Recensie

Grizzly Man (2005)

Zeer knappe documentaire, die draait om het verschil tussen mens en natuur.

door Simon Catz om 15:10 in RECENSIES
Grizzly Man poster
Regie: Werner Herzog | Met: Timothy Treadwell, Werner Herzog, Amie Huguenard, e.a. | Speelduur: 103 minuten

Timothy Treadwell trok dertien jaar lang in de zomer naar de wildernis van Alaska om tussen een groep wilde grizzlyberen zijn tentje op te zetten. De laatste vijf jaar bracht hij een camera mee, om het gedrag van de dieren, en dat van zichzelf, te registreren. Timothy wou de beren beschermen, de wereld laten zien wat een prachtige dieren het zijn en werd in oktober 2003 in de maag van zo’n beer teruggevonden. Samen met zijn eveneens verorberde vriendinnetje Amie vulde hij vier vuilniszakken met menselijke resten. Honderden uren beeldmateriaal had hij geschoten, waaronder het moment van zijn dood. Al dit materiaal werd opgepikt door legendarisch filmmaker Werner Herzog, en nu is er Grizzly Man.

Timothy filmde om uiteindelijk een Crocodile Hunter-achtige film te kunnen maken waarin hij dieren als hun gelijke observeerde en beschermde. Hij voelde zich thuis tussen de beren, en gaf ze koosnaampjes als Mr. Chocolate, Aunt Melissa en The Grinch. “No Mr. Chocolate! Go back! Go back! Yes, that’s very sweet of you. Thank you, Mr. Chocolate”, kirt hij als er weer eens een beer dreigend op hem afloopt, om vervolgens in de camera te vertellen hoe belangrijk het is een goede band met de beren te onderhouden.
Slechts af en toe lijkt Timothy zich bewust van het gevaar dat hij loopt. Hij heeft het over hoe hij met huid en haar verorberd zal worden bij één verkeerde beweging, maar het is de vraag of hij het meent. Continu denkt hij aan zijn image, het beeld dat hij van zichzelf wil overbrengen. Een eenvoudig shot waarin hij van een heuveltje afloopt doet hij ruim tien keer over. Een keer zonder hoed, een keer met, een keer met de blauwe bandana, een keer met de rode, en dan moet iedere afzonderlijke versie nog talloze malen over. Af en toe nam hij een vriendinnetje mee, maar zij bleven altijd buiten beeld, om het beeld van de lone ranger niet aan te tasten. Zo lijkt Timothy verscheurd te worden tussen beschaving en natuur. Aan de ene kant wil hij een held zijn, een dappere strijder voor de natuur die van iedereen respect geniet, aan de andere kant verafschuwt hij de menselijke wereld en beeldt hij zich in één van de beren te zijn.

Over twee weken gaat de docu March of the Penguins in de Nederlandse bioscopen draaien, waarin de gevolgde penguins haast menselijk zijn. Ze voelen liefde, verbondenheid en rouw. Timothy zag diezelfde emoties ook bij zijn beren. Herzog niet. De natuur is volgens hem niets anders dan een harmonische massamoord, en uit de ogen van de beren spreekt in zijn visie niets meer dan onverschilligheid, en honger. Hoewel Herzog nauwelijks twijfelt aan Timothy’s oprechte bedoelingen is hij het fundamenteel oneens met diens idee van de natuur. Het zorgt ervoor dat Grizzly Man niet alleen draait om Timothy, of de prachtige natuurbeelden die hij heeft geschoten, maar vooral ook om het verschil tussen mens en natuur.

Je wordt als kijker niet gedwongen één van de twee opvattingen aan te nemen, hoewel Timothy’s dood het gelijk van Herzog lijkt te bewijzen. Toch, voor hij de koude jungle van Alaska in trok was Timothy aan de drugs, depressief en wist hij niet wat hij met zijn leven aanmoest. Dankzij de beren vond de New Yorker zichzelf opnieuw uit als Australische natuurbeschermer. Ze gaven hem een nieuw leven en namen het vervolgens ook weer af.

Timothy’s camera stond aan terwijl hij werd aangevallen. De lensdop zat op de camera, en dus is er alleen geluid te horen. Hoe Amie gilt als ze ziet dat de beer Timothy’s hoofd in zijn bek heeft, hoe ze met een koekenpan de beer slaat en hoe Timothy haar smeekt weg te rennen, wat ze niet deed. Als kijker krijg je de geluidsband niet te horen, maar er is wel een scène waarin Herzog zelf de band beluistert in het gezelschap van Jewel, een ex van Timothy. Halverwege vraagt hij haar de band stop te zetten omdat hij het niet meer aankan. "You must never listen to this. You should not keep it. You should destroy it because it will be like the white elephant in your room all your life," zegt hij haar. De persmap vertelt dat de twee al jaren geleden gestopt waren met roken, maar vervolgens samen buiten een sigaret deelden om weer enigszins tot rust te komen. Eenzelfde effect heeft Grizzly Man, één van de beste films van dit jaar.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

BobRooney

Avatar

Van imdb.com

self-proclaimed "eco-warrior," Treadwell became famous for trekking to Alaska's Katmai coast to commune with brown bears. He would routinely get up close to the bears to chant "I love you" in a high-pitched, sing-song voice. The mauled and partially-eaten bodies of Treadwell and his girlfriend Amie Huguenard were found near their campsite.

Dit krijg je dus te zien? My god :D

Sai

Avatar

BobRooney "van imdb.com

self-proclaimed "eco-warrior," Treadwell became famous for trekking to Alaska's Katmai coast to commune with brown bears. He would routinely get up close to the bears to chant "I love you" in a high-pitched, sing-song voice. The mauled and partially-eaten bodies of Treadwell and his girlfriend Amie Huguenard were found near their campsite.

Dit krijg je dus te zien? My god :D"
De lichamen niet (daar was ook niet zoveel meer van over), wel het horloge dat meters verderop aan Timothy's nog niet opgegeten arm werd gevonden.

Dat "I love you Mr. Brown! I love you! I love you!" en soortgelijke 'dialogen' tussen Timothy en de beren krijg je inderdaad erg vaak te horen. Smiley face .

Sokolsky

Avatar

Hoewel ik het werk van mijnheer Herzog niet altijd even geslaagd vind, is het wel altijd interessant. Dit lijkt me ook wel wat.

Ik mis overigens een beetje de argumenten om 'm 4,5 ster te geven... evenals die geweldige Sai-humor.

hermit elephant

Avatar

Simon Catz "...Grizzly Man, één van de beste films van dit jaar.."

Waarom vind je dat? Het wordt me uit je recensie niet echt duidelijk namelijk. Niet dat ik je niet wil geloven hoor, maar ik heb ergens toch het vermoeden dat het feit dat ze opgegeten zijn en er (slechts..) geluidmateriaal van zou zijn een beetje sensatie-zoekerij is.

Sai

Avatar

hermit elephant "Waarom vind je dat? Het wordt me uit je recensie niet echt duidelijk namelijk."
Een documentaire moet het vooral hebben van zijn onderwerp, en veel minder van dingen als regie, hoewel die bij iemand als Herzog natuurlijk automatisch in goede handen zijn. Ik probeerde in de eerste drie alinea's duidelijk te maken wat een geweldig onderwerp Timothy is, en in de vierde hoe Herzog daar met zijn contrastrerende visie nog een schepje boven op doet. De laatste alinea geeft het effect weer, en bovendien wordt er gedurende de recensie nog gestrooid met woorden als "legendarisch" en "prachtig". Als het je geen interessant onderwerp lijkt voor een docu moet je de film vooral niet kijken.
Niet dat ik je niet wil geloven hoor, maar ik heb ergens toch het vermoeden dat het feit dat ze opgegeten zijn en er (slechts..) geluidmateriaal van zou zijn een beetje sensatie-zoekerij is.
Leuk dat je dat denkt. Jammer dat het pure speculatie is, en gewoonweg onzin.

hermit elephant

Avatar

Sai "Als het je geen interessant onderwerp lijkt voor een docu moet je de film vooral niet kijken."
Whoa, cowboy! Het was geen aanval. Ik was alleen benieuwd naar je redenen om het zo'n goeie docu te vinden. Ik haal het echt niet uit je recensie, maar dat betekent niet dat ik je niet wil geloven.
Uit het gebruik van het woord 'legendarisch' haal ik het niet, want dat slaat op de status van Herzog.

Sai "Leuk dat je dat denkt. Jammer dat het pure speculatie is, en gewoonweg onzin."

Nogmaals, don't get a cow, man. Kan ik er wat aan doen dat het verhaal op zich best een aardig broodje-aap/Blair Witch-karakter heeft? IMHO dan he... Maar als jij zegt dat het waar is, dan geloof ik dat.

Colonel_Kurz

Avatar

hermit elephant "Whoa, cowboy!"
Bewaar dat soort aanspreekvormen nou voor mij... ;)

Unicron

Avatar

Sai zit in zn maandelijkse periode gehehehe. Lijkt me echt een prachtige fantastische doc.Vooral dankzij deze ongelooflijk goed onderbouwde recensie ga ik erheen hoor!!

robert1325

Avatar

Gezien, ben het volledig eens met de recensie, echt een geweldige film! Ik kijk bijna nooit docs maar vond dit echt de moeite waard. Deze doc had ook meer een filmische sfeer.

Patricks

Avatar

Docu gezien.

Mooie recensie, met mooie verbanden, dank je. Om de documentaire te zien had ik geen sterke maag nodig. Toch is de docu nog dagenlang annoying.

Don Edwards zingt op het eind: One more coyote was hurt. Zo heb ik de docu gezien. Een trage, integere documentaire over menselijk verlies en vervreemding - must see.

godfather

Avatar

Gister gezien in bios..
Topfilm.Prachtig
Die gast is helemaal leip!

Ann McDunn

Avatar

Prima recensie, ik zou deze film graag willen zien, maar dat komt nog wel, in ieder geval ben ik door dit te lezen wel gemotiveerd om er heen te gaan.

GvA

Avatar

Goeie recensie. En wat een prachtig markante documentairefilm. Iedereen die aan het woord komt zegt op een of andere manier ware dingen. De helikopterpiloot die beweert dat Timothy dacht met mensen in berenpakken van doen te hebben, in plaats van met beren, die je - zoals de eskimo al 7000 jaar doet - met rust moet laten; Werner Herzog die niet twee vriendelijke berenogen aankijkt, maar in een onoverbrugbare afgrond blikt; de ecoloog die met hard statistisch materiaal aantoont dat de grizzlies in Alaska helemaal niet met uitsterven bedreigd zijn. Maar ook de tragische protagonist: huilend een vosje aaiend; eenzaam zwervend over de vlakte die hij episch duidt als the Big Green; vlak voor zijn onherroepelijke dood in the Maze, on the spot van zijn nakend noodlot overwegende: “Am I great?” Ja - weet hij even later - hij is groots, want niemand in de geschiedenis heeft ooit zolang ongewapend temidden grizzlies geleefd. Ondanks al zijn verwijfd verbale omarmingen met Moeder Natuur ontegenzeglijk een heros van het antieke allooi.

Sengaia

Avatar

Vandaag op TV!!
DIscovery Channel, 22.00 uur.

Grizzly Man

acties