Recensie

Lady in the Water (2006)

Heerlijk sprookje van M. Night Shyamalan.

door Kaj van Zoelen om 11:18 in RECENSIES
Lady in the Water poster
Regie: M. Night Shyamalan | Cast: Paul Giamatti (Cleveland Heep), Bryce Dallas Howard (Story), Cincy Cheung (Young Soon), Jeffrey Wright (Mr. Dury), Bob Balaban (Mr. Farber) e.a. | Speelduur: 110 minuten

M. Night Shyamalan brak als regisseur én scriptschrijver internationaal door met The Sixth Sense, een horrorfilm over communicatie met dode mensen. De film werd wereldwijd geprezen en Shyamalan werd zelfs voor twee oscars genomineerd. Na de stripheldenfilm Unbreakable kwam hij met twee films op de proppen die mensen opnieuw de stuipen op het lijf joegen, maar met minder succes dan bij zijn doorbraak. The Village werd zeer slecht ontvangen en zijn behoefte om telkens af te sluiten met een plotwending die alles in een nieuw perspectief plaatst, deed zijn populariteit kelderen. Shyamalans nieuwste geesteskind, Lady In The Water, een film die hij voor zijn dochters maakte, lijkt die dalende lijn voort te zetten.

Disney, dat zijn laatste vier films had bekostigd, trok zich terug nadat het Shyamalans script onder ogen kreeg. Uiteindelijk zag Warner Brothers er wel geld in en de film ging alsnog in productie. Inmiddels is na anderhalve maand de kostprijs nog steeds niet terugverdiend en is de film nog slechter ontvangen dan al het eerdere werk van de schrijver-regisseur. Erg jammer, want onder de gebreken zit een klein juweeltje verborgen. Als de kijker bereid is om Shyamalans sprookjeswereld zonder bezwaren te accepteren, dan zal die wereld gegarandeerd een prettig gevoel achterlaten.

Shyamalan schreef het script op basis van een verhaal dat hij voor het slapen gaan aan zijn dochters vertelde. Het verhaal ontwikkelde zich tot een film over het durven geloven in een sprookje, of eigenlijk over het geloven in jezelf en anderen. Dat iedereen tot iets belangrijks (hoe klein dan ook) in staat is en zijn of haar leven een doel kan geven. Cleveland Heep, fantastisch gespeeld door Paul Giamatti, is een getraumatiseerde huisbaas van een appartementencomplex in een buitenwijk van Philadelphia. Daarin woont een bonte verzameling mensen, onder wie een Koreaanse studente met haar moeder, een kruiswoordpuzzelspelende vader met zijn zoon, een schrijver en zijn zus, en de benepen filmcriticus mr. Farber. Op een nacht denkt de ongelukkige Cleveland iemand in het zwembad te betrappen, waar ’s nachts niet in gezwommen mag worden. Hij vindt echter niemand, glijdt uit en rolt bewusteloos het water in. Vervolgens wordt hij wakker en zit de jonge vrouw Story tegenover hem.

Story zegt weinig tot niets, maar laat wel het woord Narf vallen. Cleveland accepteert de situatie tijdelijk en laat haar in zijn huis overnachten. De volgende ochtend vraagt hij aan de Koreaanse studente Young-Soon of zij weet wat narf betekent. Young-Soon vertelt hem dat zij het woord kent uit een oud Koreaans sprookje, dat haar grootmoeder aan haar moeder vertelde alsof het echt waar was. Naarmate Cleveland meer over dit verhaal te weten komt, begint hij steeds meer te geloven in het sprookje over Narfs, die mensen de weg wijzen, en ontdekt hij wat er moet gebeuren om Story naar haar eigen wereld terug te brengen. Daarvoor heeft hij de hulp van andere bewoners van het complex nodig, dus moet hij ook hen zien te overtuigen.

Naast Giamatti is ook Bryce Dallas Howard geweldig. Zij slaagt er heel goed in iets speciaals, iets wat niet helemaal menselijk is, uit te stralen. Dat doet ze vooral door een bijzondere lichaamstaal te gebruiken. Shyamalan had het juiste instinct om haar al voordat hij zijn script af had te casten. Met behulp van een uitstekende groep acteurs, het mooie camerawerk van Christopher Doyle (Hero) en de passende muziek van James Newton Howard slaagt hij erin om een wonderlijk sprookje te vertellen. Thematisch gezien heeft het iets heel klassieks, maar toch voelt het fris en vers aan. In een tijd waarin de remakes en vervolgen in Hollywood aan de lopende band geproduceerd worden, is het een verademing om iemand in datzelfde klimaat met een geheel eigen, originele visie aan het werk te zien. Toegegeven, Shyamalan gooit iets meer ballen op dan hij uiteindelijk kan vangen, maar dat deert niet echt. De ballen die hij wel vangt, leveren een prachtig filmsprookje op.

39 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

tyler durden

Avatar

Mmhh .. tis echt de aller eerste recentie die ik lees die zowaar positief is over deze film!

maar een keetje op dvd huren denk ik

Miekie

Avatar

Kun je het vergelijken met een eerdere film, die enkel goed werkte, als je 'erin meeging' ?
Want verschillende recensies geven dit aan over deze film. Als je er niet in 'gelooft', is het niks, en anders is ie wel goed. Ikzelf accepteer niet alles even makkelijk....

styfus

Avatar

Ik snap het niet.. je bent redelijk behouden in de recensie maar toch geef je heel wat sterretjes weg aan deze film. In elk geval, alleen al omdat Giamatti in de hoofdrol zit (zeldzame verschijning) ga ik hem kijken.

AlwaysACritic

Avatar

Niet huren!!!Sterker nog....ver maar dan ook heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel ver uit de buurt van dit stuk bagger blijven. En voordat iemand schrijft dat ik er waarschijnlijk zo negatief over ben omdat ik het niet heb begrepen, of omdat het niet mijn genre is of zo, dat is NIET het geval. Het is gewoon bagger van de bovenste plank. De film komt absoluut niet op gang en heeft een zeer onprettige samenhang. En als Shyamalan zo erg de drang had een film te maken voor z'n dochters, had hij dat met zijn eigen digitale videocamera en wat vrijwilligers moeten bewerkstelligen. I.p.v al dat geld te verspillen aan een Shit-sandwich! Tot mijn GROTE spijt heb ik de film helemaal uitgezeten en hoop dan ook dat mijn reactie er op z'n minst een aantal van jullie van kan weerhouden deze film te kijken.

Simpelweg :r

SunChaser

Avatar

4,5e ster? De film is geflopt in de states, bijna iedereen vind m ruk, maar hier 4,5e ster. Was je aan de paddo's toen je m zag of vind je gewoon alles goed?

emperor

Avatar

Ik vindt die plotwendingen in zijn films juist wel leuk..The Sixth Sense was gewoon een kippevel bezorgende topper,en mijns inziens nog steeds de beste Shyamalan..The Vilage was geen topper,maar toch bijzonder en sprak me toch aan...ook Signs vind ik toch nog steeds goed,niet groot van opzet (en daardoor juist charmanter vindt ik) en je raakt makkelijker bij het verhaal betrokken,door de kleinschalige opzet..ik heb een trailer gezien van Lady In The Water..en vond er niks aan eerlijk gezegd..in de films van Shyamalan zit een behoorlijke passie voor film maken verwerkt...een leuk verhaal op het scherm en daar is het uiteindelijk voor te doen.

Pres

Avatar

Huh? Je intro eindigt met: "Lady In The Water, een film die hij voor zijn dochters maakte, lijkt die dalende lijn voort te zetten." Maar hij krijgt toch 4,5 sterren? :?

silaz

Avatar

Hij gaat echt achter uit met zijn films maar toch ff dit weekend kijken of dit wel een leuke is.

Mcjansen

Avatar

Prima review kan mij er helemaal in vinden, ben ook dan van mening dat mensen die deze film afkraken, kortweg veel te oppervlakkig naar deze film hebben gekeken, en misschien wel het belangrijkste element van de film hebben gemist, het lijkt wel een cult film te gaan worden, de meerderheid kraakt deze film af tot het bot, maar dan zitten er toch nog 'goeie' recensenten tussen die deze film daadwerkelijk begrijpen en deze dan uiters positief waarderen, ik ben zelf ook reviewer geweest, ik had het dan ook niet beter kunnen zeggen, kortom top review, en voor de niet zo oppervlakkige mensen onderons, ga deze film kijken, want het is echt iets speciaals Smiley face

Colonel_Kurz

Avatar

Pres "Huh? Je intro eindigt met: "Lady In The Water, een film die hij voor zijn dochters maakte, lijkt die dalende lijn voort te zetten." Maar hij krijgt toch 4,5 sterren? :?"
Schijn bedriegt.

ESeth

Avatar

Ben zo juist de avant-première gaan zien hier in Antwerpen en heb echt genoten van de film!
Ik vond MNS's vorige film The Village niet goed en deze heeft het toch even terug naar boven gehaald!
Smiley face
Het verhaal vond ik echt mooi, leuke monsters, soms toch ook wel grappig!

Zeker de moeite waard om te gaan zien!

Geloven is de boodschap!!! (je zal me wel snappen als je hem hebt gezien) :-d

Pres

Avatar

Je gaat niet in op de "gebreken" en "de ballen die hij niet kan vangen". Misschien dat je anders te veel verklapt? Colonel Kurz goes M. Night Shyamalan? Misschien moet ik de film gewoon gaan zien...

Groundhog

Avatar

Die film lijkt de dalende lijn voor te zetten, maar waarom dan? Omdat de film niet wordt begrepen? Ja, wat wordt niet begrepen dan? Ik zie geen enkel slecht punt in die hele recensie en vervolgens worden er ook nog 4,5 sterren gegeven.

Westlander

Avatar

Uiteenlopende recensies over Lady in the Water maakten het extra spannend om deze film te gaan zien: wat kan je verwachten?
Je fantasie wordt op de proef gesteld zoals in een modern sprookje met een boodschap als je die tenminste wilt geloven.
De humor wint het van de horror.
En de passende muziek streelt je gehoor op een weldadige wijze.
This story about Story is real cool!

SunChaser

Avatar

ben ook dan van mening dat mensen die deze film afkraken, kortweg veel te oppervlakkig naar deze film hebben gekeken, en misschien wel het belangrijkste element van de film hebben gemist


Ja want dat de massa deze fim niet begrijpt is niet de schuld van M Night maar van de kijkers

Zeurdoos

Avatar

SunChaser "Ja want dat de massa deze fim niet begrijpt is niet de schuld van M Night maar van de kijkers"


Pff, films voor de massa zijn zó 2005...

Dr.DarkXL

Avatar

Ik heb hem gister gezien, en ik deze film hield op een magische wijze mijn aandacht vast.

Na alle negatieve berichten was ik echt aangenaam verrast Smiley face

Deweb

Avatar

Zeurdoos "Pff, films voor de massa zijn zó 2005..."


De massa bepaalt wel wat er scoort en wat niet.

Ik vond the village erg goed, dus ik denk dat Shaylamahan me wel kan bekoren zolang anderen hem slecht vinden. Ik denk dat deze film gewoon niet voor iedereen bedoeld is, en wel voor mensen die gewoon wat breder zijn ontwikkelt (waarmee ik niet wil zeggen dat mensen dom zijn, maar er zijn gewoon films die niet iedereen kan waarderen door het feit dat de film toch niet geschikt is op de een of andere manier).

Jakob

Avatar

Ik vond dit een heerlijke film. Ik had ook wel het gevoel dat er wat minder ballen gevangen werden dan er opgegooid werden, maar het eindresultaat is erg bevredigend.

[rating 4]

Mcjansen

Avatar

Shyamalan zegt ook vaak genoeg, dat hij geen films maakt voor de 'massa' maar voor zichzelf, dit keer dan voor zijn twee kinderen, maar goed of dat nou helemaal waar is, kan je je ook gaan afvragen ;)

SunChaser

Avatar

Nouma, nog twee flops en Night wordt weer broodregisseur voor films als Shaggy Dog 3 en Just My Luck 9.

Mcjansen

Avatar

SunChaser "Nouma, nog twee flops en Night wordt weer broodregisseur voor films als Shaggy Dog 3 en Just My Luck 9."


Ja hoor Sunchaser, post dit ook nog ff op FoK en je mag weer trots op je zelf zijn

silaz

Avatar

Ik heb hem gezien ja ik vind het best een leuk filmpje het is in elk geval leuker als the village.

het is gewoon een leuk sprookje meer niet

SunChaser

Avatar

Mcjansen "Ja hoor Sunchaser, post dit ook nog ff op FoK en je mag weer trots op je zelf zijn"


Laat die Night maar zorgen dat we weer trots op hem kunnen zijn. Maar goed, ook Ang Lee heeft wel eens een flop geregisseerd

Robkorv

Avatar

Ben er net naar toe geweest. Een heerlijk zacht sprookje. Laat je lekker meegaan dan is het genieten

En god wat is Bryce Dallas Howard mooi.

aapejong

Avatar

Fantastisch sprookje...eindelijk weer eens een originele
film...een verademing na al die sequels, prequels en triquels Smiley face

Moories

Avatar

Ik heb een gisteren gezien, de film komt langzaam opgang, en vergt veel geduld van de kijker, na de pauze krijgt de film wat meer snelheid en word ook duidelijk waarom je (ongeveer) het eerste uur bijna alle personages voorbij ziet komen.

Ik vind het onzin dat men hier zegt "dat de film bagger" is en "dat je m niet moet kijken". Het verhaal vind ik mooi en origineel, daarbij is het mooi verfilmd zonder al te veel "publiekstrekkende" special effects.

Het kan inderdaad zijn dat het niet jou 'soort' film is, maar om dan meteen een film als bagger te omschrijven, vind ik onzin, het geeft eerder blijk van jou erg beperkte keuze voor 'goede' films... O+

FAonline

Avatar

Ik had het niet beter kunnen zeggen dan mijn voorganger

Mcjansen

Avatar

Dit laat wel weer zien dat Filmtotaal en zijn bezoekers toch wel degelijk 'niveau' hebben, alleen maar uitermate positieve reacties hier te bespeuren, kijk voor de gein is ok 't FoK forum....

Overigens vind ik het dan wel weer erg jammer, dat de imdb score op een 6,2 blijft hangen, die score zou op zijn minst een 7 moeten zijn... Smiley face

Konami

Avatar

Ik vond het een bijzondere film, het is iets eigen. Het is origineel, de cast doet het goed tot zeer goed. (Paul Giamatti is zeer goed bezig, en Bryce Dallas Howard mocht wat meer "acteren".) De soundtrack was ook opvallend goed. Ik vond het een ouderwets sprookjes verhaal, in een nieuw hedendaags jasje.
Ik vind wel dat sommige dingen te gemakkelijk zijn opgelost of niet verklaard zijn.

ThaMan

Avatar

Goh... niet wat we gewoon zijn van M. Night.
Had er veel meer van verwacht, vooral naar het einde als je begrijpt wat ik bedoel. Maw vond er eigenlijk niet veel aan !

Thyplosion

Avatar

Kheb alleen de trailer gezien maar volgens mij moet je egt veel fantasie hebben om de film te vatten...Achja eindelijk weer es een egisseur die wat combineert.Daar kan Sam Riami nog wat van leren...

Arthaum

Avatar

[quote=Deweb]De massa bepaalt wel wat er scoort en wat niet.[quote]

Ooit Seneca gelezen?:P

Mcjansen

Avatar

Net de film voor de 2e keer gezien, ditmaal in de bioscoop en met een groep vrienden, heb nu veel meer moeten lachen, en heb veel meer genoten van de film, het is een blijft een film apart die ik zeker waardeer! en ook zeker op DVD ga aanschaffen zodra deze uitkomt, echt shyamalan blijft een held Smiley face

hadiederk

Avatar

Pres "Huh? Je intro eindigt met: "Lady In The Water, een film die hij voor zijn dochters maakte, lijkt die dalende lijn voort te zetten." Maar hij krijgt toch 4,5 sterren? :?"


Beetje late reactie misschien, maar ik vind dit een prachtig staaltje van woorden uit z'n verband rukken.
Die dalende lijn slaat op de populariteit van Shyamalan en staat grotendeels los van de kwaliteit van deze film. Daarnaast wordt er ook nog een stevige slag om de arm gehouden door het woordje "lijkt"

Quistnix

Avatar

Deweb "De massa bepaalt wel wat er scoort en wat niet.
"

En wie bepaalt wat er bij "de Massa" scoort? Juist.

Ik heb hem nog niet gezien, maar ik moet zeggen dat ik hier wel erg naar uitkijk. The Village heeft em in ieder geval zeker weten bekoren, dus mijn verwachtingen liggen vrij hoog.

Wesley18M

Avatar

Lelijke vrouw:S...

GUS013

Avatar

Filmtotaal is een geschikte website om eventjes te raadplegen als je wilt weten of er nog 'leuke' filmpjes komen vanavond.

Punt?

Nee.

Voor recensies, genuanceerde uitspraken en serieuze kwaliteitsoordelen van biosgangers is het toch echt niet zo'n 'toppie joppie' website. Jammer. Surf eens naar www.imdb.com. Als is het alleen maar om door pagina's van de forums te bladeren zonder een reactie te plaatsen.

Colonel_Kurz

Avatar

GUS013 "[...]genuanceerde uitspraken en serieuze kwaliteitsoordelen [...] forums van IMDb."
:?

Lady in the Water

acties