Recensie

Buried (2010)

Levend begraven worden, het gegeven werd nog nooit zo effectief toegepast als in Buried. Bij het verlaten van de bioscoopzaal zul je snakken naar adem.

door Evert de Vries om 23:27 in RECENSIES
Buried poster
Regie: Rodrigo Cortés | Cast: Ryan Reynolds (Paul Conroy), José Luis García Pérez (Jabir), Robert Paterson (Dan Brenner), Stephen Tobolowsky (Alan Davenport), Samantha Mathis (Linda Conroy), e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2010

Levend begraven worden, wie heeft die nachtmerrie nooit gehad? Vele verhalen hebben al dankbaar gebruik gemaakt van deze menselijke oerangst. Zelden echter zo effectief als in Buried, waar onze angst realiteit wordt en wij vijfennegentig minuten lang niet onder de grond vandaan komen. Ook wij als kijker liggen begraven en terwijl de tijd langzaam doortikt, lijkt niet alleen de zuurstof in de kist maar ook die in de bioscoopzaal steeds verder op te raken.

Buried opent met zwart beeld. Wij horen iemand hijgen en om zich heen tasten. Na een tijdje gaat een aansteker aan. Paul Conroy kijkt verschrikt om zich heen naar de donkere, kleine ruimte waar hij ligt. Hij is levend begraven met slechts een mobiele telefoon en een aansteker. In de minuten die volgen moet Paul er alles aan doen om zijn leven te redden voordat zijn zuurstof opraakt. Negentig claustrofobische minuten die de kijker in realtime met Paul meemaakt.

Die tijd besteedt Paul aan telefoneren. Naar zijn vrouw, zijn werkgever, de politie. Wij krijgen de gesprekspartners van Paul niet te zien. Ook achtergrondinformatie wordt niet gegeven. Als Paul ruzie maakt met een vrouwelijke gesprekspartner, weten wij niet of dit een ex is, of misschien wel een schoonzus. Niet alleen fysiek zijn wij gebonden aan de kist, ook onze kennis reikt niet verder.

Wij hebben zodoende niets anders dan het personage van Ryan Reynolds, die ook nog eens vrijwel de gehele film in close-up gefilmd wordt. Reynolds excelleert gelukkig als de gewone man in een wanhopige situatie. Paul is lang niet altijd druk bezig met een uitweg zoeken. Aan zijn vechtlust komt soms een einde en het lukt Reynolds deze gevoelens perfect op de kijker over te brengen. Met zijn ogen, en als hij zijn aansteker moedeloos laat doven zelfs met zijn ademhaling.

Toch is er ook voor humor een plek in de uitzichtloze situatie onder de grond. Regelmatig belt Paul mensen die niet opnemen, en krijgt hij uiteindelijk toch iemand aan de lijn, dan blijkt na een paar hoopvolle seconden dat hij tegen een lollig bedoelde voicemail aan het aanpraten is. En als Paul zijn werkgever probeert te bellen, zet deze hem doodleuk in de wacht. Een vrolijk deuntje wordt afgewisseld met ingesproken boodschappen over de klantgerichtheid van het bedrijf. De humor is pikzwart, maar ook erg welkom.

Buried maakt vakkundig gebruik van de weinige technieken die voorhanden zijn. Zo wordt er gebruik gemaakt van drie verschillende lichtbronnen met elk hun eigen kleur wat ervoor zorgt dat het beeld niet verveelt. De film lijkt overigens gemaakt voor de bioscoop. De beeldverhoudingen in een totaal verduisterde zaal doen verdacht veel denken aan een kist. Minimalistisch werken maximaliseert de ervaring die regisseur Rodrigo Cortés op de kijker overbrengt. Bij het verlaten van de bioscoopzaal zul je snakken naar adem.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

hermandr

Avatar

Dan heb je maar voor een beperkt aantal minuten zuurstof, ga je ook nog een hele tijd een aansteker gebruiken. Beetje onlogisch..

DelliPeter

Avatar

SunChaser "Want? Ik ben niet de enige die klaagt over spoilers in FT recensies hoor."


Klopt, ik erger mij daar ook erg aan. Ik kijk tegenwoordig alleen naar hoeveel sterren het heeft gekregen en naar de reacties. Als ik de film heb gezien lees ik de recensie pas.

shaunofthedead

Avatar

BlackiE "Alleen hoe komt het dat een mobiele telefoon werkt onder de grond???? O+
Verder ben ik wel benieuwd naar de film."


In de film zegt die gast van de antiterreurorganisatie op een bepaald moment dat het personage van Reynolds waarschijnlijk niet diep onder de grond begraven ligt omdat zijn gsm nog bereik heeft...

BlackiE

Avatar

Alleen hoe komt het dat een mobiele telefoon werkt onder de grond???? O+
Verder ben ik wel benieuwd naar de film.

SunChaser

Avatar

Steadicam "Het is inmiddels wel duidelijk dat jij een andere definitie van spoilers hanteert Sunchaser."


Want? Ik ben niet de enige die klaagt over spoilers in FT recensies hoor.

shaunofthedead

Avatar

Gisteren heb ik Buried gezien in de cinema en het was een fantastische ervaring. De film komt misschien wat traag op gang maar eenmaal je in de film zit laat hij je niet meer los. De gebeurtenissen in de kist worden op geen enkel moment saai en het laatste uur is werkelijk verbluffend goed. De ontknoping is ondraaglijk spannend en Reynolds zet echt de prestatie van zijn leven neer. Hij draagt moeiteloos de hele film en zijn gelaatsuitdrukking is genoeg om je zelf naar adem doen te snakken. Deze film blinkt uit qua spanning en suspense in een toch erg minimalistische setting. Een van de beste films van het jaar!

Steadicam

Avatar

SunChaser "Ik download m morgen en dan lees ik de recensie. De recensies op FT staat tegenwoordig vol spoilers."
Het is inmiddels wel duidelijk dat jij een andere definitie van spoilers hanteert Sunchaser.

Bukowski

Avatar

Niet alleen Reynolds werd in Next afgebrand. Ook de gebeurtenissen in de kist werden als "idioot" bestempeld. Er zit duidelijk niets anders op: zelf een mening vormen. Heel vervelend.

Armani

Avatar

Die recensie in de NRC was vooral gestoeld op een haat voor Ryan Reynolds. Ook de enige negatieve recensie van deze film.

SunChaser

Avatar

Ik download m morgen en dan lees ik de recensie. De recensies op FT staat tegenwoordig vol spoilers.

Bukowski

Avatar

Zo'n beetje het tegenovergestelde als wat er in NRC Next stond. Op basis daarvan had ik hem voor een bioscoopbezoek eigenlijk al afgeserveerd. Die beslissing gaat nu in de heroverweging.

bobptjes

Avatar

Gister film gedownbl, ben erg benieuwd! lijkt me erg spannend

Havoc

Avatar

Hele goede film. Knap hoe ze de spanning vast weten te houden terwijl heel de film zich in 1 krappe kist afspeelt.

Kasper

Avatar

Props!

KeesjeNL

Avatar

^ Ik ook.

4,5 ster is ook een bijzonder hoge score, krijg daarom meer zin in deze bijzondere film:Y

Tuan

Avatar

Zo dan! Ben benieuwd :D

acties