Recensie

World Trade Center (2006)

Een heftig melodrama over twee agenten die op 11 september 2001 onder het puin van het instortende World Trade Center werden begraven.

door Kaj van Zoelen om 13:29 in RECENSIES
World Trade Center poster
Regie: Oliver Stone | Cast: Nicolas Cage (John McLoughlin), Michael Peña (Will Jimeno), Maria Bello (Donna McLoughlin), Maggie Gyllenhaal (Allison Jimeno) e.a. | Speelduur: 129 minuten Jaar: 2006

Op de ochtend van 11 september 2001 staat de gerespecteerde havenpolitiesergeant John McLoughlin vroeg op, zoals hij dat elke werkdag doet omdat hij anderhalf uur moet reizen voor zijn werk in New York. Later die ochtend staat ook de veel jongere agent Will Jimeno op, zoals hij dat eveneens elke morgen gewoon is te doen, omdat hij minder ver van het havenpolitiestation woont. Maar vandaag is geen gewone dag. Vandaag is de dag dat twee gekaapte vliegtuigen in de twee torens van het World Trade Center zullen crashen, een derde vliegtuig op het Pentagon zal storten en een vierde vliegtuig na opstand van de passagiers zal neerstorten. Die laatste twee spelen echter geen rol van betekenis in Oliver Stones World Trade Center, na United 93 de tweede Amerikaanse film over 9/11.

We kennen allemaal de beelden: de inslag van de vliegtuigen, het rokende WTC en de instortende torens. De meeste van ons zijn ook op de hoogte van de politieke implicaties en gevolgen van de aanslagen en een groeiende groep mensen is bekend met de complottheorieën die de Amerikaanse regering bij de aanslagen betrekken. Oliver Stone staat bekend als een politiek geëngageerde regisseur die onder andere met zijn kritische films over de Vietnamoorlog en de moord op John F. Kennedy ten strijde trok tegen de gevestigde orde van de Verenigde Staten. Ditmaal is het hem echter niet te doen om politiek of kritiek, maar om het menselijke drama van twee mannen en hun families, die persoonlijk betrokken raken bij de aanslagen.

Na de eerste berichten over de ramp rijdt een eerstehulpteam van de havenpolitie van het centrum van Manhattan naar het WTC. Als expert van de beveiliging van dat gebouw leidt McLoughlin een team van vijf mannen, inclusief Jimeno, de zuidelijke toren in om mensen te evacueren. Ze zijn nog maar net binnen als het gebouw bovenop hen stort. Wonder boven wonder overleven McLoughlin en Jimeno dit, maar zitten dan zeven meter diep in het puin vastgeklemd, onder betonplaten en verwrongen metaal. Ze kunnen elkaar niet zien, maar horen dat de ander nog in leven is. Het enige wat ze kunnen doen is proberen in leven te blijven en hopen dat iemand erachter komt waar ze zitten en hen probeert te redden. Dit doen ze door met elkaar te praten en na te denken over onder andere hun families, hun politiewerk en religie. Ondertussen wachten hun vrouwen en families angstvallig op bericht over de mannen, maar het enige wat zij weten is dat die het gebouw in zijn gegaan en sindsdien niet meer gezien zijn.

De film werd in nauwe samenwerking met de McLoughlins en de Jimeno’s gemaakt, om hun verhaal zo accuraat mogelijk te verfilmen. Men wil laten zien dat er die dag naast al het verdriet en lijden ook nog goede dingen plaatsvonden. Zoals mensen die zonder een seconde te twijfelen anderen onbaatzuchtig te hulp schoten, ongeacht het grote gevaar voor eigen leven. Maar vooral mensen die onder de vreselijkste omstandigheden er in slagen te overleven, onder meer door liefde voor hun naasten en hun religie.

Oliver Stone slaagt erin die boodschap te verwerken in een overdonderende, meeslepende en waarheidsgetrouwe film. Daarvoor ging hij grondig te werk en niet bepaald subtiel. Om de geloofwaardigheid van de mensen te waarborgen, verzamelde Stone een uitstekende cast bij elkaar. Nederlander Jan Roelfse ontwierp de zeer indrukwekkende sets, die eng realistisch overkomen. Er waren dit jaar weinig tot geen intensere scènes in de bioscoop te zien dan die waarin de zuidelijke toren instort. De rest van World Trade Center is een heftig drama dat zeer effectief op de traanklieren werkt. Tenminste, als de kijker openstaat voor dit drama en niet al te veel moeite heeft met een visioen van Jezus, melodramatische liefdesverklaringen en meer van dat soort zaken. Voor de welwillenden onder ons zal de film zeer hard aankomen en zal een zakdoek nodig zijn.

31 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Il Padrino

Avatar

Bij een waargebeurd verhaal moet je je altijd afvragen: zou de film ook zo indrukwekkend zijn als je niet wist dat het waargebeurd is? Kijk je op deze objectievere manier naar de film dan is het werkelijk een draak.. Vooral het "God bless America" sentiment dat om de halve minuut om de hoek komt is werkelijk een martelgang. Met als tragische dieptepunt het Jezus visioen...

Het ziet er inderdaad wel allemaal heel goed uit, maar de irritatiegrens wordt meerdere malen overschreden. Wat is er toch met Stone gebeurd?

Steadicam

Avatar

Ik heb zoveel vooroordelen over deze film, dat ik hem waarschijnlijk niet ga kijken. Ik vrees dat de volgende elementen namelijk buitenproportioneel aanwezig zullen zijn: pro-Amerikanisme, pro-familie, pro-christelijk, bombastische muziek (veel strijkers!), heldensentimenten en om de haverklap 'God Bless America'. Ik loop nog liever een dag in een boerka dan dat ik me moet wentelen in deze kleffe Stars and Stripes-adoratie.

Kenji

Avatar

Ben erg benieuwd, vooral of deze film ons nog iets leert over wat 11 september 2001 heeft betekend, zoals United 93 dat doet. Ik zit in ieder geval volgende week in de bios (trouwens ook om Zwartboek en Honour of the Dragon te zien)!

MovieInsider

Avatar

Oliver Stone, ooit eens de man die de American Dream aan gruzelementen sloeg met cynische pamfletten als JFK, Platoon en Natural Born Killers komt ineens met dit zachtgekookt ei dat met geen pak Jozo-zout op smaak te brengen valt. Krijgen we een zalvend filmpje over 9/11 die ons wil vertellen dat deze dag ook zoveel moois heeft voortgebracht. Verbroedering? De wereld is er verdomme geen haar beter op geworden. Bah...en dat van een man als Stone!

merijnsa

Avatar

MovieInsider "Oliver Stone, ooit eens de man die de American Dream aan gruzelementen sloeg met cynische pamfletten als JFK, Platoon en Natural Born Killers komt ineens met dit zachtgekookt ei dat met geen pak Jozo-zout op smaak te brengen valt. Krijgen we een zalvend filmpje over 9/11 die ons wil vertellen dat deze dag ook zoveel moois heeft voortgebracht. Verbroedering? De wereld is er verdomme geen haar beter op geworden. Bah...en dat van een man als Stone!"


Wat wil je dan?

Carlijn

Avatar

Steadicam, heb je de soundtrack wel eens geluisterd?
Zelfs als de toren instort is het enkel piano dat je hoort...

Steadicam

Avatar

Carlijn "Steadicam, heb je de soundtrack wel eens geluisterd?
Zelfs als de toren instort is het enkel piano dat je hoort..."
Ik heb alleen de muziek uit de trailer gehoord en dat was akelig sentimenteel. Maar als de muziek meevalt, dan kan ik in ieder geval één vooroordeel laten varen. Nu de rest nog...

Lovebuzz

Avatar

Ja hoor, Oliver Stone maakt na jaren van politieke controversie ineens een Pro America film.
Lees het stuk nou beter!!!
Het gaat over de waargebeurde belevenissen van een stel brandweer mannen in een ingestorte WTC toren.
Niks geen politiek standpunt.
En aan vooroordelen hebben we echt helemaal niks. Ik zou zeggen ga die film kijken als je hem zonnodig wilt afzeiken, dan weet je tenminste waar je over praat.

akketa

Avatar

Precies wat ik verwacht had!

Twee uur durende kwijl film met een lading sentiment waar je van tevoren al moet nekken.
Het begint imposant, sterk en aangrijpend, maar als ze eenmaal onder het puin liggen begint de ellende. Niet alleen die van hen, maar ook van de kijker. Het ergste is dat dat al na 20 minuten is, dus zit je ruim anderhalf uur naar 2 mensen onder het puin te kijken en de bijbehorende families.
Er wordt veel religieus gebrabbeld en zelfs Jezus maakt zijn entree.
Deze film moet het vooral van de impact van 9/11 hebben en dat deze personen echt hebben bestaan. Als de setting op een andere dag was met "normalere omstandigheden, dan was de film niet beter geworden dan elke andere film in dit genre (Ladder 49).
Ze hadden net zo goed een andere willekeurige regisseur op de zaak kunnen zetten, want Oliver Stone maakt een film die niet in zijn straatje past. Ondanks dat is het een vakkundig gemaakte film. Gelukkig komt hij terug met een complotfilm zoals hij die kan maken.

Een vakkundige 13-in-een-dozijn rampdrama die het moet hebben van 9/11.

Een [rating 2.5].

Geschikt voor: Vrouwen en Amerikanen.

flightart

Avatar

akketa "

Een [rating 2.5].

Geschikt voor: Vrouwen en Amerikanen."

Met de rating ga ik het waarschijnlijk eens zijn, maar die laatste opmerking is kortweg narrow minded. hoewel jij het natuurlijk als generaliserend grapje bedoelt..

El Chivo

Avatar

Kenji "Ben erg benieuwd, vooral of deze film ons nog iets leert over wat 11 september 2001 heeft betekend, zoals United 93 dat doet. Ik zit in ieder geval volgende week in de bios (trouwens ook om Zwartboek en Honour of the Dragon te zien)!"


Ik vind niet dat hij iets echt nieuws leert, maar wel op erg effectieve wijze de waaier van emoties die 9/11 en de dagen erna opriep terug in herinnering brengt. United 93 vond ik dan ook beter, maar deze film is zeker een waardevolle toevoeging aan de 9/11 films.

Meevaller wat mij betreft, alhoewel het ook voor mij soms net wat té sentimenteel werd.

[rating 3.5]

En ik ben geen Amerikaan of vrouw. Smiley face

MovieInsider

Avatar

Weet niet of je het bericht mijn richting op schreef LoveBuzz, maar heb wel degelijk de film gezien. Ik stoorde me enorm aan het feit dat van een recente tragedie een heldenfilm is gemaakt, een feel good film haast (en nog een matige ook vol clichés).

Over de soundtrack Steadicam, de score is inderdaad vrij ingetogen. In de trailer horen we bombastische muziek uit een andere film namelijk The Life of David Gale (het is zelden dat een trailer daadwerkelijk muziek uit de film zelf laat horen).

akketa

Avatar

flightart "Met de rating ga ik het waarschijnlijk eens zijn, maar die laatste opmerking is kortweg narrow minded. hoewel jij het natuurlijk als generaliserend grapje bedoelt.."


Klopt, vooral omdat deze film ook op woensdagavond uitgezonden kan worden. ;)

Colonel_Kurz

Avatar

Steadicam "Ik heb alleen de muziek uit de trailer gehoord en dat was akelig sentimenteel. Maar als de muziek meevalt, dan kan ik in ieder geval één vooroordeel laten varen. Nu de rest nog..."
Zo pro-Amerikaans als jij vreest is hij nou ook weer niet... Wat dat betreft is Oliver Stone een stuk neutraler dan, pak hem beet... Steven Spielberg met Saving Private Ryan.

Lovebuzz

Avatar

MovieInsider "Weet niet of je het bericht mijn richting op schreef LoveBuzz, maar heb wel degelijk de film gezien. Ik stoorde me enorm aan het feit dat van een recente tragedie een heldenfilm is gemaakt, een feel good film haast (en nog een matige ook vol clichés).

Over de soundtrack Steadicam, de score is inderdaad vrij ingetogen. In de trailer horen we bombastische muziek uit een andere film namelijk The Life of David Gale (het is zelden dat een trailer daadwerkelijk muziek uit de film zelf laat horen)."


Het was niet op jou gericht.

Breug

Avatar

Colonel_Kurz "Zo pro-Amerikaans als jij vreest is hij nou ook weer niet... Wat dat betreft is Oliver Stone een stuk neutraler dan, pak hem beet... Steven Spielberg met Saving Private Ryan."


Als de film maar half zo goed is als Saving Private Ryan, dan neem ik dat sentimentele gedoe wel voor lief. Ik vrees echter het ergste.

Lord Dimwit

Avatar

En velen zullen nog volgen.
Het verbaast me dat dit soort films nog niet eerder verscheen.
Dit is de film waar amerikanen hun kinderen mee naartoe nemen die destijds net even te jong waren.
Vergis je vooral niet in het amerikaanse sentiment en 'we stand together' gevoel.

hettar

Avatar

^ Jakkes :'(

Filmwolfje

Avatar

WoUtoMatiC "De soundtrack:
"


:r

akketa

AvatarDan kunnen ze beter deze pakken!

leraar wiskunde

Avatar

5 jaar na dato, sijpelen de eerste bioscoopfilms over de terreuraanslagen van 11 september 2001 de multiplexen binnen. Allereerst wil ik mijn respect betuigen aan Paul Greengrass en Oliver Stone, dat ze het aandurven een film te maken over die politiek zéér explosieve materie. Maar na het zien van 'World Trade Center', moet ik mijn woorden inslikken. Het is alleen Greengrass die dat respect verdient, want Stone slaat met 'WTC' een tweede nagel in zijn doodskist, na 'Alexander'.

Verhaaltechnisch zit het al direct niet zo snor. Het verhaal is misschien wel de moeite, maar om daar een boeiend drama van 2 uur van te maken, dat gaat niet. Want 1,5 uur zitten de hoofdpersonages volledig vast. Wat moet je dan in je film steken? Hun echtgenotes die thuis zitten te wachten, misschien? Of een aantal flashbacks? Of zelfs een paar droomsequensen? Stone doet het allemaal, maar het wérkt niet.

Stone kan blijkbaar ook nog geen emotie in z'n film stoppen zonder te vervallen in sentiment. 'WTC' zit vol met tenenkrommende melodramatiek, met zelfs Jezus erbij. Ook verzuipt de film in de clichés: “Zou mijn vrouw wel weten dat ik haar graag zie” en “Verdorie, ik wou dat ik onze keuken nog had kunnen afmaken”, zulke dingen. Hoe Stone, nota bene maker van 'JFK' en 'Platoon' zo conventioneel is kunnen worden, mag Joost weten.

De acteerprestaties zijn ronduit behoorlijk, met Gyllenhaal en Pena als uitblinkers en Cage als ontgoocheling.

'WTC' is geen goede film. Hij is veel en veel te tragisch en zelfs slechter dan 'Alexander', die nog Stone's karakter meedroeg. 'WTC' draagt dat niet mee, Stone lijkt zelfs zijn karakter verloren te zijn. Mag ik hem bij deze vriendelijk edoch met aandrang vragen het terug te zoeken?

[rating 0.5]

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Ik heb de film dan ook nog niet gezien, wil mezelf er dan ook niet aan wagen in de bioscoop na al de recensies en reactie's hier.

Wat betreft Oliver Stone, ik denk dat hij of veel geld heeft gehad of misschien zelfs wel onder druk gezet is om deze film te maken omdat iedereen denkt dat hij toch wel de "waarheid" op film zet zoals in zijn vroegere films waarin hij toch wel tegen de USA vlag aanschopte op zijn manier...

Als hij er een film over maakt zal het wel goed zijn dus en is er niks aan de hand wat betreft bedrog tegenover het USA volk over het hoe en wat en waarom...

Westlander

Avatar

Wat een bittere tegenvaller is deze film over 9/11!
Pretentieloos gejammer met weinigzeggende dialogen die soms tenenkrommend amerikaans-politiek correct zijn.
Gelukkig hebben we United 93 nog als kwalitatief hoogstaand filmdocument anders zou 9/11 filmisch gesproken nog in de vergetelheid raken.
Ik vind de poging om het drama van het WTC goed en genuanceerd op het filmdoek te brengen hopeloos mislukt.
Misschien één ster voor de moeite?

Jildert

Avatar

Een redelijk eerbetoon aan de gesneuvelde en getraumatiseerde New Yorkse politie- en brandweermensen, dat is het. Niet meer en niet minder. Het intro van de film was goed, met mooi camerawerk en goede muziek. Maar als ze eenmaal onder dat puin liggen wordt het veel te langdradig allemaal. De twee liggen daar maar wat te lullen over hun kinderen en weet ik niet wat voor onzin, terwijl je weet dat ze er toch wel onderuit zullen komen. Het zal allemaal wel echt gebeurd zijn, maar kan het dan niet een halfuurtje korter? Het verhaal komt dus wat cliché over, maar ik vind wel dat Stone goed heeft weergegeven hoe het er die dag aan toeging qua hulpverlening. Zoals ik dus al zei, een mooi eerbetoon, maar een tweede keer kijken is voor mij niet nodig.

[rating 2.5]

Rich Art

Avatar

Wil verder niet mierenn**ken, maar Nicolas Cage is zonder h in Nicolas...

Rooster

Avatar

Rich Art "Wil verder niet mierenn**ken, maar Nicolas Cage is zonder h in Nicolas..."
Ja maar 'Nicolas' heeft hij ook maar zelf bedacht. Oorspronkelijk heet hij toch echt Nicholas Kim Coppola... Althans volgens IMDB Smiley face

Pres

Avatar

"This is the United States Military, you are our mission!"..."We need some good people to avenge this" :E

TedDryroast

Avatar

Goede recencie, Er zullen waarschijnlijk wel meer films volgen over 9-11. Maar ik wacht wel tot de film op DVD uitkomt. Ik heb namelijk echt geen zin om tussen juigende Marocs te zitten. Want zo ver zijn we inmiddels in Nederland...

WoUtoMatiC

Avatar

Ik ben het eigenlijk wel eens met de negatieve reacties en dus niet met de recensent. Alhoewel overdreven patriottisme ons gelukkig bespaard blijft, vervalt de film enorm in sentimenteel geneuzel. Inclusief soft-focus flashbacks, Jezus en zeikerige strijkers.
Het enige wat de boel een beetje kan dragen is het feit dat het echt gebeurd is. Maar dat maakt geen goede film, kijk maar eens op woensdag naar RTL 4.
[rating 2.5]

SunChaser

Avatar

Saaie film, eerste 20 minuten zij oke. Maar daarna dat gezever onder t beton enzo. Vals sentiment.

World Trade Center

acties