Recensie

Cars (2006)

Zelfs auto's krijgen dankzij het vernuft van de animatiestudio charisma.

door Gudo Tienhoven om 15:39 in RECENSIES
Cars poster
Regie: John Lasseter, Joe Ranft | Stemmencast: Owen Wilson (Lightning McQueen), Paul Newman (Dic Hudson), Bonnie Hunt (Sally Carrera), Larry The Cable Guy (Mater), e.a. | Speelduur: 116 minuten

Insecten, speelgoed, monsters, visjes; allemaal beschikken ze in de wereld van Pixar over communicatieve vaardigheden en zijn het emotionele wezens op zoek naar acceptatie. Moeiteloos sluiten we ze in ons hart. Niet alleen vanwege de aaibaarheid, maar ook omdat hun dilemma’s universeel zijn. Met Cars diende een nieuwe uitdaging zich aan: hoe voorzie je metalen voertuigen, fabrieksconstructies die de mens moeten dienen in gemak en luxe, van charisma? In de eeuwige zoektocht naar originaliteit leek Pixar af te stevenen op een eerste uitglijder. Niets is minder waar.

Het is zeker niet alleen aan de computergenieën te danken dat alles wat uit de animatiestudio naar buiten komt in goud verandert. Pixar heeft ook een visie. De studio schraapte de suikerlaagjes van de conventionele animatiefilms af en verruilde die voor een scherpe kijk op de moderne wereld. Niks geen asielkatten die om de haverklap een intermezzo inlasten met weeïge liedjes of verliefde honden die onder koormuziek elkaar met grote ogen het hof maken. Humor en ontroering werden in een nieuwe vorm gegoten waarbij niet het gevoel werd gewekt dat ons een opvoedcursus normen en waarden door de strot werd geduwd. Pixar neemt zowel jong als oud serieus. Na zoveel inventiviteit moet het een keertje misgaan. Het wiel (om maar eens een flauwe woordspeling te gebruiken) kan niet telkens opnieuw worden uitgevonden. Het eerste half uur van Cars lijkt inderdaad licht inferieur plezier te bieden, maar dan is daar die geniale omwenteling die ons opnieuw de mond snoert.

‘Vergankelijkheid’ lijkt net als in de twee meesterlijke Toy Story-films een centraal thema. Lightning McQueen is een ambitieuze, maar arrogante racewagen die wedstrijd op wedstrijd weet te winnen, zelfs op halve kracht. Onderweg naar de climax van de felbegeerde Piston Cup valt zijn vrachtwagen echter in slaap (jawel) en belandt hij in de ‘middle of nowhere’. Na veel stennis te hebben geschopt in het spookstadje Radiator Springs waar hij een tijdje tot een wielklem wordt veroordeeld, bieden ze hem de kans op een nieuwe start door hem de weg opnieuw te laten asfalteren. Langzaam smelt hij voor de warmte die de bewoners van Radiator Springs uitstralen en het lot waarmee ze kampen. De gloriedagen, toen auto’s er af en aan reden voor een tank- of een opknapbeurt, zijn voorbij. Het woestijnstadje lijdt onder de constante verandering en uitbreiding van de infrastructuur waarbij een route langs de schoonheid van de omgeving plaatsmaakt voor snelheid en effectiviteit.

Tijdens het hart van Cars vertelt de charmante Porsche Sally (ze noemt racewagen McQueen plagerig ‘Stickers’) dat Route 66 vroeger een fenomeen was vanwege de vele kronkels door het fraaie woestijngebied, maar dat hij nu is vervangen door een rechte tweebaansweg. Het scheelt tien minuten tijd. ‘Haast’ heeft volgens Sally de mogelijkheid tot genieten verdrongen. Deze nostalgie wordt prachtig verbeeld in wat op zichzelf al een korte film kan worden genoemd. Onder begeleiding van Randy Newman’s ‘Our Town’ krijgen we een ontroerende lofzang op vervlogen tijden waarin we ons nog konden verbazen over schoonheid. Het is een knappe vondst die daadwerkelijk aandoenlijk is. Het is de typische kracht van Pixar deze gedachte zonder bombast en opdringerigheid op te dienen.

Er zijn meer slimme vondsten. Wat bijvoorbeeld nog niet uit eerdere previews kon worden gehaald is het geinige concept dat het complete universum in Cars uit automobielen bestaat. In de tribune tijdens de diverse racewedstrijden zitten wagens met spandoeken en als we langzaam inzoomen op twee vliegen op een ruit zien we hoe ze zich voortbewegen met minuscule wielen. Ook satirische elementen zijn toegevoegd: de verschillende voertuigen staan model voor menselijke karakters. Een Old Timer die puft en zenuwachtig heen en weer schudt, is een knorrig oud dametje, een Volkswagenbusje is een oude hippie die zichzelf iedere ochtend steevast wekt met de muziek van Jimi Hendrix en een stel SUV’s vindt zichzelf te goed voor een onderhoudsbeurt “in zo’n vervallen gat”. Kleine, subtiele bewegingen geven de verschillende karren wel degelijk uitdrukkingskracht. Een lichte buiging van de wielen of de bumper blijkt al voldoende. Hoe een Mercedes zich ’s ochtends overtuigend uitrekt en gaapt is daar een knap voorbeeld van. En zo komt dankzij het vernuft van Pixar zelfs een wereld die compleet uit blik bestaat, wonderlijk tot leven.

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Morrigun99

Avatar

Helemaal mee eens. Het lijkt wel of Pixar zichzelf met iedere film wederom overtreft. Cars is wederom een klasse apart.

Bluesky

Avatar

Absoluut. Heerlijke film. Niet de beste van Pixar maar zeker niet de slechtste. De vogeltjes op de electriciteitsdraad nog zien zitten ???

Prachtig! [rating 4]

[edit]
Oh, dom van me, ik moet iets toevoegen, anders heb ik mijn mening niet onderbouwd :E
Waar Pixar in het verleden nog de mogelijkheid had om hun personages te laten lijken op de personen die de stemmen doen was dat hier wat moeilijk omdat ze zich strak aan de bestaande vormen van autos hebben gehouden. De enige persoonlijke touch daarin zit in de ogen. Die zijn voor zover mogelijk gemodelleerd naar de stemacteur.

En, net als bij alle andere pixar films, blijf zitten tot het einde.

Konami

Avatar

Heeft de stem van Owen Wilson jullie niet geirriteerd? Ben ik gewoon benieuwd naar... Ik mag hem niet als acteur en ik kan zijn stem uit duizenden herkennen. Hopen dat ik zo in het verhaal en prachtige beelden ga en zijn stem vergeet. Denk dat dit wel een mooi is.

Helios

Avatar

Wat een ongelovelijke verassing dat dit toch een mooie film blijkt te zijn! Had er echt helemaal niks van verwacht.
Daarnaast ideale film om met een vrouw heen te gaan :E

lordhumangus

Avatar

Konami "Heeft de stem van Owen Wilson jullie niet geirriteerd? Ben ik gewoon benieuwd naar... Ik mag hem niet als acteur en ik kan zijn stem uit duizenden herkennen. Hopen dat ik zo in het verhaal en prachtige beelden ga en zijn stem vergeet. Denk dat dit wel een mooi is."


Geen last gehad van Owen Wilson, ik mag hem ook niet zo, de laatste film die ik gezien heb met hem was wedding crashes en een persiflage in date movie waar hij volkomen belachelijk werd gemaakt die was wel goed. B-)

Arthaum

Avatar

Het leek me helemaal niets, maar vooruit, na deze recensie ga ik hem wel kijken. Eens even mijn eigen mening vormen!

Morrigun99

Avatar

Konami "Heeft de stem van Owen Wilson jullie niet geirriteerd? Ben ik gewoon benieuwd naar... Ik mag hem niet als acteur en ik kan zijn stem uit duizenden herkennen. Hopen dat ik zo in het verhaal en prachtige beelden ga en zijn stem vergeet. Denk dat dit wel een mooi is."


De broertjes Wilson hebben natuurlijk allebei hetzelfde, herkenbare stemgeluid. Als je je daar in normale films aan irriteert, zal Cars geen uitzondering voor je zijn.

Ik heb zelf alleen geen hekel aan Owen Wilson. De comedy's van het Frat Pack met als dieptepunt Wedding Crashers, kunnen me gestolen worden. Het werk dat Wilson heeft verricht met bijvoorbeeld Wes Anderson is wat mij betreft van een veel hoger niveau. Ook zijn rollen in Andersons films vind ik van een zeer degelijke kwaliteit. Misschien een tip om die eens te gaan kijken en Wilsons 'frat pack comedy's' voortaan gewoon te negeren. Misschien dat je beeld van Owen Wilson dan verandert (zoals dat bij mij gebeurde).

styfus

Avatar

Ik ben blij voor Pixar dat het dan toch goed lijkt te zijn afgelopen Smiley face
Dit weekend dan toch maar even een bezoekje brengen aan de bios dan maar... ben zeer benieuwd! Deze recensies en anderen (nrc.next) doen mijn verwachting in elk geval groeien.

Konami

Avatar

Ik heb de film gezien en hij is de moeite waard. Ik heb me verbazendwekkend toch niet geirriteerd aan Owen Wilsen...

Bluesky

Avatar

Konami "Ik heb de film gezien en hij is de moeite waard. Ik heb me verbazendwekkend toch niet geirriteerd aan Owen Wilsen..."


Mooi zo! Smiley face
Hoe vond je Michael Schumacher zijn film (voice) debuut?

Sommige stemmen haal je er echt niet uit. Michael Keaton bijvoorbeeld. Totaal gemist.

ruben

Avatar

Samen met A Bugs Life toch de mindere Pixar. Het hele idee van pratende auto's wilde bij mij maar niet aanslaan. Hier en daar een glimlach, meer niet helaas. De filmpjes tijdens de aftiteling waren dan wel weer hilarisch. Het zag er wel weer prachtig uit allemaal. De landschappen zijn adembenemend. En de sympathieke moraal maakt ook veel goed.

Maar ik ben zuinig: [rating 3.5]

Deweb

Avatar

Een adembenemende film die alleen vanwege zijn pracht en praal een grote grijns op mijn gezicht aftekende. Echt adembenemend!

strivenge

Avatar

Ben er gister heen geweest, echt een leuke film. Vooral die Takel is echt grappig.Pixar krijgt het toch steeds voor elkaar om goeie animatie-films te brengen. [4.5]

strivenge

Avatar

Ben er gister heen geweest, echt een leuke film. Vooral die Takel is echt grappig.Pixar krijgt het toch steeds voor elkaar om goeie animatie-films te brengen. [4.5]

Random

Avatar

Geweldige film, ook het kleine voor filmpje is erg leuk om te zien Smiley face

Steadicam

Avatar

Net als Ruben had ik wat moeite met het hele concept van die autowereld. Maar ondanks de vervelende McQueen van het begin en het stroeve middenstuk ben ik uiteindelijk toch maar overstag gegaan. Voorspelbare sentimenten kunnen toch nog doeltreffend zijn. De omgevingen en de perfect glanzende autolak waren mooier dan de werkelijkheid. De meest briljante scène: de pitstop bij Luigi.

Smorgas

Avatar

"Pitstop!!!" :E

master3d

Avatar

Eerste film deze zomer waar ik waterige ogen van kreeg:W (sure call me a sissy, but I'm happier 'n a tornado in a trailer park;))

[rating 4.5]

85434

Avatar

Heb hem in de Bioscoop gezien Leuken Film hoor

Wosko Jagora

Avatar

Ik heb hem ook eindelijk gezien en ben er erg over te spreken. Owen Wilson komt in films vaak over als een verwaande kwast en daarom vond ik zijn stem heel goed bij Lightning passen en ergerde ik me totaal niet aan hem.

Er zaten heel wat momenten in de film waarbij ik luid moest lachen, maar grafisch valt er ook veel te genieten. Wat is die natuur fantastisch gemaakt!

Thyplosion

Avatar

Wat een prachtfilm!!!!Dreamworks kan nog wat leren!!![rating 5.0]

acties