Recensie

Loft (2010)

Remake van de gelijknamige Vlaamse bioscoophit weet de kijker voortdurend op het verkeerde been te zetten.

door Frank Stol om 08:42 in RECENSIES
Loft poster
Regie: Antoinette Beumer | Cast: Barry Atsma (Matthias), Anna Drijver (Ann Marai), Fedja van Huêt (Bart), Jeroen van Koningsbrugge (Willem), Gijs Naber (Rob), Chico Kenzari (Tom), Kim van Kooten (Nathalie), e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2010

Liefdes, leugens en lust. In Loft leiden de erotische escapades van vijf getrouwde mannen tot de dood van een jonge vrouw. Maar wie is deze vrouw? En wie heeft haar vermoord? Geheel volgens de regels van een klassieke whodunit wordt iedereen verdacht gemaakt en wringt het plot zich in allerlei bochten om de kijker telkens op het verkeerde been te zetten. Dat werkt uitstekend, dankzij het slimme scenario van Bart de Pauw. Regisseuse Antoinette Beumer maakte er op haar beurt een stijlvolle thriller van, die eigenlijk een beetje on-Nederlands aanvoelt.

Loft is dan ook een remake van Erik van Looys gelijknamige film uit 2008, die in België alle bezoekersrecords wist te breken. De mix van overspel en moord in combinatie met de ingenieuze verhaalconstructie, viel goed in de smaak bij het grote publiek, maar tot een Nederlandse release is het nooit gekomen. Ergens wel logisch, want de Vlaamse cast is bij ons grotendeels onbekend en de kans op een commercieel succes leek daarmee uitgesloten. Om Loft toch niet stilletjes aan ons voorbij te laten gaan, besloot Antoinette Beumer de film opnieuw te maken, maar dan met een Nederlands acteursensemble. De groep bekende koppen die bijeen werd gebracht, weet uitstekend invulling te geven aan de meest uiteenlopende personages.

Zo speelt Barry Atsma Matthias, een jonge en vlotte architect die het plan vat om van de loft een sekspaleis te maken, waar hij en zijn vrienden ongestoord de liefde kunnen bedrijven met hun minnaressen. Jeroen van Koningsbrugge verzorgt de komische noot in het geheel als de onbezorgde Willem; Gijs Naber kruipt in de huid van Rob, die stil en verlegen is; Chico Kenzari’s personage Tom is juist weer een tegenpool met zijn opvliegerige gedrag, terwijl zijn nuchtere halfbroer Bart op ingetogen wijze wordt gespeeld door Fedja van Huêt. De onderlinge verstandhouding tussen de vijf heren komt echter direct op scherp te staan, wanneer zij het dode lichaam van een jonge vrouw op hun bed aantreffen. Niemand kent haar of weet hoe ze binnen is gekomen. Aangezien er maar vijf sleutels van de loft zijn, neemt het wantrouwen richting elkaar hand over hand toe. Eén van hen moet meer weten. Of is iemand erachter gekomen dat de heren vreemdgaan?

Voor de film werkt dat uitstekend: de focus ligt nooit te lang op één personage en iedereen heeft wel een schaduwkant die hem of haar op enig moment verdacht maakt. Door middel van een vertelraam met flashbacks lijkt het mysterie voor de kijker langzaam ontrafeld te worden. Lijkt. Want net wanneer alle stukjes op zijn plaats zijn gevallen, wordt de hele puzzel opnieuw gehusseld. Het zijn deze voortdurende spanningen en twists, waardoor Loft geen moment gaat vervelen. Wellicht dat de laatste plotwending vlak voor het einde een enkele kijker er net één te veel is, maar dat mag de (voorgaande) pret niet drukken.

Buiten kijf staat dat deze moderne whodunit een vakkundig in elkaar gedraaide thriller is, en dan maakt het eigenlijk niet meer zoveel uit of het een remake is of niet. Een pluim voor Antoinette Beumer, die eerder dit jaar haar speelfilmdebuut maakte met De Gelukkige Huisvrouw en nu opnieuw een film aflevert om je vingers bij af te likken: stijlvolle aankleding, moderne gebouwen en gelikte dialogen van Saskia Noort. Loft staat als een huis.

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

therealalexander

Avatar

Ik denk dat jullie beiden een beetje gelijk hebben.

Een recensie schrijft men individueel, en niet in een groep. Alleen daardoor is het al onmogelijk voor een medium om in alle recensies min of meer dezelfde mening uit te dragen. Verschil zal er altijd wel zijn.

Echter.... ik vind het logisch dat in't algemeen een medium z'n best zou moeten doen om mensen te zoeken die niet veel van mening verschillen. Hierbij is het dus belangrijk dat men wel kijkt naar wie het is. Maar dat is meer een klus voor het medium zelf, dan voor de lezer.
Of je nou kijkt naar de NRC, volkskrant, veronica magazine of telegraaf, binnen elk medium zijn de meningen wel op elkaar afgestemd.
In het NRC zal echt nooit spontaan transformers 2 met 4.5* verschijnen, en een hoop belezen mensen de valse indruk geven dat het een intelligente film is.

IMDB is al helemaal raar. Dat is puur een gemiddelde mening van iedereen. Super onbetrouwbaar. Denk aan films die alleen bekeken worden door arthouse liefhebbers, en films die alleen bekeken worden door pulp liefhebbers. Het kan zijn dat films A en B zowel een 8 krijgen. Terwijl ze niet met elkaar te vergelijken zijn, vanwege de totaal verschillende meningen. Ik zal A en B waarschijnlijk niet allebei een 8 geven, gezien ik niet onder 2 groepen val, en dus 1x een "teleurstellende film zal zien".

Thiver

Avatar

Man, je wilt niet weten hoe verdeeld de mening over bepaalde films soms is bij de FilmTotaal-recensenten (zie bijvoorbeeld de recente dubbelrecensie van De eenzaamheid van de priemgetallen). Maar je kunt nu eenmaal moeilijk met de volledige redactie naar een persvoorstelling gaan en vervolgens een stuk schrijven waarin ieders mening naar voren komt. Een recensie blijft ten alle tijden de visie van één persoon, en dat deze gepubliceerd wordt op FilmTotaal staat daar feitelijk los van. Als ik voor een andere website zou schrijven (of voor Preview, De Telegraaf of de NRC for that matter), zouden mijn recensies er exact hetzelfde uitzien. Dat er een naam boven de recensie staat is echt niet zonde reden. Sterker nog... RottenTomatoes en Popcornmeter vermelden ook de naam van de recensent.

SunChaser

Avatar

Dat maakt niks uit wat die er van vinden want in overzichtslijstjes komt er gewoon te staan dat de NRC Inglourios Basterts 1 ster geeft.

SunChaser

Avatar

Dat maakt niks uit wat die er van vinden want in overzichtslijstjes komt er gewoon te staan dat de NRC Inglourios Basterts 1 ster geeft.

Steadicam

Avatar

SunChaser "en ik heb nog nooit gekeken wie het schreef. Doe ik bij de Telegraaf ook niet, of als ik de Preview lees."
Misschien zou je dat toch eens moeten doen, want ook in andere media drukken de auteurs hun stempel op de recensies en ventileren ze hun persoonlijke mening. Peter de Bruijn gaf 1 ster aan Inglourious Bastards, Dana Linssen 0 sterren aan New Kids Turbo, maar denk maar niet dat al hun NRC-collega's daar hetzelfde over denken.

SunChaser

Avatar

Releases "Zeg je nou dat wie schrijft er minder toe doet? Haha, daar moest ik wel even om lachen. Een recensie is een mening van een persoon gepublicieerd VIA FT. Heeft niks met de mening van FT zelf te maken. Zou evt. zo kunnen dat FT er zelf ook zo over denkt, maar het is nog altijd de resecent die zijn mening geeft ;)"


Ja dat zeg ik idd. Het is een recensie van FilmTotaal. FilmTotaal is een medium waar mensen voor werken. De rececenten bijvoorbeeld. FilmTotaal staat voor de recensies. Het is aan FT om die persoon in te zetten voor het genre waar hij of zij verstand van heeft. FT bestaat 10 jaar en ik heb nog nooit gekeken wie het schreef. Doe ik bij de Telegraaf ook niet, of als ik de Preview lees. Als jij de Preview leest is het een Previewrecensie. Als je FT leest is het een recensie.

Tenzij de recencent een persoonlijkheid zelf is, zoals Simon van Collum of Roger Ebert, schrijft de recencent namens het medium waar hij voor werkt.
"
Dus deze 4 sterren is een FT-waardering.

Releases

Avatar

SunChaser "Nee. Het is de mening van Filmtotaal. Wie het schrijft doet er minder toe. De recensies en de bijbehorende sterren staan onder de FT vlag, ook op bv popcornmeter. Dus daar heeft FG USA een halve ster namens Filmtotaal en heeft L NL 4 sterren namens FT."


Zeg je nou dat wie schrijft er minder toe doet? Haha, daar moest ik wel even om lachen. Een recensie is een mening van een persoon gepublicieerd VIA FT. Heeft niks met de mening van FT zelf te maken. Zou evt. zo kunnen dat FT er zelf ook zo over denkt, maar het is nog altijd de resecent die zijn mening geeft ;)

SunChaser

Avatar

Steadicam "Andere recensent, andere mening...
."


Nee. Het is de mening van Filmtotaal. Wie het schrijft doet er minder toe. De recensies en de bijbehorende sterren staan onder de FT vlag, ook op bv popcornmeter. Dus daar heeft FG USA een halve ster namens Filmtotaal en heeft L NL 4 sterren namens FT.

Steadicam

Avatar

Atlas "Funny Games U.S. krijgt een halve ster om begrijpelijke redenen en dit krijgt vier sterren. Ik begrijp er niets meer van"
Andere recensent, andere mening...

Dit weekend de Vlaamse Loft gezien. Niet echt bijzonder. De makers willen naar mijn smaak iets te nadrukkelijk een spelletje met de kijker spelen. Het feit dat elk personage me tegenstond maakte het bovendien tot een vervelende film, waar ik weinig om kon geven. Ook het uiterlijk was een beetje eentonig. Te trendy en donker. Of zoals iemand schreef: "magazine people in a magazine world". De Nederlandse versie belooft op dat punt geen haar beter te zijn (afgaand op de trailer), maar ik ben nu toch wel benieuwd naar de remake. Het kan nog beter namelijk.

Releases

Avatar

Net gezien, moet zeggen dat het verhaal heel erg goed in elkaar steekt. Zelf ben ik werkzaam in een bioscoop, en de reacties van de bezoekers hebben me overgehaald om toch eens te gaan kijken (ik ben niet zo van de Nederlandse film).

Vooral het acteerwerk van Barry Atsma is heel erg goed, hij heeft niks van het spelletje door wat met hem gespeelt wordt, en dat komt heel realistisch over

Jeroen van Koningsbrugge daarintegen had van mij niet gehoeven, hij is geweldig, en vind zijn werk op de TV heel goed, dat moet hij ook lekker blijven doen, maar in deze film herhaalt hij toch weer zijn enige spelstijl die hij heeft, meer zit er niet in. Wat hij doet moet hij zeker blijven doen, begrijp me niet verkeerd.

Ik ga mee met de 4 sterren van FT

SunChaser

Avatar

Inderdaad, echt bizar. Terwijl beide films 1-op-1 kopieen zijn.

Atlas

Avatar

Funny Games U.S. krijgt een halve ster om begrijpelijke redenen en dit krijgt vier sterren. Ik begrijp er niets meer van

SunChaser

Avatar

Ik heb net het origineel bekeken, erg goede thriller, goed spel. Veel sfeer. Daarna de Nederlandse trailer en dat voelde allemaal weer nep aan. Wmb een overbodige remake. Behalve dan dat ik door de remake zin had het origineel te bekijken. Ik had het idee dat de Vlaamse acteurs allemaal wat ouder waren.

esteban

Avatar

Het blijft op zich wel vreemd een op alle vlakken relatief gelijklopende remake te belonen om redenen die aan het origineel te danken zijn. Het scenario, dé troef van 'Loft', blijft namelijk de verdienste van Bart De Pauw.

'The Departed' bv. was ook een remake die in de grote lijnen vrij trouw bleef aan het origineel. Maar de versie van Scorsese droeg overduidelijk zijn stempel en de schit-te-ren-de vertolkingen overtroffen de eerdere performances.

In hoeverre kan je deze punten bij de Loft-remake aanhalen?

benjamin

Avatar

Toelietoesh "Door middel van een vertelraam met flashbacks lijkt het mysterie voor de kijker langzaam ontrafeld te worden. Lijkt. Want net wanneer alle stukjes op zijn plaats zijn gevallen, wordt de hele puzzel opnieuw gehusseld.


Voor mij bepaald dit wel behoorlijk mijn kijkervaring...
Er staan geen concrete spoilers in, maar ik weet zeker dat ik constant in m'n achterhoofd zal hebben wat hierboven staat."


Als je het zo bekijkt heb je wel gelijk, ik dacht aan concretere spoilers. Alleen jammer dat ze nergens een echte vergelijking maken, op sommige plekken doen ze dat wel en daar komt de Vlaamse Loft als winnaar uit de bus.

Toelietoesh

Avatar

benjamin "Hoezo? Ik heb de film gezien (nu je, de originele dan) en er staan echt geen grote spoilers in het artikel."


Door middel van een vertelraam met flashbacks lijkt het mysterie voor de kijker langzaam ontrafeld te worden. Lijkt. Want net wanneer alle stukjes op zijn plaats zijn gevallen, wordt de hele puzzel opnieuw gehusseld.


Voor mij bepaald dit wel behoorlijk mijn kijkervaring...
Er staan geen concrete spoilers in, maar ik weet zeker dat ik constant in m'n achterhoofd zal hebben wat hierboven staat.

benjamin

Avatar

Toelietoesh "Hmmm, beetje gespoilerd word er wel.
Verder ben ik benieuwd, al zou ik toch eerder de vlaamse versie kijken."


Hoezo? Ik heb de film gezien (nu je, de originele dan) en er staan echt geen grote spoilers in het artikel.

Toelietoesh

Avatar

Hmmm, beetje gespoilerd word er wel.
Verder ben ik benieuwd, al zou ik toch eerder de vlaamse versie kijken.

Mevrouw1980

Avatar

Ik vndt dit goede film op hun manier is goede cast acteurs en actrice wel op dvd gezien

acties