Recensie

Up in the Air (2009)

Derde en voorlopig beste film van Jason Reitman, met een geweldige George Clooney in de hoofdrol, is een bewijs dat Hollywood nog steeds fantastische films kan maken.

door Arman Avsaroglu om 00:00 in RECENSIES
Up in the Air poster
Regie: Jason Reitman | Cast: George Clooney (Ryan Bingham), Vera Farmiga (Alex Goran), Anna Kendrick (Natalie Keener), Jason Bateman (Craig Gregory), e.a | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2009

Waar te beginnen met het beschrijven van de genialiteit van Up in the Air? Bij het griezelig actuele tijdsbeeld dat de film schetst? Bij het scherpe scenario van Jason Reitman? Of toch bij de geweldige George Clooney in de hoofdrol? Het is een vraag die door iedereen anders beantwoord zal worden, maar een ding is zeker: Up in the Air is een van de beste Amerikaanse films in tijden en een bewijs dat uit Hollywood nog steeds fantastische films kunnen komen.

Clooney is Ryan Bingham, een man die voor zijn werk het land doorreist om mensen te ontslaan wier bazen daar zelf te laf voor zijn. Bingham is 322 dagen per jaar onderweg en geniet van zijn baan en zijn zelfgekozen sociale isolement. Hij is charmant, succesvol en hard op weg als zevende man in de geschiedenis tien miljoen airmiles op zijn rekening bij te schrijven. Hij moet zijn levensstijl echter heroverwegen door de introductie van twee vrouwen in zijn leven. Ten eerste Natalie Keener, een jonge, ambitieuze dame die met het plan komt ontslagprocedures te automatiseren en wil bezuinigen op de reiskosten van Bingham en consorten. Daarnaast is er Alex Goran, de vrouwelijke evenknie van Bingham met wie hij een affaire begint en die hem doet inzien dat een relatie niet het einde van de wereld hoeft te betekenen.

De versmelting van verschillende genres, die ervoor zorgt dat de film onmogelijk in een hokje geplaatst kan worden, vormt de grootste kracht van Up in the Air, de derde film van de pas 32-jarige Jason Reitman (Juno, Thank You for Smoking). Drama en komedie wisselen elkaar moeiteloos af, zonder dat de film ook maar een moment onevenwichtig aanvoelt. Ook de combinatie van universele thema’s als eenzaamheid en vervreemding en de maatschappijkritiek waar Reitman in de film mee strooit, is vlekkeloos uitgevoerd.

Het merendeel van de mensen die door Bingham de zak krijgen, wordt niet gespeeld door acteurs, maar door mensen die in hun echte leven ook zijn ontslagen. Dat levert authentieke en zeer confronterende cinema op en laat op ontroerende wijze zien hoe groot de klap kan zijn als je van de ene op de andere dag je baan verliest. De gesprekken tussen deze mensen en Bingham en zijn jonge protegé Keener worden door Reitman handig gebruikt om de personages verder in te kleuren. Waar de ervaren en cynische Bingham is afgestompt voor het leed van de slachtoffers en er zelfs in slaagt de mensen aan de overkant van de tafel (en de kijker) te laten geloven dat hun ontslag een positieve ontwikkeling is, trekt het een zware wissel op de veel socialere en idealistischere Keener, die maar moeilijk kan omgaan met hun reacties.

Een groot deel van het succes van Up in the Air is te danken aan de verbluffende George Clooney in de rol van zijn leven. Hij draagt de film zoals alleen een eersteklas filmster dat kan. Alsof het hem geen enkele moeite kost. Met zijn natuurlijke charme zorgt hij ervoor dat Bingham sympathiek blijft, ondanks zijn asociale houding tegenover zijn naaste omgeving en het onmenselijke werk dat hij doet. Daarnaast geeft Clooney alle ruimte aan zijn twee vrouwelijke tegenspelers, die weinig voor hem onderdoen. Anna Kendrick, vooral bekend uit Twilight, brengt de dosis jeugdige energie die de film nodig heeft, maar moet het uiteindelijk afleggen tegen Vera Farmiga. De actrice uit The Departed straalt op het scherm een welhaast ouderwetse klasse uit, waar maar weinig hedendaagse actrices aan kunnen tippen. De scènes tussen haar en Clooney spatten (mede dankzij de uitstekende dialogen van Reitman) van het scherm af en doen hopen dat deze rol haar definitieve doorbraak betekent.

Hoewel Up in the Air in het eerste deel al een bovenmatig intelligente en scherpe tragikomedie is, zorgt de laatste akte er pas echt voor dat deze film en met name Ryan Bingham je nog lang bijblijven. Reitman kiest dapper niet voor de makkelijke weg en besluit de film met een heel open einde, waar iedereen zelf conclusies uit kan trekken. Dit zal een deel van het publiek ongetwijfeld irriteren, maar een happy end had afbreuk gedaan aan de thematiek van de film. Want vergis je niet: Up in the Air is geen traditionele feelgoodfilm. Grappige momenten zijn er zeker, maar bovenal is de film een portret van een ogenschijnlijk gelukkige man die zijn weg probeert te vinden in de grote wereld, waar hij met onverwachte tegenslagen te maken krijgt. Het is aan hem hoe daar op te reageren. Opgeven en vluchten in een veilige cocon? Of doorzetten, in de hoop het geluk te vinden waar ieder mens zo wanhopig naar smacht?

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Matros15

Avatar

Ik heb de film gisteren gezien. En ik moet zeggen !!WOW!!! ik wou bijna naakt dansen voor het scherm om het publiek nog te kunnen entertainen want iedereen sliep bijna, zo saai was de film.

(1 ster voor het acteer werk.)

SunChaser

Avatar

Net gezien, lekker thuis en het is een goede film. Vermijdt cliche's, goed spel orgineel uitgangspunt.

SunChaser

Avatar

Overigens haal dat einde eens weg uit de recensie, laat mensen zelf eens de film zien! Kom op zeg.

transp

Avatar

Matros15 "Ik heb de film gisteren gezien. En ik moet zeggen !!WOW!!! ik wou bijna naakt dansen voor het scherm om het publiek nog te kunnen entertainen want iedereen sliep bijna, zo saai was de film.

(1 ster voor het acteer werk.)"

Hahahaha, niet mee eens maar wel leuk omschreven.

Wat had je verwacht trouwens als je naar een drama gaat? Bier, tieten en explosies?

stefanvh

Avatar

Matros15 "Ik heb de film gisteren gezien. En ik moet zeggen !!WOW!!! ik wou bijna naakt dansen voor het scherm om het publiek nog te kunnen entertainen want iedereen sliep bijna, zo saai was de film.

(1 ster voor het acteer werk.)"


Goh dat is dan wel een buitengewoon merkwaardig publiek geweest.
Bij mij verliet iedereen de zaal en hoorden we alleen maar uitermate tevreden mensen

Aston

Avatar

Ik hou niet zo van vage open eindes in de zin dat de film daardoor wat vaag wordt, dat je moet gissen naar wat de clou van de film is. Maar bij films zoals District 9 kan het wel omdat de film er niet vager van wordt. Je weet alleen niet wat er verder met het hoofdpersonage gebeurd.

Maar 5 sterren, dat is wel erg veel. Toch maar eens gaan kijken.

@Matros15
Haha :E, vast een publiek dat om een of andere reden al moe de bioscoopzaal inliep. Dat had ik ook laatst bij Sherlock Holmes. Die vrouw naast me ging zitten en heeft de hele tijd geslapen :P.

boekenbon

Avatar

Vind het een goeie recensie, maar het zit vol met spoilers. Misschien iets minder inhoudelijke informatie over het plot in deze recensie? Bijvoorbeeld nu al aangeven hoe de film eindigt. Dat kan toch niet in een recensie? Je gaat meteen met een verwachtingspatroon in de bioscoop zitten.

Gisteren gezien: inderdaad erg mooie film.

SunChaser

Avatar

Helemaal mee eens, maar ik zie steeds vaker teveel spoilers staan in FT recensies. Dus steeds vaker een reden om ze achteraf pas te lezen.

Armani

Avatar

Ik wil daar toch even op reageren. Het is naar mijn mening de taak van een recensent om zo goed mogelijk aan de lezer aan te geven waar een film over gaat, en dat bedoel ik op thematisch niveau. Aangezien het einde in dit geval zo belangrijk is voor de boodschap van de film, vond ik dat het vermeld moest worden. Daarbij zijn al te grote spoilers vermeden, en denk ik dat de twist op het eind voor velen toch als verrassing komt.

Soms ontkom je er gewoon niet aan om iets inhoudelijks over een film te zeggen in een recensie, en in dit geval valt dat volgens mij wel mee.

Steadicam

Avatar

SunChaser "helemaal mee eens, maar ik zie steeds vaker teveel spoilers staan in FT recensies."
Als je een paar voorbeelden noemt, dan kijken we ernaar. Volgens mij valt het wel mee. Ook in de Up in the Air wordt in feite niet gezegd hóe de film eindigt, alleen dat het einde open is. Omdat in de recensie echter niet wordt aangegeven wát een happy end zou zijn geweest (m.a.w.: wat Clooneys personage het liefst zou willen, wordt niet echt duidelijk), is dit nauwelijks een spoiler te noemen. Je filmervaring kan er op voorhand niet door worden verpest.

boekenbon

Avatar

Armani "Aangezien het einde in dit geval zo belangrijk is voor de boodschap van de film, vond ik dat het vermeld moest worden. Daarbij zijn al te grote spoilers vermeden, en denk ik dat de twist op het eind voor velen toch als verrassing komt. "


Ik vind het al een MEGA spoiler als je in een recensie het volgende zegt:

'Dit zal een deel van het publiek ongetwijfeld irriteren, maar een happy end had afbreuk gedaan aan de thematiek van de film'.

Dat is volgens mij de grootste spoiler die je maar kunt verzinnen. Hoe kan je in vredesnaam onbevooroordeeld naar deze film gaan kijken als je weet dat de recensie op FT heeft geschreven dat er op het einde geen happy ending is..... :?

SunChaser

Avatar

Helemaal mee eens. Nu lees je de recensie en als je de film ziet WEET je door FT al dat George die verliefd wordt op de dame haar niet aan het eind zal krijgen. Dat je zegt dat het geen happy end is is gewoon een dikke spoiler. Zeg gewoon dat de film gaat over keuzes maken en mensen die er als ze er ouder worden op terugkomen en laat in het midden of het goed afloopt of niet.

Armani

Avatar

Volgens mij geef jij nu een grotere spoiler weg dan ooit in de recensie heeft gestaan.

boekenbon

Avatar

Nee hoor. Sunchaser concludeert dat gewoon uit de recensie van FT. Daar zit de spoiler in.

Als er in de recensie staat dat de hoofdrolspeler de liefde van zijn leven vindt en dat de hoofdrolspeler vraagtekens zet bij zijn levensstijl, en vervolgens lees je in de FT recensie dat de filmmakers niet gekozen hebben voor een happy end. Dan is de conclusie toch overduidelijk?

Maar Armani, het is toch geen aanval op jouw recensie? Ik geef gewoon aan dat jouw recensie mensen bevooroordeeld naar de bioscoop kan sturen. En dat vind ik erg jammer.

SunChaser

Avatar

Ik val ook de recensie niet aan, ben het er ook grotendeels mee eens. Ik val wel over het happy end gedeelte, nergens voor nodig.

WoUtoMatiC

Avatar

Matros15 "Ik heb de film gisteren gezien. En ik moet zeggen !!WOW!!! ik wou bijna naakt dansen voor het scherm om het publiek nog te kunnen entertainen want iedereen sliep bijna, zo saai was de film.

(1 ster voor het acteer werk.)"

Net zo saai als Eternal Sunshine en Lost in Translation. Om maar twee films te noemen die ik in dit rijtje vind passen.

SunChaser

Avatar

Lost in Translation vond ik erg goed, het gevoel van eenzaamheid was zelden zo goed vertaald.

stefanvh

Avatar

Eternal sunshine én Lost in translation kon ik beide erg waarderen, alhoewel ik achteraf bij lost in translation dacht ... goh .. er is eigenlijk geen fuck gebeurd!
Up in the air vind ik echt een van de beste films van afgelopen jaren, de spoiler over het einde had wat mij betreft niet gehoeven, gelukkig lees ik de recensies altijd pas achteraf om zulke dingen te vermijden Smiley face

georgelucassen

Avatar

Deze film is toch wel by far heel erg slecht en dat
voor 1 uur en 3 kwartier lang.
George Clooney loopt met zijn nespresso smile de film
volledig te verstieren en chemie tussen acteurs komt totaal
niet over. Zou afwachten tot hij op tv of video komt

koelkast

Avatar

Ik zal niet ingaan op de voorgaande reacties, film is net afgelopen en ben te moe om nog goed inhoudelijk hier op in te gaan.

Wel kan ik een eerste reactie geven.

Echt een top film, briljant acteur werk van Cloony, en Vera Farmiga ook. Heel knap gedaan dat je toch sympathie krijgt voor de rol van Cloony terwijl die eigenlijk een zak is. Het einde was zeer verrassend, dat had ik zeker niet verwacht. Zeker niet hollywoodachtig.

Ik kan overigens wel een beetje begrijpen waarom de mensen boven mij aan het klagen zijn. Er komt geen enkele actie scene in voor, en tja, dan moet het wel een slechte film zijn...

Maartus

Avatar

SunChaser "Overigens haal dat einde eens weg uit de recensie, laat mensen zelf eens de film zien! Kom op zeg."


Ik dacht ook meteen die hoef ik niet meer te zien, dat deze dingen er niet in hoeven moet ondertussen wel duidelijk zijn toch.

Havoc

Avatar

Vond er eigenlijk niet veel aan..

willyyy

Avatar

Ik vind de recensie wel erg enthousiast. misschien dat door de recensie mijn verwachtingen wat te hoog gespannen waren. maar ik vond de film erg voorspelbaar. je zag dingen een uur van te voren aankomen.
wat niet wegneemt dat de gedachte achter de film wel goed is en ook goed uit de verf komt. verder is de humor zeer subtiel en daar moet je van houden.
zeker de moeite waard om te zien, maar niet met al te hoge verwachtingen kijken! dan is de film goed te doen.

edit: zit niet zo te zeuren over dat spoiler-gedoe. het is eerder aan de film te wijten dat je weet wat er komen gaat dan aan de recensent. en bij geen happy-end kan je nog steeds 1000 kanten op. net zoals in gladiator... is dat een happy end of niet? zeg het maar. en je weet nog steeds niet wat er nu gebeuren gaat. dus.

Up in the Air

acties