Recensie

Garden State (2004)

De film heeft een vreemd, surrealistisch tintje, maar is hartverwarmend, integer en oprecht.

door Franck Peeters om 20:03 in RECENSIES
Garden State poster
Regie: Zach Braff | Cast: Zach Braff (Andrew Largeman), Natalie Portman (Sam), Peter Sarsgaard (Mark), Ian Holm (Gideon Largeman), e.aIn wezen is er weinig origineel aan Garden State. Het is een beetje het verhaal van de terugkeer van de verloren zoon, gemixt met een 'coming-of-age'. In allerlei varianten zijn deze thema's al vele malen verfilmd. Wat dit verhaal nu als extraatje te bieden heeft is lastig te zeggen. De vaste kijkers van de serie 'Scrubs' kunnen het een beetje snappen, aangezien Zach Braff een typetje speelt vergelijkbaar met dokter John 'J.D.' Dorian. Dat wil dus zeggen: sympathiek, een beetje aan de slome kant, sociaal onbeholpen en ietwat wereldvreemd.
Garden State is uiteindelijk een comedy, maar dan een waar de lach niet voor het oprapen ligt. De humor is donker, vreemd, en laat je regelmatig lachen om het ongeluk van anderen. Maar Garden State biedt meer dan een grappige sit-com. Braff weet in zijn debuut als schrijver en regisseur een voortdurende surrealistische sfeer in stand te houden, zonder dat dit ten koste gaat van het uitdiepen en de geloofwaardigheid van de karakters. Hij levert zelf met 'Large' een adequate prestatie, maar het meest indrukwekkende acteerwerk komt van Natalie Portman, die met de overblije epileptica en dwangmatige leugenaar Sam haar carriere weer op de juiste koers heeft, na de twijfelachtige uitstapjes naar de recente delen van de Star Wars-cyclus.

Niet alleen de hoofdrolspelers, maar zelfs de bijrollen zijn geloofwaardige personages, als je eenmaal gewend bent aan het 'off-beat'-sfeertje van de film. Enige uitzondering is jammer genoeg Ian Holm als Large's vader. Natuurlijk hoort het bij de moeizame relatie tussen vader en zoon, en verwacht je ook geen enorm diepgaand karakter bij een psychiater die zijn zoon z'n halve leven aan de pillen houdt, maar dat neemt niet weg dat er zeker aan het einde van de film genoeg ruimte is om die verdieping juist wel in het karakter aan te brengen. En juist voor een gelauwerd acteur als Ian Holm is het bijzonder spijtig dat Braff daar niet in slaagt.

Is de acteerprestatie van Braff adequaat te noemen, zijn regie is ijzersterk. De film toont met prachtige beelden hoe Large door zijn pillen van de realiteit is afgesloten en hoe hij de wereld voor het eerst weer echt leert ervaren. Een cinematografische topper is de manier waarop duidelijk wordt gemaakt dat Large een onlosmakelijk band heeft met zijn ouderlijk huis: van een tante krijgt hij na de begrafenis een shirt, gemaakt van de restanten van de stof waar de badkamer mee behangen is.

Helaas zakt de film aan het einde door het ijs. Braff brengt het verhaal op een prachtige wijze, daarbij de meeste clichés zorgvuldig en elegant vermijdend, maar wat het afsluitende vuurwerk na een filmfeest had moeten zijn, gaat uit als een sputterende nachtkaars. Misschien moet Braff voor zijn volgende film kiezen tussen acteren en regisseren en eerst één van beide disciplines volledig onder de knie zien te krijgen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan uit naar de regie, omdat ik vermoed dat deze man tot ongekend mooie dingen in staat is.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mister Pink

Avatar

Ik ben het niet met alles eens in deze recensie. De beste rol is wat mij betreft de zeer naturel spelende Peter Sarsgaard als oportunistische, onderpresterende grafdelver. Dit terwijl Nathalie Portman juist een houterige prestatie aflevert en geforceerd "quirky" probeert te doen. Dat steekt schraal af bij bijvoorbeeld de soortgelijke rol van Kate Winslet in Eternal Sunshine.

HAL.

Avatar

Mooie recensie. Het einde was inderdaad wat minder en eindigde ook wat abrupt. Maar afgezien van dat vond ik het voor de rest een mooie film.

Wouter222

Avatar

Leuke film. Vooral de soundtrack kan ik aan iedereen aanraden. Opening van de film met de muziek van Coldplay zette gelijk goed de toon, prima gedaan. Van Zach Braff als acteur ben ik eerlijk gezegd niet heel erg kapot; zijn regie daarentegen is veelbelovend.

[rating 3.5]

spacey

Avatar

Daar ben ik het helemaal mee eens, de muziek van de film is geweldig. Alleen de trailer bevatte al een super leuk nummer. dit is film!!!

Nemesis

Avatar

Zach braff lijkt wel sprekend op Ray Romano van everybody loves raymond

bammerang

Avatar

Volgens mij was die andere dokter helemaal geen psychiater maar een hersenchirurg of zoiets.
Large had zijn vader toen namelijk nog niet eens ontslagen van zijn functie als psychiater.

Michaell

Avatar

Zack Braff was dat niet dieene die ook in zo'n serie kwam - best laat - op Yorin? Dat ook iets met dokters en ziekenhuizen te maken had...die serie vond ik trouwens wel leuk en grappig...Puuuufff ik wist niet dat Natalie Portman erin speelde, overigens prima actrice, niet de beste maar wel Okee. Van de recensie snap ik geen ene flikker van, maar dat kan aan mij liggen. Gewoon ik zou de film wel willen zien omdat Mr. Braff en Mrs. Portman erin spelen :P
Btw. Ook wel leuk dat Zack Braff de film regiseert en erin speelt. Ik heb de trailer en de 'officiele site' gezien...de film spreekt mij heel erg aan en de soundtrack is heel chill relax. Echt zo'n drama-achtig_komisch_levensverhaal is de film!! :p

Michaell

Avatar

Yaaeh man, Zack Braff is die maffo uit die serie, ''Scrubs'' heette die (komische serie hoor, ik weet niet of ie nog op tv is) :P

hermit elephant

Avatar

Michaell "Zack Braff was dat niet dieene die ook in zo'n serie kwam - best laat - op Yorin? Dat ook iets met dokters en ziekenhuizen te maken had...die serie vond ik trouwens wel leuk en grappig..."
Michaell "Van de recensie snap ik geen ene flikker van, maar dat kan aan mij liggen...."

de recensie "De vaste kijkers van de serie ‘Scrubs’ kunnen het een beetje snappen, aangezien Zach Braff een typetje speelt vergelijkbaar met dokter John 'J.D.' Dorian. Dat wil dus zeggen: sympathiek, een beetje aan de slome kant, sociaal onbeholpen en ietwat wereldvreemd."

Wat snap je hier dan niet aan???

Orgasmic Chilli

Avatar

Jezus man, die film komt hier echt laat uit. Dacht dat ie uit de bios was en daarom niet had gezien...........totdat ik hem gedownload heb

geertvdheide

Avatar

Gisteravond eindelijk deze film op dvd gezien. Ik verwachte al dat de film leuk zou zijn, en hij overtrof mijn verwachtingen nog eens ruimschoots.

De humor in de film is origineel en echt grappig, en de emotie blijft reëel. Een film die totaal anders is dan de meeste films, wordt nooit goedkoop of tranentrekkend en is oprecht en hartverwarmend. De karakters zijn goed uitgewerkt, de scènes goed geschreven/geacteerd, de beeldcomposities zijn treffend en de muziek past perfect. Een hedendaags verhaal over leven, dood, eenzaamheid en liefde. Aanrader!

[rating 4.5]

Garden State

acties