Recensie

Toy Story 3 (2010)

Dit geniale afsluitende deel maakt van de Toy Story-trilogie een van de beste uit de filmgeschiedenis.

door Arman Avsaroglu om 21:46 in RECENSIES
Toy Story 3 poster
Regie: Lee Unkrich | Stemmencast: Woody (Tom Hanks), Buzz Lightyear (Tim Allen), Jessie (Joan Cusack), Hamm (John Ratzenberger), Michael Keaton (Ken), Jodi Benson (Barbi), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2010

Zou Toy Story 3 de vloek die op derde delen rust kunnen doorbreken? Derde delen van geliefde films stelden in het verleden vaak teleur; denk bijvoorbeeld aan The Godfather: Part III, die de kracht van de eerste twee delen niet kon evenaren. Of de derde Spider-Man, die de subtiliteit van de eerste twee delen inruilde voor een te groots opgezette actiefilm. Maar die films hadden één nadeel: ze werden niet gemaakt door Pixar. En Pixar maakt nooit slechte films, een conclusie die na hun zoveelste meesterwerk opnieuw wordt bevestigd.

Vanaf de eerste scène is duidelijk dat alle eventuele zorgen vooraf nergens voor nodig waren. Na een spectaculaire proloog, waar je vooraf eigenlijk zo min mogelijk over moet weten, worden de geliefde personages uit het Toy Story-universum opnieuw geïntroduceerd en wordt duidelijk dat in de tien jaar sinds de vorige film er veel veranderd is. Andy is namelijk geen kleine jongen meer en staat op het punt om naar de universiteit te gaan. Het betekent dat hij moet beslissen wat er met zijn oude speelgoed, waar hij al jaren niets meer mee doet, moet gebeuren. Hij krijgt van zijn moeder de keus om zijn speelgoed op zolder te stallen of te doneren aan een kinderdagverblijf. Hoewel hij voor die eerste optie kiest, komen Woody, Buzz Lightyear en al onze andere helden door een misverstand toch in kinderdagverblijf Sunnyside terecht.

Daar lijken ze te zijn beland in het paradijs op aarde. Een plek waar je nooit bang hoeft te zijn dat kinderen niet meer met je willen spelen als ze ouder worden, omdat er altijd nieuwe kinderen bijkomen. Maar al snel wordt duidelijk dat Sunnyside helemaal niet zo’n fijne plek is en meer gelijkenissen vertoont met een autoritair regime onder leiding van een brute dictator dan met een speelgoedparadijs.

De donkere toon die Pixar in zijn vorige twee films Wall•E en [/i]Up[/i] bij vlagen aansloeg, krijgt een dapper vervolg in Toy Story 3. Thema’s als eenzaamheid, plichtsbesef en verlatingsangst worden niet geschuwd en over de hele film ligt een sluier van melancholie, die vooral de twintigers die met Toy Story zijn opgegroeid zal aanspreken. Debuterend regisseur Lee Unkrich (verantwoordelijk voor de montage van de eerste film en als coregisseur betrokken bij de tweede) begrijpt dat de meerwaarde van een sequel schuilt in de band die de kijker in het verleden al met de personages heeft opgebouwd, waardoor het verhaal een veel grotere emotionele zeggingskracht kan bereiken. Dit gegeven wordt handig uitgespeeld in Toy Story 3, met name als we zien hoe Woody worstelt met zijn plaats in de wereld en een keuze moet maken tussen Andy en zijn speelgoedvrienden.

Zoals bij elke film van Pixar zitten die emotionele momenten het amusement echter nooit in de weg. Hoewel het begint op te vallen dat Pixar voor de komische situaties vaak vertrouwt op eenzelfde stramien, waarin de helden uit de film in een onalledaagse situatie belanden en een stoet vol kleurrijke figuren tegenkomen, zijn die bijfiguren nog steeds zo geweldig bedacht dat het niet formulematig gaat aanvoelen. Ook in Toy Story 3 zijn er weer een aantal nieuwe personages die een welkome toevoeging vormen aan de bekende wereld, zoals de klassiek geschoolde egel Mr. Pricklepants (een hilarische Timothy Dalton) en Big Baby, hoofd beveiliging van Sunnyside. Maar hoogtepunt is toch wel Ken (voortreffelijk ingesproken door Michael Keaton), een nu al klassiek Pixar-personage met zijn uitpuilende kledingkast en iets te verwijfde maniertjes.

Maar voor het echte emotionele zwaartepunt van Toy Story 3 moeten we wachten tot de laatste tien minuten, in tegenstelling tot Wall•E en Up, die juist in het openingskwartier piekten. Ditmaal gaat Pixar wat conventioneler te werk en bouwen ze de gehele film toe naar een climax die zo mooi is dat je de neiging krijgt spontaan op te staan om te applaudisseren. Perfect is nog te weinig eer voor dit staaltje meesterschap dat je treurig en blij tegelijk de bioscoop doet uitlopen. Het is het enige passende einde van een trilogie die de filmgeschiedenis ingrijpend heeft veranderd en Pixar voorgoed op de kaart zette. Vijftien jaar later zijn ze er nog steeds en sterker dan ooit.

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frequence

Avatar

Wow.. 5 sterren :D Nog nooit gezien hier.. kga toch maar een bioscoopje wagen dan!

Remco

Avatar

Zou weleens DE hit van deze zomer kunnen worden. Tot nu toe loopt het allemaal nog niet echt geweldig in amerika met de grote zomerfilms. Hoop zelf echt dat Inception geweldig wordt maar deze wil ik ook graag zien.

Rudebox

Avatar

YES..!! :E

Hier hoopte ik al op. Na het zien van de teasers/trailers begon ik al zo'n ongeloofelijke zin te krijgen. En zeker na het lezen van deze super recensie [goed en inhoudelijke geschreven] heb ik er helemaal zin in.

Morgen is het zover..!!

wallace

Avatar

Ben nu echt zo benieuwd.
Ik zie overal op internet dat hij zo goed is.
Als het goed is ga ik Zaterdag er naar toe, met mijn hele familie :E

Aston

Avatar

Hmm het is einde is dus triest.:'(

Maar ik heb erg zin in de film.Smiley face Heb zelf erg genoten van alle Pixarfilms. Met name Toy Story, Finding Nemo, Monsters, co en Walll-E en Up. The Incredibles vond ik minder en de rest heb ik niet gezien.

Overigens toont dit ook maar weer het talent van Jackson. Naar mijn mening is LOTR nog steeds de beste triologie ooit.

LMF

Avatar

Aston "Hmm het is einde is dus triest.:'("

Hadden ze onlangs niet gezegd dat ze al aan een vierde deel denken? Dat zou ik trouwens wreed jammer vinden, ik denk dat ze het beter bij dit deel houden omdat er klaarblijkelijk zo'n einde-van-een-tijdperk gevoel over hangt. Ik ben in elk geval zeer benieuwd naar TS3 en ik zal er zeker een ticketje voor betalen!

Baski

Avatar

Mooie recensie!

En daarmee heb ik ontzettend zin om de film te gaan kijken.
Hoera voor Pixar! Smiley face

Swoopp

Avatar

Aanstande vrijdag is het zover dan ga ik kijken of ik net zo blij wordt van deze film als de reviewer :P, deel 2 is tot nu to mijn favoriet. maar zo te zien gaat dat veranderen T+)

leidenaar

Avatar

Staat alleen niks over de 3D,is dat erg vet of is kijken zonder 3D ook goed genoeg?

Armani

Avatar

3D is erg goed en subtiel gedaan. Het is niet zo in your face als bij de meeste films wordt gedaan, maar ik durf de stelling wel aan dat het gebruik van 3D, op Avatar na, nog nooit zo goed was. Diepte wordt vooral goed benut.

laragabriel

Avatar

Wat maak je me nou, lees een lovende recensie, ga kijken waneer hij hier drait.. Alleen in het NL! Bah, dat wordt dus weer uitwijken naar een andere stad :(

loadedguns

Avatar

Nog nooit zo een goede review gelezen en nog nooit zo enthousiast geraakt voor een film. Goed dat ik 'm vanavond ga zien. EINDELIJKKK YESYESYESYESYES.

Annefleur

Avatar

Wat nou donderdag voetbal? :D Ik ga naar Toy Story 3!!! Heerlijk in een rustige zaal kijken! Wat wil je nog meer!? Misschien krijg ik zelfs nog wat van de wedstrijd mee aangezien de film om 7 uur begint en niet al te lang duurt! We zullen zien, ik ben zeeeeer benieuwd! :D

Steve-O

Avatar

Annefleur "Wat nou donderdag voetbal? :D Ik ga naar Toy Story 3!!! Heerlijk in een rustige zaal kijken! Wat wil je nog meer!? Misschien krijg ik zelfs nog wat van de wedstrijd mee aangezien de film om 7 uur begint en niet al te lang duurt! We zullen zien, ik ben zeeeeer benieuwd! :D"

Goed idee;) Maar ik denk dat ik misschien toch voetbal ga kijken en hoogst waarschijnlijk deze wel in de bios ga zien:E Uiteraard dan in 3D:9 Lijkt me toch wel een leuke film.

moviefreak999

Avatar

leidenaar "Staat alleen niks over de 3D,is dat erg vet of is kijken zonder 3D ook goed genoeg?"
ja zie maar zonder 3D, heb er na de film een koppijn aan overgehouden,maar de film was echt fantastisch!

Soldier

Avatar

Samen met How To Train Your Dragon tot nu toe de beste lees films van het jaar!

SunChaser

Avatar

3D is geweldig, heb m vanmiddag gezien, 5 sterren inderdaad. Alleen teveel spoilers in de recensie, dat hele Sunnysidestukje, laat toch weg.

benjamin

Avatar

Die vijf sterren zijn niet minder dan oververdiend, deze derde Toy Story is geweldig.

SunChaser

Avatar

Waarom staat er zo'n crappy kwaliteit trailer hierboven, kan toch best HD ofzo

Masterbrain

Avatar

De vraag is alleen is het 3D waard of moet kan je het beter
zonder 3D bekijken...ehm....twijfel:}

Rudebox

Avatar

Masterbrain "de vraag is alleen is het 3D waard of moet kan je het beter
zonder 3D bekijken...ehm....twijfel:}"


Nou, ik heb de film in 3D bekeken, en vond dit mooi gedaan. En dat terwijl ik absoluut geen fan ben van 3D. Krijg er altijd hoofdpijn van, maar bij animatie films is het veel meer gedoseerd.

Dus twijfel niet, en ga erheen..!! Smiley face

jasato

Avatar

Gisteren naar toy story geweest.Omdat het voor ons zoontje de 1e keer was,dat hij naar de bioscoop ging,hebben we voor de gewone versie(dus geen 3d)gekozen.
Pixar heeft het weer goed voor elkaar met deze film.Een hele leuke afsluiting van alle toy story verhalen.
Zeker een aanrader

MovieInsider

Avatar

Enige kritiekpuntje op Toy Story 3: het is goed beschouwd precies deel 2, maar dan met een nog mooier einde. Moet er gelijk aan toevoegen dat de uitvoering zo perfect is, dat het er nauwelijks toe doet. Voor wie niet genoeg kan krijgen van het de hemel inprijzen van de laatste Pixar, bezoek onze filmpodcast op www.movieinsider.nl
En stem op de poll welke Toy Story-film nu eigenlijk de beste is...

filmgast

Avatar

Vond hem tegenvallen. Met deel 1 en 2 had ik niet veel op en met deel 3 hoopte ik echt dat ze me ditmaal wel konden overtuigen. Is niet gelukt. Buzz Lightyear was het lichtpuntje. Oja, en Ken.

Toy Story 3

acties