Recensie

Click (2006)

Ongeïnspireerde uitwerking van een weinig originele premisse: een afstandsbediening waarmee je je leven kunt bedienen.

door Kenji Stamet om 14:53 in RECENSIES
Click poster
Regie: Frank Coraci | Cast: Adam Sandler (Michael Newman), Kate Beckinsale (Donna Newman), Christopher Walken (Morty), David Hasselhoff (Ammer) e.a. | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2006

Het kan niet anders of het idee achter het Adam Sandler-vehikel Click is al vele malen eerder opgekomen bij ongeïnspireerde scriptschrijvers en ook direct weer verworpen. Het lijkt te afgezaagd om nu pas te zijn bedacht: een komedie over een man die een afstandsbediening in handen krijgt waarmee hij niet alleen zijn tv, maar ook de rest van zijn leven kan bedienen. Je zeurende vrouw met een druk op de muteknop het zwijgen opleggen, of die joggende blondine met de grote voorgevel in slowmotion voorbij laten stuiteren: de simplistische machtsfantasieën dienen zich direct aan en leveren stof voor een handvol matig grappige scènes.

Adam Sandler, wiens hoogtijdagen inmiddels al meer dan vijf jaar achter ons liggen, vond het script kennelijk toch geschikt om zichzelf er weer mee op de kaart te zetten. Gezien de prima bezoekersaantallen in de Verenigde Staten kunnen we hem geen ongelijk geven, maar de film maakt wel degelijk duidelijk dat Sandler zijn beste tijd heeft gehad. Op de automatische piloot, haast vermoeid ogend beweegt hij zich door het verhaal als de ploeterende architect Michael Newman, die tijd tekort komt om carrière te maken én voor zijn gezin te zorgen. Net als hij compleet ten einde raad is komt hij Christopher Walken tegen, die hem gratis en voor niks een ‘universal remote control that controls everything in your universe’ overhandigt. Walken mag als mystieke klusjesman weer onnavolgbaar de excentriekeling uithangen, maar op de één of andere manier weet ook zijn introductie nauwelijks een glimlach op te wekken. Op dat moment begin je je als kijker pas echt zorgen te maken.

Terecht, zo blijkt. Eenmaal in het bezit van de letterlijk universele afstandsbediening doet Sandler alles wat zijn personage in een film als deze zou moeten doen: vervelende familie-etentjes op fastforward zetten en zijn kwal van een baas (David Hasselhoff, de grappigste man in de film) in de pauzestand een paar stevige klappen verkopen. Hij lijkt er maar weinig plezier aan te beleven en dat maakt het er voor ons ook niet leuker op. Zodra de banale moraal van het verhaal om de hoek komt kijken is het helemaal uit met de pret. De afstandsbediening blijkt – jawel – een eigen wil te hebben en begint uit zichzelf alle saaie en/of moeilijke momenten uit Michaels privé-leven te skippen. Het enige waar hij nog bij stil mag staan zijn de hoogtepunten in zijn carrière. Michael wordt letterlijk in sneltempo steeds rijker en machtiger, maar guess what: geld en succes maken niet gelukkig!

Terwijl Michaels leven in een automatische fastforward raakt, wordt de film ironisch genoeg steeds stroperiger, dankzij de toevoeging van een fikse overdosis vals sentiment. Er lijkt geen einde te komen aan de reeks scènes die ons op het hart drukken ons gezinsleven te koesteren, ‘for better or for worse’. Dat niets belangrijker is dan liefde en familie kan immers niet vaak genoeg worden gezegd, al zullen veel mensen daar na het zien van Click anders over denken.

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MikeyMo

Avatar

Ik vond hem best grappig anders, maar ja, da's mijn mening...

Overigens wederom suf om een film hier uit te brengen als de film al in amerika op dvd uit is en derhalve dus ook in mooie kwaliteit op de welbekende kanalen rondzwerft...

dat dat anno nu nog gebeurt :S

therealalexander

Avatar

Dan nog, dat iets grappig is maakt iets nog niet goed.

Jedimaster

Avatar

therealalexander "Dan nog, dat iets grappig is maakt iets nog niet goed."
Als ik naar een comedy ga dan wil ik kunnen lachen, omdat de film grappig is. Het maakt mij verder echt niet uit hoe er geacteerd is of hoe slecht de film is. Zolang ik niet kan lachen bij een comedy ben ik tevreden.

Thyplosion

Avatar

Ik vind het anders wel een voorzichtige come-back van Sandler!!
Click:
[rating 3.0]

akketa

Avatar

Heb onverwachts zeer genoten van deze film. Vooral Christopher Walken en The Hoff zijn heerlijk in hun rol (Walken eigenlijk altijd). Zelfs het verplichte sentiment ging er makkelijker in dan bij andere films.

De twist is anders wel ontzettend snel te vatten in het begin als hij op dat bed valt.

nicholaszen

Avatar

Vond het eigenlijk best wel een vermakelijke film.. heb best wel veel moeten lachen.. maar tzal wel aan mij liggen..

[rating 4]

RedDevil085

Avatar

Ik vond deze film eigenlijk ook verassend amusant... Ok, het moraal lag de film een beetje in de weg op een gegeven moment maar dat geld voor de meeste komedies binnen dit genre. Van mij krijgt hij een [rating 3]

*Satine**

Avatar

Ook ik vond de film verassend. I heb er in het begin nog over gedacht om hem te beoordelen als voorspelbaar en achterhaald. Maar het moraal werd wel emotie opwekkend uitgelegd. Hij blijft wel voorspelbaar, natuurlijk, want je kan niet eewig je leven skippen. Maar ondanks dat heeft hij me wel een beetje aan het denken gezet.

Planethugo

Avatar

Ik vond hem zeer zeker verrassend slecht. Ben het dan ook helemaal met de review eens. Hasselhoff was nog wel grappig, Walken ging opzich ook nog wel in het begin maar de weg die de film inslaat als het leven van Sandler naar voren gespoeld wordt slaat nergens op. Dan is het ook helemaal geen komedie meer maar een (slecht) drama

merijnsa

Avatar

Planethugo "ik vond hem zeer zeker verrassend slecht. Ben het dan ook helemaal met de review eens. Hasselhoff was nog wel grappig, Walken ging opzich ook nog wel in het begin maar de weg die de film inslaat als het leven van Sandler naar voren gespoeld wordt slaat nergens op. Dan is het ook helemaal geen komedie meer maar een (slecht) drama"


Inderdaad, op het laatst dacht ik dit is toch een komedie? Vond hem geen 1 ster waard, eerder 2 of 3. Gewoon een aardige film.

Deweb

Avatar

Ja, hij lijkt me ook aardig. Niet briljant, maar wel gewoon leuk om eens te bekijken en vermaakt te worden.

Trouwens, Adam Sandler heeft nooit écht hoogtijdagen gekent. Pas met "50 first dates" maakte hij een écht leuke film. Spanglish schijnt trouwens ook leuk te zijn, maar dat is ook al een recente film.

5 jaar terug was hij vooral de ster in van die vreemde en ietwat gore komedies. En om nou te zeggen dat dát goed is voor je cariere.....neen.

Lovebuzz

Avatar

Deweb "Ja, hij lijkt me ook aardig. Niet briljant, maar wel gewoon leuk om eens te bekijken en vermaakt te worden.

Trouwens, Adam Sandler heeft nooit écht hoogtijdagen gekent. Pas met "50 first dates" maakte hij een écht leuke film. Spanglish schijnt trouwens ook leuk te zijn, maar dat is ook al een recente film.

5 jaar terug was hij vooral de ster in van die vreemde en ietwat gore komedies. En om nou te zeggen dat dát goed is voor je cariere.....neen."


Als eerste wil ik benadrukken dat over smaak niet
valt te twisten.
Persoonlijk vind ik click en 50 first dates waarschijnlijk twee van zijn slechtste films.
Ondanks dat alle films van Sandler wel voorzien zijn van de benodigde sentiment, vond ik het bij click echt teveel.
Die ''ietwat gore komedies'' waar jij het over hebt (ik ga er vanuit dat je films zoals Happy Gilmore, Anger Management en Billy Madison bedoeld) vond ik helemaal te gek.
Maarja zoals ik al zei, aan smaak valt niet te twisten.

Wat wel een feit is, is dat die ietwat gore komedies hem bekender en rijker hebben gemaakt dan jij je ooit kunt voorstellen.
Dus om nou te zeggen dat dat slecht voor zijn cariere is geweest....neen

Deweb

Avatar

Klopt, want daar kickt het grote publiek op. En op zich vond ik films als "little nicky" en "big daddy" ook best amusant maar niet mijn ding. De smaak hé ;).

Anger Management vond ik trouwens wel geweldig, maar die vond ik niet "goor". Daarmee bedoel ik eerder eerder dat je om de 10 minuten wel een poep/pies-grap tegenkomt of iets met veel slijm. Niet mijn ding.

Anger management was heerlijk om te zien, echt geweldig.
50 first dates vond ik zelf gewoon goed. Het verhaal was er één van "hoe verzin je het" en de uitwerking uiterst origineel, mede door Drew Barrymore.

Maar: Feit blijft dat over smaak niet te twisten valt (wel over hoe je over smaak tracht te twisten (want dat gebeurd toch wel), maar dat is weer een andere discussie en nu absoluut niet van toepassing).

Jildert

Avatar

Ben het totaal oneens met de recensie.
Vond het een vermakelijke en erg komische film. Een beetje jammer was dat het tegen het einde inderdaad teveel de drama-kant op ging, maar toch verdient deze film wel drie en halve ster.

KW

Avatar

nicholaszen "Vond het eigenlijk best wel een vermakelijke film.. heb best wel veel moeten lachen.. maar tzal wel aan mij liggen.. "

Wat bij mijzelf opvalt is dat hoe meer films ik zie hoe meer ik richting filmhuis (arthouse?) films ga. "Standaard" hollywood producties vallen af. Recensisten van filmtotaal hebben al heel veel films gezien...
Kortom: Hollywood films komen er vaak niet goed vanaf, hier.

Rarara

Avatar

Sandlers carriere: click! (wisknop) Smiley face

SunChaser

Avatar

Ik vond de film erg goed. Natuurlijk, je moet hem zien in t ouvre van Sandler en daar hou je van of hou je niet van. In dit ouvre is het gewoon weer een erg goede film met meer moraal dan anders.

Wie niet van Sandler houdt zal deze film idd niks vinden.

[rating 4]

SunChaser

Avatar

Trouwens, ik vind het raar om te zeggen dat Sandlers Hoogtijdagen al 5 jaar achter hem liggen. Ook deze film bracht weer 125+ miljoen dollar op in de US boxoffice. Er is een publiek voor Sandlers films, in Amerika, en hier ook. Je hoeft t niet leuk te vinden, maar Click is in zijn genre een goed gemaakte film.

Yvette1974

Avatar

Ik vond het een leuke film.
Maar inderdaad jammer dat deze film al in juni 2006 in Amerika volop in de bioscoop te zien was en nu pas hier uitkomt.

MrMister

Avatar

Yvette1974 "Ik vond het een leuke film.
Maar inderdaad jammer dat deze film al in juni 2006 in Amerika volop in de bioscoop te zien was en nu pas hier uitkomt."


Maar dat is toch altijd zo hier in dit late Nederland, net als toen Ong Bak hieruit kwam, had ik hem al bijna een jaar geleden al gezien, hoor.

Lovebuzz

Avatar

Deweb "Maar: Feit blijft dat over smaak niet te twisten valt (wel over hoe je over smaak tracht te twisten (want dat gebeurd toch wel), maar dat is weer een andere discussie en nu absoluut niet van toepassing)."

klopt

Dunpeal Hunter

Avatar

Ik ben het echt helemaal niet eens met de review van deze film, ok ik geef toe dat het op eind erg sentimenteel wordt maar behalve dat is het echt een goede film. T+)

[rating 4]

Metsada

Avatar

Ik vond hem erg grappig, en het sentimentele was best knap gedaan, normaal erger ik me dood als men dat in een lach film stopt, maar hier werkte het wel.

4/5

hans26

Avatar

Leuke amuserende film, natuurlijk fictie maar zeker moeite waard om een avond lol te hebben :Y

Patrickk

Avatar

Ik heb me iig vermaakt, en ben niet de enige volgens mij Smiley face

KW

Avatar

[rating 3]
Ik moet zeggen dat ik zeer onder de indruk van van Sandler's acteertalenten tegen het einde van de film toen hij daar op straat lag

DVD-maniac

Avatar

Ik vraag me af wat de recensieheren verstaan onder goede humor want ik vind deze film echt een topper. Adam Sandler is totaal niet saai in deze film en de grappen die hij uithaalt met de afstandsbediening zijn voor mij echt om te bescheuren.
Het unieke van deze film is dat het een goede boodschap brengt d.m.v. goede humor, spanning en drama. Een film waar je over kunt nadenken.
[rating 5]

jazzthieve

Avatar

Zeker geen slechte film, heb mij goed vermaakt. Ben het dan helemaal niets eens met die recensie.

Merlijn van Cuijk

Avatar

Ik vond hem eigenlijk wel goed, hij had zijn grappige momenten. Acteerwerk maakt niet heel veel uit, het blijft tenslotte een comedy.

acties