Recensie

The Green Hornet (2011)

Het is overduidelijk dat komiek Seth Rogen hier een flinke vinger in de pap heeft gehad: The Green Hornet biedt ongecompliceerd superheldenvermaak.

door Frank Stol om 23:42 in RECENSIES
The Green Hornet poster
Regie: Michel Gondry | Cast: Seth Rogen (Britt Reid/The Green Hornet), Jay Chou (Kato), Cameron Diaz (Lenore Case), Christoph Waltz (Chudnofsky), David Harbour (Scanlon), Tom Wilkinson (James Reid), e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2011

De Green Hornet heeft op het grote publiek nooit een verpletterende indruk achtergelaten zoals superheldencollega’s Batman en Superman dat deden. Misschien komt dat door de eenvoud van het personage: Britt Reid is een nietsnut, die na de dood van zijn vader besluit iets nuttigs te doen met zijn leven. Als gemaskerde held gaat hij de straat op om het geboefte lik op stuk te geven. Worstelen met de identiteit van zijn alter ego doet hij nauwelijks en morele vraagstukken zijn aan deze misdaadbestrijder niet besteed. Een prima keuze dus om komiek Seth Rogen in het groene pak te hijsen.

Veel meer dan feesten en vrouwen versieren doet Britt Reid niet. Als zoon van een machtige mediamagnaat in Los Angeles leidt de playboy een luizenleventje. Dit tot groot ongenoegen van zijn hardwerkende vader, die zich zorgen maakt over de toenemende criminaliteit in de stad. Wanneer hij te overlijden komt, besluit Britt het roer om te gooien: samen met zijn chauffeur Kato zal hij de misdaad een halt toeroepen. Het probleem met superhelden is dat iedereen altijd wéét dat zij de helden zijn. Als ze zich voordoen als de slechteriken, zal niemand vermoeden dat zij eigenlijk de helden zijn en kunnen ze dichter bij de misdadigers komen, zo redeneert Britt. Ondertussen sleutelt Kato aan het ultieme retrowapen: de Black Beauty, een patserbak met een arsenaal aan technische snufjes waar James Bond jaloers van zou worden.

De fictieve misdaadbestrijder werd in de jaren dertig bedacht door schrijver en producent George W. Trendle voor een radiohoorspel. Filmbewerkingen volgden in de jaren veertig met titels als - hoe kan het ook anders - The Green Hornet en The Green Hornet Strikes Again. In navolging van die bescheiden successen verscheen een reeks stripboeken. Maar een postuum hoogtepunt beleefde het personage pas in de jaren zestig met de televisieserie. Martial-artslegende Bruce Lee speelde sidekick Kato en brak met zijn vertolking definitief door in de Verenigde Staten. Om begrijpelijke redenen werd de serie later in Hongkong, waar Lee overleed, The Kato Show genoemd.

In Michel Gondry’s film verwijzen de makers nog enkele malen nostalgisch naar die televisieserie: even is het gezicht van Bruce Lee op een schetsblok te zien en natuurlijk komt het welbekende trompetriedeltje voorbij, waarmee de afleveringen altijd werden ingeleid. Voor de rest heeft het universum van The Green Hornet duidelijk een eigentijdse metamorfose ondergaan met coole knokpartijen in slow motion en meervoudige splitscreens, die het geheel van een moderne flair voorzien. Omdat een superheldenfilm door de sterk gevoede 3D-hype niet meer compleet is zonder extra dimensie, vliegen de bierdopjes en raketten je ook nog eens om de oren.

Hoewel dit Gondry’s film is, valt er weinig op af te dingen dat Seth Rogen hier overduidelijk een flinke vinger in de pap heeft gehad. Qua opzet heeft The Green Hornet veel raakvlakken met de actiekomedie Pineapple Express, waar zijn typerende gevoel voor humor ook werd gemixt met een goed afgewogen hoeveelheid aan actie. Rogen, die ditmaal opnieuw betrokken was bij het schrijfproces, lijkt het in ieder geval erg naar zijn zin te hebben als de titelheld. Het levert een hoop vermakelijke kolder op, zonder dat de film daarbij verzandt in meligheid.

Vaak zit de humor in de aard van de personages zelf: zo is topcrimineel Chudnofsky (aardig gespeeld door Christoph Waltz) in een identiteitscrisis beland omdat zijn maatpakken niet angstaanjagend genoeg zijn en tot overmaat van ramp niemand zijn naam fatsoenlijk kan uitspreken. The Green Hornet is een lichtvoetige film die veel ongecompliceerd superheldenvermaak biedt. Bovendien wordt het superheldendom niet als een enorme last ervaren, en dat is in een jaar waarin superhelden als Thor, The Green Lantern en Captain America hun opwachting maken, best een verademing.

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Aston

Avatar

Als ik het zo lees is het een prima filmpje. Ik ga hem maar in de bios kijken.Smiley face

GREAT martial art fan

Avatar

Aston "Als ik het zo lees is het een prima filmpje. Ik ga hem maar in de bios kijken.Smiley face"

Idem. :p

Steve-O

Avatar

Ik niet:9

nietselam

Avatar

Moet tegenwoordig wel een hele goede film zijn wil ik ervoor naar de bios gaan.
Ging vroeger 2 x per maand maar ben door; heel veel slechte films gezien te hebben, flinke prijzen(avondje bios met zn 2en met drinken,hapje en parkeren kost je al gauw 40 euro)heel erg selectief geworden.
Mooi filmpje voor thuis dit, ook geen last van irritante pratende mensen.

Aston

Avatar

nietselam "Moet tegenwoordig wel een hele goede film zijn wil ik ervoor naar de bios gaan.
Ging vroeger 2 x per maand maar ben door; heel veel slechte films gezien te hebben, flinke prijzen(avondje bios met zn 2en met drinken,hapje en parkeren kost je al gauw 40 euro)heel erg selectief geworden.
Mooi filmpje voor thuis dit, ook geen last van irritante pratende mensen."

Tsja, drinken en eten is inderdaad belachelijk duur. Ik neem meestal eigen drinken mee en eten doe ik wel thuis. Parkeren doe ik niet aan, want ik kom altijd lopend of met de fiets afhankelijk van of ik in DH of Delft naar de bios ga.

B@chelor

Avatar

Aston "Tsja, drinken en eten is inderdaad belachelijk duur. Ik neem meestal eigen drinken mee en eten doe ik wel thuis. Parkeren doe ik niet aan, want ik kom altijd lopend of met de fiets afhankelijk van of ik in DH of Delft naar de bios ga."


Haha, ik ook. Ik parkeer een stukje verderop voor niks, haal drinken bij de AH beneden, en ik heb zo'n PUC. Ik vertik het om eten of drinken bij de bios te halen. Schandalig duur.

Joeki

Avatar

B@chelor "Haha, ik ook. Ik parkeer een stukje verderop voor niks, haal drinken bij de AH beneden, en ik heb zo'n PUC. Ik vertik het om eten of drinken bij de bios te halen. Schandalig duur."


Helemaal mee eens:D

Baski

Avatar

B@chelor "Haha, ik ook. Ik parkeer een stukje verderop voor niks, haal drinken bij de AH beneden, en ik heb zo'n PUC. Ik vertik het om eten of drinken bij de bios te halen. Schandalig duur."


Ik koop ook nooit iets in de bios, er ligt altijd genoeg popcorn op de grond en tussen de stoelen... :E

Film lijkt me wel wat, ik ga hem dan ook zeker in de bios bezoeken.

Frapcase

Avatar

Hoe zit het precies met de 3d-effecten in deze film? Volgens http://realorfake3d.com/ wordt er geen echt 3d gebruikt in deze film.

Eigenlijk ben ik van plan om niet mee te doen aan de laten-we-eens-een-3d-sausje-over-de-film-heen-gieten-zodat-we-meer-bezoekers-krijgen-hype en deze film links te laten liggen...maar de meeste recensies zijn redelijk positief.

Lastig.

Aston

Avatar

Frapcase "Hoe zit het precies met de 3d-effecten in deze film? Volgens http://realorfake3d.com/ wordt er geen echt 3d gebruikt in deze film.

Eigenlijk ben ik van plan om niet mee te doen aan de laten-we-eens-een-3d-sausje-over-de-film-heen-gieten-zodat-we-meer-bezoekers-krijgen-hype en deze film links te laten liggen...maar de meeste recensies zijn redelijk positief.

Lastig."

Shit, 3D.:( :( Bij nader inzien ga ik misschien niet naar de film. Dan kunnen ze er wer 2,50 extra voor vragen.:(

Expendable

Avatar

Aston "Shit, 3D.:( :( Bij nader inzien ga ik misschien niet naar de film. Dan kunnen ze er wer 2,50 extra voor vragen.:("


Als het een leuke film is (en zo blijkt het een beetje uit de recensie) heb ik er wel 2,50 extra voor over. Maar dan moet het niet zoals paar andere films worden die in "3D" zijn uitgebracht.

bobptjes

Avatar

3.5 ster hmmmmm..
wou film mischien in bios zien maar ik downl de film wel ;)

bartdelien

Avatar

In het Brabants dagblad werd deze film met de grond gelijk gemaakt! Zal wel weer een pipo naar hebben gekeken die niet van dit soort films houd.

Hij had er in ieders geval niet veel goeds over te vertellen en gaf de film met moeite 2 sterren!

Ik kijk wel uit naar deze film en filmtotaal heeft zo te lezen een totaal andere mening (gelukkig)

dawgrule

Avatar

bartdelien "In het Brabants dagblad werd deze film met de grond gelijk gemaakt! Zal wel weer een pipo naar hebben gekeken die niet van dit soort films houd. "


ja iid! De PZC gaf deze film maar 1 ster. Hij zei dat seth rogan het talent mist voor de grappen met scherpe en grappige dialogen (ofzoiets)

RottenBananas

Avatar

Film maandag al kunnen zien.
Dit mag niet meer dan 1 ster krijgen.
De film zelf is al niet al te best, maar daar wil ik niet op ingaan.
Wat deze film zo ontzettend slecht maakt en niemand naar de bios moet gaan is het "3D"
De filmmaatschappij is alleen op geld uit. Het is geen 3D film je kunt de film gewoon zonder speciale bril bekijken af en toe wordt er met de computer een 3d sausje overgegooit.
Ik hoop dat de 3d hype snel voorbij is. Tron wordt het volgende voorbeeld van deze techniek gelukkig gaat deze wel gewoon in 2d draaien.
Ik vrees dat de filmliefhebber een zwaar jaar tegemoet gaat als ik zie wat allemaal in 3D gaat uitkomen, hopelijk worden deze films ook gewoon gedraait ik ben er klaar mee. Zeker nu het gebruikt wordt om de bezoeker extra te laten betalen

Steadicam

Avatar

In de filmhuizen draaien het hele jaar door prachtige films. In adembenemend 2D.

BatMotor

Avatar

Op RT heeft ie een behoorlijk lage score.en hier 3,5? da's een behoorlijk verschil.Maar dit lijkt me gewoon een film voor thuis.

Pedrobear

Avatar

Ik vond het een kei-grappige film en het hele publiek lag ook plat.De film kon je idd ook zonder bril wegkijken.

Het is Superbad meets Batman-film.

patrick_h

Avatar

Was nog best te doen, maar had een stuk meer verwacht toen ik er (vorige week pas) achterkwam dat de regie van Gondry is. Bevat wel een geweldige splitscreen-scene met heel goede dieptewerking. Deed me ook even denken aan de fantastische clip van Sugarwater.

shaunofthedead

Avatar

Ik heb gelukkig de film in 2D kunnen zien en wat ik zag vond ik best te pruimen. 'The Green Hornet' is een zeer vermakelijke film. Er was voor aanvang van deze film veel kritiek op de casting van Seth Rogen als de Green Hornet, maar die blijkt volledig onterecht. Hij speelt zeer goed de wannabe-held met uiteraard het grote ego. De grappen zijn erg goed en ook de wisselwerking met Kato is zeer goed. Een leuke running-gag is dat onze helden totaal geen idee hebben wat ze nu eigenlijk aan het doen zijn en daarom tips vragen aan hun nietsvermoedende secretaresse . Ook Christopher Waltz is erg grappig als de ongeruste bad-guy. Het is soms ook wel tof om een superheld te zien die niet verteerd wordt door schuldgevoelens en/of imagoproblemen. In dat opzicht gelijkt de film wat op 'Iron Man', zijnde dat die film misschien iets meer diepgang kende. Dit is dus zeker geen meesterwerk, maar wel een film voor een vermakelijke avond.

7,5/10

ghossler

Avatar

K vond hem zker vermakelijk, maar achteraf persoonlijk vond ik deze film et niet waard om in de bios te zien.. k geef het een 7/10 (zonder jay chou was het een 6 geweest, vond hem echt cool en grappig in de film, hoewel et wel beter kon vind ik, kep hem beter gezien namelijk :P)

Acer

Avatar

The Green hornet is wel een goede film, maar waarschijnlijk alleen voor de liefhebber. Als je deze film zal kijken, zonder begrip ervoor. Zal het een teleurstelling zijn. En niet bioscoop waardig, persoonlijk vind ik dat rol van de chauffeur niet zo neerbuigend had hoeven te zijn. Dat was namens vele ook een fout in het origineel van "the green hornet". Als het de bedoeling was om een remake hiervan te maken, zal het dan weer gelukt zijn. Zou deze film alleen kijken, tegen de verveling. Krijgt van mij een matig zesje.

The Green Hornet

acties