Recensie

War of the Worlds (2005)

Een uitermate spannend spektakel waar veteraan Spielberg bijna iedereen mee op het puntje van diens stoel zal krijgen en houden.

door Kaj van Zoelen om 15:43 in RECENSIES
War of the Worlds poster
Regie: Steven Spielberg | Cast: Tom Cruise (Ray Ferrier), Dakota Fanning (Rachel Ferrier), Justin Chatwin (Robbie Ferrier), Miranda Otto (Mary Ann Ferrier), Tim Robbins (Harlan Ogilvy) e.a. | Duur: 116 min.

Steven Spielberg is een van ’s werelds meest bekende en meest populaire regisseurs. Met reden: hoewel hij niet altijd even consistent is geweest, heeft hij vele malen in verscheidene genres bewezen een uiterst bekwaam regisseur te zijn. Oorlogsfilms, vrolijke avonturenfilms, sociaal geëngageerde drama’s en kinderfilms, science fiction; telkens weer maakte hij kwaliteitsfilms. Zijn eerste stappen zette hij in het thrillergenre met films als Duel en Jaws, en het is dat genre waar hij nu weer naar terugkeert. Eerder deed hij dat al met Jurassic Park, een film waarin mensen in een wereld terechtkwamen waar ze geen zekerheden meer kenden, en waar het gevaar altijd en overal onverwachts kon toeslaan. Dat thema gebruikt Spielberg op een veel grotere schaal in War of the Worlds, waarin de aarde plotseling wordt aangevallen door een buitenaards ras dat zeer rigoureus te werk gaat. En wederom levert hij zeer fraai werk.

Havenarbeider Ray Ferrier is gescheiden en heeft een slechte relatie met zijn kinderen. Als zij verplicht een weekend bij hem blijven, is het dan ook niet bepaald gezellig. De ochtend nadat zij zijn aangekomen, zijn alle apparaten in de hele buurt uitgevallen. Ray loop naar buiten en is getuige van zeer merkwaardige blikseminslagen in de buurt van zijn huis. Wanneer hij met een heleboel buurtbewoners gaat kijken naar de plaats van inslag, komt uit die exacte plek een vreemde machine uit de grond zetten, die vervolgens onmiddellijk begint met het links en rechts verpulveren van mensen. Ray slaagt er ternauwernood in met zijn twee kinderen van dit levensbedreigende gevaar weg te vluchten. Door het uitvallen van alle apparaten weet niemand wat er precies aan de hand is. Maar waar ze ook heen gaan, het lijkt of de vijandige buitenaardse wezens overal zijn, en de complete verdelging van de machteloze mensheid op de agenda hebben staan.

Het is het beste om niet te veel over de buitenaardse wezens te weten, dan komen de verwondering, verwarring en vervolgens de angst van de hoofdpersonen des te beter over. Vrijwel direct zit de spanning er goed in, en eigenlijk is er pas helemaal aan het eind van de film tijd om rustig adem te halen. Vanaf het begin van de invasie is geen mens zijn leven meer zeker. En dat vertaalt zich in een voortdurende angst, temidden van de paniek en chaos die de wereld in hun greep hebben. Spielberg heeft al die gevoelens voortreffelijk op het grote scherm weten te brengen. Door goed gebruik te maken te maken van een uitstekende montage en cameravoering bouwt hij de spanning op waarna hij telkens grotere climaxen bereikt. Zo begint een scène waarin de hoofdpersonen even rustig in een kelder lijken te kunnen zitten met het tikken van wat takjes op een ruit en een opstekende wind. De stilte voor de storm. In deze ‘stilte’ is de spanning eigenlijk al om te snijden, en deze wordt alleen maar opgevoerd zodra de spreekwoordelijke storm losbarst. Deze spanningsopbouw is natuurlijk ook toe te schrijven aan een prima script. Daarnaast mogen overigens de special effects er eveneens best zijn, maar in plaats van al te zeer op te vallen, staan ze volledig in dienst van het verhaal.

Cruise speelt een asociale, in zichzelf gekeerde man die zich eigenlijk niet zo verheugt op de komst van zijn kinderen. Maar zodra zij in gevaar komen, doet hij er werkelijk alles aan om hen te beschermen. Hij speelt deze rol sterk, net zoals de rest van de cast puik werk levert, waarbij Dakota Fanning een speciale vermelding verdient. Mocht de korte voice-over aan het begin en het eind bekend voorkomen, dat is de stem van Morgan Freeman.

Spielberg heeft nogal eens de neiging om zijn films aan het eind een behoorlijk sentimentele draai te geven. Dat laat hij ditmaal gelukkig voor een groot deel achterwege, maar helaas niet helemaal. De laatste scène is net niet geheel geloofwaardig. Jammer, want anders was zeker zijn nieuwe meesterwerk geweest. Pure spanning, sensatie en een fantastisch tempo maken dit wel tot de beste actiethriller sinds tijden. Zulke zuivere adrenaline opwekkende en tegelijkertijd regelmatig huiveringwekkende cinema is lange tijd niet meer op het witte doek te zien geweest.

118 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Steadicam

Avatar

Ik heb tot nu toe alleen de plausibele recensie van Roger Ebert gelezen (twee sterren uit vier) en die van jou. Ben door die uitersten extra nieuwsgierig geworden.

Metsada

Avatar

Ben dr erg benieuwt naar, ik zag hier meer naar uit dan naar batman begins, maar die heeft me enorm aangenaam verrast.
Op imdb krijgt hij vooralsnog een erg laag cijfer...

BunnyHunter

Avatar

2 sterren uit 4 is wat min. Een goed geschreven stukje, de kelder spoiler kan echter achterwegen gelaten worden.

Ik ga deze week nog kijken met mijn AH 2e kaartje gratis ding

hermit elephant

Avatar

Wat maak je me nou...? Zit ik helemaal klaar om me te verkneukelen aan het onbarmhartig neersabelen van een monsterlijk Hollywood-gedrocht, dat een belediging is aan het adres van H.G. Wells, kom je met zo'n lovende recensie aanzetten!!!
En nu moet ik zeker de grootheid opbrengen om ook met een objectieve blik te gaan kijken? Je wordt bedankt...

;)

Colonel_Kurz

Avatar

Steadicam "Ik heb tot nu toe alleen de plausibele recensie van Roger Ebert gelezen (twee sterren uit vier) en die van jou. Ben door die uitersten extra nieuwsgierig geworden."
Ebert's oordeel is bijna alleen maar gebaseerd op wat hij vind van het design... :O

Calva

Avatar

Jezus, nu moet ik deze film zeker ook in de bioscoop gaan zien? Ik was van plan om te wachten, maar... ok, ok, we gaan wel naar de bios.
Toch lijkt het me helemaal niets. Respect voor spielberg verder, maar als ik zoiets lees als dit:

Cruise speelt een asociale, in zichzelf gekeerde man die zich eigenlijk niet zo verheugt op de komst van zijn kinderen. Maar zodra zij in gevaar komen, doet hij er werkelijk alles aan om hen te beschermen.

Dan weet ik al hoe Spielberg dat gaat brengen en dat is vast neit al te te tactisch...

Thiver

Avatar

hermit elephant "Zit ik helemaal klaar om me te verkneukelen aan het onbarmhartig neersabelen van een monsterlijk Hollywood-gedrocht, dat een belediging is aan het adres van H.G. Wells, kom je met zo'n lovende recensie aanzetten!!!"

Zoek maar een recensie van The Time Machine. Over die film kan weinig goeds geschreven zijn.

Colonel_Kurz

Avatar

Calva "Jezus, nu moet ik deze film zeker ook in de bioscoop gaan zien? Ik was van plan om te wachten, maar... ok, ok, we gaan wel naar de bios.
Toch lijkt het me helemaal niets. Respect voor spielberg verder, maar als ik zoiets lees als dit:

Dan weet ik al hoe Spielberg dat gaat brengen en dat is vast neit al te te tactisch..."
Enorme spoiler:
Als je daarmee bedoelt dat hij iemand vermoordt, dan heb je gelijk.
Lichte spoiler:
Als je daarmee bedoelt dat Ferrier tot nieuwe inzichten komt over familie en dergelijke, heb je het mis.
Iets minder lichte spoiler: Hij weet dat het beste wat hij kan doen is zijn kinderen naar hun moeder brengen, die beter voor hen kan zorgen en waar ze zich veiliger bij voelen

Evertdv

Avatar

Ga er vanavond heen, jammer genoeg wisten die vriendelijke DJ's van Yourin Fm mij gister al te vertellen hoe het afliep maar ik kan altijd nog ven de special effects genieten :(

merijnsa

Avatar

Mensen, let niet op imdb cijfer. Daar hebben misschien 20 mensen hem gezien van de 1500 stemmers. Dat zijn gewoon cruise/spielberg haters. Over een week kan je pas het echte cijfer zien...
En dat word denk ik wel hoger dan 7.5.

spacey

Avatar

merijnsa "Mensen, let niet op imdb cijfer. Daar hebben misschien 20 mensen hem gezien van de 1500 stemmers. Dat zijn gewoon cruise/spielberg haters. Over een week kan je pas het echte cijfer zien...
En dat word denk ik wel hoger dan 7.5."


precies! er klopt nu nog geen donder van

plop

Avatar

Colonel_Kurz "Ebert's oordeel is bijna alleen maar gebaseerd op wat hij vind van het design... :O"

Nee, op de zinloosheid.

Peter

Avatar

merijnsa "Dat zijn gewoon cruise/spielberg haters."

Van Cruise/Spielberg-haters is bekend dat zij eerder stemmen en de Cruise/Spielberg-liefhebbers wachten meestal even? Uiteraard zal dat cijfer nog veranderen, maar volgens mij worden cijfers op IMDb vlak na de première juist altijd hoger ingezet...

Steadicam

Avatar

Colonel_Kurz "Ebert's oordeel is bijna alleen maar gebaseerd op wat hij vind van het design... "
plop "Nee, op de zinloosheid."

Jullie hebben allebei gelijk, maar het zijn toch wel belangrijke punten. Als je de aliens er kwetsbaar uit vindt zien en het je stoort dat Spielberg verklaringen voor de invasie achterwege laat, dan neemt de spanning af en de irritatie toe.

Maar goed, ik heb zelf nog geen mening. Ik zal pas reageren als ik de film gezien heb. Ik verwacht natuurlijk een buitenaards vette film

theshadow

Avatar

Van alle grote critici in de VS lijkt Roger Ebert degene met de meest negatieve review.

Ik las net dat van de grote jongens een score van 11/1 wordt gegeven. 11 goede tot hele goede reviews en de slechte van Ebert...
Merkwaardig dat hij zo afwijkt.


De totaal score die ze gaven van reviews tot nu toe gegeven was:
57 goed tot zeer goed.
13 matig tot slecht.

Ik wil deze film zeker niet missen!

FM

Avatar

Ik vond hem een matig verhaal hebben, maar wel coole effects. en een heel plotseling einde, beetje makkelijk in elkaar geflanst alsof de film geen minuut langer mocht duren...

theshadow

Avatar

Het einde is wat abrupt (maar het boek eindigt ook heel maf, misschien dat het daar mee te maken heeft) maar omdat de rest van de film erg goed was heb ik er niet zoveel problemen mee.

Lekkere snelle film, geen langdradige inleiding wat ik erg prettig vond. Flink wat actie. mooie special effects.

Lekkere ouderwetse Spielberg film. Goed om te zien dat hij ze nog steeds kan maken.

Mcjansen84

Avatar

Ik hem hem net gezien, en ik had er toch iets meer van verwacht... er waren een aantal scene's die ik persoonlijk overbodig vond, en ik zat me ook af en toe een klein beetje te ergeren aan dakota fanning in de allereeste scene's vooral de scene in de auto... Wat je wel duidelijk ziet is dat dit geregiseert is door spielberg, mooie scene's verschillende camera punten continue, op een aparte manier spannende momenten in beeld brengen... etc, de film duurt net aan een uur en 3 kwartier had langer gekund, en het einde vond ik ook te snel gaan en beetje te 'kazig'... het had allemaal iets beter gekund...

War of the worlds is zeker een vermakelijke film van af het begin tot het eind vol gevuld met actie & spannende momenten, maar na alle hype en spielberg kennende had ik er toch wel een klein beetje meer van verwacht... Maar ik ben ook nog steeds hevig onder de indruk van Batman Begins, misschien dat ik daarom een iets minder positieve blik nu heb op War of the worlds ;)

deze film krijgt van mij:
7/10

Sundance Kid

Avatar

Zelden eens geweest met Roger Ebert, maar vanavond wel. What a load of CRAP! Heel knap hoe je zo'n (toch nog best goeie film) in vijf minuten aan het einde COMPLEET kan verpesten. Mag ik van u in de categorie "worst fucking movie ending ever".

maszzmic

Avatar

Ik ben deze avond naar deze film toegeweest en ben zeer te spreken over wat ik gezien heb.
De film begon goed en had, zoals al gezegd is, geen langdradig gehannes aan het begin. Special effects waren goed aanwezig, maar ook niet te overbodig aanwezig. Precies op het niveau dat nodig was om de film ook goed spannend en boeiend te houden.

Wat me opviel is dat er veel werk in het geluid zit. (misschien door het hoorspel van jaren geleden?) Ze hebben zelfs een geluid weten te geven aan de inslaande bliksem! En ook het geluid van de machines die over het land heen razen en alles om zich heen vernietigen is manjefiek (verrek, hoe schrijf je dat?) Vooral de "hoorn" die klinkt iedere keer als een machine 'ontwaakt' uit de grond, of als de aliens terug moeten komen is onvoorstelbaar! Een mooier geluid heb ik zelden gehoord... vooral (voor de mensen die hem al gezien hebben, dat stukje met "the trees are moving strange") als zo'n machine bovenop een heuvel staat, en dat oorverdovend geluid klinkt. Bij de instortende brug (van de trailers) is het geluid ook verschikkelijk goed gebruikt... iets wat ik niet veel films heb zien doen.

Een scène die er van mij uit mocht of anders veranderd mocht worden was die met die aliens onderin de kelder van het huis. Dat maakte de film nét weer té science fiction. Het genre van de film is ook wel science fiction, maar ik denk dat Spielberg het niet bedoeld had om het echt op science fiction te laten lijken... Meer als een dwaze gedachte die wel eens door een mens' hoofd kan spelen, en die in deze film verfilmt is.

Wat ik mooi vond aan deze film is dat niet de spanning me op het puntje van m'n stoel liet zitten en m'n voeten liet trillen. Het was het gevoel dat overgebrachd werd door de film. Het gevoel van totale chaos, niemand die meer weet wat, angst en reddeloosheid. Dát gevoel maakte de film een topfilm voor mij.

Het einde was inderdaad wat abrubt... had wat langer gekund met wat meer dingen erin die je eigenlijk voor de 2e keer moest kijken (om het te begijpen misschien :P ) Toch is het wel diep doordacht, maar dan moet je toch eerst diep gaan doordenken, en dat wil niet in die 5 minuutjes...

War Of The Worlds is zeker een aanrader voor iemand die van spektakelfilms houdt!
Voor degenen die nog twijfelen: gewoon gaan ;) De film zal hoger uitkomen dan je verwachtingen..

een 9/10
(nu nog maar hopen dat ie ook een paar oscars in de wacht sleept :E )

amonree

Avatar

Laat dit geen subliminale boodschap zijn van onze "bondgenoot"
Met vriendelijke groet

Evertdv

Avatar

maszzmic "Vooral de "hoorn" die klinkt iedere keer als een machine 'ontwaakt' uit de grond, of als de aliens terug moeten komen is onvoorstelbaar! Een mooier geluid heb ik zelden gehoord..."


Die hoorn leek me redelijk identiek aan die die gebruikt werden door de orcs bij de aanval op Minas Tirith in LOTR 3, maar het is al weer een paar weken geleden dan ik die heb gezien dus ik kan het mis hebben.

Zelf was ik helemaal niet te spreken over WotW, tuurlijk, het zag er allemaal prachtig uit maar in het verhaal zaten heel veel van die kleine dingen die gewoon veel te ongeloofwaardig over kwamen. Daar kon ik me dan nog wel overheen zetten maar toen was de film opeens bij het einde en dat was toch wel het toppunt. Ik knipperde met mij ogen en het was zover, terwijl ik er net lekker in zat...

verder staat in de recensie van Kaj dat het einde niet sentimenteel was, maar als ik het ergens niet mee eens ben is dat het wel! dat die zoon dan ook nog leeft terwijl hij midden in een vuurzee zat met tientallen van die beesten... kom op zeg :S

[rating 2.5]

Quartje

Avatar

Nou, ik ben wel nieuwsgierig geworden door de trailers en deze recentie. A.s. zondag ga ik um uitchecken ;)

Kenji

Avatar

Gisteren gezien en inderdaad twee uur lang op het puntje van mijn stoel gezeten. Spielberg verspilt weinig tijd aan de warming-up, slechts enkele scènes die het personage van Cruise en de relatie met zijn kinderen schetsen, en een paar journaalbeelden die op heel economische wijze de nodige voorkennis leveren. Daarna gaat hij los, om niet meer te stoppen tot enkele minuten voor het werkelijk te afgeraffelde en kleffe einde. In de handen van Spielberg wordt het dunne en - als je er even over nadenkt - nogal onlogische verhaal iets waar je je ogen niet van kunt afhouden. De regisseur van Jaws blijkt nog steeds een meester van de suggestie; de meest indrukwekkende scènes laten slechts indirect zien wat er gaande is. Twee voorbeelden bij uitstek: de vernietigende veldslag die zich nét achter een heuvelrug afspeelt, met tanks en helicopters die schieten op iets dat we niet kunnen zien, en een brandende sneltrein die voorbij komt razen en rechtstreeks uit de hel lijkt te komen.
Ook knap: hoe Spielberg erin slaagt om de uitgesproken corny Tripods, met hun zap-stralen, toch angstaanjagend te maken.
Het einde is trouw aan het boek en je kunt je afvragen of die ontknoping anno 2005 nog wel volstaat. Ik vond het een beetje een anticlimax en was ietwat teleurgesteld dat ik met dat gevoel de zaal moest verlaten. Maar een film die je 99,9% van de tijd in zulke pure spanning laat verkeren blijft iets om dankbaar voor te zijn. Ook dit tussendoortje van Spielberg toont de hand van de meester. [rating 4]

Glue

Avatar

Het is waarschijnlok zo'n film waar je alleen van kan genieten als je je verstand op nul zet. Dat was me gelukt met Armageddon en heb me toen redelijk vermaakt, maar was me niet gelukt met Independence Day en heb me toen twee uur lang lopen ergeren.

Vrieskist

Avatar

Gisteravond ook gezien. Mooie film, lekkere effects en toch redelijk goed acteerwerk (zelfs van cruise ;)). Maar vond het einde toch magertjes en daardoor de film een beetje verpesten...
[rating 4]

MovieInsider

Avatar

Tja, dat einde. Daar zal nog veel over gesproken gaan worden.

Toch wil ik hier gezegd hebben dat we dankbaar mogen zijn dat een man als Spielberg op de regiestoel zat. Natuurlijk ligt goedkoop sentiment op de loer, maar hij weet het tot een minimum te beperken en wat we daar voor tegenover krijgen...wow!

In lange tijd niet zo'n intense bioscoopervaring gehad. Ik vroeg me na afloop af of andere regisseurs het voor elkaar hadden gekregen van zo'n, vaak banaal, onderwerp, zo'n zenuwslopende film te maken. Voor echt superieur entertainment moet je toch echt nog steeds bij Spielberg zijn. Hulde!

ASHWIN102

Avatar

Wat een slechte film zeg! Ik moet eerlijk toegeven dat de film spannend was. Maar de verwachtingen die je kweekt door de spanning worden niet waar gemaakt. Oorzaak? Spielberg. De aarde wordt veroverd door aliens, niemand kan ze raken, en opeens wel, want hun schilden zijn doorgebroken. Rara hoe? Dat wordt niet gewezen. De rol van Tim Robbins was overbodig. Als je een alien ruimtevaartschip neerhaalt, vermoord je meteen de piloot ermee. De stem aan het begin was echt fout! Leek een beetje op de stem van Morgan Freeman.

Conclusie: foute film voor de tijd van nu. :(

ASHWIN102

Avatar

Ik vond de dochter van Cruise ook zo ongeloofwaardig. Ze speelde de rol van een klein meisje, maar had meer het gevoel dat ze de tekst kreeg van een oude vrouw. Er klopte gewoon niets aan dat kind. Dat is het meest waar ik me aan heb lopen ergeren, dan aan de miscreaties van Spielberg wat betreft de alien ruimteschepen.

Kenji

Avatar

ASHWIN102 "De stem aan het begin was echt fout! Leek een beetje op de stem van Morgan Freeman."
Eh, dat wás Morgan Freeman... zoals ook in bovenstaande recensie te lezen is.

Thiver

Avatar

ASHWIN102 "De stem aan het begin was echt fout! Leek een beetje op de stem van Morgan Freeman."

;)
Kaj van Zoelen "Mocht de korte voice-over aan het begin en het eind bekend voorkomen, dat is de stem van Morgan Freeman."

Peterblueeyes

Avatar

Wat een afgang voor Spielberg. Met deze film is nog maar eens extra bevestigd dat Hollywood geen inspiratie heeft of überhaubt nog moeite neemt voor het maken van een degelijke film.

Het verhaal klopt gewoon niet vooral op kleine dingen zoals in het begin als de "EMP" heeft toegeslagen en alles stil ligt.... je ziet dan wel een man die aan het filmen is????..... maar goed laten we niet teveel op de details ingaan. Spielberg gebruikt z'n Jurassic Parc spanning (kleine-kindjes-spanning) voor deze film wat erg makkelijk en dus voor niet eens in de buurt komt van de suspense die Signs had. Bijvoorbeeld de scene in de kelder met dat "oog" van die Tripod is precies zoals de scene in de keuken met de velociraptors uit JP.

Owja en dan de slechte decors. Je kunt precies zien wanneer het in een studio is opgenomen en dat de huizen goedkope kartonnen bouwwerken zijn. Een goed voorbeeld is de scene als ie over het met bloed besmeurde landschap kijkt. Die belichting hahaha TE slecht gewoon. Kom op Spielberg!!

Het ergste wat Spielberg met deze film heeft gedaan is het laffe einde van deze film. Als je nog niet eens het risico durft te nemen door het "officiële" einde aan de film te geven omdat je bang bent dat het domme, kortzichtige Amerikaanse volk niet meer naar de bios gaat is ronduit zielig.... daarmee verdien je niet de stempel te krijgen een grote regisseur te zijn. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het casten van de spelers (een 10 jarig meisje met tekst van een 18 jarige)

Voor de mensen die nog gaan!! Veel plezier ga iig met de AH-actie bon want de film verdient niet meer dan een half toegangsbewijs!

Gooch

Avatar

Tja dat einde he. anders was het echt een meesterlijke film geweest. Ik denk niet dat ik snel weer eens zou gaan kijken.

Silver

Avatar

Tja het einde, ik heb me eraan geergerd, maar ik ergerde me meer aan het einde bij een andere samenwerking van die twee; Miority Report... dat was zwak.

Dakota Fanning ik vond haar erg goed, een wijsneus van 10 die ineens haar hele wereld ziet verdwijnen. Tuurlijk ga je dan gillen enzo. Ik geloofde haar.
Tom Cruise was nu eens een keer een ploert, ok hij draait wat bij maar toch, geen perfecte schoonzoon.

Verder het einde van de aliens, zoals eerder geroepen, ik denk dat je dit niet goed meekreeg. Er is een reden dat het ineens zo makkelijk ging hoor.....

mercapto

Avatar

Aliens, of ons idee over aliens, is toch altijd een raar volkje. Ze komen naar de aarde in enorme discoballen omdat ze niet gezien willen worden...(algemene aliens) In deze film gebruiken ze hun claxon om aan te geven dat ze een wapen activeren...ik zou lekker niet toeteren en gewoon de nare mensjes verpulveren...maar ja. Rare jongens, die aliens...

Dazzlestan

Avatar

Spielberg films mogen ook langer dan 2 uur duren.

Je had het einde niet zo snel moeten afraffelen. Al met al zeer mooie film. Effects waaruit je bijna uit je stoel wordt geblazen.

Tom Cruise heeft erg veel last van traanvocht in deze film eveneens als de kleine Dakota.

BunnyHunter

Avatar

Ik heb beide films gisteren gezien.

Eerst smiddags op tv de oude versie en nu de remake.

Het verhaal is bijna compleet geript. Al gaat het nu om andere hoofdrol spelers.

Er zitten gewoon kunst waardige beelden in deze film. Prachtig hoe dingen gemaakt zijn. Het einde is misschien niet het sterkste punt van de film, maar dat is wel het punt die de hele boodschap van de film over moet brengen.

SPOILER --
namelijk Ook al zijn wij zo geevalueert, de microben zijn nog altijd het sterkst

Quistnix

Avatar

Silver "Tja het einde, ik heb me eraan geergerd, maar ik ergerde me meer aan het einde bij een andere samenwerking van die twee; Miority Report... dat was zwak."


Dat einde vond ik juist erg sterk, maar die interpreteerde ik ook als een illusie die hij had terwijl hij in de gevangenis zat met zo'n halo op zijn hoofd..

Maar dat is weer een andere film.

Over deze waren mijn verwachtingen niet al te hoog, maar na alle positieve recencies word ik toch wel nieuwsgierig..

GTR

Avatar

Nou, ik heb hem ook gezien gisteravond.
Het begon ongelofelijk goed! Snelle start vol actie. Ik heb zeker de eerste uur niet weggekeken! Je kan gewoon niet even op je horloge kijken of er gebeurt alweer iets. Mooi gedaan.
De scene in de kelder is bullshit! Zo een geavanceerde machine is wel erg dom dat hij hun niet ziet. Dat is één! Het tweede, WTF is er nou zo interressant aan dat huis, dat elke alien even een kijkje komt nemen!? En zwaar hun tijd verspillen om toevallig in dit huisje te kijken!?

Maar goed, de EMP klopt idd ook niet. Ik zag mensen foto's maken en iemand met een camera opnemen, dat niet kan eigenlijk, maar goed. Dat terzijde.

En het einde...ja, daar is iedereen het wel over eens denk ik he.

Voor de rest was het wel een goeie film vond ik! Zeker wel de moeite waard om in de Bios te kijken. Het geluid, die ervaring, damn! :E

reintje

Avatar

Ben gisteren naar de avant premiere in belgië geweest.In ge Ugc , echt heerlijke bioscoop , helemaal anders dan Kinepolis de zaal is echt gigantich groot ,er kunnen veel mensen in , maar dat wilt niet zeggen dat op bijna op elkaars schoot zit,genoeg plaats goeie zetelt ,...De zaal was echt ruim , plaats achter het scherm , hoog en mooi plafond en de muren waren gebeeldhouwd echt mooi!En ook het scherm was onbeschrijflijk!Zo groot en goede kwaliteit!!!Ik had een wedstijd gewonnen met Kanaal 2 en alles was door hun tot in de puntjes geregeld , genoeg info ,ze hielpen u metteen en enkel voor de winnaar van kanaal 2 kon je een foto laten nemen en op het einde van de filmkreeg je een kleine foto terug met de poster van War of the worlds maar i.p.v die bol die de aarde voorstelt met het hand erond werd je gezicht daar zo creepy ingezet , heel leuk!Bij ons waren er enkele vlaamse tv gezichten aanwezig en in tegenstelling van Nederland was bij ons alleen Justin Chatwin en niet ook tim robbins aanwezig.Die kerel kwam gewoon efe vooraan naar de zaal vertelde een beetje en bij 10 mensen was er in hun stoel een briefje verstopt,die dat dat hadden konden naar voor , kregen een of ander prijzen pakket(kon niet goed zien wat juist )en een hantekening en toen was Chatwin al terug weg omringd door zijn bodyguarts.Natuurlijk 10 mensen uit zo'n grote zaal,dat is helemaal niet veel en zoveel geluk had ik na het winnen van de tickets van de avant premiere nu ook weer niet he O+...spijtig maar ik heb hem toch gezien he :E.

En dan nu over de film,
Na de last Samurai is er geen goeie film emt Cruise meer verschenen en daarom kreeg ik effe genoeg van hem , maakte niks nieuw , veel cinema tond zijn Katie Holmes maar verder niks .Maar wooww ik stond versteld bij zijn eerste verschijning in de film al , Toen bleek metteen weer waarom hij tot de absolute top van hollywood behoort,geloof me!
Ook Dakota Fanning was weet super,ze acteerde heel volwassen en op sommige momenten kreeg ik het gevoel dat ze niet acteerde maar alles echt beleefde en echt vreesde voor haar leven,zo goed was ze!
Ook een pluim voor Chatwin van wie ik nog nooit gehoort had trouwens,op de premiere was hij zo volwassen maar in de film leek hij de meest tegendraadse tiender op aarde,goed geacteerd.
Zelfs de kleinste bijrollen werden perfect ingevuld,goed!Tom Robbins acteerde echt creepy die man was precies geschift!
En ook de affect en de [/alien,voertuigen,bliksem,storm,red weed,...waren onormaal goed gedaan leek zelf echt!hier zie je Spielbergs kwaliteiten terug opduiken!ook goed camerawerk en muziek!)Het geluidt speelde ook een grote rol in deze film ik verschoot mij soms echt wel dik enkel al door het geluidt.
Echt een groot staalte filmkunst deze film heuse belevenis !

Ik ga een van de dagen ofzo naar Batman Begins kijken omdat die ook top blijkt te zijn maar deze Wotw is niet te verslaan zelf niet door batman denk ik .

Zeker gaan kijken Naar War of the Worlds!!!!Gellof me!

BunnyHunter

Avatar

Reintje gij zeit een belg?

Bedankt voor je mening over de bioscoop.O+
En je duidelijke zinsopbouw en woordenschat.

Ik heb het toch gelezen want je had wel een uitgebreide mening over de film..

maar wat is "onormaal" ?
http://www.vandale.nl/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=onormaal

Woordenboek kan het woord niet.

mercapto

Avatar

..en toch altijd 10 voor taal winnen die gasten ;) ...

goldfish

Avatar

Volgens mij moest dat meisje een indigo-kind / nieuwetijdskind voorstellen....ze vertoonde tenminste alle kenmerken...

maszzmic

Avatar

Okey... het einde...

Toen ik in de bios was zat ik niet al te gemakkelijk. Niet qua comfortabel of wat dan ook, maar ik zat op hete kolen omdat ik de bus moest halen. Het einde heb ik dus ook niet rustig kunnen zien, want ik had tijdsnood.

Jep, iedereen heeft gelijk.. het einde was kort. Maar er zijn ook posts die iets te naïef op het einde reageren. Het einde hoort bij de film, maar kan de hele film niet verpesten... Dat als 1e punt. Als 2e: Ik heb het einde dus niet goed meegemaakt. 'K vond het einde diep doordacht.. Het had van mij op zo'n manier gemogen, maar dan iets langer. Misscihen zijn er nu ook gedachten die denken dat de wijze van het einde helemaal verkeerd is.. Maar ga dan eens bij jezelf na: "hoe zou ik het doen?" zou ik een 'independence day' achtig einde maken? Een einde met een paar heldhaftige krijgslieden die zeggen: "oh, we'll take that bullshit out of space" "we laden wel even een virusje, zo gepiept"

Hoe zou het einde dan moeten worden!? De enige optie is een heldhaftig plan, die die wezens vermorzeld... Maar bedenk: De mensheid stond hélemaal MACHTELOOS. Niemand kon wat doen dan met een kloppend hart hun dood afwachten. Amerika werd in 1 klap weggeveegd. De grootste grootmacht van de wereld! Niemand kon meer wat doen.. (om het verhaal geloofwaardig te houden)

Tja, hoe zou je het einde dan moeten doen? als de mensen al niks meer kunnen doen.. wat dan nog wel? En dát was de uitweg die Spielberg koos (eigenlijk het boek koos)... de mensen zelf konden niks meer doen, maar de Wereld kon het wel.

Ja, het had langer gekund. maar om het verhaal realistisch te houden had het niet op een andere manier gekund...

(nog even over die stem... roerend mee eens :E)

levent

Avatar

Al met al een zeer teleurstellende film.

De verhaallijn vertoonde zoveel inconsistenties dat ik niet meer in staat was om de film als goed te betitelen.

Wat gebeurt er? Tom cruise slaat met zijn kinderen op de vlucht naar Boston om zijn kinderen bij zijn vrouw te droppen. De buitenaardse wezens vernietigen alles, de hele wereld, ook boston. Maar in het veelbesproken einde komt zijn vrouw en waarschijnlijk wat grootouders even naar buiten om hun relaxte tea brunch even te onderbreken. NET alsof er helemaal niks aan de hand is. De hele stad ligt aan puin en zij zitten gewoon lekker binnen in het huis. ZO onwaarschijnlijk ongeloofwaardig!!

Daarnaast:
Waar komen die buitenaardse wezens vandaan?
Waarom proberen ze de mensen uit te roeien?
Waarom gaan hun machines kapot na iets van 48 uur? Terwijl ze daar al eeuwen ofzo onder de grond hebben gezeten.

Hadden deze aliens dat met hun kennis en stand van de wetenschap niet kunnen voorzien. Dit alles komt het verhaal niet ten goede.

Ik hoopte op een gegeven moment dat er een ontwikkeling in de verhaallijn zou komen toen tom cruise de zwakte van de tegenstanders ontdekte en dat hij het verzet zou gaan leiden of iets dergelijks, maar helaas het bleef bij vluchten. Dus van begin tot eind een herhaling van de vlucht en dus geen ontwikkeling in de verhaallijn. Uitstekend voor de special effects. Maar toch zeer teleurstellend.

Ik kan nog ff doorgaan met andere zaken die zeer ongeloofwaardig waren. Maar genoeg woorden bevuild aan deze film.

Wel een goede film voor mensen die de film willen consumeren en niet willen nadenken.

BunnyHunter

Avatar

/levent heeft niet goed opgelet bij de film

1, De wezens komen van buiten ons zonnestelsel.
2, De wezens komen omdat ze een nieuwe vruchtbare planeet nodig hebben. vandaar het uitroeien
3, waaorm de machines kapot gaan is een spoiler..
De machines gaan niet kapot de wezens erin kunnen niet tegen onze microben waar ons lichaam wel aan gewent is
4 jij vind het HELAAS dat tom cruise het verzet niet gaat leiden? nog niet genoeg van zulke films gehad?
De film is juist spannend omdat hij niets anders kan dan vluchten. Weer eens lekker wat anders met een leuk verhaal (wat overigens heel erg veel leek op de oude versie, sommige scenes waren gewoon helemaal geript en dat was zeker niet erg)

Sorry levent volgende keer moet je maar met de fiets gaan..

cinematheek

Avatar

"Bunnyhunter".... het gaat toch niet om de spelling of dat je uit Belgie of waar dan ook komt.....

WAR OF THE WORLDS gaat juist ook over normen en waarden.. Films met Helden en verzetstrijders zijn al genoeg gemaakt

en ook in Boston kan men onderduiken en als je dan hoort dat de "oorlog"voorbij is,drinken ze in Boston thee met z'n allen......Je hoeft toch niet alles voorgekauwd te hebben?

Hoe weet je trouwens dat de Aliens superintelligent zijn en verstand van de wetenschap? Misschien hadden ze de machines wel gehuurt van een ander planeet..(ik vond ze maar kinderachtig optreden in de kelder..). ha,ha,ha

Deze Spielberg-film is zeer goed,alleen het einde mocht wat meer uitgerekt zijn..

[edit: het iets leesbaarder neerget en n spoiler weggewerkt. 't Is hier geen msn dus je hebt alle tijd om je verhaal kwijt te kunnen...]

dyonvbaal

Avatar

Wat een lovende recencies en wat een felle kritieken.
Wat raar dat die er alle 2 zijn, heeft de ééne heeft van het volk dan geen smaak of hoe kan zo iets.
Mijn mening over de film:
Het geluid was GEWELDIG !!! Ik vond het heerlijk om op me stoeltje te zitten te schudden door het oorverdovende geluid uit de boksen.
Voor mij houden hier de pluspunten denk ik dan ook wel op.
De pauze werd aangekondigd, de lampen gingen aan. Mijn eerste reactie tegenover mijn vrienden waar ik mee geweest ben was: Wat een k*tfilm!!! Gelukkig is dit in het 2de deel van de film nog wat goed gemaakt (vooral door de kelderscene).

*Acteerwerk: was wel goed.(alleen dochterlief werd af en toe wat irritant in d'r rolletje)
*Geluid: Geweldig
*Speciale effecten: Soms erg mooi, soms erg overdreven
*(het bekritiseerde)Einde: Naar de uitleg van Morgan Freeman, maakte het mij niet uit dat het kort/afgezaagd was.

Over het algemeen: Jammer dat ik hier me geld aan uitgegeven heb, maar ja me dvd-speler met boksensetje kan niet zo'n goed geluid overbrengen als daar dus...

Fonkmeistah

Avatar

Dat die robotslang Tom Cruise niet kon vinden door middel van warmte sensoren was al zo ongeloofwaardig als de pest, wanneer hij dan ook nog eens verstoppertje speelt met dat robot figuur kwam ik niet meer bij van de ongeloofwaardigheid in deze film!

Het gaat hier immers om War of the Worlds, de titel klinkt wel erg veelbelovend maar het plot dat de beesten niet tegen microben konden is veel te weinig verduidelijkt in de film.

maszzmic

Avatar

dyonvbaal "Wat een lovende recencies en wat een felle kritieken.
Wat raar dat die er alle 2 zijn, heeft de ééne heeft van het volk dan geen smaak of hoe kan zo iets.
"


Ik denk dat dat komt dat we mensen zijn.. ;) De éne kan zich beter inleven in een film dan de ander. Ik denk dat als je het gevoel van deze film goed kon oppikken je het wel een mooie film vond.

Daar lag het niet alleen aan, iedereen heeft een andere smaak..

trouwens, waarom hebben ze in de trailers wel een goede stem gebruikt, terwijl de film de stem van Morgan Freeman had.. :}

Pjotrbd

Avatar

Waarom wordt deze film zo verschillend beoordeeld..?
De ene helft is lovend, de andere helft is teleurgesteld.
De oorzaak hiervoor is volgens mij eenvoudig, de film is volkomen verkeerd in de mark gezet. De film is vanaf het begin gepromoot als actievehikel, een zomerblockbuster. En daar faalt de film. Het verhaal is mager, de acties ongeloofwaardig en de logica achter de acties van de aliens is ver te zoeken.
Bekijk je de film echter als parabel naar 9-11 dan is het een indrukwekkend staaltje cinema van de heren Spielberg en Cruise.. Ik vond het vanuit dit oogpunt een beklemmende film die heel duidelijk de paniek, de nare kant van de menselijkheid en de beschermingsdrang van ouders duidelijk maakt.
Kortom ik was impressed maar dit is geen zomerfilm en had helemaal al niet zo gepromoot moeten worden, de film was beter tot zijn recht gekomen in het najaar.

goldfish

Avatar

Het geheel is meer dan de som der delen….

Er zitten wat schoonheidsfoutjes (bijvoorbeeld heel ongeloofwaardig dat die auto nog wel reed terwijl alle ander auto's het niet meer deden. En zo waren er nog wel een paar dingen die gewoon niet klopten) maar dat neemt niet weg dat het een fantastische film is....tenminste dat vind ik (smaken verschillen natuurlijk)

Maar daar gaat het toch niet om. Denk ook niet dat je deze film met je verstand moet gaan beredeneren.

Ik vond hem geweldig qua gevoel, ik had echt af en toe kippenvel (vooral de suggestie riep pure angst bij me op), prachtig ook die tripods en alle effecten en om nog maar te zwijgen over de geluiden, alleen i.d.d erg zonde, dat einde...het was een anticlimax, zonder meer.

Maar hij heeft het toch maar mooi weer geflikt die Spielberg..… vind ik toch respect afdwingen want hoe lang is die man nu al bezig, we zijn ook aardig gewend / verwend dus dan vind ik het toch knap dat je mensen iedere keer weet te vermaken (want daar komt het op neer) ….

reintje

Avatar

Bunyhunter , bedankt voor uwen uitleg over de vandale heeft u echt niets beter te doen en so what ik ben belg? gij zijt Nederlander enig verschil?

IK weet tenminste dat ja

gij ZEIT een belg moet schrijven als volgt :

Ben jij een belg?

En ik had daarvoor geen vandale nodig ze pft!
En als ik iets wil vertellen over de bioscoop zaal is dat toch mijn probleem ik vertel tenminste iets zinnig gaat in de GAZET u foutjes opzoeken ze !

Fat_Tony_A

Avatar

Als je langszij al die gaten in de plot kunt kijken is dit een best goede film. Acteerwerk is oke ook de actie scenes enz, alhoewel je ze bij andere films meer en beter zijn.

Einde is gewoon gaar, maakt niet uit of het volgens de boek is of niet (slaat gewoon nergens op), die ene zoon die terugkomt (happy ending my ass). En als die robotdingen (wel mooi gemaakt) al duzend of miljoenen jaren geleden hierokwamen waarom werden die aliens toen niet ziek.

Het had een vele betere film kunnen zijn, dit jaar zijn dat nog steeds one million dollar baby en batman begins.

Een zesje.

ruben

Avatar

Topvermaak! De hele film op het puntje van mijn stoel gezeten. Geluid & muziek zijn overdonderend en de opbouw is meesterlijk.

Het is duidelijk een film van een land in angst...angst voor destructieve krachten van buiten. Terrorisme. En dan ga je je afvragen of kleine dingetjes in de film expres zo gekozen zijn. Bijvoorbeeld: als onze Tom door het voortuig naar binnen wordt geslokt, wordt hij (als eerste) gered door een soldaat, waarna de rest volgt. Zou dit iets betekenen?

Ik had geen probleem met het eind, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik het origineel ken.

Het gedeelte met Tim Robbins vond ik wat minder. Ik snapte zijn motivatie niet, en de relatie tussen Tom en Tim kwam wat mij betreft niet helemaal uit de verf.

Het enige waar ik me echt aan stoorde was de laatste zin van de film: Na 2 uur naar de vernietiging van mensenmassa's te kijken, wordt tot slot nog even gezegd dat alle levens & alle dood TOCH zinvol zijn. Huhuh. Behalve dat het natuurlijk grote onzin is, een beetje goedkoop aan het eind van de film

Maar al met al: [rating 4]

BoreOfTheWorlds

Avatar

They are here to Bore us all to death!!

Liefhebbers van echte films, beware! Liefhebbers van een stuntelende Tom Cruise, ga kijken!
Ik zat inderdaad (nog net) op het puntje van mijn stoel omdat zover onderuit gezakt lag uit pure verveling.

Special effects: not so special (soms ronduit goedkoop)
verhaal: geen
motto: geen

Ik zou het bestempelen als plagiaat. Het begrip "War of the Worlds" wordt omgebogen tot een goedkope actiekermis, een grote naam als Spielberg onwaardig.

Waarom overleeft Cruise in deze film? Hij is bij voorbaat kansloos, doet alleen maar domme dingen en loopt vervolgens weg met zijn gezin nog intact.
(dit is ook een beetje het hele verhaal, sorry dat ik dat verklap als je hem nog moest gaan zien)


Ik vond het een grote teleurstelling,

The Bore of the Worlds:

3 puntjes voor de moeite (of de marketing, wat je wil)

BunnyHunter

Avatar

reintje "Bunyhunter , bedankt voor uwen uitleg over de vandale heeft u echt niets beter te doen en so what ik ben belg? gij zijt Nederlander enig verschil?

IK weet tenminste dat ja

gij ZEIT een belg moet schrijven als volgt :

Ben jij een belg?

En ik had daarvoor geen vandale nodig ze pft!
En als ik iets wil vertellen over de bioscoop zaal is dat toch mijn probleem ik vertel tenminste iets zinnig gaat in de GAZET u foutjes opzoeken ze !"


Het ging me niet om de foutjes.. maar omdat je hele verhaal een beetje lastig te volgen was.

Fat_Tony_A

Avatar

BunnyHunter "Het ging me niet om de foutjes.. maar omdat je hele verhaal een beetje lastig te volgen was."


Dat is hem nou juist, als je het boek en die ouwe film hebt gezien begrijp je de motieven van die aliens en de plot. In deze film word het echt niet duidelijk gemaakt, behalve op het einde als het al te laat is.

Je kan dan wel stellen dat je alles door de ogen van tom cruise ziet (meemaakt), dan gaat het wel op.

Mischien iemand die het verhaal kent vind het goed gedaan.

Bellsofwar

Avatar

De film begon goed, echt in een 50's stijl. De Tripods waren ook in die stijl gebouwd. Maar toen ik zag dat alle apparaten uitvielen na de inslagen en die ene camera wel werkte aan het begin van de film had ik zoiets van hmmmm....ok een foutje, kan gebeuren.

Daarna de journalisten...en die naam Tripods, Tim Robbins die op de hoogte was van de Tripods...hmmmm

Maar goed, dat ter zijde gelaten begon de film dus ok. Maar het eindigde niet ok en ik hoorde veel boe geroep in de bioscoopzaal. Misschien ergens ook wel terecht, want hoe kan je zo een rampenfilm laten eindigen met een sentimentele "Full House/Cosby het komt uiteindelijk allemaal goed" show. En dan die zoon....en het einde....hmmmm

PUMA

Avatar

@Bellsofwar helemaal mee eens

kijk het is een leuke film maar ik vind het cijfer veelste hoog! Het is een leuke film maar niets speciaals!

tripleforce

Avatar

Goed begin, jammer van het einde. Heb ook het gevoel dat er een hoop in geknipt is, als je bijvoorbeeld naar de allereerste teaser kijkt zie je in de verte achter de bergen grote ontploffingen en mensen naar buiten kijken (vond ik indrukwekkend toen als trailer in de bios) maar in de film heb ik dat helemaal niet teruggezien.

Het einde was erg slap omdat ze makkelijk door hadden kunnen gaan met de boeken van John Christopher (The white mountains) dat zich zeg maar 100 jaar later afspeeld als de Tripods toch gewonnen hebben en mensen als slaven gebruikt worden...met uiteindelijk natuurlijk verzet... Klik hier als je benieuwd bent geworden Of hier de hele set boeken.

...maar helaas van goede films worden geen sequals gemaakt alleen maar van kutfilms...

edit: typo

reintje

Avatar

Ok bunnyhunter ,

mijn oprechte exuses dan, maar zorg dan gewoon volgende keer dat ik u verhaal ook kan volgen :E

Michaell

Avatar

Dat die camera's het doen na die EMP is inderdaad raar, is mij zeker opgevallen. Maar die auto: zo'n gozer heeft toch iets gefixt omdat door die EMP iets kapot ging, maar het is wel te vervangen en daarom doet ie het weer. verbeter me als ik het fout heb.

Arthaum

Avatar

Even voor alle mensen die tegen die laatste paar zinnen zijn: Morgan freeman citeert daarbij letterlijk het boek. En dat vind ik tog eigenlijk wel heel vet. Spielburg heeft zich erg aan het boek gehouden, en dat vind ik al heel knap. Het enige wat ik niet snap is dat de schilden uitvielen. Dat de aliens dood gingen ok, maar die schilden...? kan iemand mij dat uitleggen?

maar helaas van goede films worden geen sequals gemaakt alleen maar van kutfilms...


Wat dacht je van The Godfather?

petervdn

Avatar

BoreOfTheWorlds "They are here to Bore us all to death!!

Liefhebbers van echte films, beware! Liefhebbers van een stuntelende Tom Cruise, ga kijken!
Ik zat inderdaad (nog net) op het puntje van mijn stoel omdat zover onderuit gezakt lag uit pure verveling.

Special effects: not so special (soms ronduit goedkoop)
verhaal: geen
motto: geen

Ik zou het bestempelen als plagiaat. Het begrip "War of the Worlds" wordt omgebogen tot een goedkope actiekermis, een grote naam als Spielberg onwaardig.

Waarom overleeft Cruise in deze film? Hij is bij voorbaat kansloos, doet alleen maar domme dingen en loopt vervolgens weg met zijn gezin nog intact.
(dit is ook een beetje het hele verhaal, sorry dat ik dat verklap als je hem nog moest gaan zien)


Ik vond het een grote teleurstelling,

The Bore of the Worlds:

3 puntjes voor de moeite (of de marketing, wat je wil)"


100% mee eens!
Al geef ik maar 2 puntjes voor de moeite...
[rating 1]

En ik snap niet dat de recensent van filmtotaal hier 4,5 punt voor geeft O+
Dat lijkt mij een puntenaantal voor een absolute topfilm, maar alle goede wil van de wereld kan deze film echt niet als topfilm bestempeld worden.

petervdn

Avatar

tripleforce "

...maar helaas van goede films worden geen sequals gemaakt alleen maar van kutfilms...

"


Dan komt er van War of the Worlds zeker een sequel ...

David Vetter

Avatar

Ook ik heb War of the Worlds gezien en heb daar zo mijn eigen gedachten over. Vergeleken met zijn vroege science-fiction films kunnen we toch spreken over een behoorlijke omslag. Wat wel is gebleven is het gebroken gezin en Spielberg's gave om de juiste kinderen op de juiste plek neer te zetten. (Denk Drew Barrymore in E.T.)
Feitelijk gezien bezit War of the Worlds alle klassieke Spielberg elementen: Gebroken gezin, goed kinderspel, special effects en een goede opbouw in de suspense. De recensies die ik tot nu toe heb gelezen zijn behoorlijk uiteenlopend, de een vind het fantastisch, de ander zwaar kl**e.
De film is geen van beide, capabel op sommige momenten en laks op andere. Of je nu Cruise hater of liefhebber bent, het blijft een beetje vreemd om Tom Cruise als moeilijke havenarbeider te zien. Daarnaast heeft Cruise het nooit moeten hebben van zijn acteertalent maar juist van zijn "star" talent. Cruise is geen acteur maar een geboren Hollywood poster boy, groot geworden met Top Gun en in dat soort films moet hij vooral blijven. (met als uitzondering het aparte Eyes wide Shut natuurlijk)
De film bestaat eigenlijk uit twee delen, namelijk het aardse gedeelte (Cruise en familieproblematiek) en het science-fiction gedeelte (les aliens, les total destruction). Om het een niet het ander te laten verstoren moet de een de ander in balans houden. Hierin heeft Spielberg gefaald, de redenen? Een te brave lezing van het boek? Een beetje laat na Independance Day dat War of the Worlds schaamteloos al een keer overnam?
Of ligt het aan het feit dat we in Spielberg langzaam aan een filmmaker zien zonder nog werkelijke uitdagingen? In de terminal probeert Spielberg een Frank Capra stunt uit te halen en de redenen van het maken van deze adaptatie ontgaan mij eigenlijk totaal. Eigenlijk zou ik natuurlijk blij moeten zijn met een nieuwe science-fiction film van Spielberg maar daarvoor ontbreekt de echte Spielberg klasse die heus wel in de film is terug te zien maar als totaal niet weet te overtuigen. Als verslag van een menselijke ramp met leermomenten kan je beter "Le temps du Loup" van Michael Haneke kijken, veel genuanceerder en realistischer aangepakt. Met andere woorden, War of the Worlds ontbeert een sterke realistische basis om de buitenaardse invasie wat meer umph te geven. Het is uiteindelijk niet de film geworden waardoor ik angstig naar de hemelen staar vanwege potentieel bedreigende groene mannetjes. Wat een verschil met het legendarische hoorspel van Orson Welles! Misschien had Spielberg het daar bij moeten laten!
Een verhalenverteller zonder werkelijke uitdagingen meer kan wellicht niet zoveel kwalijk nemen. De oscar al in de pocket, de miljarden op de bankrekening en de 'spielerei' als gevolg wellicht. Ach, ik haal "Jaws" of "Duel" nog wel een keer uit de kast en dan vergeten we deze film gewoon snel!
Groetjes David.

robbieraider

Avatar

De film rocks, heb hem gister in de bios gezien en vond hem de beste film van het jaar. super spannend en kanp gemaakt en gewoon een grote hit, je mag hem niet missen!

Arthaum

Avatar

Ik vond dit egt een hele vette film, maar zoals je ziet lopen de meningen erg uiteen. Ik vond tom wél goed spelen, die Tripods waren gewoon eng, met hun sirenes, en hun lengte. Schrikeffecten zaten er goed in, mooie special effects. Het is een hele andere film dan Indipendence day. In die film overwint de mens namelijk door zijn slimheid, en in WotW is de mens helemaal niets. We overleven door stom toeval omdat de aliens niet tegen bacteriën en virussen kunnen, waar de mens wel tegen is bestand. WotW is echt een leuke en goede film, en in de bioscoop wordt je weggeblazen door het geluid en de beelden die op je afkomen.
[rating 4,5]

[edit Bolo: spoilertags toegevoegd, gelieve hier in het vervolg zelf op te letten!]

wb

Avatar

Leuke film maar einde viel wat tegen maar best leuk om te kijken

Zeurdoos

Avatar

Pff, wat typen mensen toch een hoop spoilers in hun reacties! Mensen, denk hier de volgende keer aan, de spoiler tags zijn er niet voor niks (en het scheelt mij en de andere mods heel wat aanpaswerk Smiley face).

werking spoiler tags:

- zet voor de tekst die (te) veel van het verhaal verklapt: [ spoiler] (zonder de spatie ervoor)

- en sluit die tekst af met [ /spoiler] (ook zonder spatie ervoor)

Metsada

Avatar

Ik vond het wel een geweldige film, ben blij dat ik mn centjes er aan uit heb gegeven. Het cijfer op imdb valt me dan ook echt tegen. Het klopt wel dat je de film wat inlevingsvermogen moet geven, je moet ook wat vergevend zijn tegen kleine foutjes Zijn horloge werkt niet meer dankzij de emp, zoals alles trouwens, maar nog geen 3 minuten later zie je iemand wel filmen, en die camera staat nog centraal ook in de scene, wel erg grove fout

Maar verder zit de spanning er gewoon erg goed in, het tempo is heerlijk, de drama zit goed in elkaar, met een mooi verhaal, en de chaos op de achtergrond is heerlijk. Ik vind het de ultieme rampenfilm, geef hem dan ook 4,5/5. Ik weet dat dat hoog is, maar ondanks de foutjes verdient de film het gewoon.

mercapto

Avatar

Doe mij The Poseidon Adventure maar ;)

Burning Fish

Avatar

Echt genoten van deze film! Verhaal is wat minder, maar dat was, als je de oude film ook gezien had, te verwachten. Daar ging het ook om het spektakel (van toendertijd). Dit was voor mij geen tegenvaller! T+)

SunChaser

Avatar

mercapto "Doe mij The Poseidon Adventure maar ;)"


Komt een remake van he Smiley face

manco_5

Avatar

T+) verder nix te zegge

Remkoo7

Avatar

ASHWIN102 "Wat een slechte film zeg! Ik moet eerlijk toegeven dat de film spannend was. Maar de verwachtingen die je kweekt door de spanning worden niet waar gemaakt. Oorzaak? Spielberg. De aarde wordt veroverd door aliens, niemand kan ze raken, en opeens wel, want hun schilden zijn doorgebroken. Rara hoe? Dat wordt niet gewezen. De rol van Tim Robbins was overbodig. Als je een alien ruimtevaartschip neerhaalt, vermoord je meteen de piloot ermee. De stem aan het begin was echt fout! Leek een beetje op de stem van Morgan Freeman.

Conclusie: foute film voor de tijd van nu. :("


Oh, wat een domme reactie. Met name de spoiler.

Die machines kregen een infectie waar ze niet tegen kunnen. Waar wij wel's een verkoudje aan over houden is voor die dingen fataal, waardoor ze geen weerstand meer hadden.

Ik vond het een topfilm. Eindelijk een rampenfilm door het oog van de burger en niet de Amerikaanse president. En het blijft ook zo lekker lang spannend. Elke keer denk je, ok, wat gaat er nu komen. Ook goede afwisseling in actie en rust scenes.

Nice work!

kunstenaar

Avatar

Ik vond het niet overweldigend. Had me verheugd op beter. De sfeer was prima de effecten met acteerwerk ook oke. Maar Mr Spielberg! Je hebt ooit veeeel betere schripts gehad. Het verhaal? Een onvoldoende!

BunnyHunter

Avatar

reintje "Ok bunnyhunter ,

mijn oprechte exuses dan, maar zorg dan gewoon volgende keer dat ik u verhaal ook kan volgen :E"


Haha is ok :D

BunnyHunter

Avatar

kunstenaar "Ik vond het niet overweldigend. Had me verheugd op beter. De sfeer was prima de effecten met acteerwerk ook oke. Maar Mr Spielberg! Je hebt ooit veeeel betere schripts gehad. Het verhaal? Een onvoldoende!"


En het is geen verhaal na de hand van spielberg.. Hij heeft het verhaal aleen van een ander perspectief laten komen.

Arthaum

Avatar

Remkoo7 "
Die machines kregen een infectie waar ze niet tegen kunnen. Waar wij wel's een verkoudje aan over houden is voor die dingen fataal, waardoor ze geen weerstand meer hadden. "


Volgens mij klopt jou uitleg ook niet: Die machines leefden niet. Ze werden tog bestuurd door aliens die via de bliksem in een capsule de Tripods ingingen. Die aliens waren toen op aarde. Toen bleek uiteindelijk dat de aliens niet tegen virussen en bacterien kunnen, en daarom gingen ze dood. En doordat de aliens (de bestuurders) dood gingen, gingen ook de tripods kapot.

bertholt

Avatar

Steven Spielberg heeft het wederom gedaan hij heeft weer eens bewezen dat hij geen sci fi kan maken. Eeen zeer voorspelbaar senario met een hoop losse eindjes en dan het einde wat wel zeer gemakkelijk was gevonden. Afgeraffelt noem ik dat als rasechte sci fi kenner moet ik deze film maximaal een 4 geven. Het leek wel een Indipendance day ripoff alleen zat daar meer humor in. Ik was zwaar teleur gesteld Steven moet zich op dingen gaan richten die hij wel kan zoals the Goonies, en sci fi producties aan de echte pro's overlaten zoals o.a Lukas.

Dazzlestan

Avatar

Ok door virussen en bacterien waar wij mensen wel tegen bestand zijn, daar kunnen de aliens niet tegen, maar what about those goddamn tripods, hun afweermechanisme is ook kapot, HOE kan dat dan? Die tripods zijn toch geen levende organismes

Overigens de film al 4 keer gezien, 1 x in de bios 3 x ergens anders;)

mtlife

Avatar

Even 1 ding, over die emps dat mensen filmen enzo. Dat kan volgens mij wel hoor, als de accu gewoon los ligt (zeg maar, zonder volledige stroomkring) dan is het gewoon plastic met chemische stoffen toch? Op het moment van de emp dan gebeurt er dus niets, en als ze dan na de emp de accu in de camera doen werkt het toch gewoon? Zo ging het ook met die auto, ff dingetjes vervangen en klaaaar.

Tuinkoelie

Avatar

Ik vond 'm wel spannend, 't hoeft van mij niet altijd 100% waterdicht te zijn, beetje slap afgeraffeld einde, dat wel.

richard-rdam

Avatar

Ik heb een groot en een klein probleem met War of the World. En van die twee is het einde het kleinste probleem. Natuurlijk, abrupt, maar het verhaal en de manier waarop het verteld wordt, rechtvaardigen dat: er is geen Jeff Goldblum die met wetenscahppelijke feiten strooit. We kijken door de ogen van een slachtoffer, die niks meer weet dan alle andere slachtoffers. Hij kan er niet achterkomen waarom de aliens zwakker worden en daarom wordt zie ook wij dat pas wanneer ze sterven. En dan ben je gewoon aan het einde...
Het grote probleem is voor mij ergens halverwege, wanneer de drie-eenheid verbroken wordt. Ik bedoel wanneer de zoon zo nodig achter de soldaten aan moet. Volkomen ongeloofwaardig! Vooral dat hij op het eind in Boston blijk, ongedeerd, terwijl de heuvel waar hij overheen ging zo ongeveer explodeerde en de tanks om je oren vlogen. Die scene heeft mijn humeur wel even 10 minuten bedorven, maar verder vond ik het erg spannend en prima gedaan. Meestal lopen de hoofdpersonen in rampenfilms tussen de exploderende gebouwen door rechtstreeks naar het eindgevecht. Hier hadden de hoofdpersonen geen idee wat hen overkwam en moesten ze alleen maar overleven. Goed getimede, maar niet al te veelvuldige rustmomenten en dan hup, weer op het puntje van je stoel. Erg knap, maar jammer van die twee problemen.

mercapto

Avatar

Saving who's privates ?

krietiekusje

Avatar

War of the worlds is een goed geslaagde verfilming van ons angst jegens het buitenaardse. Waar komt zo'n angst dan vandaan vraagt men zich bedenkelijk af. Een antwoord; het onbekende. En daar heeft spielberg zich in kunnen onderscheiden. Er is zoveel over de aliens bekend maar ook zo weinig. De wereld wordt vernietigd door een ongeevenaarde destructie-macht in een schaal van gigantische proporties. We zien wie ons vernietigd, als kakkerlakken in een oude boerenschuur wat door de insektenverdelger wordt schoongespoten, denk aan de gigantische laserbeams die mensen tot as verpulveren maar tegelijk weten we zo weinig tot niets over de beweegredenen van deze giganten. De geluiden die de gigantische machines van de aliens maken hebben de film een horror-gehalte meegegeven wat haar boven de genre van science fiction doet uitsteken. Geniaal bedacht. En dat is de rode draad die met een eenzame onderbreking de gehele film doorloopt. Het einde is, ware het niet een exacte kopie van het boek, vernieuwend en geniaal in haar simpliciteit te noemen. Independence Day heeft ons laten zien dat massavernietigingswapens soms nut hebben. War of the Worlds doet wat anders.


Een aantal antwoorden op de vragen van de mensen die deze film al hebben gezien en het soms niet snappen:

apparaten werken niet meer totdat hun energievoorziening wordt verwisseld. zo zie je een camera vlak na een wederopstanding van een tripod-alien die werkt terwijl alles schijnbaar toch kapot is. dit is waarschijnlijk een gerepareerde machine die, evenals de auto die weer rijdt na vervanging van de elektrische startmotor, gewoon weer werkt.

de alien voertuigen zijn een soort samensmelting van alien en machine. biologisch in fysieke contact van hun bestuurder. je kunt het zien als een metalen heupstuk van een oude man. wanneer de oude man nog leeft zal de heupstuk blijven bewegen, wanneer hij sterft heeft het geen nut meer en weigert het de heup op eigen kracht te bewegen. immers, de heup was haar krachtbron. de aliens kregen ziektes door bacterieen en virussen waar wij al eeuwenlang een biologische microscopische tegen oorlog voeren. gelukkig waren ze ditmaal onze bondgenoten

Evertdv

Avatar

de anomalie "
Nee, maar ze worden wel door levende organismen bestuurd. Als jij op sterven na dood ziek van de griep achter het stuur van je auto zit, vergeet je toch ook wel eens om je ruitewissers of verlichting aan te zetten?...nou dan."


je vergeet dat (ik blijf even bij jouw voorbeeld) de ruitewissers al aan staan, je hoeft dus niets te vergeten aan te zetten. Wat wel kan is dat je buiten bewustzijn raakt en met je hoofd op de aan-uit knop van de ruitewisser valt en dat ze dan uit gaan.....

Arthaum

Avatar

Nog even over het schild van de tripods:

Nu heb ik een paar debiele reacties gelezen die gewoon nergens op slaan. (Vergelijken met een heupstuk?? Samensmelting??) Hoe komen ze erop? De tripods zijn gewoon machines die in de grond zaten. De aliens komen met de bliksem naar beneden, gaan de machine binnen en zetten de motor aan. Vanaf daar zijn de aliens de bestuurders. Die worden vervolgens ziek, en gaan dood, maar dat moet voor de tripods zelf helemaal niks uitmaken! Als de bestuurder van een auto in de auto dood gaat, gaat tog ook niet de auto kapot?!
En voor de sci-fi kenners, zo'n schild is puur energie en valt pas uit wanneer er geen energie meer is. dus niet als de bestuurder dood is!

Daarom snap ik niet waaromde tripods uiteindelijk geen schild meer hadden, en de gegeven verklaringen hier sloegen helemaal nergens op. Heeft er iemand wel een idee?

Capone

Avatar

Arthaum "En voor de sci-fi kenners, zo'n schild is puur energie en valt pas uit wanneer er geen energie meer is. dus niet als de bestuurder dood is!"


Misschien was de alien zelf ook de energiebron voor de Tripod (soort Seiko Kinetic dus), waardoor de Tripod neerviel zodra de alien ziek werd. Probeer jij maar anders eens een batterij een paar miljoen jaar goed te houden onder de grond

Darthmar

Avatar

De special effects waren goed maar het verhaal zit vol plotgaten zo groot als tripods. Bijvoorbeeld de tripods liggen al onder grond midden in onze steden voor eeuwen? En in al die eeuwen hebben wij, de mens, met ons tunnels voor treinen, metro's. de aanleg van flats ect ect ect. nog nooit op zo' n tripod gestuit beetje ongeloofwaardig

kiekeboe

Avatar

Vond de grootste afknapper de stemmetje aan het einde, en ik weet zeker dat 95 procent van de mensen in de zaal geen flikker snapte van de uitleg over waarom de film zo dom moest eindigen.

Darthmar

Avatar

Ja de uitleg aan het eind van de film is een beetje onduidelijk, ze gebruiken niet de tekst uit het boek.

WoUtoMatiC

Avatar

kiekeboe "vond de grootste afknapper de stemmetje aan het einde, en ik weet zeker dat 95 procent van de mensen in de zaal geen flikker snapte van de uitleg over waarom de film zo dom moest eindigen."

Leek me toch vrij duidelijk. Met al die microben et cetera Maar misschien hoor ik gewoon bij de 5%. :E

[rating 3.5] Leuke popcorn flick.Op sommige momenten geniaal, maar niet altijd. Op DVD blijft er denk ik niet zo heel veel over.

kiekeboe

Avatar

WoUtoMatiC "Leek me toch vrij duidelijk. Met al die microben et cetera Maar misschien hoor ik gewoon bij de 5%. :E

[rating 3.5] Leuke popcorn flick.Op sommige momenten geniaal, maar niet altijd. Op DVD blijft er denk ik niet zo heel veel over."


heb niet gezegd dat ik hem de uitleg niet snapte Smiley face

Arthaum

Avatar

Capone "Misschien was de alien zelf ook de energiebron voor de Tripod (soort Seiko Kinetic dus), waardoor de Tripod neerviel zodra de alien ziek werd. Probeer jij maar anders eens een batterij een paar miljoen jaar goed te houden onder de grond"


een batterij..... moet wel n hele grote zijn dan...

Dazzlestan

Avatar

Evertje "je vergeet dat (ik blijf even bij jouw voorbeeld) de ruitewissers al aan staan, je hoeft dus niets te vergeten aan te zetten. Wat wel kan is dat je buiten bewustzijn raakt en met je hoofd op de aan-uit knop van de ruitewisser valt en dat ze dan uit gaan...."


My point exactly.
Samensmelting van alien en machine , could be....beetje erg ver gezocht

Capone

Avatar

Dazzlestan "Samensmelting van alien en machine , could be....beetje erg ver gezocht"


Minder vergezocht dan een mega Duracell konijn ;)

etherman

Avatar

ZO ZO wat een film zeg.ik bedoel dit was gewoon kwaliteit van spielberg.ik heb de laatste jaren nooit constant een snel kloppend hart gehad als bij deze film!als dat bij mij voorkomt is het gewoon een kei goede film.vooral die hoorn in het begin....wat een geluid......en daarna iedereen in paniek omdat die laser op iedereen straalde.dat bracht mij echt diep in de film.maar ja natuurlijk zoals bij alle films zitten ook in deze film fouten zoals die auto werd gemaakt door een zielige monteur.....waarom maakten andere monteurs hun auto niet?en waarom deed die camera het wel van die vent.....zou hij die ook gemaakt hebben???en dat van die boot vond ik ook een beetje onlogisch.waarom vaarde die boot wel en die andere voortuigen niet??kortom die fouten zie ik door het oog want daarom is die film gewoon niet minder goed.de spanning haalde al die onschuldig fouten gewoon weer in en geef ik deze film een dikke 8.het acteerwerk van crouse is ook goed en van de rest ook.het einde had iets langer gekunt maar ja ik was erg benieuwd hoe het einde was want het verleden van deze film kende ik helemaal niet dus het was voor mij een complete verrassing....want dan komt deze film het beste tot zijn recht.mvg m

Ouwe Lul

Avatar

Gewéldige film!!
Spielberg is getrouw geweest aan het oorspronkelijke verhaal (1898?!) en de eerdere verfilming in de 70'er jaren. Heeft het alleen naar de tegenwoordige tijd getild om, naar ik vermoed, de impact nóg groter te maken. Ik vind dat hij hier zeer goed in geslaagd is. De genialiteit van Spielberg in schuilt in het feit dat hij van een 'onzin-verhaal', want dat is het, een zéér meeslepend en bij vlagen geloofwaardig geheel kan maken. Ik vond de vormgeving (Spielberg beheerst de kunst van het weglaten als geen andere) en met name het geluid (van bijv de Tripods :-S) geniaal! Het verhaal denderde letterlijk en figuurlijk voort als een sneltrein. De kijkers die kritiek hebben op de logica van het verhaal snappen mijns inziens de strekking van deze film niet. Nogmaals: de logica en het plot van dit verhaal is te idioot voor woorden, maar "I bought it!"
Omdat de namen Spielberg en Cruise aan deze film zijn verbonden mag je het bijna geen CULT-film noemen maar het is het in feite wél. Wat betreft het einde; ik vond de film dermate goed dat ik een kraamvisite aan Willem Alexander en Maxima als einde ook had gepikt. Wederom is Spielberg trouw gebleven aan het oorspronkelijke verhaal. So what!!!
Ik sluit me geheel aan bij de recentie van Kaj van Zoelen. Na de Star Wars II deceptie weer eens een heerlijke ouderwetse SF die van het doek af spat!!!
[rating 4.5]

spekkie

Avatar

Hoe kun je deze film spannend vinden als hij in 1 tempo doorraast.
en als je het eind ziet heb je echt spijt dat je naar de bioscoop bent geweest.

marty

Avatar

Eigenlijk wilde ik Sin Sity zien, maar omdat ze in 4 zalen Piet Piraat draaiden (Antwerpen he) dacht ik met War of the worlds een goed alternatief gevonden te hebben. Spielberg Spielberg toch, is this the best you can do?? Hoogtepunt van de middag was de popcorn, de cola en dat ik de mogelijkheid had af en toe mijn ogen even te sluiten. Het is dat Piet Piraat in alle zalen uitverkocht was maar anders was ik halverwege de film toch echt in een andere zaal gaan zitten.

Vivian

Avatar

Ik wil alleen even zeggen dat ik toch wel iets anders had verwacht dan robots die uit de grond kwamen... Ik had toch iets meer van natuur in gedachte...

ARaijmakers

Avatar

De energie van de tripods, is dat niet de mensen die worden opgegeten en het rode is de afvalstoffen hiervan. Als echter de aliens ziek worden, worden er ook geen mensen meer opgenomen en verliezen de tripods hun energie

Spawn

Avatar

Ben ik nou echt een van de weinigen die deze film echt totaal niks vond? Vanaf het allereerste begin had ik nog hoop op een interessante film, maar na bijna 20 minuten was die hoop al vervlogen.

Naar mijn inzien had deze film veel te veel onduidelijke facetten in zich en vond ik het op sommige punten vrij houterig. Naderhand meteen doorgelopen naar Batman Begins. Had ik die dag in ieder geval nog 1 goeie film gezien.

Stok

Avatar

Ik ben blijkbaar als een van de weinige hier eens met de recenseur. Jurrasic Park had ook een matig verhaal (althans de filmversie) en een heleboel fouten, maar desondanks vindt bijna iedereen die film wel leuk (mij inclusief). Deze film gaat puur om de actie, de spanning, de adrealine en de prachtige beelden. Ik heb in ieder geval genoten van de film.

markolino

Avatar

Ik heb slechts 1 woord voor deze film over..

CRAP!

Het is net zo'n slecht einde zoals we vroeger met de serie V mochten aanschouwen.. verder irriteerde ik me aan het constante gejank van die kinderen in de film

Naar deze film kijken is een anti-climax van anderhalf uur..

markolino

Avatar

spekkie "hoe kun je deze film spannend vinden als hij in 1 tempo doorraast.
en als je het eind ziet heb je echt spijt dat je naar de bioscoop bent geweest."


je hebt vast een vrijkaartje van Spielberg gekregen..als je er voor betaald had was je teleurgesteld geweest

Memento

Avatar

Ik vond 't een leuke film tot de break, en daarna vond ik er weinig meer aan.
Vanaf het begin tot aan het gedeelte bij de rivier is de film pakkend en spannend, maar het gedeelte bij Tim Robbins in de kelder vond ik weinig interessant, en het einde was een beetje abrupt. Die kinderen kon ik ook niet uitstaan.

emperor

Avatar

Gelukkig zat er bij mij geen pauze tussen..aan 1 stuk door genieten...sommige films moet je gewoon in de bioscoop gaan zien,dit is er 1 van.

maikel

Avatar

Hoe kan deze film al goed beschreven worden en house of wax slecht het is juist andersom deze film is echt saai een tip niet kijken neem liever indeypence day

leraar wiskunde

Avatar

Steven Spielberg heeft iets met aliens. In 'E.T.' bvb. waren het nog vrienden. Maar hier zijn ze niet bepaald te vriend te houden. Enfin, dat doet er niet toe. Hoe het ook zij, Spielberg is vergeten een echt goeie film te maken. 'War o/t Worlds' is een zoveelste rampenfilm, die niets te bieden heeft dat nog niet eerder (en misschien beter) gedaan is.

'War o/t Worlds' is zéér zeker geen slechte film. Maar toch. Meestal is het een pluspunt als een film als een gek vooruit gaat, maar hier is het een minpunt. Die snelle plotafwikkeling zorgt er immers voor dat Spielberg direct aan de actie begint en er op die manier nog niet eens kan aan denken om z'n personages uit te diepen. Dus neemt Spielberg maar wat doodordinaire figuren: een - aanvankelijk - grimmige vader, het meisje dat er in de weg loopt, de rivaliserende tienerzoon. Dat ligt natuurlijk aan de doelgroep, die komt niet om meer te weten te komen over de personages, maar voor de actie. Gevolg: 'War of the Worlds' is een vlakke film.

Is dat erg? Nou ja, het is een tekortkoming, dat wel, maar ik ga me nu 's niet dik maken en dat met de mantel der liefde bedekken. Wat die mantel echter niet bedekt, is het feit dat het script meer gaten dan een gemiddelde bol emmentalerkaas bevat. De logica is bij momenten uit de prent geweerd, en dààr trek ik nu wel 'ns punten voor af.

Ja, het is ongeloofwaardig, en ja, er draait beter in de zalen, maar valt er pret te halen uit 'War o/t Worlds'? Jawel, hoor. De personages halen hier níks nieuws uit en de dialogen zijn heel beperkt, maar de actiescènes zijn heel erg mooi. Spielberg wéét waar hij z'n camera moet zetten en ként de montagestijl die nodig is om alles overzichtelijk, duidelijk en helder op het scherm te zwieren. De spannend bedoelde scène in Tim Robbins' kelder ís ook spannend en misschien wel ongeïnspireerd, maar spannend? Reken maar van yes.

Bij momenten lijkt 'War o/t Worlds' op een meesterwerk, maar het scenario is gespeend van logica en origineel is heel de boel ook al niet.
[rating 2.5]

Albert020

Avatar

Zeer goede film, meer kan ik er niet over zeggen T+)

Pres

Avatar

De film leek op een lange versie van de 'Twilight Zone'. Een combinatie van goede special effects (niet overdone waardoor het op mij zo realistisch overkwam) en goed ondersteunend geluid en muziek met goede acteerprestaties in een verhaal waarin ik werd meegezogen alsof ik er zelf bij was.

Het einde vond ik juist erg sterk. We staan helemaal niet bovenaan de voedselketen, de Aarde heeft namelijk een veel sterker wapen in de oorlog der werelden; het micro-organisme. Of ik gelijk heb? Het antwoord vind je in...The Twilight Zone

Thyplosion

Avatar

Ik vind niet dat de vergelijking mat STAR WARS terecht is. WOTW is geen grootschalige epos waarin aspecten van goed en kwaad mekaar overtroeven door middel van religieuze middelen (en lichtgevende zwaarden).Wat War of the Worlds is pure entertainment, maar wel entertainment met een claustrofobische en vooral spectaculaire inhoud.Een knaller.
War of The Worlds: [rating 3.5]
special effects: [rating 4.5]
muziek: [rating 3.5]

War of the Worlds

acties