Recensie

Disturbia (2007)

Een hedendaagse blik op Hitchcocks klassieker Rear Window.

door Sara Madou om 18:39 in RECENSIES
Disturbia poster
Regie: D.J Caruso Cast: Shia LeBeouf (Kale), Sarah Roemer (Ashley), Carrie-Anne Moss (Julie), David Morse (Mr. Turner) Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2007

Hitchcocks meesterwerken zijn ogenschijnlijk niet geschikt voor remakes. Met als dramatisch dieptepunt Gus van Sants Psycho uit 1998. Weinig filmmakers wagen zich eraan. D.J. Caruso doet dit jaar een poging door Rear Window, een van Hitchcocks beste films, op discrete wijze te reanimeren. Een dappere keuze die wonderwel goed uitpakt.

De plot is regelrecht overgenomen uit de klassieker en zal de meeste filmliefhebbers dan ook wel bekend zijn. Lichtelijk rebellerende Kale is sinds het auto-ongeluk van zijn vader en zijn daaruit voortvloeiende agressiviteit aan huis gebonden. Om zich toch nog te amuseren gaat hij zijn buren bestuderen. En daarbij hoeft hij zich niet te vervelen, want naast een mooi buurmeisje (Sarah Roemer) is er ook nog een buurman van wie Kane het idee heeft dat hij een aantal moorden heeft gepleegd. Dus moet hij op onderzoek uit.

Behoorlijk herkenbaar tot dit punt. Toch heeft Caruso geleerd van het rechtstreekse kopiëren van Van Sant, en heeft hij duidelijk zijn eigen stempel op het verhaal gedrukt. Zo speelt de techniek (mobiele telefoons, camera's, internet) een grote rol in het ontmaskeren van de moordenaar. Daarnaast heeft hij ervoor gekozen de Hitchcockiaanse suspense aan te passen aan de behoeften van de hedendaagse jeugd, die inmiddels aan wat meer actie is gewend. Het verhaal wordt hier en daar echter iets te duidelijk uitgelegd, zodat de spanningsopbouw wat zwakker is en de kijker zelden op het verkeerde been wordt gezet waar Hitchcock zo bekwaam in was.

Het acteerniveau van oude rotten James Stewart en Grace Kelly wordt helaas niet gehaald, al zou dat ook boven verwachting zijn geweest. Vooral Sarah Roemer verbleekt in vergelijking met de onvergetelijke uitstraling van Kelly. Desalniettemin zetten vooral LeBeouf en Morse een solide prestatie neer, zeker in vergelijking met andere films in dit genre. Je gaat meeleven met de onderlinge verhoudingen en het einde kan, mits onbekend met het origineel nog wel degelijk verrassen.

De Hitchcockiaanse cameratrucjes zijn niet in overvloede aanwezig, maar het is zeer de vraag of die wel uit de verf waren gekomen als Caruso zich deze elementen ook had toegeëigend. Waarschijnlijk zou het dan te zeer op een regelrechte kopie zijn gaan lijken en dat bleek in het verleden zoals gezegd geen goed idee te zijn. Omdat het verhaal duidelijk leunt op de beklemmende elementen van de suburbs en het paranoïde voyeurisme omlijst wordt door intrigerende details en zijlijnen in het verhaal is het te makkelijk om Disturbia af te schrijven onder het motto 'Ik wil niet dat ze aan Hitchocks meesterwerken komen'. Het is namelijk een goede thriller die een aantal ‘puntje-van-je-stoel-momenten’ heeft en een mooie ode blijkt te zijn aan een oude meester. Hitch hoeft zich deze keer niet om te draaien in zijn graf.

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

mr. cinema2

Avatar

Dit is denk ik de eerste recensie op FT waar ik het mee eens ben. whoohoo

heb me echt rotgelachen bij deze film, de humor is zo vet :D

Lord Bono

Avatar

Helemaal mee eens T+)
hele leuke film :E
zeker de moeite om voor na de bios te gaan ;)

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Ik hoop dat het niet alleen de humor is/was waarom jullie hem leuk vonden...ik ga as zondag in de bioscoop kijken wat het is..

Jildert

Avatar

Uitstekende thriller met wat ieder wat wils, denk ik Smiley face

Volledig eens met de recensie.

tukkerstein

Avatar

Redelijke film. Er wordt goed geacteerd, alhoewel ik Shia een irritante acteur vind. De film was van het begin tot het eind voorspelbaar maar het was af en toe zeker spannend. En het verhaal blijft ook boeien. Grappig was het bijna nooit, dus hoe je hier in een deuk van kan liggen.

3,5*
Ik ben het dus niet echt eens met de recensie maar wel met het eindoordeel.

De foto bovenaan is trouwens wel een dikke spoiler.

tukkerstein

Avatar

-Dit bericht kan weg, per ongeluk dubbel-

mr. cinema2

Avatar

@ tukkerstein


humor verschilt.

Baski

Avatar

Bedankt voor de recensie, ik heb nu spontaan zin om de film te gaan kijken.
Zeker omdat ik het origineel niet ken! Smiley face

the catfishman

Avatar

Ja hij beviel me een stuk beter dan ik had verwacht, een soort junior rear window.

akketa

Avatar

Sara, hoe kan deze film je verrassen? Leuke film, maar best standaard thriller in structuur. Is ie nou wel of geen killer? Ja, hij is killer. Speler wordt gepakt; killer doet verhaaltje; speler kan ontsnappen; speler vindt lijkenhol; speler molt killer. Eind goed, al goed Door jou opmerking van verrassen had ik een wending verwacht, maar die is er niet.

Tukkerstein, er viel genoeg te lachen. Het tienergedoe in het begin. Het ouwehoeren en begluren van Kale en Ronnie (The Girl Next Door-achtig) Halverwege viel er weinig meer te lachen, klopt.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Ja, ik heb ook het idee dat die foto een spoiler is....O+.

tukkerstein

Avatar

mr. cinema2 "@ tukkerstein


humor verschilt."


Ja, en... ik vond het in ieder geval niet grappig, en da's maar mooi ook, want niets is zo vervelend als een thriller- drama- of andere serieuze film die van die overdreven grappen heeft.

Dat begluren was heel even grappig, daar ben ik het mee eens, vandaar dat ik ook zei dat het bijna nooit grappig was. Maar om de film dan meteen grappig te noemen.

mr. cinema2

Avatar

Moet ik mn vorige post herhalen?

Mr. Aka

Avatar

Ik had eigenlijk meer een thriller verwacht. Dat bleek dus niet zo te zijn, maar dat vond ik niet vervelend. De film bleek een 'leuke' thriller te zijn, met hier en daar een grappige scène.

tukkerstein

Avatar

@ stephaniaa
@mr cinema 2

Door te gaan zeggen dat iedereen zijn eigen mening heeft of te zeggen dat "humor verschilt" bloedt een discussie nogal snel dood. Natuurlijk verschilt humor, maar dan kun je daar toch nog wel wat over zeggen?

Raar gedoe.

hebikdat

Avatar

Ik ben niet bekend met het "origineel", dus ik kon me dit keer totaal laten verrassen.

Nou.. als dit een thriller moet zijn...

Deze film hoort bij mij zeker niet in het rijtje thrillers thuis.
Dit is gewoon een tiener-film, categorie American Pie, Q&Q, Bassie & Adriaan etc.. met een aantal vreselijk afgezaagde en weinig effectieve zgn. "schrikmomenten" - welke je al zo vaak tegenkomt -en wat flauwe grappen. Niks nieuws dus.
Ik moest wel een keer schrikken van een paar mensen naast me waarvan het leek alsof ze een epileptische aanval kregen tijdens een zo "spannende scene". Mijn god.. de hele rij ging op en neer - die waren zéker niks gewend.

Voor spanning hoef je dus echt niet naar deze film te gaan. Zonde van je geld en nog meer zonde van je tijd (104 minuten om precies te zijn).
De humor is ook meer iets voor 13 jaar en jonger... Ik snap de leeftijdsgrens 16 jaar dan ook totaal niet..

KW

Avatar

Mee eens.

tukkerstein

Avatar

hebikdat "categorie American Pie, Q&Q, Bassie & Adriaan"


Je bent denk ik wel de eerste persoon ooit die American Pie en bassie & Adriaan onder een categorie schaart...

Disturbia

acties