Recensie

Insidious (2010)

Eindelijk weer eens een spookhuisfilm die echt eng is.

door Fabian Melchers om 20:49 in RECENSIES
Insidious poster
Regie: James Wan | Cast: Patrick Wilson (Josh Lambert), Rose Byrne (Renai Lambert), Ty Simpkins (Dalton Lambert), Andrew Astor (Foster Lambert), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2010

Al die inwisselbare horrorfilms worden soms best vermoeiend. Mother’s Day, of het zoveelste deel uit de Saw-reeks, zijn maar een paar van de voorbeelden van inspiratieloze hak- en zaagfeesten die de afgelopen maanden uitkwamen. Maar eens in de zoveel tijd komt er dan een griezelfilm die wel echt werkt; een lange achtbaanrit die nergens vaart mindert of een tussenstop maakt. Sam Raimi’s Drag Me To Hell, twee jaar geleden, was er zo een. Ook James Wans Insidious is een horror die zeker de moeite waard is.

Wan is bekend als het brein achter Saw, het eerste deel uit de inmiddels compleet ontspoorde en uitgemolken horrorreeks. De Maleisische regisseur had niets met de steeds verder in kwaliteit dalende vervolgen te maken, maar deed na dat immense succes weinig interessants. Tot nu dan. In een klassiek aandoende horror voert hij de spanning steeds verder op.

Er lijkt niet veel aan de hand te zijn in de openingsscène. Een jongetje ligt te slapen en de camera zwenkt door het huis. De krassende strijkers in de soundtrack maken echter duidelijk dat hier iets niet pluis is. Oorverdovend worden ze, wanneer de titel in grote, bloedrode letters in beeld verschijnt. ‘Old school’ horror.

Insidious zoomt vervolgens in op een gezin dat net een nieuw huis betrekt waar al snel gekke dingen gebeuren. Boeken liggen opeens op de grond, een doos is verplaatst, u kent het wel. En dan wordt zoontje Dalton niet meer wakker, weggezakt in een soort coma. Artsen staan voor een raadsel. Er gaan maanden voorbij, terwijl het echtpaar steeds meer geteisterd lijkt te worden door onzichtbare krachten. Wat er precies aan de hand is kan misschien beter niet verklapt worden, maar het zorgt voor een aantal memorabele sequenties, waaronder een bizarre seance met een medium dat een gasmasker met een stofzuigerslang draagt.

De echte kracht van Insidious zit niet zozeer in het verhaal, hoewel er een aantal leuke vondsten in zitten, maar in de manier waarop Wan de film steeds enger weet te maken. De atonale soundtrack draagt daar goed aan bij, maar het zijn vooral de perfect getimede schrikmomenten waarmee hij de kijker terroriseert. Er zijn nauwelijks special effects voor nodig; laat maar eens midden in een gesprek plotseling een macaber geschminkt gezicht achter iemand verschijnen. Insidious is redelijk conventioneel qua opzet, maar weet de kijker evengoed regelmatig angst aan te jagen. Ouderwets griezelen dus, met deze zeer vermakelijke spookfilm.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Andere recensies waren al positief,en dan deze er nog bij,zeker 1 die ik moet zien,thuis in het donker,want met irritante tieners in een bioscoopzaal is al menig horrorfilm verpest,daar kijk ik wel blockbusters,geen films waarbij het gewoon echt stil moet zijn.

Dunno1984

Avatar

"De Maleisische regisseur had niets met de steeds verder in kwaliteit dalende vervolgen te maken, maar deed na dat immense succes weinig interessants. Tot nu dan."


Persoonlijk vond ik "dead silence" toch ook best wel erg geslaagd!

http://www.youtube.com/watch?v=IcbulUo4b2s


voor de rest kijk ik ook uit naar deze Insidious


greetz

Acer

Avatar

Insidious is echt een goede horror film, griezelig en op sommige momenten liepen de rillingen over me rug. Begint lekker vaag, zodat je bezig blijft om het verhaal te ontrafelen. Dan kan je opeens denken aan een vorm van een haunted house achtig iets, een moment later heb je weer iets van "poltergeist" oud vrouwtje die langs komt om het (vermiste kind gebeuren) even op te lossen. Acteerwerk had wellicht iets beter gemogen, maar dat drukte de pret niet voor mij. Patrick Wilson doet z'n best hierin, ik vind deze film gewoon goed. Deed me denken aan kindergriezelboeken die ik vroeger las. Dit is een film die je toch gezien moet hebben, met een geweldig goede "vage" einde. Mocht er een deel 2 komen, dan graag zo snel mogelijk. Verder krijgt deze film een negen, puur omdat Insidious me uitstekend heeft vermaakt.

ghossler

Avatar

Ben benieuwd naar deze film, had de trailer gezien en vond hem niet zo veel aan eerlijk gezegd, maar ... ik ben oneens over drag me to hell... die vond ik een draak van een film... -_-

benjamin

Avatar

Acer "Mocht er een deel 2 komen, dan graag zo snel mogelijk."


Waarom in godsnaam een deel 2? Moeten we weer een nieuwe Saw krijgen, waar een redelijk (tot goed) eerste deel een stel vervolgen krijgt en je in plaats van één goede film een reeks dwaze films krijgt.

PRIME

Avatar

Vond Insidious errrrrrg goed. Ik zou 'm aanraden aan iedereen die van horror houdt!

marcjeb

Avatar

4 sterren.. klinkt goed.. eindelijk een goede horror?

Breug

Avatar

Wel vreemd dat deze net zoals Drag me to hell PG-13 rating heeft in Amerika. 1 tiet en het is R-rated maar de engste film sinds jaren mag bijna iedereen gewoon zien.

marcjeb

Avatar

Heb de film gezien, het is de 4 sterren zeker waard!

Wat een goede horror film!

Geen slap gedoe, eindelijk een film die bleef boeien, en wat een schrik momenten :P

Insidious

acties