mooie special effects en goed acteerwerk. X-men staat eindelijk weer eens op de kaart!

Hillbird79

Avatar

Zeker een leuke X-men. een waardige prequel.
Leuk dat Logan ook even in beeld was. een van mijn favoriete karakters.
Hij was duidelijk niet in de physieke Wolverineshape, maar had wel een leuke dialoog Smiley face

X: First Class

acties