Recensie

I Am Number Four (2011)

Twee soorten aliens vechten een vete uit op aarde. De leden van de ene groep aliens zijn heel lekker, dus de kijker kiest partij voor hen.

door Evert de Vries om 00:35 in RECENSIES
I Am Number Four poster
Regie: D.J. Caruso | Cast: Alex Pettyfer (John / Number Four), Timothy Olyphant (Henri), Dianna Agron (Sarah), Callan McAuliffe (Sam), Kevin Durand (Mogadorian-commandant), e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2011

In I Am Number Four maken we kennis met twee soorten aliens. De eerste soort heeft kale getatoeëerde hoofden, vissenkieuwen, lange zwarte jassen en noemt zichzelf Mogadorians. Ze doen denken aan een motorbende die opgefokt uitkijkt naar een groot heavymetalconcert. De Mogadorians jagen op een tweede groep aliens; een groep sexy tieners met superkrachten. Of de Mogadorians hen dood willen vanwege hun onwaarschijnlijk lekkere uiterlijk wordt niet duidelijk, maar feit is wel dat ze hun planeet al bijna helemaal hebben uitgemoord. Enkele tieneraliens hebben het overleefd en schuilen nu op aarde. Hier doen ze hun best niet op te vallen, want de Mogadorians zitten hen (wederom zonder duidelijke reden) op de hielen.

I Am Number Four besteedt weinig tijd aan het geloofwaardig maken van het materiaal. Wat moeten de Mogadorians van de tieneraliens? Waarom hebben de tieneraliens geen namen maar nummers? En waarom kunnen ze ook alleen in de volgorde van hun nummer vermoord worden? Wellicht zullen eventuele vervolgfilms en boeken hier bij stilstaan, maar I Am Number Four maalt er voorlopig nog niet om dat het verhaal een onsamenhangende gatenkaas is.

Belangrijker voor de makers is dat er veel geld aan de film wordt verdiend. Dat is altijd een wat flauwe kritiek, ware het niet dat James Frey (de man achter het boek) zelf ook toegeeft dat dit het grootste doel van de boeken en films is. En het is ook de reden achter de unieke sieraden van de tieneraliens en de extravagante wapens van de Mogadorians; perfecte items voor succesvolle merchandise.

Deze onverbloemde hoop om van I Am Number Four de nieuwe Harry Potterfranchise te maken verklaart veel. I Am Number Four is namelijk nergens ook maar een greintje origineel. Elke scène lijkt wel letterlijk uit een andere film te zijn gestolen, elk thema sluit perfect aan bij de thema’s van andere hypes van de afgelopen jaren. Voor jonge kijkers zal de film aanvoelen als Twilight vanuit het perspectief van Edward. Een jonge vreemdeling die valt voor het mooie eenzame meisje, een smachtende verliefdheid die niet kan bestaan vanwege zijn ware identiteit. Andere kijkers zullen denken dat ze naar een matige Spielbergfilm kijken.

Ook de invloed van producent Michael Bay is te herkennen. In de eerste helft van de film valt het nog mee en loopt er maar één keer iemand in slowmotion weg van een explosie, maar in de slotfase pakt I Am Number Four flink uit. Jammer is wel dat werkelijk elke scène waar de special effects het overnemen zich ’s nachts afspelen. Misschien was dat de goedkoopste optie, maar wellicht was het ook een manier om de superkrachten van Number Four (handen als zaklampen) nog enigszins van nut te laten zijn.

I Am Number Four zal niemand verrassen. Maar één vraag houdt de kijker een beetje in spanning, want wie is die mysterieuze blondine (een zwaarbewapende Teresa Palmer) wier net zich steeds meer rondom Number Four sluit? Wie zij is zal de kijker tot het einde bezighouden, behalve de kijkers die de trailer al hebben gezien. Een jammerlijk stukje marketing, dat ook de laatste restjes spanning uit het verhaal trekt. Wat overblijft is een slap aftreksel van populaire films uit het verleden. Hopelijk kijkt men bij de eventuele vervolgen niet alleen naar het commerciële jasje van de film, maar ook naar de inhoud. Het einde van I Am Number Four doet in ieder geval lichtelijk hopen op een sterker vervolg.

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

patrick_h

Avatar

Wie zij is zal de kijker tot het einde bezighouden, behalve de kijkers die de trailer al hebben gezien.


De trailer heb ik nooit gezien (eigenlijk vreemd dat ik de teaser wel enorm vaak heb gezien, wellicht vond Pathe de trailer ook te spoilerig Smiley face ) maar ik vond het toch niet bepaald moeilijk te raden.

Onafhankelijk daarvan vond ik I Am Number Four gewoon een enorme berg prut en ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat iemand van boven de 13 dit leuk vindt.

B@chelor

Avatar

(handen als zaklampen)


HAHA :E

Ik huur 'm wel over een aantal maanden.

Steve-O

Avatar

Ik ga 'm geeneens kijken. Dit lijkt me echt belabberd slecht. En ja, ik heb de trailer gezien dus er zal voor mij sowieso geen verassing meer in zitten:9

jochemb

Avatar

Alleen al de manier hoe het boek en deze film tot stand zijn gekomen is om misselijk van te worden.

benjamin

Avatar

Twilight met superkrachten in plaats van hoektanden: hier zit ik niet op te wachten. Gelukkig flopte de film in Amerika.

BatMotor

Avatar

Die trailer zegt me al genoeg :(

Pete_027

Avatar

"Belangrijker voor de makers is dat er veel geld aan de film wordt verdiend."

En het is een flop in AmerikaT+)

Dit lijkt me zo`n uber slechte film:r
Duidelijk dat Bay producent is:r:r

r3b00t

Avatar

jochemb "Alleen al de manier hoe het boek en deze film tot stand zijn gekomen is om misselijk van te worden."


Waarom. Jij gaat toch ook naar je werk om geld te verdienen. Dat hebben deze mensen dus ook gedaan. Ik vond de film prima vermakelijk. Echt een lekkere no-brainer. Een film hoeft niet altijd een hoogdravend verhaal te hebben om lekker weg te kijken. Soms wil je gewoon mooie vrouwen en explosies. Prima film dus voor de categorie.

Banned

Avatar

Is dat niet dat meisje uit glee of vergis is me? Als dat zo is zal ik constant daaraan moeten denken hoe mysterieus haar rol volgens de recensie zou mogen zijn!

PRIME

Avatar

Wauw... ongelooflijk...

Bay heeft hier gewoon geld in gestoken hoor, hij heeft de film niet gemaakt.. teeeering he zit jullie platen speler soms vast?


OT:

Vond het een vermakelijke film, misschien een stom verhaal maar dit is in ieder geval een verfilming waar de CGI wel goed is.

Pete_027

Avatar

PRIME "Bay heeft hier gewoon geld in gestoken hoor, hij heeft de film niet gemaakt.. teeeering he zit jullie platen speler soms vast?
"


Bay heeft geproduceerd en daarmee ook wel zeggenschap gehad over de film wat in de trailer ook wel duidelijk is te zien.

jochemb

Avatar

r3b00t "Waarom. Jij gaat toch ook naar je werk om geld te verdienen. Dat hebben deze mensen dus ook gedaan. Ik vond de film prima vermakelijk. Echt een lekkere no-brainer. Een film hoeft niet altijd een hoogdravend verhaal te hebben om lekker weg te kijken. Soms wil je gewoon mooie vrouwen en explosies. Prima film dus voor de categorie."


Dat is het probleem niet zoek jij maar is op hoe deze film in elkaar gezet is het boek is gemaakt door een company die mensen inhuurt die net uit school zijn en ze voor 250 dollar een boek laat schrijven. De persoon die het boek geschreven heeft bezit geen van de rechten en heeft voor de film niks gekregen.

Deze film is gebaseerd op een van die boeken.
Dus terwijl sommige mensen hier miljoenen aan verdienen heeft de schrijver er 250 dollar mee verdient.
Het verhaal is niet goed ofzo maar dat is toch best wel achterbaks in mijn ogen.

dit is wat er op Wikipedia over staat
In 2009, Frey formed "Full Fathom Five," a young adult novel publishing company that aimed to create highly commercial, high concept novels like Twilight. In November 2010, controversy arose when an MFA student who had been in talks to create content for the company released her extremely limiting contract online. The contract allows Frey license to remove an author from a project at any time, does not require him to give the author credit for their work, and only pays a standard advance of $250. A New York Magazine article entitled, "James Frey's Fiction Factory," gave more details about the company, including information about the highly successful "I Am Number Four" series, a collaboration between author Jobie Hughes and Frey. The article details how Frey removed Hughes from the project, allegedly during a screaming match between the two authors. In the article, Frey is accused of abusing and using MFA students as cheap labor to churn out commercial young adult books

Decepticon

Avatar

Pete_027 "Bay heeft geproduceerd en daarmee ook wel zeggenschap gehad over de film wat in de trailer ook wel duidelijk is te zien."
Das nie waar. Hij is de baas en oprichter van de productiemaatschappij, waardoor zijn naam automatisch in de aankondiging en aftiteling komt te staan.
Net zoals Spielberg zijn naam op Transformers komt te staan, terwijl hij zich daar helemaal niet mee bemoeit en laat Bay en Hasbro hun gang gaan. Als er iets mis dreigt te gaan met de film, grijpen de aangestelde producers in, niet de directeur van die productiemaatschappij.

Oh ja, ik moet ff OT reageren: Ik heb de recensie uiteraard niet gelezen, want ik wil sowieso naar deze film. Lijkt me zoals R3b00t zegt, een lekkere no-bainer! Genieten van de SFX en de mooie vrouwen!

Blockbuster

Avatar

Alex Pettyfer debuteerde ooit in het soortgelijke Stormbreaker, dat was best een aardige film.

Maar ik denk dat ik liever deze van dezelfde regisseur nog een keer wil zien:

afbeelding

Pete_027

Avatar

Decepticon "Das nie waar. Hij is de baas en oprichter van de productiemaatschappij, waardoor zijn naam automatisch in de aankondiging en aftiteling komt te staan.
"


Maakt ook niets uit. De trailer ziet er waardeloos uit dus deze sla ik toch over, geldt voor de meeste films met Bay als producent.

PRIME

Avatar

Pete_027 "Maakt ook niets uit. De trailer ziet er waardeloos uit dus deze sla ik toch over, geldt voor de meeste films met Bay als producent."


:|

Pete_027

Avatar

PRIME ":|"


Ik vond de remake/reboot van Friday The 13th erg tegenvallen. Hetzelfde geldt voor The Amityville Horror en The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning.

The Texas Chainsaw Massacre remake vond ik wel aardig met Jessica Biel:~

Maar van allen zijn de originele films vele malen beter:Y

Decepticon

Avatar

Pete_027 "The Amityville Horror


Maar van allen zijn de originele films vele malen beter:Y"
Die was juist erg goed, zeer goeie prestatie van Ryan Reynolds.
Maar ook The Hitcher met Sean Bean was goed.
Maar je hebt gelijk dat de originele films beter zijn. Al heb de originele Amityville Horror nooit gezien.

filmjunky

Avatar

Zeker goed! lekker verstand op nul! laat deel 2 maar komen!

Feya13

Avatar

Banned Schreef
Is dat niet dat meisje uit glee of vergis is me? Als dat zo is zal ik constant daaraan moeten denken hoe mysterieus haar rol volgens de recensie zou mogen zijn!


Yep ze is idd uit Glee, maar dat mysterieuze gaat over die andere.

Ik heb hem gezien en vind hem lekker weg kijken. Geen hoge qualiteit, maar dat hoeft ook niet altijd.

ghossler

Avatar

Toen ik de trailer zag d8 ik .. leuke film.. soort van twilight met superkrachten (jep daar ben ik van Smiley face ) maar de film komt echt veel te langzaam op gang en te weinig actie.. terwijl ze met het verhaal etc genoeg 'actie dergelijke spektakel scenes' erin konden gooien (als dat goed NL is)

daarnaast had ik meer verwacht van die teresa palmer.. *ergerde mij dood aan haar accent die ze daar doet* maar haar rol was nogal.. beknopt -_-

anyway... de vervolg delen ga ik waarschijnlijk ook kijken, aleen dan niet in de bios... ;) maar dit is gewoon idd een bij elkaar geripped film van andere succesvolle films (harry potter, twilight etc)

ps. die mogs deed mij zwaar denken aan die enemy van harry potter.. die ook zo wit en kaal was.. en leek op een vis-manachtige iets.. ben zijn naam ff kwijt.. ik volg namelijk geen harry potter:P

marcjeb

Avatar

ghossler "ps. en ben ik de enige die vind dat die teresa palmer (number six) lijkt op kristen stewart van twilight (belle) O+ aleen dan hotter en blond version?:P

edit: nog even ter comparison

teresa lookalike kristen

&

teresa lookalike kristen 2 (beter) "


Als jij haar hotter vind dan kristen stewart... en dan met 2 van zulke fotos aan kom :P... doe je toch wat verkeerds
kristen stewart is op die fotos duidelijk 100x lekkerder.

ghossler

Avatar

marcjeb "Als jij haar hotter vind dan kristen stewart... en dan met 2 van zulke fotos aan kom :P... doe je toch wat verkeerds
kristen stewart is op die fotos duidelijk 100x lekkerder."


lol ach smaken verschillen ;) ze zijn beiden lekker, maar mijn voorkeur gaat naar teresa :P

Theo Wissen

Avatar

Wauw, wat een slechte, saaie, tienerfilm. De trailer was hoopvol dus ik naar de bios. Helaas kwam de film maar niet op gang, het leek wel een highschool film uit de jaren '90. Jongen heeft een probleem, ontmoet op zijn nieuwe school een bloedmooi blond meisje, jongen raakt hopeloos verliefd, meisje raakt onbewust betrokken bij het probleem, etc, etc.

Heb de laatste 30 minuten gemist want ik was inmiddels in slaap gevallen. Misschien zaten de actiescenes in dat laatste half uurtje want ik heb ze helaas niet gezien. Poos geleden dat ik in slaap ben gevallen tijdens een film.

yvje81

Avatar

Gisteravond dan eindelijk naar deze film geweest..... achteraf mag ik dan graag recensies lezen ;) Zo slecht was deze film eigenlijk niet eens. Best een vermakelijke film om samen met vriend/vriendin te kijken, wanneer je een niet al te moeilijke film wilt zien. Het enige wat mij dwarszat de hele film is het feit waarom de "goede aliens" in volgorde vermoord moeten worden en waarom?? Dat was eigenlijk wel een beetje jammer. Dit had eigenlijk wel uitgelegd moeten worden in de film. Special effects waren zeker niet slecht! Heb ze wel eens slechter gezien!! Het verhaal is idd simpel.... maar als je veel aam je hoofd hebt en je wilt een relaxed avondje weg dan is deze film best weg te werken!:Y

marcjeb

Avatar

Gister de film gezien en het viel me erg mee.
Had hem 2 sterren verwacht maar de film is toch zeker 3.5 ster

De aktie die erin zat was gewoon goed en zag er ook mooi uit.
De romantiek is wel erg slap.
Het verhaal was best leuk en de humor was goed.

Spijker2

Avatar

Vermakelijke (jeugd)film. Kwam op mij over als een pilot voor tv-serie, maar daar lees ik hier verder niks over. Of ben ik misschien de enige die dat gevoel kreeg??

rensschrama

Avatar

Zo maakte ik eens een fout hoorde er wel wat van en vond het wel een intersante titel heb hem gekeken en jemig wat zat ik er naast. Idd zoals in de recensie te lezen was alles was een te makkelijke herhaling van andere films. Hollywood is met deze film weer terug naar de jaren tachtig waar ze elke film hetzelfde maakte persoon, probleem, goed einde, oh verraad ik te veel ach kijk dan naar de trailer.

I Am Number Four

acties