Recensie

Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006)

Misschien niet zo fris en origineel meer als de eerste film, maar nog altijd erg leuk om naar te kijken.

door Kaj van Zoelen om 23:51 in RECENSIES
Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest poster
Regie: Gore Verbinski | Cast: Johnny Depp (Jack Sparrow), Orlando Bloom (Will Turner), Keira Knightley (Elizabeth Swann), Jack Davenport (Norrington), Bill Nighy (Davy Jones), Stellan Skarsgård (Bootstrap Bill) e.a. | Speelduur: 150 minuten

Ooit vormden piraten een geliefd onderwerp voor films, waarmee aardig wat geld kon worden verdiend. Vooral in de jaren ’40 en ’50 keken mensen graag naar piraten op het witte doek, maar toen de kwaliteit van de films en de interesse van het publiek afnamen, raakte het genre in onbruik. In de jaren ’80 en ’90 werden nog pogingen gedaan om het genre nieuw leven in te blazen (denk aan Roman Polanski’s Pirates en megaflop Cutthroat Island) maar die faalden alle jammerlijk. Nieuw millennium, nieuwe kansen, moeten regisseur Gore Verbinski en producent Jerry Bruckheimer gedacht hebben, toen zij in 2003 besloten Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl te maken. De verwachtingen voor deze op een Disneyland-attractie gebaseerde film waren niet hoog gespannen, maar toch werd hij een groot succes. Natuurlijk volgt daar in Hollywood dan een vervolg op. Gelukkig hebben de makers veel aandacht aan een goed script besteed. Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest is bijna net zo leuk als de eerste film.

Een groot deel van het succes van het eerste deel was toe te schrijven aan Johnny Depp, die met zijn personage Jack Sparrow het eerste echte filmicoon van deze eeuw creëerde. Hij trok er volle zalen mee, werd voor een aantal grote filmprijzen genomineerd en won er zelfs een paar. Het is daarom niet zo gek dat de marketingslogan van de tweede film “Captain Jack is back” luidt en dat de aandacht in de trailers vooral naar hem uitgaat. Hoewel de aandacht ditmaal iets gelijker over de verschillende personages is verdeeld, is Jack Sparrow nog steeds hét stralende middelpunt. Ook in dit deel wordt hij weer op komische wijze geïntroduceerd en opnieuw gooit Johnny Depp van meet af aan de remmen los.

Elizabeth Swann en Will Turner staan op het punt te trouwen als ze worden gearresteerd door Lord Beckett, in naam van de Britse Oost-Indische Compagnie. Deze handelsorganisatie wil afrekenen met alle piraterij en heeft het op Swann en Turner gemunt omdat ze de beruchte Jack Sparrow hebben helpen ontsnappen. Die waagt ondertussen ergens ver weg zijn leven voor de tekening van een sleutel. Voor de navigatie is hij aangewezen op een kompas dat elke seconde ergens anders heen wijst en zijn bemanning maakt zich óf zorgen óf is van plan te muiten. Jack is ook nog eens erg in de war omdat hij zijn ziel aan Davy Jones verschuldigd is.

Jones was ooit een piraat, maar heeft nu tentakels en mag zichzelf de heerser van de onderwaterwereld noemen. Hij voert het commando over een schip van gedoemde piratenzielen die naarmate ze langer op het schip werken, steeds meer op zeedieren gaan lijken. Ook heeft hij de beschikking over het legendarische zeemonster de Kraken. Jack speelt het klaar om Jones zover te krijgen dat hij in plaats van zijn eigen ziel honderd anderen mag geven aan Jones. Binnen drie dagen. Dat is het begin van een vrij gecompliceerd verhaal rondom een kist met het hart van Davy Jones erin.

De plot mag wat ingewikkeld en eerlijk gezegd ook wat rommelig zijn, maar hij is wel zeer vermakelijk en vormt een goede basis voor spectaculair avontuur en veel grappen en grollen. Daarnaast worden de hoofdpersonages zowaar wat uitgediept en zijn er veel memorabele bijfiguren. Bijna elk karakter dat enige rol van betekenis speelde in The Curse of the Black Pearl komt op een amusante manier terug, zoals het piratenduo Pintel en Ragetti en een inmiddels bebaarde Norrington. Daarnaast is er voldoende ruimte voor een aantal nieuwe, goed neergezette personages, waaronder Bootstrap Bill (de vader van Will Turner) en Tia Dalma, een voodoowaarzegster.

De film is behoorlijk volgepropt met personages en verwijzingen naar piratenmythes en geschiedenis, maar mede dankzij de lengte stoort dat niet. De vele geslaagde grappen en de hilarische situaties die voortdurend langskomen, voorkomen dat het twee en een half durende Dead Man’s Chest gaat vervelen. De vaart wordt er goed ingehouden door de actiescènes, die ronduit spectaculair zijn. De zwaardgevechten zijn beter gechoreografeerd dan in deel één en de computereffecten zien er realistisch uit, ook al zijn ze voornamelijk ingezet om de fantasiewezens weer te geven.

Het enige vervelende van dit tweede deel is het slotakkoord: een cliffhanger die de spanning vast moet zien te houden tot de verschijning van deel drie, dat nog in productie is en pas volgende zomer zal worden uitgebracht. Uit de honger naar meer blijkt echter ook de kracht van de film en in dat opzicht is Dead Man’s Chest een waardig vervolg. Het mag dan allemaal minder origineel en niet zo fris als drie jaar geleden zijn, het is nog steeds verdomd leuk om naar te kijken. Een prima zomerfilm om de vakantie plezierig mee te beginnen.

47 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Konami

Avatar

Toffe recensie, had niks anders verwacht. Ik ga hem zeker zien... Ik geniet er nu al van. Smiley face

SunChaser

Avatar

Alleen, bijna 2,5 uur. Deel 1 was ook al te lang

Deweb

Avatar

Deel 1 was te lang door de eindeloze onderhandelingen na de eerste pirates-cave scene.

Ik ben benieuwd naar dit nieuwe deel, en ook vooral naar het einde. Hoe zal het eindigen? Kent het een waardige cliffhanger die de 2 films echt aan elkaar kan breien, of zullen het slechts enkele losse draadjes zijn die in notime zijn opgelost?

Hopelijk dit weekend!

jacq

Avatar

Goede recensie Kaj :E , ben blij dat het geen flop is geworden, wat ik eigenlijk ook niet verwacht had.
Wil deze film dit weekend eens gaan bekijken :Y

Cee van Lleef

Avatar

Op rottentomatoes (54 %) krijgt 'ie niet zo veel lovende kritieken. Dat moeten we zelf in de bios dan maar eens tot op de bodem uitzoeken. Ik hoop dat de recencent van FT gelijk heeft!

ruben

Avatar

Empire geeft 'm 3. Niet dat Empire god is ofzo, maar toch.

Steadicam

Avatar

NRC (Next) geeft em 5 uit 5. Niet dat Dana Linssen god is ofzo.

jeffie

Avatar

Ben gisteravond naar de premiere geweest in Arnhem...Zeer goede film..uitstekend uitgewerkt verhaal en prachtige special effects, voorral de ''Kraken''

Ik raad deze film aan voor iedereen die van een avontuurlijke film houd en deel 1 prachtig vond. Johnny Depp zet Captain Jack Sparrow weer vreselijk goed neer en ben zeer benieuwd naar deel 3 die volgend jaar komt.

Uitstekend recensie hierboven. Ik ben het er helemaal mee eens!

Ik geef de film een 9 uit 10 :W

Psycho-M

Avatar

Afgelopen nacht ook naar de premiere geweest.
Ik vond het een zeer vermakelijk vervolg.
Captain Jack Sparrow is nog steeds grappig, de special effects zijn van een hoog niveau en inderdaad aan het einde verlang je naar meer en zo moet een vervolg ook zijn.

Cee van Lleef

Avatar

Violkskrant geeft hem 2 uit 6. Niet dat Jan Pieter Ekker god is ofzo, maar toch.

Darthmar

Avatar

Ik luister nooit naar critici vaak vinden hun juist bagger films top. ik vertrouw ze nooit helemaal en betwijfel hun onafhankelijkheid.
Ik beoordeel zelf wel of een film goed of slecht is.
En deze ga ik zeker zien.

Cee van Lleef

Avatar

Darthmar "Ik luister nooit naar critici vaak vinden hun juist bagger films top. ik vertrouw ze nooit helemaal en betwijfel hun onafhankelijkheid.
Ik beoordeel zelf wel of een film goed of slecht is.
En deze ga ik zeker zien."


In principe mee eens. Het beste is uiteraard zelf een oordeel vormen. Echter, ik moet recensenten toch vaak gelijk geven.....

Waarom betwijfel je hun onafhankelijkheid overigens? Leg uit graag.

Peter

Avatar

Darthmar "Ik luister nooit naar critici vaak vinden hun juist bagger films top. ik vertrouw ze nooit helemaal en betwijfel hun onafhankelijkheid.
Ik beoordeel zelf wel of een film goed of slecht is.
En deze ga ik zeker zien."

Als je het vaak niet eens bent met de critici heb je in elk geval wel naar ze geluisterd. Hoe dan ook, het is niet de bedoeling van onze recensenten om voor anderen te beslissen welke films je goed moet vinden, verre van. Hun recensies zijn volledig persoonlijke meningen waarbij het het na het lezen ervan duidelijk(er) kan zijn of je een bepaalde film wel of niet wil gaan zien, en daarbij kun je het nog steeds heel goed niet met ze eens zijn.

Over je twijfel over hun onafhankelijkheid: wij hebben geen enkele bemoeienis met wat de recensenten schrijven. Wat zij ophemelen of de grond in boren laat ons koud. Recensies zijn om te lezen, films om te kijken.

Darthmar

Avatar

Peter "Als je het vaak niet eens bent met de critici heb je in elk geval wel naar ze geluisterd. Hoe dan ook, het is niet de bedoeling van onze recensenten om voor anderen te beslissen welke films je goed moet vinden, verre van. Hun recensies zijn volledig persoonlijke meningen waarbij het het na het lezen ervan duidelijk(er) kan zijn of je een bepaalde film wel of niet wil gaan zien, en daarbij kun je het nog steeds heel goed niet met ze eens zijn.

Over je twijfel over hun onafhankelijkheid: wij hebben geen enkele bemoeienis met wat de recensenten schrijven. Wat zij ophemelen of de grond in boren laat ons koud. Recensies zijn om te lezen, films om te kijken."


Had ik het over de recenten van FT nee. Ik reageerde op een stukje mbt de Volkskrant. En ik lees graag stukken mbt films en filmtechnieken. Helaas blijken de recenten uit de kranten vaak zeer positief over matig films en negatief over leuke films. Daarom twijfel ik aan HUN onafhankelijkheid.
De recenten van FT zijn filmliefhebbers en die waardeeer ik meer.

Peter

Avatar

Maar de Volkskrant geeft POTC2 2 uit 6 sterren, hoe zien je vermoedens over, in dit geval JP Ekkers (de recensent) afhankelijkheid er dan uit? Als iemand niet onafhankelijk is schrijft diegene volgens mij door bepaalde belangen films de hemel in, wordt Ekker in dit geval betaald door een almachtige samenzwering van Nederlandse filmhuizen om grote blockbusters de grond in te boren?

Saldiac

Avatar

Het einde en de driehoeksverhouding tussen de 3 hoofdspelers riepen bij mij enige vergelijkingen op met Star Wars.

Puike film, heerlijk vertier met een Johnny Depp die volledig losgaat!

ash_

Avatar

Peter "Maar de Volkskrant geeft POTC2 2 uit 6 sterren, hoe zien je vermoedens over, in dit geval JP Ekkers (de recensent) afhankelijkheid er dan uit? Als iemand niet onafhankelijk is schrijft diegene volgens mij door bepaalde belangen films de hemel in, wordt Ekker in dit geval betaald door een almachtige samenzwering van Nederlandse filmhuizen om grote blockbusters de grond in te boren?"
:E Wat niet wegneemt dat ik Ekker vaak erg zuur vind schrijven.

Thijs,

Avatar

Ik ben gisteren naar de Premiere bij ons in Enschede geweest en ik vond het einde echt vreselijk..moeten ze daar nou weer een cliffhanger gebruiken? In Pirates I is het verhaal écht afgerond. Hier had ik echt het gevoel dat het einde van de film eigenlijk de pauze was waarna er nog veel meer moet komen. Dat is nou ook het geval omdat Pirates III natuurlijk nog komt. Maar maak een einde aan dít verhaal en had die laatste scene aan het begin van film III gedaan...

Maar dat zal wel weer de bedoeling zijn van de filmmakers. Ze houden je iig wel in spanning;)

jonniej

Avatar

Ik heb de film ook al gezien en ik vond hem echt top Johnny weet het echt weer komisch te houden en Orlando kan het juist weer mooi spannend maken het is ook erg leuk om die personage's uit The curse of the black pearl weer terug te zien, dat zie je niet zo heel veel bij films. hij duurt idd wel een tijdje maar hij is echt de moeite waard om hem te gaan kijken als je de 1e oowk gaaf vond, en 1 tip, als je de film gaat kijken is het handig om deel 1 kort daarvoor ook nog hebben gekeken anders herken je mssn de oude personages niet mer...

en over die cliffhanger.. mssn is dat juist de bedoeling van die filmmakers, want iedereen wil nu weten hoe het afloopt dus gaan heel veel mensen ook naar het 3e deel. want vaak hebben veel mensen na een 2e deel genoeg gezien, en dat voorkomen ze dus hier... die film makers zijn egt niet dom hoor, zo'n film schieten kost giga veel, en dat willen ze wel terug krijgen.

Arthaum

Avatar

Het einde deed me eerlijk gezegt denken aan het befaamde Matrix: Reloaded einde... Gelukkig is deze film een stuk beter O+

Net gezien, niets dan lof, erg grappig allemaal. Jonny is weer vet, orlando op de juiste punten goed, en keira is gewoon leuk om naar te kijken:P De oude piraten weer terug en zelfs capt. Barbossa! Ik kijk uit naar deel drie!

Weet iemand toevallig of er weer iets na de credits kwam? In PotC 1 was er na de credits dat filmpje van het aapje dat een munt pakt. Miss hier ook weer zoiets? Ik had niet de blaas (film langer dan 2 uur en een liter cola op) om te blijven zitten om eht te checken..

Wosko Jagora

Avatar

Mensen die zich met de eerste film vermaakt hebben, zullen zeker genieten van deze film. In mijn eigen recensie (zonder spoilers) geef ik ook al aan, dat je er vooraf al even bij stil moet staan dat deel 3 tegelijk opgenomen is met deze film. Het is dus logisch dat je met een open einde komt te zitten. Teleurstelling over het einde is zonde van je energie en doet deze film enorm te kort!

Deweb

Avatar

@Arthaum: na de 7 minuten durende aftiteling komt er inderdaad nog iets.

Ik ga zondag Smiley face.

Emir

Avatar

Net de film gekeken, echt leuke film Smiley face Alleen dat einde vind ik zo klote.. nu moet ik weer vet lang wachten op het vervolg..

Arthaum

Avatar

Oew spannend! er komt nog iets! nou, miss ga ik er nog wel naartoe. of staat het ergens online?

Lesley

Avatar

Ik denk dat het wel handig is om deel 1 eerst weer te kijken, als je dat bent vergeten. Of niet?

Arthaum

Avatar

Hmmm. niet persé hoor. Maar is natuurlijk wel leuk:P

shahrzad

Avatar

Kan je dan aub aub aub vertellen wat er aan het einde van de aftiteling kwam? Bij Pirates 1 kon ik ook niet blijven zitten en dit keer had ik hetzelfde probleem als Arthaum..

Ik vond de films trouwens géwéldig. Heb erg genoten van al het originele actiescenes en de piraten (vooral Jack) waren hilarisch. Het einde vond ik niet storend, ik kan niet wachten op deel 3!

chriznotyze

Avatar

Die hond (je weet wel die altijd die sleutels in zijn bek heeft) die op het kannibalen eiland word achtergelaten.
Word na de aftiteling aangebeden door kannibalen met een grote bot in zijn mond

Netzoals bij Jack Sparrow

Metsada

Avatar

Voor mij werd deze film helaas grondig verpest door het publiek dat direct achter me zat. Een stel puberende kinders vond het nodig de gehele film door te praten, fluiten, bellen en popcorn gooien. Ik begrijp nog steeds niet waarom ik ze er niet heb laten uitgooien, maar ik was dr gewoon te lui voor deze keer. Heb ze wel flink aangepakt, maar ik denk dat dat uiteindelijk toch alleen maar averechts werkt.

Anyway het punt is, je kan beter even 2 weekjes wachten met dit soort films alvorens je ze in de bioscoop ziet, want de eerste avonden heb je gegarandeerd veel irritaties omdat er altijd wel een groepje randdebielen bij zit die het voor iedereen verpest. (dit soort films is --> batman/elke grote animatie/narnia/lotr/titanic etc etc)

Zeurdoos

Avatar

Metsada "voor mij werd deze film helaas grondig verpest door het publiek dat direct achter me zat. Een stel puberende kinders vond het nodig de gehele film door te praten, fluiten, bellen en popcorn gooien. Ik begrijp nog steeds niet waarom ik ze er niet heb laten uitgooien, maar ik was dr gewoon te lui voor deze keer. Heb ze wel flink aangepakt, maar ik denk dat dat uiteindelijk toch alleen maar averechts werkt.

Anyway het punt is, je kan beter even 2 weekjes wachten met dit soort films alvorens je ze in de bioscoop ziet, want de eerste avonden heb je gegarandeerd veel irritaties omdat er altijd wel een groepje randdebielen bij zit die het voor iedereen verpest. (dit soort films is --> batman/elke grote animatie/narnia/lotr/titanic etc etc)"


(helaas) niet in het weekend naar de film gaan werkt ook vaak aardig, 't zijn toch meestal de "hey, we hebben niks te doen, zullen we ff gaan kloten bij een film?" mensen die zaterdag gezellig bij je in de zaal zitten.

emmy

Avatar

Deel 2 de moeite waard, je moet wel nu deel 3 kijken om te kijken hoe het afloopt.

In de bios zelf waren er een aantal uit England gekomen en waren helemaal verkleed als Piraat enz.. wel geinig.. die engelse =) blijkbaar is dat een gewone zaak om daar verkleed naar de bios te gaan.

Zag dr wel lache uit !


goede film !

Thijs,

Avatar

Ben benieuwd of het stukje na de film nog wordt gebruikt in PotC III, het stukje van die Aap is in film II wel min of meer gebruikt..

Darthmar

Avatar

Goeie halve film want dat is dit natuurlijk. Het verhaal is nog geheel verteld. Maar deze zit weer vol humor en veel verwijzingen naar deel 1 !.

Lekker blijven zitten tot na de aftiteling heb ik ook gedaan zaten we met z'n 7 nog te wachten terwijl de medewerkers de zaal al wilde schoonmaken.

Jammer dat het zo lang duurt voordat deel 3 uitkomt.

ASHWIN102

Avatar

Let op, spoilers!

Ik vond de film best tegenvallen. Special effects waren wel goed. Maar het duurde zo lang voordat er wat actie in kwam. De meeste grappen uit deel 1 werden weer herhaald en waren dus niet origineel. De "kwaken" waren alleen nieuw, voor de rest kwamen er meerendeeld piraten uit de eerste film weer terug. Deel 1 was geweldig want er gebeurde zoveel in zo'n korte tijd. Hier was dat niet het geval, hier was het beter gedoseerd, maar toch een afknapper als je deel 1 gezien hebt.

Het einde is ook zo waardeloos, je weet dat Johnny weer in deel 3 terug komt. Daarnaast, in deel 1 kwam hij vaak genoeg in rare situaties terecht en zelfs in deel 2 met de kanibalen maar toch wist hij zich te redden, waarom zou dat nu het geval niet zijn?

Darthmar

Avatar

ASHWIN102 "Let op, spoilers!

Ik vond de film best tegenvallen. Special effects waren wel goed. Maar het duurde zo lang voordat er wat actie in kwam. De meeste grappen uit deel 1 werden weer herhaald en waren dus niet origineel. De "kwaken" waren alleen nieuw, voor de rest kwamen er meerendeeld piraten uit de eerste film weer terug. Deel 1 was geweldig want er gebeurde zoveel in zo'n korte tijd. Hier was dat niet het geval, hier was het beter gedoseerd, maar toch een afknapper als je deel 1 gezien hebt.

Het einde is ook zo waardeloos, je weet dat Johnny weer in deel 3 terug komt. Daarnaast, in deel 1 kwam hij vaak genoeg in rare situaties terecht en zelfs in deel 2 met de kanibalen maar toch wist hij zich te redden, waarom zou dat nu het geval niet zijn?"


Zet die spoilers voortaan gewoon volgens de regels in een spoiler balkje. zoals dit

emperor

Avatar

De leukste en beste piratenfilm die ik tot nu toe gezien heb is Treasure Island (1990) met Christopher Lee,Oliver Reed en Charlton Heston..:W

Toch wil ik deze ook wel aanschouwen..op zijn tijd...ik ben dol op piratenfilms...en de mooie zeilschepen uit die tijd,de sfeer en de karakters.

Thijs,

Avatar

Toch is die film die er laatst op was toch wel een erg grote flop. K weet zelfs de naam nier meer:P Die zat zo vol met allemaal van die standaard dingen die gebeuren en waar alles om draait. Dat was gelukkig bij Pirates niet zoSmiley face

ASHWIN102

Avatar

Darthmar "Zet die spoilers voortaan gewoon volgens de regels in een spoiler balkje. zoals dit "
Er moet altijd wel weer iemand zijn die klaagt... :? Ik heb toch aan het begin van het bericht gezet dat er spoilers in zitten? Of was dat nóg niet duidelijk genoeg??? :}

Darthmar

Avatar

ASHWIN102 "Er moet altijd wel weer iemand zijn die klaagt... :? Ik heb toch aan het begin van het bericht gezet dat er spoilers in zitten? Of was dat nóg niet duidelijk genoeg??? :}"


Het is gewoon netter. Mij maakt het niet uit. Maar op deze manier kunnen andere mensen je commentaar veillig lezen en spoilers negeren.
Persoonlijk ben ik gek op spoilers.

Arthaum

Avatar

ASHWIN102 "Er moet altijd wel weer iemand zijn die klaagt... :? Ik heb toch aan het begin van het bericht gezet dat er spoilers in zitten? Of was dat nóg niet duidelijk genoeg??? :}"


Er moet altijd weer iemand zijn die het anders wil doen... O+

Moories

Avatar

chriznotyze "Die hond (je weet wel die altijd die sleutels in zijn bek heeft) die op het kannibalen eiland word achtergelaten.
Word na de aftiteling aangebeden door kannibalen met een grote bot in zijn mond

Netzoals bij Jack Sparrow
"


die heb ik nie gezien.... toch maar wat langer in de zaal blijven zitten in t vervolg... ;)

verder vond ik de film erg goed, zeker voor een vervolg, sterker nog, ik vond m zelfs beter dan t eerste deel.

Ik heb zelf altijd gevonden dat PotC 1 wel leuk was, maar wel ver overdreven goed werdt gevonden door iedereen. Deel 2 vond ik een achtbanrit, je gaat zitten en wordt ruim 2 uur in de film gezogen (behalve dan de pauze ;)) ik zelf geef deel 2 een 8, en deel 1 een 7....

Vrieskist

Avatar

Moories omschrijft het goed, deze film voelt soms aan als een rit in de achtbaan. Vooral .. het stuk waar ze vechten op dat rad maakt het allemaal erg spectaculair.

[rating 4]

Toob

Avatar

Het komt niet vaak voor dat ik bijna in slaap val door een film. Dit was er weer zo één, de grappen waren saai en afgezaagd en dan is het eindelijk een beetje serieus dan valt er weer iemand in een kuil, hahaha wat een lol, niet dus. Zo valt de film gewoon niet serieus te nemen, het had zoveel meer kunnen worden, het beste uit die film zijn die 2 piraten waar ik de naam van vergeten ben die de hele tijd wel leuke gesprekken hebben.

[rating 2]

Arthaum

Avatar

"It's the bible! You get credit for trying!"

trouwens volledig oneens met je. kom net weer uit de bios, voor de 2e keer gezien, vind het toch een erg leuke film, al die verhaallijnen die door elkaar heen lopen, Depp weer op stoom, orlando beter dan in deel 1, en Tia en Davey vond ik ook sterk gespeeld. En dan natuurlijk nog Capt Barbossa! Vond eht heel vet zoals hij die trap kwam aflopen en een hap van die appel nam hehe

leraar wiskunde

Avatar

Net gezien. Vond hem prima meevallen. De eerste Pirates was een hele goeie, met een sterk verhaal en degelijk acteerwerk. Ook de effecten mochten gezien worden. De tweede evenaart 'm niet, maar slaagt er wel in een afdoende sequel te bieden.

Het verhaal scoort wel minder goed. Het hart van in Dead Man's Chest spreekt bijlange na zo niet tot de verbeelding als de vloek van in The Curse of the Black Pearl . De lijn is ook minder sterk, te wijten aan de vele actiesequensen en de wat rommelige verhaalstructuur. Ook het personage van Davy Jones kan niet tippen aan kapitein Barbossa, die Geoffry Rush heerlijk neerzette. Gelukkig komt hij terug in het derde deel.

Wat wél gebleven is, is de prestatie van Johnny Depp, die weer alle lof verdient. Zijn manier van gaan en hoe hij de grens weet te vinden tussen beneveld en stomdronken dwingt bewondering af. Daarnaast is Orlando Bloom wat flets, die niet die grappige situaties krijgt en hij maakt er ook niet meer van dan dat. Keira Knightley doet het niet slecht of zo, maar haar scènes zijn wat karig om zich in de kijker te werken.

Zoals gezegd zitten er veel grappige sequenties in ( die brochette ) en ook de actiescènes zijn talrijk. Ze zijn best wel spectaculair, maar zijn er een beetje over
( dat reuzewaterrad ). Ook is het spijtig dat he nieuwe eraf is, wat je moeilijk kan voorkomen, maar het begin is niet zo leuk als dat van z'n voorganger. Ook de sfeer is wat minder luchtig geworden, ondanks de aanwezigheid van nog meer humor. De verdoemden op 'The Flying Dutchman' zijn echt griezelig.

De nieuwe Pirates of the Caribbean is zeker niet slecht. Prima geacteerd, prima geregisseerd. Alleen kon-ie beter geschreven zijn en gaan de actiescènes te ver. Dat het nieuwe eraf is en de sfeer grimmiger werd, zijn erg kleine puntjes. Maar er viel me nog iets op. Madagascar , de weinig kwalitatieve animatieklucht van DreamWorks, heeft blijkbaar een hele schare trouwe aanhangers verworven. Na Ice Age 2 is dit de tweede prent die het scèneconcept van de maki's overneemt (trek het zelf maar na). Die scène was bovendien overbodig.
[rating 3.5]

Noerek

Avatar

Ik vond het een heeeele goeie sequel. Uiteraard is het jammer dat er geen echt einde aan de verhaallijnen zit, maar dit is logisch, het is immers deel 2 van een trilogie, er zit dus geen kop en geen staart aan.

Heb hem inmiddels al 2x in de bios gezien. De 1e keer was het 400 graden in de bios :X Trok het niet zo best. Dus toen nog maar eens voor de herkansing gegaan.

Depp is suuuper in deze film. Jack Sparrow is toch nog wel wat uitgebreid qua karakter. Vond deze film beter dan deel 1. Da's nog gezellig zeg maar, dezeis gewoon eng :D

Thyplosion

Avatar

Hij was veel meer vermakelijker dan deel 1 maar had minder dipgang.Kben blij dat Orlando Bloom eindelijk eens opgroeid binnen zijn acteerprestaties.

Johnny Depp is egt de man van de film, en op een goede tweede plek vind ik dat Bill Nighy zijn eer verdient als een geteisterde man met veel tentakels.

En natuurlijk moet ik ook nog even Geoffrey Rush aant einde noemen want hij is de marketingstruc van dit deel, zodat je deel 3 wel moet zien....

Mag ik de heer Hans Zimmer bedanken voor de mooiste soundtrack sinds Revenge of the Sith?

Een prachtige film, sinds The Two Towers is er niet meer zo'n goede (keb het over het tweede deel van een serie dan he) sequel uitgebracht.
Daar kunnen Andy en Larry nog wat van leren!!!!

[Rating cijfer 5.0]

Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest

acties