Recensie

Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007)

Duurt te lang, maar heeft wel een sterk, goed doordacht verhaal met spectaculaire finale.

door Kaj van Zoelen om 21:39 in RECENSIES
Pirates of the Caribbean: At World's End poster
Regie: Gore Verbinski | Cast: Johnny Depp (Jack Sparrow), Geoffrey Rush (Barbossa), Orlando Bloom (Will Turner), Keira Knightley (Elizabeth Swann) e.a. | Speelduur: 168 minuten | Jaar: 2007

Overdaad, overkill en over de top: tot nu toe de sleutelwoorden van de grote actiefilms van 2007. Na het apocalyptische bloedbad van Mel Gibson volgde de volledig opgeblazen, over de top miskleun 300 en recentelijk ging Spider-Man 3 nog ten onder aan teveel personages en verhaallijnen die niet goed werden uitgewerkt. En nu is er Pirates Of The Carribean: At World’s End met een lengte van bijna drie uur. En eigenlijk vormt hij samen met het vorige Pirates-vervolg één film, waardoor je op een totale lengte van vijf uur en twintig minuten uitkomt. Kennen de studio’s geen maat meer in Hollywood?

Nu is een lange speelduur op zichzelf geen probleem, maar voor het pure escapisme dat de Pirates-films bieden, is dit derde deel toch echt wat te lang. De vele verhaallijnen die in het tweede deel al waren opgezet, worden nu verder uitgewerkt zodat alle personages hun eigen plaats krijgen in het grote piratenuniversum. Al wordt daar gelukkig wel de tijd voor genomen, hadden er ook wel wat minder personages in de film gemogen. Maar dat is een erfenis van de vorige film, waarin naast de vaste hoofdpersonen heel wat nieuwe figuren werden geïntroduceerd, die overigens wel allen memorabel waren en dat ook nu nog zijn.

In deel één veroverde Jack Sparrow zijn schip de Black Pearl terug op Barbossa en doodde hem daarbij, terwijl Elizabeth Swann en Will Turner piraten werden. In deel twee werd Jack opgejaagd door de onsterfelijke visman/geest Davy Jones met zijn gevaarlijke schip de Vliegende Hollander en het zeemonster Kraken, terwijl iedereen op zoek ging naar de kist met het hart van Jones om zo controle te krijgen over hem en zijn schip. Ondertussen bekokstoofde Lord Beckett de ondergang van de piraten. Aan het einde van de film werd Jack levend verslonden door de Kraken, en gingen Elizabeth, Will, tovenares Tia Dalma en de opnieuw tot leven gewekte Barbossa op een missie om hem terug uit de dood te halen.

Waarom? Omdat, zoals in het begin van de nieuwe film blijkt, hij één van de negen Piraten Heren is, die alle negen nodig zijn om het Broederschap in leven te roepen. En dat is op zijn beurt nodig, omdat Beckett met Davy Jones en de Vliegende Hollander het piratenras systematisch willen uitroeien. De moeilijkheid is echter dat piraten niet te vertrouwen zijn, en iedereen elkaar voortdurend verraadt. Net zoals in Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest oude mythes en piratenfolklore op een fantasievolle manier werden verwerkt in het verhaal, gebeurt dat nu opnieuw met de Griekse godin Calypso, die in deze film de godin van de zee blijkt te zijn. Haar vrijlating zou wel eens de redding van de piraterij kunnen zijn, maar ook diens ondergang, afhankelijk van hoe wraakgezind zij is.

Jack Sparrow is nog steeds leuk en grappig, maar toch steelt Depp minder de show dan de vorige twee keren. Dat is jammer, maar geeft wel volop de ruimte aan de teruggekeerde Geoffrey Rush om als Barbossa te schitteren als nooit tevoren. Maar wat voor Sparrow geldt, gaat eigenlijk op voor de hele film: de humor is minder leuk en fris dan in de voorgaande delen. Ondanks dat een aantal grappen niet bepaald geslaagd zijn, zitten er toch nog heel wat spitsvondigheden en visuele grapjes in die wél goed uitpakken. Door minder te mikken op de lach wordt er meer ruimte gecreëerd voor het enorme verhaal dat ze willen vertellen.

Een dergelijke ambitie en visie op het gebied van verhalen vertellen in grote, dure blockbusters is lovenswaardig te noemen, maar de schrijvers nemen hier iets teveel hooi op de vork. De overvolle film duurt daardoor simpelweg te lang. Een hoger tempo in het eerste deel van de film was zeker geen verkeerd idee geweest. Desalniettemin worden alle verhaallijnen op een bevredigende en soms zelfs verrassende manier uitgewerkt en samengebracht. Zelfs de personages Will Turner en Elizabeth Swann ontwikkelen zich en krijgen zowaar een scherpere rand, hoewel Bloom minder overtuigt dan Knightley.

Pirates of the Caribbean: At World’s End duurt te lang, laat hier en daar wat steken vallen, is niet zo fris als The Curse of the Black Pearl en niet zo grappig als Dead Man’s Chest, maar heeft wel een sterk, goed doordacht verhaal met een meer dan spectaculaire finale. Direct vanaf het memorabele beginshot ziet de film er fantastisch uit en wordt daarnaast uitstekend voorzien van passende muziek door Hans Zimmer. Na het bizarre 300 en het teleurstellende Spider-Man 3 is er nu dan eindelijk een leuke actiefilm in de bios te zien dit jaar. Met enige gebreken weliswaar, maar nochtans zeer vermakelijk.

69 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

spacey

Avatar

Wat moet ik nou van deze recensie zeggen, moeilijk?!?

Ik vind dat je de film zeer goed omschreven hebt en de meest opvallende momenten naar voren hebt gehaald, maar toch kan ik het er niet helemaal mee eens zijn. De negatieve aspecten die jij opnoemt wegen bij mij waarschijnlijk zwaarder als bij jou, want ik kom uiteindelijk niet op zo'n hoge waardering uit...

[rating 2.5]

Joeri

Avatar

De film was inderdaad te lang, de eerste helft van de film bracht nog meer vragen met zich mee dan dat er al waren. Het verhaal was in het algemeen nogal chaotisch verteld en er waren momenten waar me toch echt de schoenen van uitvielen! Elizabeth als kapitein en Tia Dalma die supergroot wordt?! Het spectaculaire einde was een groot pluspunt. Netzoals de humor, die naar mijn mening, totaal niet vervelend was.

spacey

Avatar

Niet alleen haar grootte, maar ook haar stem! Dat was iets waar ik echt van schrok

Mr. Cinema

Avatar

Hou toch is op met het kraken van 300 en spider-man, verdomme.

Ik vond 300 en spidey 3 echt 10x beter dan deze film. Ik vond deel 1 echt zo hard, 2 ook maar had al zn saaie stukjes. En bij deze? Godsamme, de eerste anderhalf uur had er echt uit gekunt. Er worden zoveel samenzweringen gemaakt dat je niet meer weet wie nou bij wie hoort.. en al dat gebrabbel over het piratencomité blabla. De humor is wel vet en de actie in het 2de deel van de film ook. Alleen jammer dat Will er dan weer doorheen gaat brabbelen omdat hij wil trouwen met liz -__- !!!

Voor de rest vind ik dat ze er, ook al doen ze er 3 uur over, het einde te erg gerushed hebben en ze het er erg makkelijk vanaf gebracht hebben. zoals dat Kraken al dood was en dat na The Endevour verslagen hebben, al die tientallen schepen rechtsomkeert maken. Ook jammer dat Will niet dood ging.

Maar goed.. De 1 kan hem vet vinden, de ander niks. Ik vind het een toffe film.. maar zwaaar onder mn verwachtingen.

en heel erg zonde dat er een deel 4 aan gaat komen.

Wosko Jagora

Avatar

Mijn recensie (zonder spoilers) is een stuk positiever, dat komt waarschijnlijk doordat ik de lengte totaal niet problematisch vind. Voor een complex verhaal mag een regisseur van mij wel wat tijd nemen, ik ben me in elk geval geen moment gaan vervelen.

Leuk om te lezen dat je mijn mening over Depp versus Rush haast letterlijk deelt Smiley face

Joeri

Avatar

Wosko Jagora, zoals ik lees berust je je eindpunt alleen op de spectaculaire eindscene... tja dan had ik hem ook een 9 gegeven :P Maar compleet absoluut niet. Misschien kwam het omdat ik bij een marathon was, maar tot aan de pauze heb ik me flink verveeld :P

zinkstar

Avatar

Beetje gek om 300 een over de top miskleun te noemen en dan 4 sterren geven

en deze de beste te noemen aan het eind van de recensie en 3,5 sterren geven

ik vond 300 geweldig, vooral toen de koningin de man van de raad zijn woorden tegen hem gebruikte, dit is dus geen vechtscene die ook allemaal top waren.

Ik ga pirates 3 dit weekend zien en verwacht er nie veel van net als pirates 1 en 2 en net als bij 300, dat is de beste manier om naar deze films te kijken denk ik

Stok

Avatar

Spider-man kreeg volgens mij ook 4 sterren. S-M 3 is geen perfecte film, maar om te beweren dat het niet leuk is? Beetje jammer.

therealalexander

Avatar

Draak van een film....
COTBP ****
DMC **
DME *

Jammer.

Colonel_Kurz

Avatar

zinkstar "beetje gek om 300 een over de top miskleun te noemen en dan 4 sterren geven

en deze de beste te noemen aan het eind van de recensie en 3,5 sterren geven"
Ooit wel eens naar de namen bij de recensies gekeken op deze site?

Wosko Jagora

Avatar

Joeri "Wosko Jagora, zoals ik lees berust je je eindpunt alleen op de spectaculaire eindscene... tja dan had ik hem ook een 9 gegeven :P Maar compleet absoluut niet. Misschien kwam het omdat ik bij een marathon was, maar tot aan de pauze heb ik me flink verveeld :P"
Dat is niet helemaal juist Joeri. Ik geef aan dat de rest van de film me goed bevalt, maar dat ik het actiegehalte daar wel iets te laag vind. Je zou het eerder kunnen zien dat ik zonder de finale een 8+ o.i.d had gegeven en de finale dus wel een half punt toevoegt aan het eindoordeel.

fabbie

Avatar

Wosko Jagora, een erg goede recensie die niets verklapt over het verhaal. En ik moet zeggen dat ik het voor het grootste deel ook met je eens ben. Minder humor, een aantal uiterst vreemde wendingen (onder andere om Elizabeth Swann meer in de spotlights te zetten), maar het enorme spektakel, van 3 kwartier (minstens) maakt dit allemaal ruimschoots goed. Het was niet wat ik er van verwacht had, maar toch een erg goede film die je voor de duidelijkheid echt meer als 1 keer moet zien.

zinkstar

Avatar

Colonel_Kurz "Ooit wel eens naar de namen bij de recensies gekeken op deze site?"


ja, maar ik vind dat als een website als geheel moet overeen stemmen.
dus doe je een recensie dan ga ik er van uit dat die persoon op dat moment voor heel filmtotaalredactie spreekt.

Was het niet met dreamgirls dat er zulke verschillende meningen hierover waren dat er verschillende recensies zijn?!

had dat dan ook gedaan met 300 en ga nu niet zeiken dat ik naar namen moet kijke, kom nou

ik bezoek filmtotaal, niet klaasjerecensies.nl of pietjecriticus.nl :B

Colonel_Kurz

Avatar

zinkstar "ja, maar ik vind dat als een website als geheel moet overeen stemmen.
dus doe je een recensie dan ga ik er van uit dat die persoon op dat moment voor heel filmtotaalredactie spreekt.

Was het niet met dreamgirls dat er zulke verschillende meningen hierover waren dat er verschillende recensies zijn?!

had dat dan ook gedaan met 300 en ga nu niet zeiken dat ik naar namen moet kijke, kom nou

ik bezoek filmtotaal, niet klaasjerecensies.nl of pietjecriticus.nl :B"
Dreamgirls was een experiment en een uitzondering, een poging om eens iets anders dan de normale recensie te presenteren. Toevallig waren toen twee mensen in de gelegenheid om hem te zien, en verschilden de meningen nogal na afloop en werd het idee voor een duo recensie was geboren

Meestal is dat echter niet het geval en wordt er één iemand naar de persvoorstelling van een bepaalde film gestuurd, en die heeft alle vrijheid om zijn of haar eigen mening te presenteren. Andere recensenten die die film nog willen zien, kunnen 'm dan net als elk ander in de bios bekijken. Als we elke keer overeen zouden moeten stemmen, betekent dat of de recensies dagen of weken te laat zouden geschreven worden, of dat we in absolute armoede zouden moeten leven, want van het schrijven van recensies voor een website alleen kun je niet leven.

Het is dus vrijwel onmogelijk en niet wenselijk om altijd representatief te zijn voor de hele redactie. Elke recensent heeft zijn eigen mening en zijn eigen beoordelingssysteem. Zo kan ik bijv. exact dezelfde mening hebben over een film als een andere recensent, maar een ander cijfer geven omdat ik andere waardes toeken aan dat cijfer dan een ander. Daarom is het aan de recensent om in de recensie zelf zijn of haar mening over een film te onderbouwen en te verantwoorden.

Baski

Avatar

.... en daarbij kan je als recensent onmogelijk tot eenzelfde conclusie komen, als die van je collega('s)!

Een recensie is subjectief, per slot van rekening, dus je kan nooit verwachten dat ze allen dezelfde mening delen!

Remkoo7

Avatar

Vette film. Gewaagde overgang naar de intro van Jack Sparrow, maar dat kan ik erg waarderen. Luchtige humor en de actie op het laatste, echt helemaal compleet. Ook nog onverwachte dingen.. ja.. ik ben zeker positief.

Arthaum

Avatar

Ik heb hem net bekeken en ik moet zeggen dat ik waanzinnig positief ben. Heb me totaal niet gestoord aan de lengte. de verhaallijnen waren complex, dus des te beter dat er de tijd voor is genomen om ze uit te werken. Verder had ik alleen ergens halverwege echt een pauze nodig (die er niet was) om m'n blaas te legen, maar dat duurde ook hooguit maar een minuutje...
Verder heerlijk hoe Geoffrey Rush acteert. Echt lekker capt. Barbossa. En ik ben zeer positief verrast door het acteerwerk van Keira en Orlando. En natuurlijk capt Jack. Heerlijk.
Verder is er niets te klagen wat humor betreft, heb menige schaterlach met het hele publiek gedeelt.
Ik ben zeer lovend over Pirates III, en ga hem zeker gewoon nog een keer in de bios kijken.

PS Blijf zitten tot na de aftiteling, net als in Pirates I & II is er nog een 'cadeautje'.

Groeten vanuit Australie!!

~Arthaum

Darthmar

Avatar

Arthaum "
PS Blijf zitten tot na de aftiteling, net als in Pirates I & II is er nog een 'cadeautje'.

Groeten vanuit Australie!!

~Arthaum"


Ik weet dat na deel 2 nog een stukje zat maar na deel 1 niet.
Maarre hoe lang duurt die aftiteling?
Toen ik zat te wachten bij deel 2 op het stukje na de aftiteling werd ik onderhand de zaal uitgekeken door de schoonmakers.

zinkstar

Avatar

Baski ".... en daarbij kan je als recensent onmogelijk tot eenzelfde conclusie komen, als die van je collega('s)!

Een recensie is subjectief, per slot van rekening, dus je kan nooit verwachten dat ze allen dezelfde mening delen!"


nee, maar wel op elkaar afstemmen.
Ik dacht dat jullie met een clubie gewoon gezellig naar zo'n film gingen,lol trappen en al :+, en even later recensie maken

dus niet, afijn ik zal nooit meer klagen als er verschillende namen bijstaan, sorry :X

ruben

Avatar

Darthmar "Maarre hoe lang duurt die aftiteling?."
9 lange minuten

LuCos

Avatar

Kaj van Zoelen "Na het bizarre 300 en het teleurstellende Spider-Man 3 is er nu dan eindelijk een leuke actiefilm in de bios te zien dit jaar. Met enige gebreken weliswaar, maar nochtans zeer vermakelijk.
[rating 3.5]"


Maar Spider-Man 3 had toch een 4?
Nja, ik ga waarschijnlijk morgen naar deze film. Deel 2 had me zeer teleurgesteld dus ik denk niet dat het mij zou tegenvallen.

naief

Avatar

Apart om 300 en Spiderman bij deze recentie te betrekken. 1e alinea had zeker niet gehoeven.

dragonspirit

Avatar

Darthmar "Ik weet dat na deel 2 nog een stukje zat maar na deel 1 niet.
Maarre hoe lang duurt die aftiteling?
Toen ik zat te wachten bij deel 2 op het stukje na de aftiteling werd ik onderhand de zaal uitgekeken door de schoonmakers."


Zeker weten dat er wel een extra stukje zat ook na deel 1...het was maar kort, maar liet weten dat de aap van Barbosa (die hij zo liefkozend Jack had genoemd) een van de Aztek munten had gekaapt en daardoor nog steeds niet dood kan gaan.

jacq

Avatar

Ik vind het een zeer duidelijke recensie, was er al bang voor. Het zal aan mij liggen, maar ik hoef al die plotjes en subplotjes niet. Geef mij maar de frisse humor/lach , jaa een verhaal moet maar in dit soort films moet je die niet te ingewikkeld maken.
Wou echt naar de bios, maar heb er niet zo'n zin in nu. Maar gaan doe ik toch, al was het alleen maar om Jack te zien ;)

Darthmar

Avatar

dragonspirit "Zeker weten dat er wel een extra stukje zat ook na deel 1...het was maar kort, maar liet weten dat de aap van Barbosa (die hij zo liefkozend Jack had genoemd) een van de Aztek munten had gekaapt en daardoor nog steeds niet dood kan gaan."


Dat stukkie heb ik wel gezien alleen alweer vergeten. Na deel 2 had je dat stukje met die hond en de kanibalen.

thats me

Avatar

Oke.. ik heb ''m dus gezien en ik moet zeggen dat de laatste 50 minuten je hele mening laat veranderen van de film.. Ik heb genoten.. echt waar.. hij was super.. Hij maakt de trilogie helemaal af.. Hij werd in het middenstuk wel wat moeilijk. Ik begreep een aantal dingen niet.. dus dat was een kleine minpuntje..

Nou heb ik dus wel een vraagje.. wat is er nou gebeurd na de aftiteling.. Helaas niet gezien.. Kan iemand mij daarover wat meer vertellen... Verder weet ik wel dat in deel 1 the monkey jack komt maar wat gebeurt na de aftiteling van deel 2..!! Die heb ik gemist.. huh.. Iemand die er meer over weet?

Lizard King

Avatar

thats me "...Hij werd in het middenstuk wel wat moeilijk. Ik begreep een aantal dingen niet.. dus dat was een kleine minpuntje..."


Dus als je iets niet begrijpt, als je moeite moet doen, wanneer je na moet denken, dan ervaar je dat als negatief? Mocht dit het geval zijn, zou dat erg jammer zijn omdat je daarmee wellicht de meest interessante filmtitels in de geschiedenis aan je voorbij zult moeten laten gaan Smiley face.

Ik begrijp overigens wel dat het in deze film waarschijnlijk om een complex verhaal gaat, en niet om belangrijke zaken waarover je graag nadenkt . (Tenminste, daar ga ik van uit daar ik de film nog niet heb kunnen zien.) Ik verwacht overigens niet zo veel meer van deze film na het verbazingwekkend emotieloze 300 en het ongebalanceerde Spider-Man 3.

Goede recensie, en natuurlijk terecht dat andere van actie overlopende blockbusters (en dus directe concurrenten) met de film worden betrokken!

Sauron

AvatarHaha, ik heb het eerste stukje van geluistert.

Wat een hersenloos gekwaak van die twee hosts zeg.
Het lijkt wel een "Pirates bash" Ik heb me zitten vervelen etc etc etc. Van het ergste soort.

Ontopic:

Fantastisch stukje vermaak, lekker geacteerd met zn allen. Mooie sfeer wat gelukkig zo hier en daar een stuk rauwer is dan 2. Iets wat het geheel goed deed. Je nam de actie daardoor wel wat serieuzer.

Hier en daar wel wat kleine minpuntjes. Ik vind dat Jack Sparrow iets te veel nog is neergezet als een clow. Er is maar 1 moment in de film waar je tegen hem omkijkt dat hij een echte hard kan zijn.

Maar nog steeds een dikke 4 sterren waard.

ps. De lengte heb ik me totaal niet aan gestoord

zinkstar

Avatar

Net gezien, en hij is genieten geblazen. Serieus verhaal met leuke humor, en niet rollercoasterverhaal met kinderachtige grappen.
Heeft gewoon wat meer weg van COTBP.

De laatste film is met liefde gemaakt, dat zie je aan elke scene met elk karakter, ze krijgen allemaal hun momenten. En ik kon alles volgen.

Topper T+)

Ladybird

Avatar

Ik vond het jammer dat Jack Sparrow inderdaad als een soort clown die een vlaag van verstandsverbijstering heeft werd neergezet, hoewel hij wel een paar keer een glimlach op m'n mond heeft getoverd met z'n op het oog wat klunzige acties.
Sja, over de film duur kunnen we lang of kort discussieren, feit is dat ik de 1e 1 1/2 uur wel een keer of 5 op m'n horloge heb gekeken...

Darthmar

Avatar

Gisteravond gezien en ik vond het een mooie afsluiting (?) van de serie.
Met een zeer verassend eind.

ruben

Avatar

Lizard King "Dus als je iets niet begrijpt, als je moeite moet doen, wanneer je na moet denken, dan ervaar je dat als negatief? Mocht dit het geval zijn, zou dat erg jammer zijn omdat je daarmee wellicht de meest interessante filmtitels in de geschiedenis aan je voorbij zult moeten laten gaan Smiley face."
Kom nou zeg. Doe nou niet alsof Pirates een intelligente film is, en breng de film al helemaal niet in verband met 'interessante filmtitels uit de geschiedenis'. Pirates is niet ingewikkeld omdat het zo'n intelligent verhaal is. Pirates is ingewikkeld omdat er allemaal subplotjes lopen en alle personages een bepaalde verhouding tot elkaar hebben die nergens echt wordt uitgediept, verklaard, helder wordt. Motivaties tot bepaalde acties blijven onduidelijk. Bovendien verdwijnen veel van de lijntjes in het niets (geen goeie afsluiting van bepaalde verhaallijnen). Bovendien zijn veel verhoudingen en verhaallijntjes gewoon niet interessant, en worden ze ook niet echt boeiend gemaakt, dus heb je (of: had ik) ook geen zin om te investeren in het verhaal.

Weet je. Pirates 3 is 'much ado about nothing'. Het is een klontje boter dat uitgesmeerd wordt over een veeeeeeel te grote boterham. (Een witte boterham, die in eerste instantie lekker lijkt, maar nooit de honger zal stillen).

ruben

Avatar

Sauron "Haha, ik heb het eerste stukje van geluistert.

Wat een hersenloos gekwaak van die twee hosts zeg.
Het lijkt wel een "Pirates bash" Ik heb me zitten vervelen etc etc etc. Van het ergste soort. "
Dat je het niet leuk vindt, okay. Maar noem het niet hersenloos. Ik luister nu al meer dan een jaar naar deze dudes, en ze hebben wel degelijk wat te zeggen (allebei ook filmopleidingen gedaan, trouwens). Ik kon me in elk geval behoorlijk vinden in hun kritiek. Jij noemt het meteen 'bash' (schuif je het daarmee ook meteen makkelijk aan de kant), ik noem het 'goeie argumenten'.

Colonel_Kurz

Avatar

ruben "Pirates is ingewikkeld omdat er allemaal subplotjes lopen en alle personages een bepaalde verhouding tot elkaar hebben die nergens echt wordt uitgediept, verklaard, helder wordt. Motivaties tot bepaalde acties blijven onduidelijk. Bovendien verdwijnen veel van de lijntjes in het niets (geen goeie afsluiting van bepaalde verhaallijnen)."
Kun je hier iets specifieker over zijn, met voorbeelden?
ruben "
Bovendien zijn veel verhoudingen en verhaallijntjes gewoon niet interessant, en worden ze ook niet echt boeiend gemaakt, dus heb je (of: had ik) ook geen zin om te investeren in het verhaal."
Tja, ik vond het wel interessant, en was (of had? is dit een Anglicisme?) wel geïnvesteerd in het verhaal.
ruben "Dat je het niet leuk vindt, okay. Maar noem het niet hersenloos. Ik luister nu al meer dan een jaar naar deze dudes, en ze hebben wel degelijk wat te zeggen (allebei ook filmopleidingen gedaan, trouwens). Ik kon me in elk geval behoorlijk vinden in hun kritiek. Jij noemt het meteen 'bash' (schuif je het daarmee ook meteen makkelijk aan de kant), ik noem het 'goeie argumenten'."
Ja, daar heb je gelijk in. Ik ben het zeker niet met ze eens in hun mening over Pirates 3, maar ze kramen geen onzin uit.

ruben

Avatar

Ik ga niet de hele film af, maar wat mij nu zo te binnen schiet is dat hele Calypso verhaal. Alles lijkt daar zo'n beetje om te draaien in de tweede helft (relatie met Jones, Elizabeth, redder van alles), maar je kunt toch stellen dat dat hele element eindigt in een anti-climax.

Je mag mij nu allemaal gaan uitleggen hoe 't zit, maar als ik het niet uit de film haalde, dan zegt dat toch al iets over hoe de film op mij overkwam? En ik mag dan een snob zijn, maar ik heb heus wel wat kijk-ervaring.

Over anti-climax gesproken: er had ook veel meer uit het Sao Feng-verhaal gehaald kunnen worden.

Oh, en nog wat anders waar ik me aan stoorde, en wat hier volgens mij ook al is genoemd, is een overdosis Jack Sparrow. De makers moeten gedacht hebben: wat is het poplairst uit de eerste 2 films? Jack! Dus dan proppen we de hele film vol met Jack! Maar te veel is te veel! En ik vond 'm nu ook meer een suffe clown dan een excentrieke piraat. Ook dat hele deel wat zich afspeelt in de kist van Jones duurde veeeeel te lang en vond ik totaal niet grappig.

Overigens is die podcast echt een aanrader. Elke week een uur lang discussie tussen 2 jongens die wel wat hebben te zeggen.

Colonel_Kurz

Avatar

ruben "Ik ga niet de hele film af, maar wat mij nu zo te binnen schiet is dat hele Calypso verhaal. Alles lijkt daar zo'n beetje om te draaien in de tweede helft (relatie met Jones, Elizabeth, redder van alles), maar je kunt toch stellen dat dat hele element eindigt in een anti-climax.

Je mag mij nu allemaal gaan uitleggen hoe 't zit, maar als ik het niet uit de film haalde, dan zegt dat toch al iets over hoe de film op mij overkwam? En ik mag dan een snob zijn, maar ik heb heus wel wat kijk-ervaring.

Over anti-climax gesproken: er had ook veel meer uit het Sao Feng-verhaal gehaald kunnen worden.

Oh, en nog wat anders waar ik me aan stoorde, en wat hier volgens mij ook al is genoemd, is een overdosis Jack Sparrow. De makers moeten gedacht hebben: wat is het poplairst uit de eerste 2 films? Jack! Dus dan proppen we de hele film vol met Jack! Maar te veel is te veel! En ik vond 'm nu ook meer een suffe clown dan een excentrieke piraat. Ook dat hele deel wat zich afspeelt in de kist van Jones duurde veeeeel te lang en vond ik totaal niet grappig.

Overigens is die podcast echt een aanrader. Elke week een uur lang discussie tussen 2 jongens die wel wat hebben te zeggen."
Ten eerste: ik heb nooit gezegd dat je geen kijkervaring had, en ik zou nu toch wel onderhand verwachten dat jij niet zou denken dat ik dat van jou zou denken. Smiley face

Op zich had er meer uit Sao-Feng en Calypso gehaald kunnen worden, daar heb je gelijk in. Ik stoorde me echter niet heel erg aan hoe hun verhaallijnen werden afgehandeld (Nou, misschien bij Calypso wel een beetje...), maar deze filmcrew kennende had meer aandacht voor deze bijfiguren een nog langere film opgeleverd, en dat lijkt me allesbehalve wenselijk.

Verder had ik juist het gevoel dat Jack veel minder in de film voorkwam en minder de aandacht opeiste in vergelijking met de 2 vorige films...

Mr. Cinema

Avatar

LOOOL

dat calypso verhaal zoog als een motherfocker..

scriptschrijvers hadden dik teveel jointjes op

Meninho

Avatar

Goede recensie. Toch ben ikw at meer teleurgesteld in deze trilogy, omdat er met name in deel 2 en 3 de nadruk lag op teveel hocus pocus: Vismannen, levensgrote tovenaars en andere onzin: Het neemt de focus af van de leuke personages: doodsimpel de piraten zelf. Ook tast het de geloofwaardigheid flink aan. Neem daarbij hoe Knightley zich ontpopt tot de grote leider van het grut en het is helemaal gedaan met geloofwaardigheid. Erg jammer dit, niettemin blijft de film kijkbaar dankzij Depp, de piraten zelf, het prachtige camerawerk en de actie/humor.

hetisjantje

Avatar

Smaken verschillen.

Twee verschillende films. De een welliswaar voor volwassenen, en de ander een kinderfilm, maar toch.

Volgens reviewer 1 is Pan's Labyrinth 3.5 ster waard en 220 woorden. Reviewer 2 geeft At World's End 3.5 sterren, en 750 woorden.

Ik geef de eerste een 10, de tweede een 1. Mijn kid is het trouwens eens met dat laatste cijfer.

Een braaksel van een script, blijkbaar verzonnen tijdens het filmen. Nog even cashen over de hoofden van het bioscooppubliek, wat het toch pikt, en misschien een puntje lager geeft.

I.i.g. betekent dit alles dat mijn demente oma ook een recensie voor FT kan schrijven - want de uitkomst in relatie met mijn smaak is toch random.

Lizard King

Avatar

ruben "Kom nou zeg. Doe nou niet alsof Pirates een intelligente film is, en breng de film al helemaal niet in verband met 'interessante filmtitels uit de geschiedenis'. Pirates is niet ingewikkeld omdat het zo'n intelligent verhaal is. Pirates is ingewikkeld omdat er allemaal subplotjes lopen en alle personages een bepaalde verhouding tot elkaar hebben die nergens echt wordt uitgediept, verklaard, helder wordt. Motivaties tot bepaalde acties blijven onduidelijk. Bovendien verdwijnen veel van de lijntjes in het niets (geen goeie afsluiting van bepaalde verhaallijnen). Bovendien zijn veel verhoudingen en verhaallijntjes gewoon niet interessant, en worden ze ook niet echt boeiend gemaakt, dus heb je (of: had ik) ook geen zin om te investeren in het verhaal..."


Antwoord:
Lizard King "Ik begrijp overigens wel dat het in deze film waarschijnlijk om een complex verhaal gaat, en niet om belangrijke zaken waarover je graag nadenkt . (Tenminste, daar ga ik van uit daar ik de film nog niet heb kunnen zien.)"

13204

Avatar

Ten eerste, ik ben verliefd op Keira. Holy Scheisse wat zag ze er heerlijk uit deze hele film!!!

Ten tweede, ik ben het met de overdosis aan Jack eens. Het had inderdaad wat minder gemogen.


Maar overall vind ik het een heerlijke film, alles ziet er top uit zoals te verwachten was. Het verhaal is prima, alleen op sommige stukken net een tandje of twee te snel.

En het einde, typisch doch een beetje een anti-climax. :'(


ps. het stukje na de film was te raden maar ik betwijfel of we hier nog wat van gaan meemaken in de toekomst. Hoop het niet vind het perfect zo. T+)

MrMister

Avatar

Ik vond een ding gewoon helemaal niet passen en was ook te corny voor woorden Toen Barbossa, Swann en Jack op dat kleine eilandje naar de 'tegenstanders' gingen lopen, dat duurde echt een half uur ofzo en dan ook met zo'n typische western liedje, dat was gewoon dom om te zien

Colonel_Kurz

Avatar

MrMister "Ik vond een ding gewoon helemaal niet passen en was ook te corny voor woorden Toen Barbossa, Swann en Jack op dat kleine eilandje naar de 'tegenstanders' gingen lopen, dat duurde echt een half uur ofzo en dan ook met zo'n typische western liedje, dat was gewoon dom om te zien"
Dat vond ik juist wel leuk, duidelijk een knipoog naar Leone en Morricone.

akketa

Avatar

Ik merk dat juist de mensen die deel 2 minder of niks vonden degene zijn die het verhaal te onduidelijk vonden. Ik kon alles goed volgen en begreep eerst niet waarom mensen niet konden volgen wie wie naaide. Nu begint dat een stuk duidelijker te worden.

Laten we het ook over de muziek hebben. Hoor ik nog te weinig over.
Ik vind dat Hans Zimmer hier een van zijn beste scores laat horen. Mag van mij wel in het rijtje Gladiator en The Rock.
"Hoist The Colours" wordt mooi verweven door de hele film; "Parlay" is een mooi stukje Morricone en "I Don't Think Now Is The Best Time" is een mooie combinatie van 3x Pirates tijdens de grote finale. En dat is nog niet alles.

Vind sowieso dat de film een sterke opening heeft en gelijk laat zien dat ze het menen. Dit is, denk ik, ook de meest aggressieve PG-13 film die Disney onder z'n eigen label uitbrengt.

13204

Avatar

akketa "Vind sowieso dat de film een sterke opening heeft en gelijk laat zien dat ze het menen. Dit is, denk ik, ook de meest aggressieve PG-13 film die Disney onder z'n eigen label uitbrengt."


De grote bazen liggen nog aan de zuurstof na het zien van de final cut :P

MrMister

Avatar

Colonel_Kurz "Dat vond ik juist wel leuk, duidelijk een knipoog naar Leone en Morricone."


Wie zijn dat nou weer ...? Ik ben lid van de jeugd van tegenwoordig dus mayb weet ik daarom niet wie het zijn :P

Colonel_Kurz

Avatar

MrMister "Wie zijn dat nou weer ...? Ik ben lid van de jeugd van tegenwoordig dus mayb weet ik daarom niet wie het zijn :P"
Sergio Leone was een regisseur van met name Spaghetti Westerns (bekendste titels: The Good, The Bad & The Ugly en Once Upon a Time in the West), en Ennio Morricone voorzag al zijn films van muziek.

Margo0tjuh

Avatar

Ik ben gister naar pirates of the caribbean 3 geweest, ik vond het een goede film.
Ik ben alleen niet blijven zitten toen de aftiteling begon en weet dus niet wat er toen nog is gebeurd in het ' na-stukje ', kan iemand me dat vertellen?

13204

Avatar

Margo0tjuh "ik ben gister naar pirates of the caribbean 3 geweest, ik vond het een goede film.
Ik ben alleen niet blijven zitten toen de aftiteling begon en weet dus niet wat er toen nog is gebeurd in het ' na-stukje ', kan iemand me dat vertellen?"Elizabeth en het kind van haar en will staan te wachten tien jaar later op Will's terugkomst

Random

Avatar

Ik heb gemengde gevoelens na het zien van deze film, aan de ene kant een leuke spektakel film. Aan de andere kant teveel verhaal voor een film die gebaseerd is op een attractie.

Wel weer een leuke bevredigende finale. Enkele leuke Depp scenes en een paar tenenkrommende Kiera Knightley scenes. Bij het zien van Calipso kreeg ik zowaar een Dude where's my car flashback.

Mijn conclusie een film die zich meer al zijn 2 oudere broertjes puur op entertainment had moeten richten zonder al de poes pas eromheen.

Mellie

Avatar

hetisjantje "Smaken verschillen.

Twee verschillende films. De een welliswaar voor volwassenen, en de ander een kinderfilm, maar toch.

Volgens reviewer 1 is Pan's Labyrinth 3.5 ster waard en 220 woorden. Reviewer 2 geeft At World's End 3.5 sterren, en 750 woorden.

Ik geef de eerste een 10, de tweede een 1. Mijn kid is het trouwens eens met dat laatste cijfer.

Een braaksel van een script, blijkbaar verzonnen tijdens het filmen. Nog even cashen over de hoofden van het bioscooppubliek, wat het toch pikt, en misschien een puntje lager geeft.

I.i.g. betekent dit alles dat mijn demente oma ook een recensie voor FT kan schrijven - want de uitkomst in relatie met mijn smaak is toch random."


Het is dat! Of jij hebt gewoon geen verstand van films! :B

Destructo

Avatar

Goede film maar helaas niet beter dan de vorige delen. Ik ben het eens met de andere reacties die geplaats zijn om het feit met teveel poespas en magie. Vooral het Tia Dalma gedeelte waar ze transformeert in een reus nam compleet de sfeer van alle andere pirates films weg. Ik vond dat compleet nergens voor nodig en echt niet passen in deze film. Verder vond ik de film wel goed maar toch tegenvallen.

hetisjantje

Avatar

@Mellie

Als je niks te zeggen hebt, zeg dan niks.

Thermal

Avatar

Draak van een film....
COTBP ****
DMC **
DME *

Jammer.


Helemaal mee eens,
AWE was over de top, té langdradig (kom op zeg drie uur om een verhaal wat makkelijk in 1,5 uur gedaan had kunnen worden uit te leggen??)
té gecompliceerd (persoon X moet met schip Y naar plekje Z en verandert onderweg 3 keer van partij en sterft, maar wordt toch weer levend .........yeah right)
Optreden van Keith Richards was ook iets te gehyped.

coolcredit

Avatar

Vinden mensen deze film nu alleen maar goed omdat het een Pirates film is?? En omdat er zoveel geld in is gestoken dat logischer wijs de effecten er ook goed uit behoren te zien? Ik vond deel2 al over the top op enkele momenten maar deze films is in vele vormen mislukt. Maar wat boeit het ook. Mensen gaan er PER DEFINITIE toch naar toe omdat ze allemaal deel 1 en 2 hebben gezien. Objectief gezien is deze film rommelig en veels te lang en over the top dingen, en nergens echt GOED te benoemen. Hoogmoed komt voor de val zoals men zegt, en deze film zal dan ook niet lang in de geschiedenis blijven staan....

Darthmar

Avatar

Vond deel 1 Curse of the Black Pearl geweldig vooral captain Jack Sparrow steelt show. Deel 2 Dead Man's Chest vond ik matig maar deel 3 At World's End maakte veel goed. Ik vond de humor leuker dan in deel 2.

cullen

Avatar

Ik vond de film super mooi, alleen het einde viel tegen. Dat will turner nu onsterfelijk is en ook nog de kaptein van de vliegende hollander slaat gewoon nergens op. Nu moet elizabeth 10 jaar wachten tot ze weer haar echtgenoot ziet. Nou het kon dus echt niet leuker worden. En nu maar hopen dat er een 4 deel komt.

Darthmar

Avatar

cullen "ik vond de film super mooi, alleen het einde viel tegen. Dat will turner nu onsterfelijk is en ook nog de kaptein van de vliegende hollander slaat gewoon nergens op. Nu moet elizabeth 10 jaar wachten tot ze weer haar echtgenoot ziet. Nou het kon dus echt niet leuker worden. En nu maar hopen dat er een 4 deel komt."


Leuk zo'n spoiler !! Als je de film nog niet gezien hebt.
Ten 2e in het forum staat wat anders volgens de scriptschrijvers zou als na 10 jaar je geliefde op je wacht je vrij zijn van de The Flying Dutchman en wie wacht er na de aftiteling op haar geliefde met hun zoontje...

cullen

Avatar

Ik heb het in de bios gezien, en ik ben ook meteen weg gegaan toen ik de eerste namen zag, wanneer kwma die scene nog?

13204

Avatar

Darthmar "Leuk zo'n spoiler !! Als je de film nog niet gezien hebt.
Ten 2e in het forum staat wat anders volgens de scriptschrijvers zou als na 10 jaar je geliefde op je wacht je vrij zijn van de The Flying Dutchman en wie wacht er na de aftiteling op haar geliefde met hun zoontje..."


Dat was voor mij het enige wat het einde verteerbaar maakte, wat een on-Disney einde :'( :P

Darthmar

Avatar

cullen "ik heb het in de bios gezien, en ik ben ook meteen weg gegaan toen ik de eerste namen zag, wanneer kwam die scene nog?"


Na de aftiteling kwam de genoemde scene. Bij deel 1 en 2 zitten na de aftiteling ook nog scenes.

En Colonel_Kurz bedankt voor de wijzigingen in de post van Cullen.

Fleur82

Avatar

Ik heb hem zondag in de bioscoop gezien en hij viel me allerzins mee. Na het zien van deel 2, die na mijn mening tegenviel, was ik wel benieuwd of deel 3 dat enigszins kon goedmaken. Tegenwoordig schrijf ik zelf ook recensies. Over Pirates 3 is mijn eerste. Hij is hier te lezen. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden. AUB niet al te kritisch zijn. Dit is pas mijn eerste verslag Smiley face

Westlander

Avatar

Veel te lang is mijn mening! En de minste van de Pirates trilogie. Maar de opbrengsten zullen wel weer fenomenaal zijn zodat de makers voorgoed naar the Caribbean kunnen gaan.
Wel een beetje jammer dat zowel in de recensie als in de reacties zoveel andere film betrokken worden, de film zelf is soms al ingewikkeld genoeg.

LuCos

Avatar

Veel en veel beter dan ik had verwacht. Deel 2 vond ik zo ontzettend slecht. In deel 3 kwam het sfeertje uit deel 1 bij mij weer helemaal terug. Misschien voor sommige iets te serieus, maar dat vond ik nou juist goed. Voor mij had de film langer mogen zijn omdat sommige dingen voor mij nog steeds heel onduidelijk was. Bijvoorbeeld de relatie Beckett en Sparrowen de relatie Will en Bill Turner.
Deel 2 vond ik te afgezaagd, en de grappen waren wel leuk, maar het is geen komedie! Deel 3 vond ik op sommige momenten een betere humor hebben dan in deel 2 (hoewel er ook afgezaagde grappen in voor kwamen.) Deel 1blijft denk ik (vooral door de orginaliteit) voor mij het beste deel, daarna volgt deel 3 (ook door de actie maar ook door het verhaal en alles) en oplaatste plaats heel ver weg deel 2.

robbie19

Avatar

Ik ben afgelopen zondag geweest, Het was een leuke film met veel special effects .IK heb zo lang op de film zitten wachten maar ook ik moet toegeven dat hij wat langdradig was en dat jack minder screen tijd kreeg ( naar mijn mening ).

Het eind was het hoogtepunt van de film maar vond hem best lang maar heb me zekers niet verveelt veel te zien en veel verhaal lijnen (mischien te veel voor in 1 film )

Dat met die draaikolk was vett en in het "begin" dat ze jack gingen halen en slim bedacht --het op de kop ding --

MovieInsider

Avatar

Tip voor de volgende Pirates: "keep it simple!" Ze hebben het zichzelf dan ook onnodig moeilijk gemaakt door in het tweede deel allerlei lijntjes uit te gooien om de boel draaiende te houden. Waarom vonden we Pirates 1 zo leuk? Komisch, spectaculair en veel ironie. Nu moeten we ineens onze koppen erbij houden. Zeker 80 % van de film gaat op aan het uitwerken van plotlijntjes die me geen moer konden schelen. Meer minpunten: waar is de humor, waar is de actie en waarom toch zó lang! Iedere Hollywoodblockbuster moet ineens minstens 2,5 uur duren. Een belachelijke trend.

stormbeer

Avatar

Hmz ik weet niet waar jullie gezeten hebben of in welke film maar zolang duurt hij niet hoor 168 minuten?? dat is bij mij geen 3 uur bij mij is 3 x 60 = 180 dus ff door rekenen 60 + 60 = 120 en dan nog 48 minuten dan kom ik op 168 minuten, En ik dan dan nog ergens 12 minuten te kort ofzo waar is de rest gebleven?? Dan mis ik toch nog ergens een stukje film. Voor de rest vond ik het een goede film die ik wel heel vaak gaat zien want er zag genoeg humor in en genoeg actie.

Remco

Avatar

Ik zou hem drie sterren willen geven de film begint leuk zakt daarna een lange tijd in.
Het "verhaal" is een beetje vaag allemaal de effecten zijn wel weer erg goed. Dit is zeker niet de leukste film deze zomer ik heb me met Die Hard 4.0 eigenlijk beter vermaakt.

Pirates of the Caribbean: At World's End

acties