Recensie

Fifty Dead Men Walking (2008)

Een gedreven Jim Sturgess blijft overeind in een conventionele verfilming van Martin McGartlands autobiografische verhaal ten tijde van het Iers-Britse conflict in de jaren tachtig.

door Gunnar van Eenige om 21:21 in RECENSIES
Fifty Dead Men Walking poster
Regie: Kari Skogland | Cast: Jim Sturgess (Martin McGartland), Ben Kingsley (Fergus) Kevin Zegers (Sean), Natalie Press (Lara), Rose McGowan (Grace) | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2008

In het min of meer waargebeurde Fifty Dead Men Walking zien we een gedreven Jim Sturgess als de Ierse Martin McGartland die naast lid van de IRA ook informant was in het door Engeland bezette Noord-Ierland om zo het bloedvergieten in Belfast te stoppen. Hiermee redde hij zogezegd vijftig levens, een daad die de echte Martin McGartland tot op heden achtervolgt.

Opgroeien in Belfast eind jaren tachtig zorgde er waarschijnlijk voor dat je enigszins immuun werd voor narigheid. Sturgess speelt McGartland als een product van de sociaal-politieke omstandigheden van die tijd. Goedgezinde belhamel die hij is, laat hij zich voor de kar spannen zodra de kans hem geboden wordt van betekenis te zijn voor zijn volk, of anders gezegd: een verrader te zijn voor zijn volk. Wanneer de politie Martin wegens heling oppakt, vraagt goedwillige Britse agent Fergus hem om Belfast een veiligere plaats te maken door als informant te infiltreren bij de IRA. Wanneer de knieën van een vriend van Martin worden doorboord door leden van deze beweging, besluit Martin op het voorstel van Fergus in te gaan.

McGartlands verhaal is geschikt voor een degelijke thriller, en dat is Fifty Dead Men Walking ook geworden, maar spreekt verder niet erg tot de verbeelding. Het verhaal, dat gebaseerd is op de autobiografie van Martin McGartland, wordt door regisseuse Kari Skogland vrij conventioneel behandeld. Het is duidelijk dat Martin vecht uit een algemene wil om goed te doen, maar zijn persoonlijke strijd wil nooit echt helemaal beklijven bij het publiek. Dit ligt niet aan de prestaties van Sturgess, die de film op zijn schouders mag dragen en daar niet onder gebukt gaat, maar het geheel is wat genregetrouw.

De Britse politieagent Fergus is een net zo interessant, zo niet nog interessanter personage. Als agent ziet hij dagelijks de ellende op de straten van Belfast en voelt hij compassie voor het Ierse volk. Binnen zijn relatie met Martin fungeert hij als vaderfiguur. Fergus toont zich daarnaast erg menselijk wanneer hem van hogerop wordt opgelegd de banden met de informant te breken en dus de veiligheid van Martin in gevaar te brengen. Het vormt de meest interessante verhaallijn en steekt sterk af tegen de oninteressante relatie tussen Martin en zijn onwetende vriendin of zijn initiatie bij de IRA.

Een pluspunt van de film is ook de aankleding en reproductie van de tijd en de plaats waar het verhaal zich afspeelt. De grijze arbeiderswijken, de fletse gescheurde kleding en een permanente regenachtige horizon doen veel voor de beoogde sfeer. De film geeft naast intriges en spanning aan de hand van dialogen een resumé van hoe het conflict (The Troubles) tussen de Ieren en de Britten tot stand kwam en wat dit tot op de dag van vandaag voor Martin McGartland betekent. Toch kan het verhaal misschien beter worden verteld door Martin zelf in zijn gelijknamige boek, waarin de intriges en spanningselementen minder zijn uitvergroot en de feiten en ervaringen echter aanvoelen.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jordyK

Avatar

Hele goede hoogstaande thriller. Die je door het actuele karakter zeker verder kan trekken dan slechts het IRA verhaal.

De rollen van Ben Kingsley en Jim Sturgess zijn perfect verfilmd en de film ziet er visueel heel gelikt uit.

ik denk dat dit toch wel een van de beter films van het afgelopen jaar is. alle recensie zijn ook eigen lijk goed. Hij krijgt overal een waardering van 3t/m 5 sterren. Toch wel een mooie prestatie voor een buitenlandse niet Hollywood film.

5/5

lili1

Avatar

Helemaal mee eens. ik zag hem in de sneak en deze film komt vandaag dus in de bios. Hij draait oa in de Pathe en in de kriterion.

De film doet heel realistisch aan en dat komt vooral doordat de acteurs heel veel voorwerk voor deze film hebben gedaan.

Hier nog wat leuke nieuwtjes over de film:

De cast heeft een paar weken doorgebracht in Belfast voor de opnames van de film, om een zo goed mogelijk inlevingsvermogen te krijgen.
Ook hebben ze voormalige IRA leden bezocht en gesproken.
Jim Sturgess en Kevin Zegers hebben zich in Belfast ingeschreven bij een boxclub om zich zo onder de locals te begeven en het Ierse accent goed onder de knie te krijgen. Op den duur konden zelfs de inwoners niet meer horen dat ze eigenlijk niet uit Ierland kwamen...

Dat noem ik nou echt een sterk staaltje acteerwerk.

Blight

Avatar

Moet 'm nog zien, maar ik ben erg benieuwd. Ik heb zelf een tijd lang in Belfast gewoond, wat films als deze toch net iets interessanter maakt.

Spijker

Avatar

Blight "Moet 'm nog zien, maar ik ben erg benieuwd. Ik heb zelf een tijd lang in Belfast gewoond, wat films als deze toch net iets interessanter maakt."


Net iets?? Lijkt mij dat je alles zou willen wat er ook maar enigszins mee te maken heeft. Maarja dat zegt natuurlijk niets, ik sowieso alle films zien waar ze ook maar mee te maken hebben:P

Blight

Avatar

Spijker "Net iets?? Lijkt mij dat je alles zou willen wat er ook maar enigszins mee te maken heeft. Maarja dat zegt natuurlijk niets, ik sowieso alle films zien waar ze ook maar mee te maken hebben:P"
Er wordt helaas ook erg veel rommel gemaakt waar The Troubles worden misbruikt om een flets verhaal kracht bij te zetten. Hoewel dat bij deze film vast zal meevallen gezien het is gebaseerd op een biografie, barst het mogelijke enthousiasme pas los als ik de film goed blijk te vinden.

Fifty Dead Men Walking

acties