Recensie

The Wrestler (2008)

Mickey Rourke zet een fenomenale acteerprestatie neer in deze magistrale film over een worstelaar op zijn retour.

door Kaj van Zoelen om 10:54 in RECENSIES
The Wrestler poster
Regie: Darren Aronofsky | Cast: Mickey Rourke (Randy 'The Ram' Robinson), Marisa Tomei (Cassidy), Evan Rachel Wood (Stephanie Robinson) e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2008

The Wrestler is een adembenemende film over een man die één ding goed kan: worstelen. Amerikaans professioneel worstelen welteverstaan. Relaties onderhouden is een heel ander verhaal, of het nou met zijn dochter of een ouder wordende stripper is. Het is ook een film over de pro-worstelscene en al de bloederige taferelen die zich in de ring van deze ‘sport’ afspelen. En het is de film waarin Mickey Rourke een glorieuze comeback maakt door zijn lichaam en ziel in de strijd te gooien. Magistraal.

Rourke heeft veel gemeen met zijn personage Randy ‘The Ram’ Robinson. Beiden hadden succes in de jaren tachtig, maar zakten daarna af. Beiden zagen er ooit goed uit, maar jarenlang klappen opvangen en de tijd zelf hebben hun tol geëist (Rourke heeft een tijdje zonder succes een carrière als bokser geprobeerd). Beiden vervreemden door hun gedrag van veel mensen, beiden raakten uit de gratie en beiden bleven desondanks gewoon doorwerken. Rourke was niet eerste keus (Aronofsky benaderde eerst Nicholas Cage en daarna Sylvester Stallone), maar het is onmogelijk iemand anders als The Ram voor te stellen. Rourke is The Ram.

Niet zozeer vanwege zijn levenservaring, maar omdat Rourke zich volledig in de rol stort. Hij is overtuigend in de ring (hij deed bijna alle gewelddadige stunts zelf) en vooral ook daarbuiten. Het helpt dat zijn huidige verweerde kop perfect bij de rol past, maar het gehijg en gepuf, de tranen en het loopje: daar heb je een enorm acteertalent voor nodig. Hoe hij met zijn fysieke acteren communiceert en hoe hij gebukt gaat onder verlies, vervlogen dromen, trots en obsessie is ontzagwekkend. Het leverde hem een Oscarnominatie op en waarschijnlijk binnenkort dat gouden beeldje. Marisa Tomei geeft ook mooi gestalte aan de vriendelijke, ouder wordende stripper Cassidy en Evan Rachel Wood is sterk als de dochter van The Ram.

Een dochter die hij jarenlang al niet meer heeft gezien. Toen hij succesvol was, negeerde hij zijn familie. Maar het was niet het succes dat tussen Randy en zijn dierbaren kwam. Hij moest en zou worstelen, en al het andere in zijn leven was daaraan ondergeschikt. Dat was zo in zijn gloriedagen en dat bleef ook zo daarna. Dat is zijn tragiek: hij moet elke keer weer die ring in. Als hij een hartaanval krijgt en de dokter hem vertelt dat hij niet meer mag worstelen, probeert hij dat. Het geeft hem de tijd en mentaal de ruimte om te proberen de relatie met zijn dochter een beetje te herstellen, en Cassidy te versieren. Maar hoe lang houdt hij dat vol?

The Ram is in sommige opzichten een sympathieke versie van bokser Jake LaMotta (waar Scorsese Raging Bull over maakte met De Niro in dé rol van zijn carrière). In zekere zin is hij even zelfdestructief. Hij bokst dan wel niet, maar je moet je niet laten misleiden door de reputatie van worstelen: ook dat doet pijn. Er is dan wel van tevoren afgesproken wie er gaat winnen en hoe dat ongeveer moet gebeuren, een groot deel van de wedstrijd doen de worstelaars elkaar toch echt lichamelijk letsel aan. En als ze dat niet doen, dan zorgen ze er met verborgen stukjes scheermes zelf voor dat hun bloed wel echt is. Het mag dan een show zijn en geen competitieve sport, Amerikaans professioneel worstelen is wel degelijk echt in de zin dat het een lichamelijke activiteit is waarbij bloed, zweet en tranen vloeien.

De realistische weergave van de pro-worstelscene, met intrigerende geïmproviseerde scènes in de kleedkamers voor en na wedstrijden, past bij de gruizige filmstijl waar Aronofsky voor heeft gekozen. Geen overheersende stilering zoals in zijn eerdere films, maar handheld camera’s die de acteurs achtervolgen op een manier die soms bijna aan de Dardennes doet denken. Rourkes acteren sluit hier volledig op aan en het is de samenkomst van een ijzersterk verhaal en personages, fenomenaal acteren en de geweldige regie die van The Wrestler één van de beste films van het jaar maken. Wonderlijk dat alleen de acteurs kans maken op Oscars.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ash_

Avatar

Kaj van Zoelen "Geen overheersende stilering zoals in zijn eerdere films, maar handheld camera’s die de acteurs achtervolgen op een manier die soms bijna aan de Dardennes doet denken."
Dat is precies waar ik hoopte, ik was van te voren bang dat Aronofsky's vaak indrukwekkende visuele stijl de film in de weg zou zitten. Gelukkig houdt hij het dus simpel. Ik ben echt ontzettend benieuwd naar deze film.

Over die Oscar trouwens: ik hoorde laatst dat het nog lang niet zeker is dat Rourke die gaat winnen omdat hij door de jaren heen veel vijanden heeft gemaakt in Hollywood.

Helios

Avatar

Vreemd die uitspraak dat Rourke geen eerste keus zou zijn. Op de site van de volkskrant las ik juist dat hij wel de eerste keus van Aronofsky was, maar dat de studiobazen Cage wilden.
Daarnaast was z'n bokscarriere ook redelijk succesvol. Hij heeft geen enkel gevecht verloren. Hij moest er echter wegens gezondheidsproblemen mee stoppen. Maar goed, dat is hier natuurlijk bijzaak! Ben erg benieuwd naar de film!

DannyEsth

Avatar

Best een aardige film, maar 5 sterren vindt ik overdreven voor deze film. Ik ben meestal nogal er kritisch en vond deze niet bepaald vernieuwend. De acteursrollen waren wel prima, je kunt zien dat ze op elkaar kunnen bouwen. Dus in mijn ogen terecht dat alleen de acteurs een Oscar verdienen. Het verhaal zelf mag iets meer diepgang hebben.

patrob

Avatar

Voor alles blijkbaar een eerste keer, want ik ben het volledig eens met de recensent. De formidabele prestatie van Rourke wordt door Aronofsky perfect ondersteund door zijn keuze voor deze stijl. Nu al één van de beste films van dit jaar.

oogsnoepje

Avatar

Toen ik begon met kijken had ik mijn twijfels, maar die werden stuk voor stuk weggebeukt door "The Ram".

6/5!

McMurphy

Avatar

Knappe recensie weer Kaj, helemaal mee eens. Had zeker meerdere nominaties verdiend in tegenstelling tot een The Reader en Frost/Nixon. Rourke speelt echt de rol van zijn leven, die oscar kan en mag niet naar een ander gaan.

Enneh...

Mickey's speech @ BAFTA's :W
Bruce Springsteen's - The Wrestler T+)

Webjoker

Avatar

De beelden die ik onlangs zag in het 2008 jaaroverzicht in HD gaven me al goede moed maar dit is de doorslag: deze film ga ik zeker bezoeken. Mooie recensie.

lykathea

Avatar

McMurphy "Knappe recensie weer Kaj, helemaal mee eens. Had zeker meerdere nominaties verdiend in tegenstelling tot een The Reader en Frost/Nixon. Rourke speelt echt de rol van zijn leven, die oscar kan en mag niet naar een ander gaan.
"


:}

Dit is dan weer waar ik de lof te ver vind gaan. Dat zo'n rol op z'n lijf geschreven staat mag natuurlijk meewegen, maar ik vind dat dit nou niet bepaald een acteerprestatie is die de gehele competitie uit het veld slaat.

Het helpt dat zijn huidige verweerde kop perfect bij de rol past, maar het gehijg en gepuf, de tranen en het loopje: daar heb je een enorm acteertalent voor nodig.


I beg to differ. Een goede regisseur aan je zijde kan al een hoop schelen. Aronofsky heeft niet voor niks veel scenes echt take after take after take gedraait. Oefening baart kunst.

Het is ontzettend mooi in beeld gebracht, en de combinatie werkt perfect, waardoor ik de nominaties van Rourke ook zeker verdient vind hoor. Maar of dit alles te maken heeft met acteertalent? Mwa

ThaClown

Avatar

Echt een super mooie film!
Was constant geboeid en Rourke is echt subliem!

Biff Tannen

Avatar

Inderdaad een ongeloofelijk mooie film. Ik had deze achteraf graag in de bios gezien, maar als de film al meer dan een maand te downen is in goede kwaliteit is het vleesch natuurlijk zwak.
De documantaire stijl versterkt de film zeer zeker, en de scene dat hij zeg maar voor het eerst echt in de supermarkt moet werken en de eind scene vond ik de mooiste scenes. Een soort Rocky Balboa, maar dan realistischer en zieliger.

Swampman

Avatar

Ben een fan van Rourke sinds het eerste uur (Diner, Rumble Fish, The Pope of Greenwich Village) en heb vervolgens ook heel wat bagger films uitgezeten puur omdat hij erin rondspookte (acteren kon je het soms niet eens noemen). Ik ben dan ook blij verrast dat hij heeft besloten zijn carriere weer serieus te nemen om vervolgens meteen de beste rol uit zijn loopbaan neer te zetten. Want dat is The Wrestler zonder meer. Ik heb elke minuut genoten van Rourke die niet zozeer The Ram speelt, maar hem gewoon is. Geweldige film met behalve het briljante optreden van Rourke ook een opvallend sterke vertolking van Tomei (het is echt geen straf om deze vrouw te aanschouwen ;)).

__RIK__

Avatar

Biff Tannen "Inderdaad een ongeloofelijk mooie film. Ik had deze achteraf graag in de bios gezien, maar als de film al meer dan een maand te downen is in goede kwaliteit is het vleesch natuurlijk zwak.
De documantaire stijl versterkt de film zeer zeker, en de scene dat hij zeg maar voor het eerst echt in de supermarkt moet werken en de eind scene vond ik de mooiste scenes. Een soort Rocky Balboa, maar dan realistischer en zieliger."


Mijn vleesch was ook te zwak... ik zag de torrent en mijn hand ging automatisch naar de muis.... maar het voelde zo goed(toen ik keek).

spock

Avatar

Moet de film nog zien,maar wat ben ik blij dat het niet Nicholas Cage is geworden.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Ik heb nog iets aan dat Amerikaans worstelen gevonden, nu nog niet echt maar heb er wel een andere kijk op gekregen door deze film. (wat ook de bedoeling was van de makers en daar duidelijk in geslaagd zijn)

Mooie film, goed gefilmd en zeer goed gespeeld door Rourke.

lykathea

Avatar

Ik vond juist dat Aronofsky er met verve in geslaagd is om te laten zien hoe belachelijk dat prof. worstelen eigenlijk wel niet is.

Dat idee had ik al heel sterk, en na deze film is dat alleen maar bevestigd.

tropical girl

Avatar

Echt een waanzinnig goeie film. Heel goed gecaste Tomei-in een zeer gewaagde rol, eentje die ze erg goed aankan-, geloofwaardige Wood maar werkelijk adembenemende Rourke! Ik zat op het puntje van mijn stoel, ook de 2e bekijkronde, en dacht alleen maar: Get happy! Please dont do anything stupid, Please accept this man, Girl, just hook up with the guy, etc.etc zo erg gunde ik The Ram het geluk buiten de ring(dat hij zelf ooit zo verprutst had). Wat knap zet hij een sympathieke, superkwetsbare eenzame pro-worstelaar neer, en nooit karikaturaal, macho, rechtlijnig, nee: authentiek, breekbaar en naturel. Hulde aan Aronofsky voor de casting, film en lef om 'uitgerangeerde' hoofdrolspeler aan te nemen, nog meer hulde aan Rourke for not playing The Ram, but simply being him...

The Wrestler

acties