Recensie

The Dark Knight (2008)

The Dark Knight is de beste stripverfilming tot nu toe en een van de betere misdaadfilms van dit decennium.

door Kaj van Zoelen om 22:26 in RECENSIES
The Dark Knight poster
Regie: Christopher Nolan | Cast: Christian Bale (Bruce Wayne/Batman), Heath Ledger (The Joker), Aaron Eckhardt (Harvey Dent), Michael Caine (Alfred Pennyworth), Maggie Gyllenhaal (Rachel Dawes) e.a. | Speelduur: 152 minuten | Jaar: 2008

The Dark Knight is hoogst zeldzaam: een enerverende, spectaculaire actiefilm met interessante personages, karakterontwikkelingen en intrigerende thema’s die op een slimme manier worden uitgewerkt als onderdeel van het verhaal. Voeg daar een ambigue moraliteit aan toe en een serieuze, donkere toon die je zelden ziet in zomerse Hollywoodblockbusters, en je hebt een unicum. En dan is het ook nog eens een vervolgfilm, doorgaans niet bepaald een garantie voor kwaliteit, die op alle fronten de eerste film overtreft. De film is de enorme hype waard geweest.

Die hype is al meer dan een jaar geleden aangewakkerd door Warner Brothers en sinds een half jaar draait hun marketingmachine écht op volle toeren. Onder andere de grootste internetcampagne voor een film tot nu toe heeft ervoor gezorgd dat de hype maar bleef groeien en The Dark Knight de meest geanticipeerde film van 2008 werd. Het gigantische financiële succes (meerdere records werden meteen al gebroken) liegt er niet om: goede marketing is goud waard. Maar daar waar dure Hollywoodfilms na zo’n enorme hype vaak teleurstellen doet The Dark Knight dat niet. Aan de torenhoge verwachtingen, niet alleen opgezweept door de marketing, maar ook door de kwaliteit van de eerste film, wordt volledig voldaan.

Drie jaar geleden gaf Christopher Nolan met Batman Begins de Batman-filmreeks een herstart, waarin de oorsprong en de psychologie van het personage op een min of meer realistische manier opnieuw verkend werden. Aan het eind van die film had Bruce Wayne met Batman de georganiseerde misdaad van Gotham in een hoek gedreven en een symbool gecreëerd waarmee hij hoopte het volk te inspireren. Maar in The Dark Knight pakt dat anders uit.

Batman is niet het symbool van licht en hoop geworden, niet de ridderlijke hoeder van de samenleving, maar geeft eerder het signaal af dat de enige manier om de corruptie en misdaad te bestrijden wetteloosheid is. Harvey Dent is als dappere officier van justitie wél die koene held die de misdaad binnen het systeem en binnen de regels van de samenleving bestrijdt en daarom doet Batman er alles aan om van hem hét nieuwe rechtschapen symbool van fatsoen in de nog altijd rottende beschaving te maken. Die wordt ondertussen ook bedreigd door een nieuwe vijand: The Joker.

Het is de Joker niet om geld of macht te doen, maar hij heeft een boodschap: de mens en diens wetten en maatschappelijke systemen zijn in wezen helemaal niet goed, beschaafd of eerlijk. Dat wil hij bewijzen door chaos en angst te verspreiden en de symbolen van menselijke beschaving te ondermijnen of te vernietigen. De Joker is net als Batman een grotesk figuur, meer dan slechts een man. Hij is tegelijk angstaanjagend en charmant, grappig en afstotend, en vooral ook intelligent.

Op papier (in het script van Nolan en diens broer Jonathan) is de Joker al een fascinerend, complex en duister personage, maar Heath Ledger maakt met een fenomenale acteerprestatie pas echt een onvergetelijk karakter van hem. Elk moment dat hij aanwezig is krijgt hij alle ogen op zijn monsterlijke verschijning gevestigd en laat hij je lachen terwijl je weet dat dat eigenlijk niet zou moeten. Deze psychopaat is ver verwijderd van de clown die Jack Nicholson twintig jaar geleden in Batman speelde. De speculaties rondom een eventuele Oscar zijn niet uit de lucht gegrepen en staan los van zijn overlijden.

In bijna elke andere film zou Ledgers Joker de rest van de film overschaduwen, maar dat gebeurt hier niet. De ontwikkeling van Harvey Dent is minstens zo boeiend en ook de morele problemen van politieman Gordon en Batman doen er niet veel voor onder. De ethische vraagstukken waar dit trio voor komt te staan zouden op zichzelf al een interessante film kunnen opleveren, maar Nolan verweeft de moeilijke kwesties, filosofieën en hun implicaties naadloos met de ene na de andere spannende actiescène.

Van de bankoverval waar de film mee opent tot een gewapend transport dat aangevallen wordt tot de finaleclimax worden het tempo en de adrenaline er bijna tweeëneenhalf uur flink ingehouden, met uitzondering van enkele noodzakelijke rustpunten. Sfeervol gefilmd en voorzien van energieke muziek die de bloedcirculatie flink stimuleert, worden actie, spanning, uitwerking van personages, thema’s en vraagstukken bijna perfect samengevoegd. Deze succesvolle combinatie maakt van The Dark Knight de beste stripverfilming tot nu toe, een van de betere misdaadfilms van dit decennium en voorlopig de beste film van 2008.

110 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

crazyer

Avatar

Overal een goede recensie ontvangen. Gaat een top film worden!

Wesley18M

Avatar

WIL HEM ZIEN!! WIL HEM ZIEN!! WIL HEM ZIEN!! :D

Feoreunn

Avatar

Sterke recensie, Colonel_Kurz. Ik kon het niet meer eens zijn. Voorlopig ben ik nog te overdonderd om veel zinnigs over dit meesterwerk te vertellen, maar jij hebt me een flink stuk vooruit geholpen.

Morrigun99

Avatar

Ik beschouw dit als een "totale" film. Waar men de "totale oorlog" en het "totaalvoetbal" had, is The Dark Knight inderdaad geen standaard blockbuster, maar een "totale film". Hij moet echt ff bezinken, want dit was wel écht ontzettend goed inderdaad....

TheDarkKnight

Avatar

Wat is dit een geweldige film.. net terug van de voorstelling in IMAX.. o.. my... god.

Geen 1 film gaat deze film toppen, niet in 2008 tenminste. Geen acteur gaat Heath Ledger toppen, zeker niet voor de komende tijd.

Ik heb dr gewoon geen woorden voor.. ik kan niet uitleggen hoe gruwelijk deze film is.. hoe vet de chaos gefilmt is.. en het ergste.. The Joker is helemaal geen super-badguy. Hij is menselijk.

It's just.... perfect.

Het sfeertje in de zaal was ook geweldig, bij verschillende scenes werd gewoon geklapt omdat het zo prachtig was.. en toen '' In memory of our loving friend Heath ledger '' in beeld kwam, begon iedereen te juichen.Thank you, people who worked on the Dark Knight..
for giving me a night to remember forever.
( en de vele keren dat ik em zeker nog ga zien )

Ice

Avatar

Ik kom ook net terug van de Imax screening. Moet nog ff alles laten bezinken, maar een ding was duidelijk: Heath Ledger was overdonderend als de Joker, steengoed!

ExCaL^

Avatar

Kom ook net terug van de voorstelling in IMAX en ik moet zeggen dit is echt een meesterwerk.... Wat een goed acteer werk van Heath Ledger! Dat is gewoon onbeschrijfbaar....

Er hing inderdaad een hele goede sfeer in de zaal! En ik raad iedereen aan deze film te kijken in IMAX want deze beelden zal je nooit meer vergeten!

Ik heb nu al weer zin in zaterdag dan ga ik voor de 2e keer :Y
[rating 5.0]

edit: mooie recensie & Feoreunn jij hebt ook een goed stuk geschreven man!

spacey

Avatar

Het mooie van deze film in IMAX is, dat je het gevoel hebt dat je er zelf bij bent. Als batman door de lucht vliegt, lijkt het net of jij ook vliegt. De openingsscene is prachtig gefilmd met die IMAX Camera's, dat leverde direct een applaus op! In een 'normale' bioscoop kijk je alleen voor je uit, in IMAX moest ik gewoon omlaag kijken af en toe :W

PS wat vond iedereen van de verdwijntruc met de pen? :E

TheDarkKnight

Avatar

Die scene is episch.

net als:

Is this the good cop bad cop routine? '' Not really ''

Lights on, batman komt ineens tevoorschijn.

ExCaL^

Avatar

Of The Joker als zuster in het ziekenhuis, die scene is geweldig ook als hij naar buiten loopt héérlijk met z'n detonator in z'n hand, hoe de badpod ontstaat en dat stukje dat hij net doet alsof hij onder stroom staat haha!

Die scenes van jullie zijn ook om van te genieten! Ik denk dat dit misschien wel de beste film is die ik ooit gezien heb!

Hedwig

Avatar

Hm....

Voordat ik hier gekruisigd wordt: ik vond hem goed, heel goed zelfs, van de constructie tot de thema's tot de performances. Een solide 4 sterren, misschien wel 4.5

Ik ben alleen niet overdonderd.

Ach, misschien te hoge verwachtingen gehad.

thijs_witty

Avatar

Same here hoor Hedwig! Ik vond het geweldig, in tijden niet zo geinteresseerd naar een film van 2,5 uur gekeken. Alles was top. En nu gaat het leven weer verder... Ik vrees dat het voor mij niet gaat beklijven als klassieker... Maar niets dan hulde voor het hele Batman-team alsnog!

Big Red

Avatar

Ben nu wel heeel benieuwd geworden. M'n top 10 kan wel weer eens wat vers bloed gebruiken en voorlopig wijst alles er op dat dit 'm dan maar moet worden...

Remco

Avatar

Was het druk in Imax trouwens ? ik ga zondag namelijk Smiley face

spacey

Avatar

IMAX was 2 weken van te voren helemaal uitverkocht. Ik praat wel over de IMAX in Sydney, dus weet niet hoe het in NL was :X

geertvdheide

Avatar

Helemaal eens met de recensie, de film is steengoed. Zelf zou ik wel voor 4.5 ster gaan, omdat er enkele minimale dingetjes toch nog beter hadden gekund. Zoals: Het ontwerp van de batpod, met zulke dikke banden heeft zo'n ding geen enkele wendbaarheid. En hoe hij plotseling keert bij die muur, dat had van mij niet gehoeven. Ook die sonar-techniek vond ik overdreven. Maar dan moet je er ook echt om zoeken, want dit is inderdaad de beste superhelden-film tot nu toe.

Het wordt erg cliché, maar Heath Ledger is inderdaad geweldig als The Joker. De beste comic-schurk ooit.

Remco

Avatar

Haha nee hier was tie nog niet uitverkocht ligt er ook aan dat het om de middag voorstelling gaat plus half Nederland zal aan het strand liggen of op vakantie zijn. Maar zoals ik het hier lees is (ondanks het wat kleine Imax scherm) de Pathe Arena wel de moeite waard ?

Dukat

Avatar

Remco "Maar zoals ik het hier lees is (ondanks het wat kleine Imax scherm) de Pathe Arena wel de moeite waard ?"


Nou, ik wil ook naar IMAx van de Pathe Arena. Nog nooit eerder geweest. Is die dan klein? De vraag is of het dan inderdaad de moeite waard is :?

ExCaL^

Avatar

Remco "Was het druk in Imax trouwens ? ik ga zondag namelijk Smiley face"

Helemaal uitverkocht kerel! Nou ik vind een scherm van 10x20 mtr niet bepaald klein... Je moet er zowieso al heen gaan voor het geluid en het scherpe beeld! De scenes die zijn opgenomen met de 70 mm IMAX camera's zijn echt top!!! Wat een mooie filmbeleving zeg, kippenvel!

TheDarkKnight

Avatar

Klein IMAX scherm?Ben je er ooit geweest!?

Colonel_Kurz

Avatar

geertvdheide "Het ontwerp van de batpod, met zulke dikke banden heeft zo'n ding geen enkele wendbaarheid. En hoe hij plotseling keert bij die muur, dat had van mij niet gehoeven."
Dat dacht Chris Corbould ook toen de Nolan broers met het ontwerp naar hem toekwamen en hij dat ding moest gaan bouwen. Uiteindelijk konden ze ook maar één iemand vinden die erop kon rijden, stuntrijder Jean-Pierre Goy, die tijdenlang alléén op dat ding reed om er overtuigend op te kunnen rijden voor de film. In Nolans woorden: "It really shouldn't work, but somehow Chris and his team found a way to do it."

Moarhh88

Avatar

Ik heb maar een ding te zeggen : Wow...
isnjnjjhgacbjksa .. posititief bedoelt helemaal!

spock

Avatar

Wacht wel op de dvd,Heb hier een een splijt-breuk opgelopen aan mijn been :(

Benja11

Avatar

Gisteravond in belgie geweest wat een film niet normaal zeg ech goed. die Ledger gaat echt wel een prijs winnen voor deze prestatie!

HertogJan

Avatar

Benja11 "Gisteravond in belgie geweest wat een film niet normaal zeg ech goed. die Ledger gaat echt wel een prijs winnen voor deze prestatie!"


Jammer dat hij hem zelf niet in ontvangst zal kunnen nemen :N Ik ga hem vanavond zien, ben erg benieuwd na al die enorm positieve recensies!

Remco

Avatar

Nou het zit zo het Imax scherm in pathe is gebouwd in een reeds bestaande bioscoop dus niet in gebouw wat puur alleen voor Imax is bestemd zoals BFI in Londen. Het doek is zeker wel redelijk groot (200 m2) afhankelijk van wat je gewend bent natuurlijk.
Neem je zaal 1 in Pathe Schouwburgplein in Rotterdam dat geen Imax is daar is het doek al groter. Daarentegen lukt het natuurlijk in Rotterdam niet om dezelfde kwaliteit scherpte (en geluid) te halen als in Pathe Arena gezien de Imax apparatuur.
Hier staat een foto van het Imax scherm
Klik
Niet uitzonderlijk groot dus.......

Remco

Avatar

Ik ben er niet geweest trouwens dat is waar maar wel in Londen maar dat scherm is wel extreem groot trouwens iets van 20 meter hoog ofzo.
Geloof in totaal drie keer die in Pathe Arena.
Maar goed dat het uitverkocht was is natuurlijk niet uitzonderlijk omdat het de eerste voorstelling was ik ga zondag 14.45 uur

ExCaL^

Avatar

En de 14.000 watt aan digitaal geluid Smiley face

Remco

Avatar

Trouwens ExCaL^ merk je ook het verschil tussen de delen die in Imax zijn gefilmd en degene die dat niet zijn ?
Bedoel wordt het beeld dan kleiner ?

ernie_eaglebak

Avatar

Fantastische film, overal geweldige recensies gelezen, behalve van ene jac goderie...Verhaal mist FUN?!? eerste twee spiderman films en batman films van tim Burton BETER??!!! Ik vraag me af of de man dezelfde film als ik heeft gezien??

Remco

Avatar

En waar ik eveneens veel kritiek op hoor is dat er bij Imax een vervelende waas over de ondertitels hangt is dat echt zo hinderlijk ?. En sommige klagen dat de donkere scenes in Imax niet goed uitkomen........

HertogJan

Avatar

Poeh, net de film gezien en hij is erg indrukwekkend. Bepaald geen happy film, maar wel een topper. Het rare is dat ik ondanks alle spoilers die ik heb gezien (movie stills, meerdere trailers, recensies etc) volkomen verrast werd. De eerste scene met de Joker zet gelijk zijn karakter goed neer. Wat een glansrol!

ExCaL^

Avatar

Remco "Trouwens ExCaL^ merk je ook het verschil tussen de delen die in Imax zijn gefilmd en degene die dat niet zijn ?
Bedoel wordt het beeld dan kleiner ?"

Nee het beeld word niet kleiner, je ziet alleen wel duidelijk het verschil tussen de geschoten scenes met IMAX camera's! Deze zijn zo scherp dat je het beeld bijna kan aanraken! (Net alsof je zelf op dat gebouw staat en naar beneden springt...) Met 1 scene vond ik de ondertiteling wel hinderlijk... Maar je zit zo erg in de film dat je dat snel weer vergeet! En wat betreft de donkere scenes daar heb ik geen problemen mee gehad/ervaren....

Remco

Avatar

Klinkt goed Smiley face ach er zullen altijd voor en tegenstanders zijn voor Imax en of het het extra geld waard is of voor "slechts 30 minuten Imax footage. Uiteindelijk gaat het toch om de film heb er in ieder geval zin in as zondag....

jrn

Avatar

Hoe briljant deze film. geweldig,.. ben nu nog steeds overdonderd, !!!! :D:D:D

akketa

Avatar

The Dark Knight

Als er 1 film is die een hype waar kan maken is het deze wel. Wat een fucking sterke film is dit!!! Dit is geen superheldenfilm meer, maar een echte misdaadthriller met een comic-randje.
Waar Batman Begins al zwaar 'realistisch' was gaat deze nog een stapje verder.
De film zit weer vol met ijzersterke vertolkingen. En het wordt cliché, maar Ledger is écht goed. Na Anton Chigurh hebben we er weer een ijzersterke bij. Ledger is nergens te bekennen, alleen Joker is volledig aanwezig.
Vooral door hem en de aanzwellende muziek van Zimmer en Newton-Howard is de film retespannend!
Het verhaal is complex en je moet goed opletten om het tot je te nemen. De actie is erg goed en staat in dienst van het verhaal. De effecten zijn erg goed, vooral [color=black]Dent is angstaanjagend smerig[/color].

We kunnen lang discussieren over de 1ste plek op de IMDB toplijst. Over een jaar zien we wel waar hij staat. The Godfather is ook een geweldige film, maar als ik zou moeten kiezen tussen Godfather en GoodFellas kies ik toch voor Goodfellas, omdat ie voor mij lekkerder wegkijkt. En zo is die lijst natuurlijk voor iedereen anders. Heat staat voor mij ook veel te laag in de lijst. Voor het feit dat dit een Superheldenfilm is met actie wil niet zeggen dat hij geen plaats in de top tien verdient. Deze film heeft net zo goed karakterontwikkeling, diepgang, lagen, thema's en geweldige vertolkingen als pakweg een One Flew Over The Cuckoo's Nest. Maar dat kunnen veel moeilijk begrijpen, omdat die films al een gigantisch lange tijd hebben kunnen rijpen. Deze film kan makkelijk de tand des tijds doorstaan. Kijk maar naar een Jurassic Park. Na 15 jaar nog steeds overeind.

Nolan en ook Fincher zijn toppers van deze generatie.

Ik ben nog te overdonderd door de film voor een goed cijfer.

spacey

Avatar

Remco "Trouwens ExCaL^ merk je ook het verschil tussen de delen die in Imax zijn gefilmd en degene die dat niet zijn ?
Bedoel wordt het beeld dan kleiner ?"


Je merkt het verschil zeer goed! Als een scene met IMAX camera's is geschoten dan wordt het volledige doek gebruikt. Zonder de IMAX camera's zie je 'slechts' het gedeelte dat je in een gewone bioscoop ook ziet.

raymills84

Avatar

Een en al lof hoor en lees ik. Toch vertrouw ik het niet helemaal. Ik vond Batman Begins zwaar overgewaardeerd; veel te zwaar op de hand voor een vent in een spandex vleermuizenkostuum. Waar ik voor vrees is opnieuw een veel te "zware" film. Vergelijkingen met Goodfellas, The Godfather? We hebben het hier altijd nog over een comic verfilming. Tim Burton en Sam Raimi maakten perfecte films met respectievelijk Batman Returns en Spiderman 2. Perfecte combinaties van humor, spektakel en een psychologische diepgang die precies genoeg is voor popcornspektakel. Waarom proberen een realistische film te maken over een superheld? Omdat Nolan 'm geen tepels gaf is hij ineens een 2e Michael Corleone? Nou ja..... eerst maar eens zien. Misschien ga ik wel om.....

silaz

Avatar

Goede film vond ik het ,
maar het was niet dat ik zeg wauw dit is de beste film van dit jaar.

kurtje

Avatar

raymills84 "Een en al lof hoor en lees ik. Toch vertrouw ik het niet helemaal. Ik vond Batman Begins zwaar overgewaardeerd; veel te zwaar op de hand voor een vent in een spandex vleermuizenkostuum. Waar ik voor vrees is opnieuw een veel te "zware" film. Vergelijkingen met Goodfellas, The Godfather? We hebben het hier altijd nog over een comic verfilming. Tim Burton en Sam Raimi maakten perfecte films met respectievelijk Batman Returns en Spiderman 2. Perfecte combinaties van humor, spektakel en een psychologische diepgang die precies genoeg is voor popcornspektakel. Waarom proberen een realistische film te maken over een superheld? Omdat Nolan 'm geen tepels gaf is hij ineens een 2e Michael Corleone? Nou ja..... eerst maar eens zien. Misschien ga ik wel om....."Waarom zou je een film niet realistisch maken?

Batman&Robin was een prut die niet realitisch was. Weet niet of je die gezien hebt? Maar goed was het zeker niet. Schwarzenegger in een Latex pakje verwikkeld in metalen buisjes en een ijskanon als wapen( Mr Feeze), hahahaha. Doe mij een LOL!

Doe maar een realistische aanpak.

Als ik een Bioscoop kaartje koop wil ik wel waar voor mijn geld, en geen Jim Carey die zooooooo iritant was als de Riddle ( Voor mensen die het niet weten, "Riddle" was een goedkope en slappe uitvoering van de Joker )


Nolan weet hoe je een vervolg moet maken!
The Dark Knight is waarschijnlijk zo'n film. Moet hem nog zien, maar hebt alle vetrouwen in.

Darthmar

Avatar

Volgens mij speelde Jim Carey The Riddler. Trouwens gewoon een oude slechterik uit de comics net als The Joker, The Penguin, Catwoman, Poison IVy ect ect

raymills84

Avatar

kurtje "Waarom zou je een film niet realistisch maken?

Batman&Robin was een prut die niet realitisch was. Weet niet of je die gezien hebt? Maar goed was het zeker niet. Schwarzenegger in een Latex pakje verwikkeld in metalen buisjes en een ijskanon als wapen( Mr Feeze), hahahaha. Doe mij een LOL!

Doe maar een realistische aanpak.

Als ik een Bioscoop kaartje koop wil ik wel waar voor mijn geld, en geen Jim Carey die zooooooo iritant was als de Riddle ( Voor mensen die het niet weten, "Riddle" was een goedkope en slappe uitvoering van de Joker )


Nolan weet hoe je een vervolg moet maken!
The Dark Knight is waarschijnlijk zo'n film. Moet hem nog zien, maar hebt alle vetrouwen in."


Ik heb het ook over goede cartooneske verfilmingen. Batman Returns, Spiderman, Spiderman 2, Hellboy, X-men 1 & 2, Superman (Richard Donner). Een oppervlakkige aanpak levert niet bij voorbaat een goede film op.

Axeqlusive

Avatar

spacey "PS wat vond iedereen van de verdwijntruc met de pen? :E"


Nu al filmgeschiedenis als je het mij vraagt. Gisteren in de IMAX geweest, wat een geweldige beleving zeg!

En het is cliché maar Ledger is gewoon geniaal te noemen, en dat heeft niks met zijn overlijden te maken. Het krijgt wellicht meer aandacht, maar iets wat geweldig is blijft ook zonder de aandacht die het gekregen heeft geweldig.

En trouwens, al voor zijn overlijden werd erover gezegd dat het een uniek prestatie zou zijn.

Grappig trouwens dat er mensen zijn die pogingen doen om minpunten te vinden, om niet de voor deze film passende vijf sterren te geven. Succes!

Rubbert

Avatar

Heeeeele goeie film!!! Echt fucking vet!! Er zaten zoveel vette scenes in die ik gewoon nooit zal vergeten!! De sfeer die langzaam steeds erger en spannender werd in de film was perfect, de grimmige humor ook.. alles zo'n beetje. Tijdens de eerste scene, misschien wel de beste intro ooit, werd je echt meteen de film in geblazen. En dat vond ik heeerlijk.

De muziek was ook echt tof, zeker wanneer er weer een scene kwam met The Joker, dat vreemde zachte muziek. En de muziek bij het begin is ook perfect gekozen.

Het camera werk was ook vet, je voelde gewoon de snelheid wanneer hij op zijn batpod zat.

Ja en dan natuurlijk de legendarische Joker. Wat speelde Heath Ledger goed zeg.. Echt ziek eigenlijk. Het was gewoon zo echt. De humor was echt te erg en toch lachte de hele zaal. Echt vet.

Eén van de beste films ooit, één van de beste sequels ooit.

[rating 5]

Remco

Avatar

Jammer dat ik eigenlijk die eerste 6 minuten al gezien heb trouwens. Als die online staan is het toch altijd moeilijk om ze niet te bekijken maar goed gelukkig bekijk ik nu zo weinig mogelijk.
Batman & Robin was inderdaad een voorbeeld van hoe je een slechte batman film maakt heel campy en over the top. Zag laatst Batman Forever en die vond ik toch ook niet best. Two face ging echt nergens over die was bijna net zo over the top als the Riddler. Batman Begins was zeker een goede film maar miste goede villains gelukkig maakt deze film dat weer goed Smiley face

Remco

Avatar

Krijg je bij Imax ook stoelen toegewezen trouwens weet iemand dat ? zit niet echt te wachten om op de eerste rij te komen eigenlijk heb wel al gereserveerd :E

Moarhh88

Avatar

Ik heb ook al gereserveerd =D en is maar goed ook want voor de rest was deze film al uitverkocht! en juist mooi op mijn verjaardag waren er nog plekjes vrij =D komt omdat ik gewoon een legend ben, ssoorry ik heb goede zin. Ik heb de film nog niet gezien maar ik heb er volle vertrouwen.

Axeqlusive

Avatar

Je moet eerst een half uurtje zwetend als een otter met alle andere otters om je heen in de rij staan. Dan mag je de zaal in, dan kan je links of rechtaf.

En dan vrije keus, alleen de achterste drie rijen moesten vrij blijven, vast vips ofzo, geen idee of dat altijd zo is.

Maar dan is het gewoon doorschuiven. Ga dus op tijd, en ga op tijd in de rij staan.

Veel plezier aan die nog gaan.

Joker Freak

Avatar

@Remco: eerste 6 minuten waren top! Van mij mocht de film al na die 6 minuten eindigen wat een intro was dat zeg.

Ik vond de intro van de Joker later met die mafialeden gewoon vet.

Vooral de scene met de potlood truuk, het was gewoon te erg maar iedereen lag in een deuk van het lachen ook een aantal minuten later waar die neger tegen de Joker zegt dat hij gek is en de Joker reageert: I am not a freak(of crazy) no no I am not crazy

Vergelijking met The Godfather kan hier wel vind ik persoonlijk dan he, het heeft een mafia/misdaad sfeer maar dan op een Comic wijze.

Verder ben ik helemaal eens met de recensies, het heeft gewoon de hype overtreft en daarom krijgt ie van mij ook 5 sterren of een 10/10.

ExCaL^

Avatar

Idd woensdag moest ik ook 30 min in de rij staan... (19:45 Dark Knight > werd 20:30) Gelukkig waren er toen wel vaste zitplaatsen ivm Grolsch Movie Night (Nu Men's Night ofzo) Maar bij pathé gelden er altijd vrije zitplaatsen en geen pauzes, alleen bij speciale evenementen niet! Dus beter dat je op tijd in de rij gaat staan! Of je neemt zo'n Batman gasdruk pistool mee :P

13204

Avatar

Briljant. Basta!

jrn

Avatar

Gister nadat ik hem gezien had was ik van mening dat ik batman begins beter vond als deze,. . toch is the dark knight een stuk briljanter...:D.

misschien was is gister nog te sprakeloos (dat zal het zijn)..

na afloop van de film klonk er een daverend applaus,. wat een kippevelmoment zeg... geweldig.

stefanvh

Avatar

Echt geweldig goed,

maar om iedere keer apart heath ledger te vernoemen doe je de rest echt mee onder, gewoon iedereen speelde super.
Ik vond het een beetje de sfeer van heat hebben, maar dan nog veel beter, verhaal, gewoon dang helemaal sprakeloos

tukkerstein

Avatar

Goede film, maar niet zo goed als uit de meeste recensies blijkt en zeker geen nummer 1. Camerawerk, montage, de donkere sfeer en de bijbehorende muziek waren natuurlijk weer prima. Acteerprestaties waren opnieuw erg goed, vooral die van Michael Caine en Heath Ledger. Zij zorgen ervoor dat Bale's acteerprestaties minder opvallen. De actiescenes zijn dik in orde maar vind ik nogal fragmentarisch door de hele film gemonteerd, waardoor de actie nooit echt goed van de grond komt. Daarnaast vind ik de vele "morele vraagstukken" die in de film worden behandeld weinig subtiel uitgewerkt (de monoloog van Batman aan het einde...).

Kortom, een prima (Batman)film, maar perfect is-ie zeker niet.

Maggie Gyllenhaal als Rachel vond ik trouwens behoorlijk matig acteren.

ash_

Avatar

tukkerstein "Goede film, maar niet zo goed als uit de meeste recensies blijkt en zeker geen nummer 1. Camerawerk, montage, de donkere sfeer en de bijbehorende muziek waren natuurlijk weer prima. Acteerprestaties waren opnieuw erg goed, vooral die van Michael Caine en Heath Ledger. Zij zorgen ervoor dat Bale's acteerprestaties minder opvallen. De actiescenes zijn dik in orde maar vind ik nogal fragmentarisch door de hele film gemonteerd, waardoor de actie nooit echt goed van de grond komt. Daarnaast vind ik de vele "morele vraagstukken" die in de film worden behandeld weinig subtiel uitgewerkt (de monoloog van Batman aan het einde...)."
Grotendeels mee eens, al denk ik dat het eerder aan het script ligt dat Bale minder opvalt, Batman krijgt gewoon minder te doen (erg jammer trouwens). En natuurlijk is Ledger als The Joker geweldig, maar hij krijgt er ook wel het materiaal voor.

Samengevat: liked it, not loved it. Ik had het idee dat Nolan iets te veel zaken (verhaallijnen) in zijn film wilde stoppen en dat brak de film zeker aan het einde op. Bovendien vind ik Nolan niet bepaald een geweldig actie regisseur, de actie was erg tof maar niet buitengewoon in beeld gebracht. Verder werd ik nooit echt emotioneel in de film gezogen en dat is toch echt een minpunt. Kortom, zeker een goede film maar hij wordt wat mij betreft wel erg overschat.

[rating 4]

NB: ik vond Gyllenhaal in ieder geval stukken overtuigender dan Katie Holmes die zich in Batman Begins tussen al die acteer zwaargewichten nauwelijks staande kon houden.

ruben

Avatar

Matige recensie van een sterke film. Maar beste van 2008? Kom op...! Een criticus zou door de spectaculaire actie en het theatrale acteerwerk heen moeten kunnen kijken, en zien dat de laatste drie kwartier knap rommelig zijn.

Het verhaal rond Harvey Dent wordt simpelweg afgeraffeld. Ook vind ik de ontwikkeling die zijn karakter ondergaat totaal niet overtuigen. En dan dat 'morele vraagstuk' dat we op het eind nog even voor de kiezen krijgen. Hoewel de achterliggende gedachte (de motivatie van Joker) erg okay is, vond ik de uitvoering matig en uit de lucht gegrepen.

Waar de film vooral werkt, is op een soort primitief niveau. Hij liet mij in elk geval tamelijk flabbergasted achter. Duister, met slechts een sprankje hoop. Maar zelfs deze hoop werpt zo zijn schaduw.

Visueel overdonderend, waardoor je misschien 2x nodig hebt om de (eigenlijk veel te lange) film in zijn totaliteit te kunnen bevatten. Dat ie nu bovenaan de IMDB top 100 staat, is ronduit lachwekkend.

[rating 4]

Psycho-M

Avatar

The Dark Knight is gewoon een hele sterke film.
Ik heb me wel 2 en een half uur ontzettend vermaakt.Maar ik ben het met Ruben eens dat de eerste positie in de IMDB top lijst toch wel overdreven is.
Ik had ook liever de ontwikkeling van Harvey Dent misschien wel in een volgend deel meer belicht willen zien.
Daarnaast vond ik de scene met de scarecrow overbodig.
En, net als zovelen, ook ik vond het stemgebruik van Bale als hij Batman is overdreven.

Waar deze film ook uiteindelijk terechtkomt in de IMDB top lijst het is DE acteerprestatie van Ledger. Jammer genoeg zal hij dit nooit meer kunnen overtreffen.

Costello

Avatar

Ik heb hem gisteren gezien, en halverwege de film dacht: dit is láng niet zo goed als overal gesuggereerd wordt. Toen de aftiteling over het scherm rolde gaf ik de film voor mijn gevoel een 8.

Nu heb ik er een nachtje op kunnen slapen en over een hoop dingen nog kunnen nadenken en nu zit ik zelfs aan een 7 te denken (hetzelfde cijfer als ik bijv voor Iron Man gegeven heb).

Maar maandag ga ik er nog een keer heen. Ben benieuwd of ik dan wel zie wat vrijwel iedereen ziet of dat de film inderdaad zoveel steekjes laat vallen als ik nu denk. Als mijn mening blijft staan volgt nog een meer uitvoerig en gedetaileerd oordeel.

Colonel_Kurz

Avatar

ruben "Matige recensie"
Want? Omdat je het er niet mee eens bent?

ruben

Avatar

Colonel_Kurz "Want? Omdat je het er niet mee eens bent?"
Nou, dat is een interessant punt. Ik heb op FT vaak het gevoel dat mensen het een goede recensie vinden als ze het eens zijn met het aantal sterren.

Maare...ik vind 'm matig...nou, ik heb 't er wel 's met je over in de kroeg ofzo Smiley face

Moarhh88

Avatar

Paar nachtjes over nadenken wat voor een punt je een film gaat geven? hmm....

Sommige maken hier een soort recensie geven de film nog 4 van de 5 sterren terwijl ze kleine minpuntjes verwerken in een heel verhaal alleen iets te bewijzen ofzo?

ik denk dat het geen perfecte film is,want zelfs bij een perfecte film hebben mensen nog altijd kritiek. maar dit is zeker weten een goede film want het gaat dan niet alleen om hoeveel een film word bezocht, want als iemand naar een film gaat, heeft die de film nog niet gezien dus betekend niet dat die goed is, maar de mensen komen van de film af met de meest positieve reacties over the dark knight, ik heb zelf nog nooit zon positieve reacties gehoord over een film, nog nooit! dus dit is gewoon een goede film, op zin minst 4 sterren waard, max.. hmmm 281760975839827729 sterren =D

Chilipepper

Avatar

De film is inderdaad zeer goed te pruimen. Cast is super. Sfeer is heerlijk grimmig en donker, niet in het laatst dankzij de 'The Joker'.
Wat ik wel minder vond is dat de beelden van de gevechten die Batman heeft nu veel beter in beeld kwamen. Dat haalt toch een boel betovering weg bij z'n actiescenes. Nolan heeft veel kritiek gekregen dat de gevechten bij 'Batman Begins' niet te volgen waren, maar daar had hij niet naar moeten luisteren.
Nu mis ik toch een stuk legendarisering omtrent het persoon van Batman en de acties die hij maakt. Maar deze film staat misschien nog meer in dienst van het realisme dan 'Batman Begins' al deed.

Geranimous

Avatar

Prima recensie (een stuk beter dan de erg slechte Prince Caspian recensie).Ik zeg dat overigens niet omdat ik het met deze recensie wel eens ben en die van Caspian niet. Maar deze film is de 5 sterren meer dan waard. Het is voor mij nog veel te vers om te zeggen of hij die plaats op nr 1 in de top 250 op IMDB waard is. Misschien is The Dark Knight de top 10 niet eens waard. Maar ik ben nog nooit zo blown away geweest door een film. Ik ben sowieso al een groot fan van de gebroeders Nolan en Heath Ledger, Michael Caine en in mindere mate Christian Bale en Maggie Gyllenhaal zetten allemaal prima acteerprestaties neer. De muziek was perfect en de grimmige realistische sfeer was geniaal. Het enige minpunt vond ik de choreografie van de hand to hand combat scenes met Batman. Ik weet dat onze dark knight geen superpowers heeft maar het zag er erg houterig en straatvechterig uit terwijl Batman in Batman Begins een stuk meer souplesse had. Ik waag me pas aan een cijfer als ik de film een 2e keer gezien heb in de bios, maar mijn voorlopige cijfer is 9.3.

raymills84

Avatar

ruben "Matige recensie van een sterke film. Maar beste van 2008? Kom op...! Een criticus zou door de spectaculaire actie en het theatrale acteerwerk heen moeten kunnen kijken, en zien dat de laatste drie kwartier knap rommelig zijn.

Het verhaal rond Harvey Dent wordt simpelweg afgeraffeld. Ook vind ik de ontwikkeling die zijn karakter ondergaat totaal niet overtuigen. En dan dat 'morele vraagstuk' dat we op het eind nog even voor de kiezen krijgen. Hoewel de achterliggende gedachte (de motivatie van Joker) erg okay is, vond ik de uitvoering matig en uit de lucht gegrepen.

Waar de film vooral werkt, is op een soort primitief niveau. Hij liet mij in elk geval tamelijk flabbergasted achter. Duister, met slechts een sprankje hoop. Maar zelfs deze hoop werpt zo zijn schaduw.

Visueel overdonderend, waardoor je misschien 2x nodig hebt om de (eigenlijk veel te lange) film in zijn totaliteit te kunnen bevatten. Dat ie nu bovenaan de IMDB top 100 staat, is ronduit lachwekkend.

[rating 4]"


Goed verwoord, bespaart me een heel betoog

Geranimous

Avatar

raymills84 "Goed verwoord, bespaart me een heel betoog"


heb je de film zelf nou al gezien?

LuCos

Avatar

Ik heb de film vanavond gezien, en ben echt verbaasd dat de film ZOVEEL goeie reacties heeft gekregen. Als ik eerlijk ben is het zeker geen slechte film, maar om hem nou zo hoog te waarderen vind ik wel te overdreven.
De acties scenes vond ik niet altijd geloofwaardig (en ik bedoel niet zozeer dat ze realistisch meoten zijn, want het is en blijft een film, maar de vechtscenes waren wel heel makkelijk voor the batman.)

Heath Ledger heeft ontzettend goed gespeeld, een mooie rol heeft hij niet alleen neergezet maar ook gekregen. Ik was(of eigenlijk ben) fan van Ledger, en vind het (net als vele anderen) verschikkelijk jammer dat deze geweldig acteur gestorven is.

Maar goed... dit alles is dus mijn mening, maar denk zeker neit dat ik de enige ben die dit zal vinden.
Daarbij vind ik wel dat ik moet zeggen dat ik normaal gesproken meer van andere genres houd.

Voor mij krijgt ie zeker niet de volle 5 sterren maar eerder een 4 sterren. Ik heb namelijk betere films gezien.

raymills84

Avatar

Geranimous "Prima recensie (een stuk beter dan de erg slechte Prince Caspian recensie).Ik zeg dat overigens niet omdat ik het met deze recensie wel eens ben en die van Caspian niet. Maar deze film is de 5 sterren meer dan waard. Het is voor mij nog veel te vers om te zeggen of hij die plaats op nr 1 in de top 250 op IMDB waard is. Misschien is The Dark Knight de top 10 niet eens waard. Maar ik ben nog nooit zo blown away geweest door een film. Ik ben sowieso al een groot fan van de gebroeders Nolan en Heath Ledger, Michael Caine en in mindere mate Christian Bale en Maggie Gyllenhaal zetten allemaal prima acteerprestaties neer. De muziek was perfect en de grimmige realistische sfeer was geniaal. Het enige minpunt vond ik de choreografie van de hand to hand combat scenes met Batman. Ik weet dat onze dark knight geen superpowers heeft maar het zag er erg houterig en straatvechterig uit terwijl Batman in Batman Begins een stuk meer souplesse had. Ik waag me pas aan een cijfer als ik de film een 2e keer gezien heb in de bios, maar mijn voorlopige cijfer is 9.3."


Ik heb 'm gezien en me geen moment verveeld. Maar de torenhoge waarderingen begrijp ik niet helemaal. Erg goed acteerwerk; met uitzondering van Bale die niet overtuigt als titelpersonage. Als Batman klinkt hij alsof ie een hete aardappel heel ingeslikt heeft en als Bruce Wayne valt hij een beetje in het niet tussen de geweldige bijrollen. De Nolans hebben gekozen voor een rauwe Scorsesiaanse stijl. Nadeel hiervan is dat de Batman gadgets soms lachwekkend overkomen. Ze worden soms als kunstgrepen gebruikt om het verhaal te laten lopen. Vooral het traceren via mobiele telefoons deed de zaal onbedoeld in lachen uitbarsten. Het laatste half uur verzandde in veel hectische toestanden om daarna clichematig te eindigen. Ik vind het een vreemd en geforceerd allegaartje geworden van misdaad, aktie en..... uh.... batman. Dankzij geweldig acteerwerk en een aantal ijzersterke scenes wel een film die je moet zien, maar geef mij maar Blade 1 en 2, Spiderman, Hellboy en Batman Returns.

XploZiV

Avatar

Ik heb'm zaterdag ook gezien en ik heb me ook geen minuut verveeld. De acteerprestaties van Heath waren echt goed. Wat mij eigenlijk echt niet zo zinde was de stem van Batman. Die was veel te rauw...

Maar echt wel een aanrader!

Geranimous

Avatar

raymills84 "Ik heb 'm gezien en me geen moment verveeld. Maar de torenhoge waarderingen begrijp ik niet helemaal. Erg goed acteerwerk; met uitzondering van Bale die niet overtuigt als titelpersonage. Als Batman klinkt hij alsof ie een hete aardappel heel ingeslikt heeft en als Bruce Wayne valt hij een beetje in het niet tussen de geweldige bijrollen. De Nolans hebben gekozen voor een rauwe Scorsesiaanse stijl. Nadeel hiervan is dat de Batman gadgets soms lachwekkend overkomen. Ze worden soms als kunstgrepen gebruikt om het verhaal te laten lopen. Vooral het traceren via mobiele telefoons deed de zaal onbedoeld in lachen uitbarsten. Het laatste half uur verzandde in veel hectische toestanden om daarna clichematig te eindigen. Ik vind het een vreemd en geforceerd allegaartje geworden van misdaad, aktie en..... uh.... batman. Dankzij geweldig acteerwerk en een aantal ijzersterke scenes wel een film die je moet zien, maar geef mij maar Blade 1 en 2, Spiderman, Hellboy en Batman Returns."


Over die gagdets heb je helemaal gelijk. In een James Bond film kijk je er niet van op maar in een serieuze en donkere film als The Dark Knight komt het erg gek over. En die mobiele telefoon sonar achtige techniek was inderdaad een beetje zwak.
Aan het einde liepen er ook idd vele zaken door elkaar waardoor het wat rommelig over kan komen. Maar ik vond het absolute einde daarentegen echt geweldig. Zoals ik al zei, die nr 1 positie om IMDB is misschien overdreven. Maar ik vind de film die 5 sterren wel waard. Misschien ga je in de toekomst de film iets meer waarderen....

meanrat

Avatar

Dit is zo bijzonder. Nog nooit heb ik zoveel mensen enthousiast gezien over een film. Ik moet deze gewoon zien. Gevaar is misschien wel dat ik er teveel van verwacht...maar het kan niet anders dan dat de film ook echt erg goed is.

kurtje

Avatar

Ja mensen, eindelijk was het dan zo ver.

Ik heb De The Dark Knight eindelijk gezien en mijn conclusie: MEESTERLIJK goed!!!
Ik kan MEESTERLIJK niet genoeg benadrukken.
Wat een toffe film, Jeetje!
Het is zo ontzettend tof gedaan dat het voor mij het beste film sinds tijden is. De Godfather van de Comic verfilming. Weinig film’s die in het verleden gespreteerd hebben om een vervolg te maken die beter is dan het eerste deel.

The Dark Kinight is niet alleen beter dan Batman Begins, maar veel donkerder en slimmer neergezet.

Ik begin bij het begin.

Het Film voert een ongeloogfelijk hoog tempo aan die van begin tot het einde duurdt. Nog nooit zijn ruim 2uur zo snel voorbij gegaan.

Heath Ledger speeelt geweldig goed gewoon. Niks te vergelijken met de Joker die “Jack Nicholson” 20jaar geleden speelde De nieuwe Joker gespeeld door Ledger degradeerd Jack Nicholson tot een zielig Clowntje.
Ledger zet een joker neer die een Terrorist is die niet op geld uit is. Ik bedoel Osama Bin Laden is verantwoordelijk voor de meest verschrikkelijke dingen en hij doet het niet voor om het geld.
De man wil het wereld zien vergaan, Zo'n iemand is de Joker.

Even een Quote uit de Film “Some men just want to see the world burn”

Heath Ledger verdient een Oscar! Niet omdat hij overleden is.. NEE ! De man zet een rol neer dat legendarisch is. Ik krijg er kippenvel van terwijl ik aan het typen bent. Eigenlijk verdient niet alleen Heath Ledger een oscar maar ook de film .
Het zo terecht zijn!

Christian Bale staat als Batman goed z’n mannetje. Deze film is zo mooi in balans dat niemand boven de ander stijgt.

Overdag is The Batman, Bruce Wayne! De zogenaamde Playboy die niks anders doet dan met geld smijten, en daten met de mooiste modellen. Dat is zijn masker. De wereld doen geloven dat hij niks anders is dan een BOBO in een duur pakje.

S’avonds is hij de man die wereld probeer te reddeen als Batman, The cape crusader, z’n alter ego in de vorm van een symbool.
Wat zo mooi is aan deze film is de morele dillemas.

Hoe ver kan je gaan om de wereld /Gotham City te redden. Wat is het verschil tussen Good and Evil wanneer het werled in choas is. Dit zijn allemaal vragen die mooi in de film verwerkt worden. Nolan zet een psyhologische film neer.
Niet zomaar een verhaal, maar een verhaal die mooi in deze tijd past.
Ieder personage heeft z’n eigen persoonlijke drama en diepgang. Harvey Dent speelt de man die zonder masker Gotham moet verllossen van alle criminaliteit. Iemand die via de rechter alle boeven achter tralies wil krijgen

Daartegen is Batman iemand die word gezien als Vigilante. Gevreesd en geleifd bij het publiek

Joker is iemand die zonder een duidelijke rede paniek en choas wil creeien in Gotham City. Een Psychopaat die slim genoeg is om het goede in mensen tegen hun zelf te keren.

Zo zit de film vol met mooie momenten die het lijn tussen Goed en kwaad mooi overschrijdt.

Ik heb genoten van de actie en de specials effect.
The Batmobiel is super cool.
Maar die Motor, Oh wat was dat cool om te zien! Het geluid alleen maar, en ik heb het niet over de mooie beelden gehad.

Mijn beste scene is de gene waneer ze “chicken” spelen. Batman op de Motor en Joker in een vrachtwagen. Wat daarna gebeurt ga ik zeker niet verklappen, Je moet het zelf zien. Ik garandeer je dat het een super scene is.

Prachtig gewoon

Om af te sluiten

The Dark Knight is het beste film van dit jaar, met alle rescpect voor Iron Man.
Nolan heeft een film neergezet die boven de verwachting van iedereen reikt.

Tuurlijk hoor je hier en daar wat kritiek.
Kritiek dat absoluut geen grond heeft. Een film die zo prachtig gefilmt en zo mooi gemonteerd is, hoe kan je daar kritiek op hebben.

Mensen die kritiek hebben willen gewoon wat aandacht “Jonathon Ross” van de BBC moet met pension. Jac Goderie moet ook op korte termijn een verzorgings huis zoeken. Die mensen zijn te oud om mee te gaan met deze tijd

Tijden veranderen dus ook het manier van filmen. The Dark Knight past mooi in deze tijd en is daarom een film geworden die niet alleen een staande ovatie verdient maar ook een oscar.

Mensen ga a u b deze film bezoeken. Het is een spetakel
Nogmaals, het beste Movie van deze zomer/jaar!

Oh ja, nog een laaste zin voor mensen die kritiek hebben Op The Dark Knight:“Why Sooooo Serious” hahaha Smiley face

LuCos

Avatar

kurtje "Ja mensen, eindelijk was het dan zo ver.

Ik heb De The Dark Knight eindelijk gezien en mijn conclusie: MEESTERLIJK goed!!!...

...Nogmaals, het beste Movie van deze zomer/jaar!

Oh ja, nog een laaste zin voor mensen die kritiek hebben Op The Dark Knight:“Why Sooooo Serious” hahaha Smiley face"


Nou... het is en blijft jou mening :P
Maar zo serieus keek ik deze film niet eens(om serieus een antwoord te geven op je vraagSmiley face ), ik wilde juist gewoon ff lekker een film kijken.. Maar ben niet zo ontzettend onder de indruk wat heel wat mensen wel zijn.

Big Red

Avatar

kurtje "The Dark Knight is het beste film van dit jaar, met alle rescpect voor Iron Man."

Iron Man???
O+

kurtje

Avatar

Big Red "Iron Man???
O+"


"Iron Man" is in ieder geval beter dan "The Happening", en "Indiana Jones".

tenzij je dit tegenspreekt?

ruben

Avatar

kurtje ""Iron Man" is in ieder geval beter dan "The Happening", en "Indiana Jones".

tenzij je dit tegenspreekt?"
je beseft dat er meer films zijn dan big budget actiehelden spektakels? Hoewel The Dark Knight een ijzersterke film is, valt er genoeg op af te dingen. Ja, kritiek dus. Dat kun je dan wel zo makkelijk van tafel schuiven, maar dat komt dan vooral door de hiaten in je filmkennis en -ervaring.

kurtje

Avatar

ruben "je beseft dat er meer films zijn dan big budget actiehelden spektakels? Hoewel The Dark Knight een ijzersterke film is, valt er genoeg op af te dingen. Ja, kritiek dus. Dat kun je dan wel zo makkelijk van tafel schuiven, maar dat komt dan vooral door de hiaten in je filmkennis en -ervaring."


MMM,

Ik hoef niks onder de tafel te schuiven. The Dark Knight geeft iedereen waar voor z'n geld.

"Indian jones" en "The Happening" is zonde van mij geld en tijd!

Geen enkele film is perfect, mensen vinden ergens altijd kritiek op.

Film ervaring hoef ik niet hebben, The Dark knight is de beste movie van deze zomer!
De film kreeg een staande ovatie in de bioscoop. Voor mij zegt dat genoeg.

Daar valt niks op af te dingen.

tukkerstein

Avatar

Ik heb hem gewoon nog een keer gezien omdat ik er onbeperkt heen kan ;)

Het blijft gewoon een prima film, maar ik wil even toevoegen aan mijn vorige recensie dat ik de film ook wat te lang vind. De scenes met die twee boten en die met het ziekenhuis vind ik wat overbodig, een van de twee had van mij wel weggelaten gemogen. De film lijkt namelijk iets te veel op een simpel en lang kat-en-muis-spelletje tussen de Joker en de politie en Batman.

ruben

Avatar

kurtje "
Film ervaring hoef ik niet hebben, The Dark knight is de beste movie van deze zomer!
De film kreeg een staande ovatie in de bioscoop. Voor mij zegt dat genoeg."
Dat zegt dat er veel fanboys in de zaal zitten. En ik kan zo al 3 films opnoemen van deze zomer die ik beter vind dat TDK Smiley face

mickvh

Avatar

ruben "Dat zegt dat er veel fanboys in de zaal zitten. En ik kan zo al 3 films opnoemen van deze zomer die ik beter vind dat TDK Smiley face"
Ik ben benieuwd welke films dat zijn.

Darthmar

Avatar

Ik zal hem binnenkort maar eens gaan zien. Maar ik heb er geen (al te) hoge verwachtingen van. Zo kan ik in ieder geval niet teleurgesteld worden.

LuCos

Avatar

ruben "je beseft dat er meer films zijn dan big budget actiehelden spektakels? Hoewel The Dark Knight een ijzersterke film is, valt er genoeg op af te dingen. Ja, kritiek dus. Dat kun je dan wel zo makkelijk van tafel schuiven, maar dat komt dan vooral door de hiaten in je filmkennis en -ervaring."


Ik ben het echt helemaal met je eens, ik vond TDK echt een hele leuk goede en vermakelijke film.. Maar er zijn inderdaad genoeg dingen om de film af te kraken, en ik zit eerlijk gezegt te wachten op hetisjantje die de film misschien helemaal de grond in laat zakken :P

Maar ff serieus, dit vind ik niet een geweldig meesterlijke film! Het enige wat ik echt meesterlijk vind is The Joker.

ruben

Avatar

mickvh "Ik ben benieuwd welke films dat zijn."
In Bruges, El Orfanato, Il y a Longtemps Que Je T’Aime.

Waarschijnlijk komt Wall-E daar nog wel bij.

Hedwig

Avatar

Blij dat In Bruges je ook beviel!

skullsplitter

Avatar

Gisteren heen geweest, en zowel vriendin als ik waren diep onder de indruk.

Wow is de beste samenvatting, en ben met name te spreken over het massieve aspect van de film.

Colonel_Kurz

Avatar

ruben "In Bruges, El Orfanato, Il y a Longtemps Que Je T’Aime.

Waarschijnlijk komt Wall-E daar nog wel bij."
Tenzij je een hart van steen hebt.

Bij El Orfanato kan ik het me voorstellen en Longtemps heb ik niet gezien (Ga ik donderdag heen), maar In Bruges? Er zitten zeker heel leuke stukken in (vooral het begin is sterk), maar de toon wringt in de laatste akte nogal (vooral het moment waarop het publiek in de zaal lachte om het kapotte pistool terwijl Ken ligt dood te bloeden vond ik vrij misselijkmakend). Het serieuze drama werkt daardoor steeds bevreemdender en minder overtuigend naar het einde toe. Bij vlagen een erg leuke film, maar te onevenwichtig in toon om echt geslaagd te noemen.

Moarhh88

Avatar

Ik ben net terug van de film, ja net.. ik moest even bijkomen lol. En gewoon wow, niks negatiefs te melden en ja Batmas stem was eerst effe van HUH maar ik denk omdat andere mensen niet hem niet mochten herkennen aan stem dat hij de stem moest veranderen ofzo maar maakt niks uit.

De muziek alles was geweldig, mensen klapten toen de film was geeindigt en toen de naam Heath Ledger in beeld kwam. Zelf heb ik ook effe gewacht op het "In Memory of Heath...". Ik vind het een geweldige film een kleine stille scene had het meeste effect op me en dat was toen The Joker uit een auto hangde en later z'n hoofd schudde, maar omdat het zó stil was en hoe het uitzag en het was Heath was dat zo mooi voor mij. ^^

Voelde me na de film wel beetje verdrietig om Heath. Hoe moet je 5 sterren geven hier want ik weet niet hoe dat moet..? 5 sterren geef ik zeker weten. Zeg wel aub effe niks negatiefs op deze reactie van mij want dat kan ik effe niet hebben, ik zal Heath Ledger echt missen =(

Cee van Lleef

Avatar

Net gezien. Zeer sterke film. Duurde lang, maar ik heb me geen moment verveeld. Toch best knap dat ze het voor elkaar krijgen een film te maken over een man die rondvliegt in een vleermuispak en dat je zoiets hebt van: tuurlijk! Waarom zou 'ie niet. Sterk spel van Ledger en de rest van de crew. Toch niet geheel het meesterwerk dat sommigen er in zien. Was niet overdonderd of zoiets.

LuCos

Avatar

Moarhh88 "Ik ben net terug van de film, ja net.. ik moest even bijkomen lol. En gewoon wow, niks negatiefs te melden en ja Batmas stem was eerst effe van HUH maar ik denk omdat andere mensen niet hem niet mochten herkennen aan stem dat hij de stem moest veranderen ofzo maar maakt niks uit.

De muziek alles was geweldig, mensen klapten toen de film was geeindigt en toen de naam Heath Ledger in beeld kwam. Zelf heb ik ook effe gewacht op het "In Memory of Heath...". Ik vind het een geweldige film een kleine stille scene had het meeste effect op me en dat was toen The Joker uit een auto hangde en later z'n hoofd schudde, maar omdat het zó stil was en hoe het uitzag en het was Heath was dat zo mooi voor mij. ^^

Voelde me na de film wel beetje verdrietig om Heath. Hoe moet je 5 sterren geven hier want ik weet niet hoe dat moet..? 5 sterren geef ik zeker weten. Zeg wel aub effe niks negatiefs op deze reactie van mij want dat kan ik effe niet hebben, ik zal Heath Ledger echt missen =("


Over Heath Ledger denken we allemaal hetzelfde Smiley face
Echt heel jammer dat deze o zo geweldige acteur er niet meer is om misschien nóg betere rollen te kunnen spelen!

tukkerstein

Avatar

Allemaal betwijfel ik, ik vind het ook moeilijk om te bepalen wie beter speelt, Heath Ledger of Jack Nicholson. In elk geval speelt Ledger een nog veel gekkere en gestoorde Joker dan Nicholson.

DonB

Avatar

Zo.. ook ik heb zojuist The Batman in actie gezien..

overdonderd? Jazeker, zit met mijn hoofd nog steeds in de film. Moet er wel bij zeggen dat Batman al vanaf kinds af aan mijn favoriete superheld is (niet in de laatste plaats door de sfeervolle tekenfilms en het feit dat hij geen echte superheld met bovennatuurlijke krachten is, maar gewoon een mens zoals jij of ik).. dus ik heb zowieso al een streepje voor voor deze film.

De sfeer.. er word een geweldige sfeer neergezet, het grimmige Gotham-sfeertje word perfect gezet door een duistere laag die over de film heen lijkt te zijn geplakt. Als je ook goed op let (kijk bijvoorbeeld eens in de hoeken van het scherm dan valt het erg op) zie je ook dat het licht van de film telkens met een donker laagje afgewisseld word, alsof het allemaal bij een flikkerend kaarslicht opgenomen is..

De film.. geweldig verhaal, al dan wel iets te gecompliceerd voor een Batman film, mijn moeder (jazeker die was er ook bij) is zelfs in slaap gevallen na een kwartier en verklaarde later: "Ik kon er echt niets van volgen, vond het gewoon slaapverwekkend". Ik kan me dus voorstellen dat niet Batmanfans van het eerste uur de karakters niet helemaal kunnen plaatsen.. er lopen teveel verhaallijnen door elkaar om als leek te kunnen volgen. De effecten waren uiteraard super (had niet anders verwacht), vond hem alleen wel aan de lange kant. Ik had na 2 uur wel zoiets van.. nouuuuu nog langer?? Dat hoort eigenlijk niet bij een meesterwerk imo..

De acteurs: Heath Ledger, respect.. maar misschien in ons onderbewustzijn speelt het feit dat Heath dood is toch een rolletje.. vind het wel heerlijk hoe hij de psycho neerzet met zijn telkens slikkende stem en zijn hagedissentongetje dat telkens naar buiten gaat, geweldige prestatie..

Maarr..... ik lees ook dat velen Bale in het niet vinden vallen, dit vind ik absoluut niet, Bale houd zich goed overeind naast Ledger en vind ze goed aan elkaar gewaagd.. Bale als batman zijnde moet stijf zijn en praten in one-liners, Bale als Bruce Wayne echter, kan zijn acteerprestaties goed tot zijn recht laten komen, en dit doet hij.. vind het een heerlijke acteur om naar te kijken..

Sorry dat ik er weer eens een veel te lang verhaal van gemaakt heb, maar als ik eenmaal begin is het vaak een hele recensie geworden..

Anyways.. vind het zeker een meesterwerk en niet in de laatste plaats omdat alles klopt.. ook ik moet de film nog even laten zinken, denk dat de klap nog een beetje gaat komen..

raymills84

Avatar

Wat een reacties; het lijkt wel of er hier gepraat over een soort natuurwonder. We moeten de klap nog te boven komen!!!! : - (). Vermakelijke film hoor, maar het had geen Batman film moeten zijn. Een film over een vent in een vleermuispak hoort kolderiek, sprookjesachtig en over the top te zijn. Geef mij maar de Tim Burton interpretatie; een en ander is grondig verkloot door Joel Schumacher (al zag Uma Thurman er nooit eerder en later zo geil uit) met z'n hysterische stijl.... dan toch maar Nolan. Het zal allemaal wel.... over een paar jaar staat deze film vast ergens op nummer 89 in de imdb top 250.

nummer 10

Avatar

tukkerstein "Allemaal betwijfel ik, ik vind het ook moeilijk om te bepalen wie beter speelt, Heath Ledger of Jack Nicholson. In elk geval speelt Ledger een nog veel gekkere en gestoorde Joker dan Nicholson."


Helaal mee eens en onlangs zag ik ook de oude joker voorbijkomen op teevee, en moet toch volledig toegeven dat het een shame is dat deze creep al afscheid heeft genomen van het bestaan en de filmwereld in het bijzonder.

I_am_Batman

Avatar

LuCos "Over Heath Ledger denken we allemaal hetzelfde Smiley face
Echt heel jammer dat deze o zo geweldige acteur er niet meer is om misschien nóg betere rollen te kunnen spelen!"


Nou als Heath nog geleefd had en hij had deze rol van The Joker kunnen overtreffen dan zou ik het heel knap van hem gevonden !!!!

Geranimous

Avatar

raymills84 "Wat een reacties; het lijkt wel of er hier gepraat over een soort natuurwonder. We moeten de klap nog te boven komen!!!! : - (). Vermakelijke film hoor, maar het had geen Batman film moeten zijn. Een film over een vent in een vleermuispak hoort kolderiek, sprookjesachtig en over the top te zijn. Geef mij maar de Tim Burton interpretatie; een en ander is grondig verkloot door Joel Schumacher (al zag Uma Thurman er nooit eerder en later zo geil uit) met z'n hysterische stijl.... dan toch maar Nolan. Het zal allemaal wel.... over een paar jaar staat deze film vast ergens op nummer 89 in de imdb top 250."


Dat ben ik totaal niet met je eens. Deze film is gebaseerd op de eerste appearance van The Joker in de Detective Comics en geinspirereerd door de Batman Gotham Knight comics. In tegenstelling tot wat jij zegt past deze donkere stijl wel degelijk bij Batman. Batman is niet altijd kolderiek geweest. Jij vond zeker dat Casino Royale ook geen echte Bondfilm was terwijl de Bond-reeks nooit dichterbij de boekenreeks is geweest als bij Casino Royale. Jij hoeft TDK niet leuk te vinden maar je opmerking over dat het niet zo hoort is nergens op gebaseerd.

Mellie

Avatar

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten! Maar het gebeurt hier toch!

Of je vind Burtons interpretatie beter of die van Nolan! Het is maar wat je beter ligt. (ik denk dat we de films van Schumacher rechtstreeks af kunnen voeren naar de slachtbank!)

De trend in hollywood is nu om dingen wat minder fantastisch te maken! Zie James Bond, zie Batman en het zal me niks verbazen als the Terminator ook die kant opgaat! Zal wel een reactie zijn op de ontzettend fantasievolle trend van de laatste jaren zoals Lord of the Rings, Narnia, Harry Potter etc.

Persoonlijk vind ik de stijl van Nolan vetter! Met TDK natuurlijk als (voorlopig) hoogtepunt! Ondanks dat ik vind dat veel reacties hier nog steeds onderdeel zijn van de enorme hype vind ik het ook de beste comic-verfilming tot nu toe! Nog nooit heeft een villain me zo op het puntje van mijn stoel laten zitten, je kunt de wanhoop van Gotham voelen! 10 punten voor the Joker! Het verhaal van Harvey Dent vind ik minder geslaagd, maar dit is puur omdat ik two-face liever als main-villain had gezien (hij is na the Joker mijn favoriet namelijk!)

ik ben ook echt benieuwd of er een opvolger gaat komen en hoe ze dat nou aan gaan pakken!

wietstock

Avatar

Idd zeer sterke film, vooral in dit genre waar toch o zo veel rommel in uitkomt! Uitgebreide recensie van mij over de film te lezen op http://www.stew.be/2008/07/30/the-dark-knight/
laat gerust u mening achter!
mvg

SunChaser

Avatar

Leuke actiefilm mar niet meer dan dat. Duurde te lang en als je het script een beetje zou omgooien kan t zo een nieuwe Die Hard worden, McLane vs een geschminkte gek.

Hype is groter dan de film, had ook geen Batmangevoel wat ik bij Batman Returns en Batman Forever wel had

superbrigje

Avatar

Ik ben er gisteren heengeweest en ik vind het een geweldig goeie film! De thema's vond ik heel mooi, want die zorgde voor de menselijkheid bij alle personages, zelfs bij the Joker die ondanks zijn krankzinnigheid soms gevaarlijk dicht bij de waarheid zat.
De discussie wie the Joker nou beter heeft gespeeld vind ik moeilijk. Heath Ledger heeft hem geweldig gespeeld, maar ik weet zeker dat Jack Nicholson hem had kunnen overtreffen als hij ook met Christopher Nolan gewerkt had.
Ik heb niet zo lang geleden The Shining gezien en de vertolking van Jack Nicholson in die film is fenomenaal, nog fenomenaler dan deze vertolking van Heath Ledger, dus ik denk dat er eigenlijk geen discussie over kan zijn omdat ze beiden met anderen regisseurs gewerkt hebben met ieder een andere visie op Batman.

TheDarkKnight

Avatar

Yay.. 100ste reactie.Gister weer geweest in IMAX.. believe it or not, hij is nog STEEDS uitverkocht :|

rilla

Avatar

Gisteren gezien. Wat een super goede film. Zelfs met de hele hoge verwachtingen die ik al had vond ik hem nog steeds heel erg goed. En die Joker.. Ik ben er nog van ondersteboven.. 5 sterren is volledig terecht.

tropical girl

Avatar

Amen Rilla!
Ik had het ook na de tweede keer zien nog hoor: ondersteboven......
Geweldig toch, dat deze film zoveel uitzinnige reacties uit heeft gelokt? We are all part of History in the Making, and damn it feels good.
TDK, you and few other great movies, complete me

MovieInsider

Avatar

Wow, hij is inderdaad erg goed zeg! Of het nu daadwerkelijk de Citizen Kane onder de stripverfilmingen is? Ik ga in mijn eigen recensie in op de flinke lengte van de film: regisseur Nolan wil wel wat veel hoor. Je kunt de discussie horen in onze tweemaandelijkse filmpodcast op www.movieinsider.nl

GeNiUz

Avatar

The Riddler!!!

geweldig als die ook op het toneel verschijnt in de volgende episode :D

Overigens ben ik het eens met wat mensen hier die em ook niet "de beste film van 2008" vonden. Daarvoor vertoont het verhaal iets teveel kunstelig inelkaar gezette twists en situaties.

Helios

Avatar

Wild guess: mogelijkedegene die op CNN Batman's identiteit wilde onthullen wordt the riddler :P

Remy2

Avatar

Heeej,

Ik heb net de film voor de vierde keer gezien. In één woord: geweldig! Maar dat terzijde.

Maar wat vonden jullie van hetgeen Freeman ergens in het midden van de film zei tegen Batman over diens pak? Ik quoteer de laatste 3 zinnen van het gesprek:

[Batman]: "How does it hold up against dogs?"
[Lucius Fox]: "We're talking Rotweilers or chihuahua's?"
[Batman]: "......"
[Lucius Fox]: "It should do fine against cats!"
(Betekenisvolle blik in de ogen van Fox (inclusief rimpels!) waarna Batman instemmend knikt) --> Hierna meteen naar de volgende scene.

Wat denken jullie? Batman 3: Catwoman?

Ik moet zeggen dat ik elders op internet een dergelijk topic vond maar dit viel me al op toen ik de film voor het eerst zag. Overigens word voor de rest nergens in de film gerefereert naar iets wat met katten te maken heeft.

oogsnoepje

Avatar

TheDarkKnight "Fans might wanna take a look at this:

afbeelding"


Die poster is nep en gemaakt door een fan ;)

Rudebox

Avatar

oogsnoepje "Die poster is nep en gemaakt door een fan ;)"


Mmmm...:} dat heeft ie dan goed gedaan. Blijf het trouwens een ijzersterke film vinden. Héérlijk.

Wanneer komt ie trouwens op dvd uit, of is er nog helemaal geen dvd release bekend?

onzehans

Avatar

Indrukwekkende film.
Maar beslist geen meesterwerk.
De overdondering wordt door de muziek wel erg nadrukkelijk je onderbuik ingepompt.
Matige casting/spel van Gyllenhaal.
Soms rommelig scenario, zeker op het eind en daardoor is de film ook te lang.
Geweldige rol van Ledger. Jammer dattie iets te vaak zijn tics nodig heeft om de psychopaat gestalte te geven.
En dan die morele dilemma's: Nolan goes Bergman?
Iets te veel realisme in een fantastische film.

Kortom: Ledger mag zijn Oscar hebben (die zijn wel voor mindere presaties weggegaan) en de IMDB wordt wel erg vox populi.

Geef mij dan maar Gorro's Top 1000 of die van de NY Times of één van de vele ander top 100 of 1000's die je hier kunt vinden.

The Dark Knight - Christopher Nolan - 2008

8,9/10

The Dark Knight

acties