Recensie

Borat (2006)

Het is een hilarisch avontuur.

door Ronald Simons om 21:34 in RECENSIES
Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan poster
Regie: Larry Charles | Cast: Sacha Baron Cohen (Borat Sagdiyev), Ken Davitian (Azamat Bagatov), Pamela Anderson e.a. | Speelduur: 82 minuten | Jaar: 2006

De pr-campagne van Borat zette al enkele maanden geleden in en bereikte ruwweg de halve planeet dankzij het Internet en de uitgekiende promotietoer van acteur en bedenker Sacha Baron Cohen. In de Verenigde Staten liet hij zich samen met een heus paard op een boerenwagen voorttrekken door een groep in boerenkledij uitgedoste vrouwen ter verduidelijking dat in Kazachstan vrouwen minder waard zouden zijn dan paarden. De Kazachse regering reageerde verongelijkt en gooide daarmee olie op het vuur van Borats campagne. De verwachtingen zijn door alle publiciteit torenhoog, maar worden gelukkig volledig ingelost.

Het personage Borat Sagdiyev is een van de drie vaste typetjes van de Britse televisiekomiek Sacha Baron Cohen. Als Ali G was hij al eerder op het witte doek te zien en onlangs werd aangekondigd dat ook van Bruno, de Oostenrijkse gay modeverslaggever, een speelfilm zal worden gemaakt, die ongetwijfeld Funkyzeit mit Bruno zal gaan heten. Van de drie karakters is Ali G het meest gelaagde typetje, dat met zijn dommige vraagstelling gezagsdragers uitlokt tot uitspraken die ze anders nooit zouden hebben gedaan. De agenda van publieksfavoriet Borat is weliswaar veel beperkter - zijn bestaansrecht leunt geheel op het aan de kaak te stellen van racisme en superioriteitsgevoelens - maar de formule is vlekkeloos en pakt hilarisch uit.

De film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan opent met een voorstelrondje in het armoedige dorp van Borat, dat als vermeend typisch Kazachs dorp compleet belachelijk wordt gemaakt. Zo zien we de kleuterschool waar kleine kinderen met pistolen rondlopen, we zien de lokale klusjesman annex abortusarts, de dorpsverkrachter en natuurlijk zijn eigen gedegenereerde familie. Als televisieverslaggever reist hij vervolgens met zijn compagnon Azamat af naar de Verenigde Staten. Daar aangekomen botst zijn culturele achtergrond al snel met de westerse gebruiken. Borat drinkt uit het toilet, wast zijn kleren in de vijver van Central Park en staat zich op straat af te rukken voor een etalage met paspoppen.

De scènes volgen elkaar in rap tempo op zoals we gewend zijn van de korte stukjes in de Ali G Show. Om toch een verhaallijn te creëren wordt Borat al snel na aankomst in Amerika verliefd op Pamela Anderson en besluit haar ten huwelijk te vragen in Californië. Die reis vormt de rode draad van de film. Uit angst om te gaan vliegen “in case the Jews repeat their attack of 9/11” huurt hij samen met Azamat een bus. Onderweg krijgen de twee fikse ruzie en bezoekt Borat diverse mensen om hun racisme naar de oppervlakte te halen door zelf racistische uitspraken te doen. Als hij een auto gaat huren, vraagt hij de verkoper bijvoorbeeld: “if you drive into a group of gypsies, will there be damage to the car?”.

Waar Cohen in de Ali G Show soms nog wel eens wat steekjes liet vallen, is zijn Kazachse personage hier helemaal af. Zijn combinatie van charme, stunteligheid en openlijke discriminatie staat ‘de volle’ 82 minuten garant voor een constante schaterlach. Voor het slagen van een film als deze is ook de waarheidsclaim van groot belang. De situaties waarin de Amerikanen voor het blok worden gezet, winnen enorm bij onze overtuiging dat zij niet op de hoogte zijn van de ware identiteit van Borat, maar helaas twijfel je een enkele keer of ze geen acteurs zijn. Ondanks dat is Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan de leukste film van het jaar en als komedie niet te missen.

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

merijnsa

Avatar

Ik had de hele tijd bij deze film: Wat is echt en wat is nep? Jammer vind ik dat want ik weet het nog steeds niet precies. Borat is zeker mijn humor maar om die reden moest ik niet vaak hardop lachen.

[rating 3.5]

raymills84

Avatar

merijnsa "Ik had de hele tijd bij deze film: Wat is echt en wat is nep? Jammer vind ik dat want ik weet het nog steeds niet precies. [Borat is zeker mijn humor maar om die reden moest ik niet vaak hardop lachen.]

[rating 3.5]"

raymills84

Avatar

Ahem.... je moest hardop lachen omdat het je soort humor was? 0+

JB

Avatar

Ik was al erg benieuwd, maar helemaal nu ik heb gelezen dat regiseur Larry David de Larry David is van Seinfeld en Curb your Enthousiasm. Van wat ik heb begrepen heeft hij voor de juiste dosering en afwerking gezorgd.

Capone

Avatar

JB "Ik was al erg benieuwd, maar helemaal nu ik heb gelezen dat regiseur Larry David de Larry David is van Seinfeld en Curb your Enthousiasm. Van wat ik heb begrepen heeft hij voor de juiste dosering en afwerking gezorgd."


De regisseur is Larry Charles, die toevalligerwijs ook een aantal Seinfeld afleveringen heeft geschreven...

JB

Avatar

Capone "De regisseur is Larry Charles, die toevalligerwijs ook een aantal Seinfeld afleveringen heeft geschreven..."

Die bedoelde ik ook (schrijver van een aantal Seinfeldepisodes en regisseur van een aantal Curbs), een innerlijke kortsluiting met Larry David is in dit geval natuurlijk snel gemaakt.

Arthaum

Avatar

Heb er zin in! ga er morgen naartoe!!

MrMister

Avatar

Nog nooit in mijn hele leven heb ik zo'n aparte film gezien :D maar het is wel foooookkin grappig !!!
vooral die ruzie met Azamat

Ik weet niet of Bruno deze film nog kan overtreffen hoor

JpBckSpc

Avatar

Deze film is echt grappig man
vooral als ze ruzie krijgen als die dikke zit te rukken
in die zaal is egt grappig man niet egt opgelet maar
volgens mij had die dikke geen lul hahahahahaha
egt te grappig man.

Thyplosion

Avatar

JpBckSpc "Deze film is echt grappig man
vooral als ze ruzie krijgen als die dikke zit te rukken
in die zaal is egt grappig man niet egt opgelet maar
volgens mij had die dikke geen lul hahahahahaha
egt te grappig man."


Heel stiekem viel hij wat tegen, maar ik vergelijk hem nu ook met zijn vorige film, Ali G. .Al die commotie en ophef heeft de film misschien een beetje gedood, of ik en mijn vriendin zijn gewoon te grote Ali G. Fans.Niettemin is dit een van de grappigste films die heb gezien.
Borat: [rating 3.5]

daapjan

Avatar

Zeker Hilarsich, zelden zo hard(op) moeten lachen bij een film. Ook bij mij kwam af en toe de vraag op of er hier en daar iets in scene was gezet, vooral in het stukje met Pamela Anderson. Maar heb het internet 'r op afgestruimt en kon nergens iets vinden wat op haar medewerking duid. Gewoon kijken dus! En neem een zakdoek mee. Ennuh... Jagshemash!!:W

jozef

Avatar

Ge-wel-dig! :Y

Darthmar

Avatar

Helaas niet mijn soort humor. Ali G vond ik gewoon afgrijselijk totaal humorloos dat ik hem geeneens uitkeek, en dat doe ik niet zo snel. Dus deze film ga ik zeker niet kijken.

jozef

Avatar

Ali G vond ik ook niets btw. Alleen de losse scetches waren geinig, maar de film was niet best.

dloko

Avatar

Het Ali G personage is begonnen als een parodie op wannabe gangsters toen de hitlijsten ineens in veel westerse landen compleet door hip-hop en R&B gedomineerd werden. De humor is later min of meer omgeschakeld naar het voor schut zetten van de mensen die ter gast waren bij Da Ali G Show, tegen die tijd had ik het eigenlijk ook wel gezien met Ali en makke drugs en seks grappen.

Nee dan vind ik Borat en zijn antisemitisme, racisme en seksisme veel leuker. Niet dat ik een vrouwenhatende fascist ben maar omdat het anno 2006 allemaal zo politiek correct moet dat dit gewoon een welkome verademing is. En het is natuurlijk mooi om de ware aard van veel mensen naar boven te zien komen, iets waar Borat bijzonder goed in lijkt te slagen (mits het geen acteurs zijn).

Ik zal dan ook benieuwd zijn hoe Bruno dit moet zien te toppen.

mr.G

Avatar

Echt té briljant.
Deze film illustreerd heerlijk hoe dom de Amerikanen eigenlijk wel niet zijn!
[rating 5]

Jildert

Avatar

Hoewel ik me werkelijk rot heb gelachen bij deze film, gaat het soms net over het randje. Maar als je een avond flink wilt lachen moet je deze zeker meepakken.

Frggl

Avatar

merijnsa "Ik had de hele tijd bij deze film: Wat is echt en wat is nep? Jammer vind ik dat want ik weet het nog steeds niet precies. Borat is zeker mijn humor maar om die reden moest ik niet vaak hardop lachen.

[rating 3.5]"

Ik ook inderdaad, jammer is dat. Als ze de hele film in docu-stijl hadden gedaan was dat niet eens in me opgekomen. Desondanks zitten er erg goede sketches bij, al zijn een paar gewoon gerecycled uit de tv-serie.

Westlander

Avatar

Zeker een hilarische en erg grappige film. Ik snap best waarom niet alle Amerikaanse bioscopen de ballen hebben om de film te vertonen. Het conservatieve, oppervlakkige, dubbel-moralistische karakter van de autochtoon wordt maar mooi blootgelegd.
Ik vraag mij trouwens wel af welke scenes echt zijn en welke gespeeld ............. ik zou al drie keer opgepakt zijn en in een oranje overall mijn dagen moeten slijten in een yankeeprison (waar de muren tegenwoordig roze zijn geschilderd vanwege de rustgevendheid).

Baski

Avatar

Gezien en gelachen!! :E

Sommige scenes vond ik af en toe echt te ver gaan, maar hij krijgt het toch maar mooi voor elkaar.

Een dikke 8, is 'ie zeker waard!

tukkerstein

Avatar

Frggl "Ik ook inderdaad, jammer is dat. Als ze de hele film in docu-stijl hadden gedaan was dat niet eens in me opgekomen. Desondanks zitten er erg goede sketches bij, al zijn een paar gewoon gerecycled uit de tv-serie."


Wat in de recensie staat is in ieder geval niet waar, want zeker niet alles is gebeurd met acteurs, hoewel natuurlijk wel een gedeelte.

Rotterdamned

Avatar

Die jongens in de camper zijn ingehuurd maar wisten niet waarvoor het was, ze zijn gewoon dronken van straat geplukt met de vraag of ze voor wat geld wilden figureren in de film geloof ik. Ze hebben Borat aangeklaagd.

Dat diner bij de Amerikanen was ook echt. Er is toen het werd opgenomen een artikel verschenen in een lokaal krantje waarin staat dat een buitenlandse televisiemaker zich heeft misdragen bij een diner.

De Pamela Anderson scene was gedeeltelijk echt. Alleen Pamela wist ervan af (ander zou ze ook niet hebben getekend voor de release denk ik) maar de security niet.

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

acties