Recensie

Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)

De plot wordt niet echt vooruit gestuwd, waardoor het een wat lange film is.

door Gudo Tienhoven om 10:04 in RECENSIES
Harry Potter and the Goblet of Fire poster
Regie: Mike Newell | Cast: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermione Granger), Rupert Grint (Ron Weasley), Michael Gambon (Albus Dumbledore), Brendan Gleeson (Mad Eye Moody) e.a. | Speelduur: 157 minuten

Vergeleken bij Frodo uit The Lord of the Rings is Harry Potter natuurlijk een watje. Af en toe eens een slang, een driekoppige hond of in dit geval een draak; ieder gevaar trotseert hij met gemak om vervolgens verbaasd te zijn over hoe gemakkelijk dat ging. Echt afzien komt er niet bij kijken. Dat litteken lijkt zowel zijn ergste kwelgeest als zijn reddende engel. Het noodlot redt hem toch wel, hij balanceert nooit écht op het randje van de dood. Maar de taak die hem in The Goblet of Fire te wachten staat is er een van een heel ander niveau. Een die met de voettocht naar Mount Doom kan concurreren. Hoe vraagt hij dat schattige Aziatische meisje Cho mee naar het bal?

Het vierde deel uit de reeks is zowel een spektakelstuk als een hormonencircus. Kleine kinderen worden groot en die oogjes turen nu regelmatig een heel andere kant op dan naar oplossingen of aanwijzingen voor allerlei soorten raadsels. Ron’s vaste one-liner “bloody hell”, wordt nu uitgesproken met de overslaande stem van een volbloed puber. Als Hermione tijdens het bal de trap afkomt in een verpletterende galajurk, vergezeld door de meest begeerde Quidditch-speler uit Bulgarije, staan haar twee maatjes stomverbaasd aan de grond gebeiteld. Dat wijsneusje is toch eigenlijk wel erg aantrekkelijk. Kriebels in de onderbuik en jaloezie zijn ineens even grote vijanden als Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden, al is deze in de gedaante van acteur Ralph Fiennes zonder neus toch behoorlijk angstaanjagend.

Harry Potter and the Goblet of Fire mag dan bij tijd en wijle een heuse high school-film zijn, een jaar op Hogwarts mag natuurlijk niet zonder excentrieke professoren en merkwaardige geheimen verlopen. Na een desastreus verlopen WK Quidditch (kort in beeld, snel weer door) is de rode draad door het vierde schooljaar het Triwizard Tournament, waarin vertegenwoordigers van verschillende scholen een drietal bizarre uitdagingen moeten aangaan. De vuurbeker uit de titel spuugt de briefjes met de kandidaten uit en ook Potter zit ertussen. Een opvallende keuze, want hij heeft zich én niet aangemeld én is niet bevoegd om mee te doen. Dumbledore ruikt bedrog en gevaar, maar trekt de beslissing niet in. Medestudenten en beste vriend Ron kijken hem argwanend aan. Potter zelf is met stomheid geslagen, maar ziet zich noodgedwongen mee te doen. De bekers wil is wet.

De Britse regisseur Mike Newell (Four Weddings and a Funeral en Mona Lisa Smile staan op zijn wisselende cv) weet de actie vaardig in beeld te brengen, maar brengt met zijn komst ook weinig verrassingen voor de franchise mee. Hoe fraai de techniek ook is, Potter op zijn bezemsteel versus het kwaad in verschillende gedaantes is een ingrediënt waar we aan gewend zijn geraakt. Misschien dat daarom wel het gepuber en geflirt de meest gedenkwaardige scènes oplevert. Er is veel geschreven over de steeds duisterder wordende toon van de reeks, maar in The Goblet of Fire staat daar veel vrolijkheid tegenover. Kwalijker is dat Newell het meest gevoelsarme deel op zijn naam heeft staan, want hoewel de personages zichtbaar en in fysieke zin zijn gegroeid, is van emotionele ontwikkeling geen enkele sprake.

Steeds een nieuwe regisseur is een nobel streven, maar het zou wonderen verrichten eens een andere scriptschrijver aan het werk te zetten. Steve Kloves zit duidelijk nog steeds bij J.K. Rowling onder de plak en durft bij het bewerken maar niet wat meer afstand te nemen van haar boeken. Het is een logische tactiek om de fans tevreden te houden, maar met meer lef zouden de films korter, krachtiger en samenhangender kunnen worden. Probleem blijft dat ook The Goblet of Fire weer bestaat uit losse, op zichzelf staande stukjes, die maar geen vlot geheel willen worden. Miranda Richardson is als roddeljournalist Rita Skeeter een aangename verschijning, maar rekt met haar aanwezigheid de lengte uit zonder de plot vooruit te helpen. Zo duren 157 minuten wel heel erg lang. Willen ze deze lessen meenemen naar The Order of the Phoenix dan mogen ze wel opschieten. De kindersterren zijn straks letterlijk uit hun tovergewaden gescheurd, met daarna nog twee delen in het vooruitzicht.

40 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Deweb

Avatar

Correctie: 3 delen. Hoewel het laatste boek nog niet eens geschreven is.

Ikzelf vind dat Kloves zowel wat losser als wat vaster mag. Hij zou eigenlijk van de gebeurtenissen één geheel moeten maken. In een boek werkt dat wel, maar een film heeft een zeker tempo nodig.

Al is het niet makkelijk, hier er behoorlijk wat zij-dingen gebeuren die allemaal ergens belangrijk zijn. Aan het volgende deel zal hij zeker een flinke kluif hebben, aangezien dit nagenoeg een stuk minder actie bevat en meer andere dingen die belangrijk zijn voor het verhaal. Ook deel 6 wordt lastig op deze manier, aangezien dat meer een psycholigische bestudering is van wie Voldemort is en hoe hij aan zijn macht is gekomen. De ontknoping zou daarintegen wel weer heel veel goed kunnen maken.

Kritieken in de toekomst worden dan ook: Begin goed, midden een stuk minder, het einde ongeloofelijk. Tenzij Kloves wat meer samenhang in het scenario weet te maken natuurlijk.

Grt. Deweb

Kenji

Avatar

Deweb "Correctie: 3 delen."
Vanaf The Order of the Phoenix? Want dat bedoelt Gudo volgens mij.

Edit: ik heb het laatste zinnetje nu iets ondubbelzinniger gemaakt.

jutter

Avatar

Dat de echte kids ouder worden is voor de films natuurlijk geen probleem, want elke volgende film speelt zich ook een jaar op Hogwards verder af, toch?

Jusjuh

Avatar

Het scenario mag idd wat vaster en wat losser. De films kunnen natuurlijk niet alles uit het boek halen, dus dat zou ook iets beter kunnen. Maar personages mogen iets beter uitgewerkt worden, zo heeft bijvoorbeeld Dumbledore nniet de diepgang die hij wel heeft in de boeken. Ik vind dat er ook wel wat meer aandacht aan de kleinde details besteed had mogen worden in deze film, die er wel heel veel waren in deel drie, en ook natuurlijk overkwamen. En zoals ik ook al zei, mag het ook wel wat vaster. Want komop, en zijn zó veel grote dingen weg, en dat is balen. Lees maar mijn reactie bij bioscoopfilms voor meer details ;).

BasNation

Avatar

Lekker offtopic

heet je nou echt Gudo? of heb je je eigen naam verkeerd gespeld :D

ontopic
aardige review, ik wacht wel weer tot me zusje hem koopt/huurt

Darth T

Avatar

Ik vond hem zeer vermakelijk. Hij was spannender, donkerder en grappiger dan zijn 3 voorgangers. Ik zat zowat helemaal aant beeld vast :D mijn popcorndoos was nog driekwart vol :P

[rating 4]

Zeker als je ziet dat Domino, die ik neit slecht vond maar toch zeker minder dan deze, netzoals deze film 3 sterren heeft, zou ik de waardering toch wat aanpassen

Mook

Avatar

Darth T "Zeker als je ziet dat Domino, die ik neit slecht vond maar toch zeker minder dan deze, netzoals deze film 3 sterren heeft, zou ik de waardering toch wat aanpassen"


Volgens mij was de Domino-recensie door iemand anders geschreven. Smiley face Ben het trouwens met je eens, geef het ook vier sterren.

Morrigun99

Avatar

Hele goeie recensie. Het ligt de zwakke plekken precies bloot. De film voegt naar mijn mening totaal niets toe aan het genre en is wederom net zo rommelig als de voorgaande delen.
Leuke film, maar niets aparts.

enliah

Avatar

Gudo Tienhooven "Steve Kloves zit duidelijk nog steeds bij J.K. Rowling onder de plak en durft bij het bewerken maar niet wat meer afstand te nemen van haar boeken."


Rowling zou geen toestemming hebben gegeven om deze films te realiseren als ze teveel af zouden wijken van de boeken.
Zij heeft dan ook zelf veel inbreng bij het maken van de films.

Darth T

Avatar

Dat vind ik juist stom. Rowling mag er flink wat over zeggen. Maar ze doet het zo te zien niet. :'(

Deweb

Avatar

Het boek:
Een rode lijn door het verhaal, maar met heel heel heel veel zijwegen die toch een link hebben met de rode lijn en je ergens blijft intrigeren.

Voor film is dit echter tótaal niet geschikt. Een film moet to the point blijven, anders ga je je vervelen.
En dat is waar Kloves en Rowling totaal de mist ingaan. Ze willen namelijk dit vasthouden, wat ze soms lukt, maar vergeten belangrijke informatie.

Grt. Deweb

T ft. D

Avatar

Het is zeker meer waard dan 3 sterren. Het is juist het sterkste deel van de hele film reeks. Inderdaad er zijn een paar genoemde minpunten te bedenken. Maar dát zijn details.

Het magische is immers weer terug (in tegenstelling tot het vorige té ambitieuze zwakke deel) EN hij is veel volwassenner, grappiger, en beduidend spannender.

Ik heb in ieder geval werkelijk genoten.

Carlijn

Avatar

Prima film. Niets aan alle positieve reacties toe te voegen.
Ik irriteerde me echter helemaal rot aan hoe Dumbledore hier geportretteerd wordt. Ook aan het acteerwerk van Emma Watson moet nog ernstig geknutseld worden.
Hij is wel veel grappiger dan de vorige 3 films, die wat mij betreft al die 'donker-heid' wel een beetje ontkracht. Zeker geen misplaatste humor, though..

verani

Avatar

Ik heb de film vandaag gezien in de bios
en ik vond hem super
wel een beetje zielig op het eind van die jonge maar egt veel beter ik kan nie wacten tot hij op dvd is

robert1325

Avatar

Vond het best een aardige film, maar er was geen rust. Ik miste de stukken in de les en het reisje naar Hogsmead en kerst.... De film was 1 en al actie scene's , hierdoor kregen die scene's niet zoveel impact.

Tot nu toe vind ik de derde het beste, de sfeer in die film leek op de boeken. Ook al is de tweede helft een beetje afgerafeld.

Als je de derde nog niet gezien heb, zou ik daar eerder geld aan uit geven.

verani

Avatar

Nu da ik hem heb gezien en een paar dagen verstreken zijn, vond ik dat de film over de grote lijnen werd gefilm, alle kleine details over wat er in de lessen en zo gebeurde hebben ze weggelaten. of niet bij gemaakt. jammer
ook snapte ik iets niet van die film ze moesten 3 opdrachten doen. maar da meiske da meedeed had opdracht 2 van dat water niet gehaald en deed toch mee aan de volgende opdracht . beetje vaag
maar ja

Darth T

Avatar

verani "da meiske da meedeed had opdracht 2 van dat water niet gehaald en deed toch mee aan de volgende opdracht . beetje vaag
maar ja"


noujah, als je veel uit het boek mist, waarom mag dit er niet in? dat was toch ook in het boek:P

Jusjuh

Avatar

verani "nu da ik hem heb gezien en een paar dagen verstreken zijn, vond ik dat de film over de grote lijnen werd gefilm, alle kleine details over wat er in de lessen en zo gebeurde hebben ze weggelaten. of niet bij gemaakt. jammer
ook snapte ik iets niet van die film ze moesten 3 opdrachten doen. maar da meiske da meedeed had opdracht 2 van dat water niet gehaald en deed toch mee aan de volgende opdracht . beetje vaag
maar ja"


Zou je ALSJEBLIEFT gewone zinnen willen maken, met gewone leestekens, en gewonen woorden?
FilmTotaal " * Reacties graag in normaal en correct Nederlands schrijven. (geen SMS-taal etc...)"

SunChaser

Avatar

Gisteren gezien. Idd weinig echte magie, maar des te beter. De coming of age was perfect gedaan en er zat leuke humor in.

Plot daarentegen was bijna niks.

Taz

Avatar

Persoonlijk vind ik de verfilmingen steeds beter worden, ALLEEN vind ik dat Dumbledore te opvliegend wordt neergezet, terwijl het juist een rustig/kalm iemand zou moeten zijn. Ook vind ik dat Hermione ineens wel heel heftig reageerde op Ron tijdens het bal. In de film is er niet echt goed naartoe gespeeld dat die twee iets voor elkaar voelen, het is er INEENS. Ik kan me voorstellen dat dit voor de mensen die de boeken niet hebben gelezen (jawel, die zijn er!), behoorlijk onduidelijk is. (wordt verborgen)

Evertdv

Avatar

Taz "(....)Ik kan me voorstellen dat dit voor de mensen die de boeken niet hebben gelezen (jawel, die zijn er!), behoorlijk onduidelijk is."


Dan moeten ze de boeken maar lezen. Het is een boekverfilming, en het is belangrijker om de echte fans van dienst te zijn dan om luie filmkijkers tegemoet te komen...

edit: het gedeelte dat ik quote bevat helemaal geen spoiler, dus dan maar zo...

superbrigje

Avatar

Ik vond de film echt een ware teleurstelling ik had hem echt liever niet willen zien. het begin wat een van de spannendste delen van het boek is wordt gewoon afgeraffeld. dumbledore is een vreemd opvliegend persoon zonder ook maar enige warmte in zijn ogen. ik had af en toe eerder het gevoel alsof hij een drankje teveel ophad. ook belangrijke delen zijn er gewoon uitgehaald zoals het feit dat rita pulpers een vervormer is en zichzelf in een tor kan veranderen waardoor ze alles af kan luisteren en dat hele gedoe met de huiselfen, verder is in het doolhof ook van alles gewist zoals de sfinx en dat andere monster. en ik vind voldemort nog steeds een lachertje op het einde, waar het boek hele emotionele stukken omvat mist de film dat echt het greep me totaal niet aan terwijl die boeken dat wel doen.

Evertdv

Avatar

superbrigje "ik vond de film echt een ware teleurstelling ik had hem echt liever niet willen zien. het begin wat een van de spannendste delen van het boek is wordt gewoon afgeraffeld. dumbledore is een vreemd opvliegend persoon zonder ook maar enige warmte in zijn ogen. ik had af en toe eerder het gevoel alsof hij een drankje teveel ophad. ook belangrijke delen zijn er gewoon uitgehaald zoals het feit dat rita pulpers een vervormer is en zichzelf in een tor kan veranderen waardoor ze alles af kan luisteren en dat hele gedoe met de huiselfen, verder is in het doolhof ook van alles gewist zoals de sfinx en dat andere monster. en ik vind voldemort nog steeds een lachertje op het einde, waar het boek hele emotionele stukken omvat mist de film dat echt het greep me totaal niet aan terwijl die boeken dat wel doen."


Rita Pulper was een zijplotje dat totaal niet nuttig was voor de grote lijn. Hetzelfde kan je zeggen voor dat gezeur met die huiselven (wat als enige resultaat had dat Ron het steeds shit noemde en dat hermelien dan boos werd, dat ging zelfs in het boek vervelen). Over dat doolhof en perkamentus heb je wel gelijk, maar voldemort vond ik weer wel goed!

wackter

Avatar

Evertje "Dan moeten ze de boeken maar lezen. Het is een boekverfilming, en het is belangrijker om de echte fans van dienst te zijn dan om luie filmkijkers tegemoet te komen...

edit: het gedeelte dat ik quote bevat helemaal geen spoiler, dus dan maar zo..."


Gaan we filmkijkers bekritiseren of de film? Het merendeel van de kijkers van Lord Of the Rings heeft ook de boeken niet gelezen. Het maken van een film gaat allereerst over de visie van een regisseur alvorens de lezers tevreden te stellen. Ik ben zelf een boekpurist, maar heb totaal geen moeite met deze verfilming, noch die van de 3 eerder genoemde boeken die ik 3 keer gelezen heb.

SunChaser

Avatar

Taz "Persoonlijk vind ik de verfilmingen steeds beter worden, ALLEEN vind ik dat Dumbledore te opvliegend wordt neergezet, terwijl het juist een rustig/kalm iemand zou moeten zijn. Ook vind ik dat Hermione ineens wel heel heftig reageerde op Ron tijdens het bal. In de film is er niet echt goed naartoe gespeeld dat die twee iets voor elkaar voelen, het is er INEENS. Ik kan me voorstellen dat dit voor de mensen die de boeken niet hebben gelezen (jawel, die zijn er!), behoorlijk onduidelijk is. (wordt verborgen)"


Dat was er niet ineens, in de vorige films draaien Ron en Hermelien ook al om elkaar heen. Ik lees de boeken niet maar tis me al een paar jaar duidelijk dat Ron en zij bij elkaar horen.

Fr@nk

Avatar

Ik vind het een prachtfilm!!!

Evertdv

Avatar

wackter "Gaan we filmkijkers bekritiseren of de film? Het merendeel van de kijkers van Lord Of the Rings heeft ook de boeken niet gelezen. Het maken van een film gaat allereerst over de visie van een regisseur alvorens de lezers tevreden te stellen. Ik ben zelf een boekpurist, maar heb totaal geen moeite met deze verfilming, noch die van de 3 eerder genoemde boeken die ik 3 keer gelezen heb."


Ik heb ook helemaal geen problemen met dit deel (in tegenstelling tot de vorige 3 die gewoon matig tot slecht waren) maar ik blijf bij een boekverfilming de boeklezers belangrijker vinden dan de gewone filmkijkers.
Ik luisterde na LOTR 1 dan ook hoofdschuddend naar mensen die de volgende dingen riepen:
- Wel gek om zo een film te eindigen hoor, moeten we nu zelf maar bedenken of ze die ring uiteindelijk hebben vernietigd?
- Deze film is zo gaaf! ik weet zeker dat Tolkien meteen een vervolg gaat schrijven.
:|

laurens_011

Avatar

Iemand nog iets te zeggen over de Wyrd Sisters met o.a Jonny Greenwood en Phil Selway van Radiohead? Hoe was dat?

Ben ik wel benieuwd naar...

Darthmar

Avatar

laurens_011 "Iemand nog iets te zeggen over de Wyrd Sisters met o.a Jonny Greenwood en Phil Selway van Radiohead? Hoe was dat?

Ben ik wel benieuwd naar..."


Zijn maar kort te zien maar het klinkt goed.

Djistus

Avatar

Mooie film, het gaat allemaal zeer snel en als niet-lezer is het in het midden wel redelijk actie.
Als lezer van de boeken ben ik hier en daar teleurgesteld maar ook verrast door de oplossingen die in de boeken anders zijn.

Dat van Hermelien en Ron viel mij ook, het klopt dat ze om elkaar heen draaien maar in de boeken is dat toch wat anders. JK Rowling is erbij als ze het script schrijven en zegt dus ook wat belangrijk is. Ik ga er dus vanuit dat dit dus belangrijk is.

[rating 4]

BasNation

Avatar

Ik ben een trotse NIET-lezer van HP, simpelweg omdat me zusje helemaal verslaafd is aan die onzin.

dan gaat het mij vanzelf een beetje tegenstaan.

Maar... ik heb de afgelopen 3 films wel gezien en vond het wel vermakelijk al begint het steeds duidelijker te worden dat het acteertalent (of betergezegd het ontbreken daarvan) toch irritanter wordt.
Desalnietemin zal ik deze vast ook weer gaan zien, er zijn ergere dingen om te doen op je vrije avond, zoals heroïne enzo.

heywoodfloyd

Avatar

BasNation "ik ben een trotse NIET-lezer van HP, simpelweg omdat me zusje helemaal verslaafd is aan die onzin.

dan gaat het mij vanzelf een beetje tegenstaan.

Maar... ik heb de afgelopen 3 films wel gezien en vond het wel vermakelijk al begint het steeds duidelijker te worden dat het acteertalent (of betergezegd het ontbreken daarvan) toch irritanter wordt.
Desalnietemin zal ik deze vast ook weer gaan zien, er zijn ergere dingen om te doen op je vrije avond, zoals heroïne enzo."


Nou ja, nu moet je je niet aanstellen... Ik ben zelf dan wel van de Lord of the Rings garde.. en ben stellig overtuigd dat The Lord of the Rings literair gezien een stuk boven Harry Potter staat... Maar ik heb laatst The Goblet of Fire gezien (eerst HP film die ik had gezien)... En ik vond hem zeker wel vermakelijk... En ik denk ook niet dat de boeken onzin zijn.. Al is het maar omdat zoveel mensen er blijkbaar escapisme en/of genot in vinden...

Caramel_Excellent

Avatar

Er is wel heeel erg veel weggelaten... ik geef toe dat er ook veel dingen uit zijn die niet belangrijk zijn en wel weg moesten.. maar er zijn ook dingen weggelaten die toch wel belangrijk waren:S
[spoiler] bijv. dat die zoon van Krenck op het einde door een demontor zijn ziel kwijtraakt en als getuige waardeloos word.. ook zou hij uit Azkaban ontsnapt zijn.. terwijl in het boek zijn moeder zich opoffert en als hem vermomt naar Azkaban gaat..[spoiler]
maar er zijn vreemd genoeg ook dingen toegevoegd:| dat viel me niet op aan de eerdere films.. was dat daarbij ook?
[spoiler]was het echt nodig dat Barto Krenck junior bij Wormstaart en Voldemort was aan het begin?[spoiler]

Caramel_Excellent

Avatar

Het is naar mijn gevoel ook wel heel erg veel wat er allemaal tegelijk gebeurd. het boek neemt af en toe wat gas terug met bijvoorbeeld dat huiselvengedoe van hermelien, maar als film is het misschien is ook wel beter als er niet constant gewisseld word tussen rustig en veel actie.

leraar wiskunde

Avatar

Deze nieuwe 'Harry Potter' is er één van vreemde distantiëring. Langs de ene kant zal dit deel voor velen de meest entertainende prent zijn, maar langs de andere kant wringt er cinematografisch meer dan eens een schoentje.
Daar filosofeer ik nog even over door: de actiescènes zijn overvloedig aanwezig en de humor komt dikwijls om het hoekje kijken. Het boek van J.K. Rowling is sterk gereduceerd, maar wel zodanig dat alles logisch blijft, dat iedere plotwending te rechtvaardigen is.
Maar langs de andere kant oogt het verhaal ook wat rommelig. De montages volgen elkaar te vlug op en ook technisch is dit geen meesterwerk. De CGI is te duidelijk en de kostuums matig.
Ik vraag me trouwens ook af waarom men persé zaken moest invoegen. Maar die brachten vaak wat meer spektakel, wat de emotionele ontwikkeling niet ten goede kwam. Enfin: [rating 2.5]

TimTom

Avatar

[edit]

timd

Avatar

Ik denk dat deze film voor de mensen die onbekend zijn met het boek ook een onsamenhangend vreemd verhaal is, waar je niks van kunt volgen.

jittea

Avatar

Dat laatste moet ik tegenspreken. Soprry Timd.
Ik had het boek oorspronkelijk neit gelezen, en kon wel volgen.
Dat neemt niet weg dat je wel in zekere zin gelijk hebt wat de kwaliteit van de film betreft.
Slechte muzikale ondersteuning.
De camera staat te veel stil.
En last but not least, en dat gaat dan over het verschil met het boek en de vorige films:
de dialoog hadden ze beter wat méér behouden, zo was het gemoedelijker en meer vertouwd Harry Potter achtig overgekomen.

ja100percentfun@hotmail.com

Thyplosion

Avatar

Integendeel!!!! Ik vind de soundtrack van deze film mooier dan alle vorige HP soundtracks!! En dat vond ik ook voor de film gelden: Prachtig acteerwerk (behalve Emma Watosn, maar ja die is gewoon leuk om naar te kijken :~)
En Micheal Gambon, en vooral Ralph Fiennes (ook mooie rol in Schinlers List trouwens) is voor mij perfect als Voldemort, met of zonder neus!!Smiley face

Harry Potter and the Goblet of Fire

acties