Recensie

Cloverfield (2008)

Het kan dus toch nog, een originele rampenfilm.

door Sara Madou om 23:15 in RECENSIES
Cloverfield poster
Regie: Matt Reeves | Cast: Lizzy Caplan (Marlena Diamond), Jessica Lucas (Lily Ford), TJ Miller (Hud Platt), Michael Stahl-David (Rob Hawkins) | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2008

De teaser, die voor de allereerste keer werd vertoond voorafgaande aan Transformers, liet het bioscooppubliek én de critici al vol verwachting en onder de indruk achter. Een ogenschijnlijk gezellig feestje, een plotselinge aardschok, ontploffingen en het hoofd van het vrijheidsbeeld dat door de straat rolt. Beeld op zwart. De allereerste film sinds 11 september die het aandurft om metropool New York slachtoffer te maken van een aanval is volledig op video gedraaid en zuigt de kijker, nog meer dan de teaser, als een razende een bizarre wereld in.

Rob gaat voor een jaartje of wat naar Japan en zijn vrienden hebben een afscheidsfeestje voor hem georganiseerd. Broer Jason, schoonzus Lily en geheime liefde Beth spreken stuk voor stuk een afscheidsgroet voor hem in op video. Als Rob tijdens het feestje door zijn beste vriend Hud wordt gefilmd is er opeens een aardbeving, het licht gaat uit. De vrienden gaan het dakterras op. Nog een schok, ontploffingen, explosies. Niemand weet wat er aan de hand is, maar dat het ernstig is, dat staat vast. Een terroristische aanval? Godzilla? Een vreemde aardbeving? Wij, als toeschouwers, weten net zo veel als de verwarde en vluchtende jongeren. De beelden die we op het witte doek zien zijn namelijk dezelfde beelden als die uit Huds videocamera komen.

De eerste paar minuten van Cloverfield hoop je stiekem dat die schokkende beelden overgaan in het veel rustigere filmwerk dat we gewend zijn. Het eist nogal wat van de ogen en speelt bij sommigen zelfs op het evenwichtsorgaan. Dit is allemaal over als de aanval op New York eenmaal begonnen is en je voor 100% in het verhaal zit. De vlucht door New York, op zoek naar Beth die eerder naar huis is vertrokken en nu ergens vast schijnt te zitten, volgen we bijna letterlijk op de schouders van de personages. Over die personages gesproken; de vrij onbekende namen die gecast zijn dragen, naast de videobeelden, voor een groot deel mee aan de geloofwaardigheid van de film. Grote namen in een dergelijke rol (Will Smith in Independance Day, Matthew Broderick in Godzilla) zouden waarschijnlijk een stuk minder medeleven teweegbrengen.

Nog een groot verschil met andere rampenfilms is het feit dat we in Cloverfield amper iets te weten komen over 'het iets’ wat het op de stad gemunt heeft. Geen scènes met druk overleggende militairen waar de hoofdrolspelers niets van weten, geen smoezende gemeenteambtenaren, geen achtergrondinfo van de oorzaak. Jammer, zeg je? Nee, juist niet! Het biedt ons de mogelijkheid om zelf een verhaal eromheen te verzinnen, de fantasie de vrije loop te laten en net als de personages in totale verwarring te raken over het hoe en wat van de hele kwestie. Je blijft met een hele berg vragen zitten, en dat is wel zo verfrissend in een Hollywood dat de neiging heeft om elk klein mysterie tot op het bot uit te leggen. Een steengoede postproductie (ook qua geluid, door de soundafdeling van George Lucas' bedrijf Lucasfilm) en een strakke spanningsboog doen de rest. Met 85 minuten is de film behoorlijk aan de korte kant, zeker voor een rampenfilm, maar het is precies genoeg om een stevige indruk achter te laten.

In Amerika is veel kritiek op de film, omdat het not done zou zijn om New York na 2001 op een dergelijke manier (virtueel) toe te takelen. In Europa ligt dit een stuk minder gevoelig, maar het is te hopen dat de Amerikanen na het zien van Cloverfield in kunnen zien dat deze productie, naast een ontzettend originele aanpak, geenszins een positieve blik geeft op terrorisme, integendeel. Andere zogenaamde minpunten (zou een 'gewone' jongen nou echt tijdens de ondergang van de aardbol blijven filmen, wat er ook gebeurt?) is eigenlijk gewoon zeuren. Als je geen evenwichtsstoornis hebt moet je Cloverfield gewoon gaan zien. Al was het maar omdat het een wonderlijke prestatie is om een prestigieus project als dit zolang geheim te houden en het dan nog tot een fatsoenlijk einde te brengen ook. Het kan dus toch nog, een originele rampenfilm.

38 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

m44r73n

Avatar

Zo he. 4.5e ster. Ik vond hem wel goed, maar overdrijven kan ook. Ik vind dat 3.5, max 4 meer op z'n plaats was.

Enne, sinds wanneer is New York de hoofdstad van de V.S.?? Zeker sinds Sydney de hoofdstad van Australie is......

Darthmar

Avatar

De antwoorden op de vragen zullen wel in deel 2 zitten

En de soundafdeling van Lucasfilm heet Skywalker Sound.

Mischien ga ik hem kijken, misschien niet.

Angelater

Avatar

Goeie recensie, maar mag ik even zeggen dat je wel een beetje slordig bent kwa namen. Je haalt ze allemaal door elkaar :P Rob wordt gefilmd door Rob? Het was toch ene Hud?

FilmTotaal

Avatar

Angelater "Goeie recensie, maar mag ik even zeggen dat je wel een beetje slordig bent kwa namen. Je haalt ze allemaal door elkaar :P Rob wordt gefilmd door Rob? Het was toch ene Hud?"
Uiteraard. Een foutje van de eindredactie. Gecorrigeerd.

Blargon7

Avatar

Dus na de film gezien te hebben is nog steeds niets duidelijk? Bwuahh... heb echt een hekel aan van die films zonder clue. Ik zie het meer als gebrek aan creativiteit van de schrijver. Alsof je een hele lange trailer aan het kijken bent.

Roi

Avatar

Blargon7 "Dus na de film gezien te hebben is nog steeds niets duidelijk? Bwuahh... heb echt een hekel aan van die films zonder clue. Ik zie het meer als gebrek aan creativiteit van de schrijver. Alsof je een hele lange trailer aan het kijken bent."


Ga de film nou eerst zelf maar zien voordat je hem gaat beoordelen. Niet alles wordt duidelijk, maar dat is ook helemaal niet belangrijk bij deze film.


Ik ben echt helemaal flabbergasted door deze film, hij is goed!
Ik zat bijna de hele film met kippenvel van spanning, mijn hart pompte als een gek.
De film is super spannend en mysterieus, de humor momentjes komen op het perfecte moment.

Ga hem zien (op het grote scherm) mensen!

Bram_E

Avatar

Roi "Ik zat bijna de hele film met kippenvel van spanning, mijn hart pompte als een gek."


Ik zat me vooral 85 minuten lang te vervelen. Kijkend naar een verwoede poging om een realstisch ogende film te maken, maar daar op geen enkel punt in slaagt. Ik voelde me geen moment betrokken bij de hoofdrolspelers en dat is denk ik toch wel hét mankement van Cloverfield wat mij betreft.

Mr.Greco

Avatar

Bram_E "Ik zat me vooral 85 minuten lang te vervelen. Kijkend naar een verwoede poging om een realstisch ogende film te maken, maar daar op geen enkel punt in slaagt. Ik voelde me geen moment betrokken bij de hoofdrolspelers en dat is denk ik toch wel hét mankement van Cloverfield wat mij betreft."





Sorry maar ik snap niet waarom mense deze film zo bekijken deze film was eeerste 20 min moet ik eerlijk zegge ware best saai maar toen bij de eerste beving toen alle shit begon was die van begin tot eind spannend ik moest naar de wc de laatste 20 min maar was niet gegaan als je iets mist bij deze film ben je gewoon de lul want je wil gewoon kijke wat er gaat gebeure net of alles echt gebeurt is maja
goede film wie m nog niet heeft gezien zou m echt in de bios gaan kijke veel plezier

WizardOfOss

Avatar

Sorry maar ik snap niets van het bovenstaande bericht leestekens zouden wellicht kunnen helpen misschien wordt het daar wat leesbaarder door maja

Breug

Avatar

Bram_E "Ik zat me vooral 85 minuten lang te vervelen. Kijkend naar een verwoede poging om een realstisch ogende film te maken, maar daar op geen enkel punt in slaagt. Ik voelde me geen moment betrokken bij de hoofdrolspelers en dat is denk ik toch wel hét mankement van Cloverfield wat mij betreft."

Misschien is het zoiets als bij de The Blair witch project. Of je wordt er helemaal in meegetrokken, of je vindt er niks aan. De stijl moet je gewoon liggen.
Bij die film kwam ik ook met een lichte hartaanval de bios uit terwijl andere personen zich aan het vervelen waren.
Misschien is deze film wel iets laagdrempeliger door de special fx.

amyvandeweetering

Avatar

Kan iemand hier misschien antwoord op geven ?

Ik ben vandaag naar Cloverfield geweest maar had sterk het idee dat de film te vroeg eindigde en opeens op de aftiteling oversprong.. Ik lees ook overal dat de tape nog gevonden word ? Nou, ik heb het niet gezien hoor? Kan iemand me vertellen of het nog verder gaat na de scene onder de brug... ??

Alvast bedankt !

Groetjes,

Amy

Bram_E

Avatar

Breug "Misschien is het zoiets als bij de The Blair witch project. Of je wordt er helemaal in meegetrokken, of je vindt er niks aan. De stijl moet je gewoon liggen. "


Bij The Blair Witch was ik ook echt totaal van slag ... dat was de eerste keer (zonder voorkennis) echt gewoon shocking. Bij cloverfield is het ten eerste al zo dat je wéét dat het nep is, dus dat speelt al mee in de 'realistische' benadering die daardoor gewoon nooit uit de verf komt. En daarnaast vond ik het geheel té geacteerd, waar dat bij The Blair Witch geen enkel moment het geval is.

En ja, deze twee films zijn moeilijk rechtlijnig te vergelijken, maar op het punt "realisme" van de protagonisten (losgezien van het verhaal) blijft Cloverfield gewoon mijlen ver achter. En dat is ook het punt waardoor ik op geen enkel moment in de film kwam. Ik voelde nergens menselijke emoties... terwijl die bij deze manier van filmen toch hoofdzaak moeten zijn.

Bram_E

Avatar

Excuses .. dubbele post.

El Bobo

Avatar

Gezien en snel vergeten. Voorspelbaar tot de laatste seconden. Makers dachten ook, beter goed gejat dan slecht zelf verzonnen! Niets orgineel aan de film. Snap de hoge waardering van Sara Madou niet. Heb je de film wel gezien?

bjb11

Avatar

Vraag aande recentie schrijver: Heb je deze film goed gevolgd? De details en verder de kleine aanwijzingen er omheen? Dit kan mischien een kleine spoiler zijn. maar kijk eens wat ik heb gemaakt. Meeste mensen die er zo ook ever denken?

http://img204.imageshack.us/img204/9773/foutjeindefilmva0.png

Thiver

Avatar

amyvandeweetering "Ik ben vandaag naar Cloverfield geweest maar had sterk het idee dat de film te vroeg eindigde en opeens op de aftiteling oversprong.. Ik lees ook overal dat de tape nog gevonden word ? Nou, ik heb het niet gezien hoor? Kan iemand me vertellen of het nog verder gaat na de scene onder de brug... ??"

Nee, daar eindigt de film inderdaad. Dat de tape gevonden is op "de plek die voorheen bekend stond als Central Park" staat al helemaal aan het begin van de film in beeld.

Arcanya

Avatar

Bram_E "Ik zat me vooral 85 minuten lang te vervelen. Kijkend naar een verwoede poging om een realstisch ogende film te maken, maar daar op geen enkel punt in slaagt. Ik voelde me geen moment betrokken bij de hoofdrolspelers en dat is denk ik toch wel hét mankement van Cloverfield wat mij betreft."


Dat ligt denk ik ook aan de instelling waarmee je naar zo'n film gaat kijken, op wat voor manier je dat doet. Als je er broodnuchter naar gaat zitten kijken met in het achterhoofd geprent "het is toch niet echt", dan is het natuurlijk saaie troep, maar als je die nuchterheid even los kunt laten en jezelf kunt/durft te laten meeslepen, dan wordt het al een hele andere ervaring.

Ik vond het in ieder geval een bijzonder geslaagde film, met een aantal ronduit verbluffende beelden.

LuCos

Avatar

Nou ik moet zeggen, ik vond het een leuke/goede film. Vond hem best wel sterk.

Oké natuurlijk was het niet helemaal orgineel en was het af en toe voorspelbaar, maar hé welke film is dat tegenwoordig niet? Of temminste ik vind snel al iets voorspelbaar, het einde had ik zo verwacht, maar ook gehoopt.

Het deed me niet ontzettend veel denken aan Blair Witch, alleen de stijl dan met een normale videocamera, maar er zijn genoeg filmmakers die het zo doen.

Ik vond de film sterk, en leuker dan de Blair Witch, ondanks de simpel en voorspellende verhaallijn.
Khad gehoord dat er ook deel 2 komt? nou als hij net zo goed is en blijven volhouden wat er niet daarna gebeurt is op het einde vind ik het best.
Ik vind wel dat hij nét iets te hoog is gewaardeerd, ik had hem max. 4 sterren gegeven inplaats van 4,5.

Ook ik zat in de zaal met mensen die hem niks aan vonden en mensen die, net als ik, meer in een shock zaten.

LuCos

Avatar

Dubbelpost srry

raymills84

Avatar

De film opnemen met 1 digitale camera is natuurlijk een gimmick...... maar het werkt wel!!!! Waar Godzilla op alle fronten een mislukking was is Cloverfield fantastisch. Een heerlijke popcornfilm is dit. In het genre een meesterwerk. Niet te kritisch kijken maar deze achtbaan rit gewoon ondergaan. Natuurlijk zijn de effecten duidelijk digitaal en uiteraard gaat niemand onder deze omstandigheden zo te werk met z'n homevideocamera, een camera die ook nog eens onbreekbaar blijkt te zijn en een perfecte DTS/Dolby Digital soundtrack weet te registreren. Maar dit is entertainment van hoog niveau en niets meer of minder dan dat.

LuCos

Avatar

raymills84 "De film opnemen met 1 digitale camera is natuurlijk een gimmick...... maar het werkt wel!!!! Waar Godzilla op alle fronten een mislukking was is Cloverfield fantastisch. Een heerlijke popcornfilm is dit. In het genre een meesterwerk. Niet te kritisch kijken maar deze achtbaan rit gewoon ondergaan. Natuurlijk zijn de effecten duidelijk digitaal en uiteraard gaat niemand onder deze omstandigheden zo te werk met z'n homevideocamera, een camera die ook nog eens onbreekbaar blijkt te zijn en een perfecte DTS/Dolby Digital soundtrack weet te registreren. Maar dit is entertainment van hoog niveau en niets meer of minder dan dat."


Ben ik met je eens.

En zul je net zien. Dat áls het geluid niet zo was geweest en dus realistischer, dan waren er weer mensen die zouden zeggen: "wat een kut geluidopname, slechte film"

tomac

Avatar

Ik vond 'm ook erg vermakelijk. Cam is in de eerste helft soms iets te schudderig, mar het draagt wel bij tot de geloofwaardigheid van de film. Na afloop waren er een aantal lui die niets zoveel konden met het 'open' einde, maar dat kan ook zeker liggen aan het gemiddelde IQ van mensen in Beverwijk en omstreken. Ik vond dit een verrassende rampenfilm. Gaaf!

Darthmar

Avatar

tomac "Ik vond 'm ook erg vermakelijk. Cam is in de eerste helft soms iets te schudderig, mar het draagt wel bij tot de geloofwaardigheid van de film. Na afloop waren er een aantal lui die niets zoveel konden met het 'open' einde, maar dat kan ook zeker liggen aan het gemiddelde IQ van mensen in Beverwijk en omstreken. Ik vond dit een verrassende rampenfilm. Gaaf!"


Ik ben ook 1 van die mensen die een hekel hebben aan open eindes van films, series of boeken.
Opvallend is dat Cloverfield een drop van 68% heeft in VS na 1 week al. Dat is meestal een teken dat mond tot mond reclame slecht is. Maar het kan ook te maken hebben met klachten over 'zeeziekte' tijdens het kijken van de film.

LuCos

Avatar

Nja, het is een open einde, maar ikmoet zeggen dat ik dat juist een sterkte punt vond van de film, zo blijft het mysterieuzer, en is het niet zo'n zwak einde zoals War of the Worlds...


Maar erzou toch een deel 2 komen overe en ander gedeelte?

dragonspirit

Avatar

Er wordt inderdaad gesproken over een tweede deel, dat zou dan zijn vanuit het standpunt van een andere kerel die stond te filmen. (je ziet hem als ze de brug proberen over te steken even in beeld)

merijnsa

Avatar

tomac "Ik vond 'm ook erg vermakelijk. Cam is in de eerste helft soms iets te schudderig, mar het draagt wel bij tot de geloofwaardigheid van de film. Na afloop waren er een aantal lui die niets zoveel konden met het 'open' einde, maar dat kan ook zeker liggen aan het gemiddelde IQ van mensen in Beverwijk en omstreken. Ik vond dit een verrassende rampenfilm. Gaaf!"


Hehe ik was er ook in Beverwijk. Heerlijk die reacties op het laatst "JA HOOR!" en "WAS DAT HET?" Mensen willen te veel antwoorden bij deze film.

Ik vond het einde zelfs nog te afsluitend, het had veel botter kunnen eindigen maar dat zouden die mensen helemaal pissed maken.

Aeros

Avatar

Ik de film zeker de moeite waard, dat je niet overal antwoorden op krijgt is zeker niet storend! Het is wel een genoeg afgerond geheel, voor mijn gevoel althans. Soms misschien een beetje voorspelbaar, maar door de aparte cameravoering zit je er wel echt in. Welkome afwisseling om eens niet alles vanuit gelikte camerapunten te bezien.

Vieze-Eddy

Avatar

HA! Mag ik even de mensen die denken dat er een deel twee komt en de mensen die zeuren over een open einde uit de droom helpen?
Kreeg een tip van een vriend van me; 'kijk de aftiteling HELEMAAL af, tis het wachten waard'

ik weet in iedergeval hoe de film afloopt.. misschien moeten jullie nog maar een keer gaan jongens en meisjes ;)

groeten, edwin

ruben

Avatar

"OH MY GOD...OH MY GOD!!!", hoor je iemand schreeuwen zodra het hoofd van het vrijheidsbeeld vlak bij hem terecht komt. Da's precies wat ik zat te prevelen bij Cloverfield: 'Oh my god, oh my god!'. Lang geleden dat ik zo in mijn bioscoopstoeltje zat te knijpen. Eén grote adrenalinestoot. Er valt veel op de film af te dingen, en lang niet alles is even logisch of doordacht, maar de film tapt in op je meest primitieve angsten, dat dat er echt niets toe doet. Complete chaos. We gaan allemaal naar de kloten, godverdomme!

Kortom: heerlijke film! Smiley face [rating 4]

coolcredit

Avatar

Iemand opgevallen dat dat hoofd van het vrijheidsbeeld veels te klein is? Daar hoort een heel restaurant in te passen.....detail;)

Laine

Avatar

coolcredit "iemand opgevallen dat dat hoofd van het vrijheidsbeeld veels te klein is? Daar hoort een heel restaurant in te passen.....detail;)"


Ik denk toch dat de afmetingen in de film kloppen.
Een restaurant is er nooit geweest in het vrijheidsbeeld.
De breedte van het hoofd is trouwens maar 3 meter van oor tot oor.

coolcredit

Avatar

Dit is niet correct, in het hoofd is een kamer waar plaats is voor 30 personen. De neus zelf is een meter al. Dus toch groter als 3 meter. Ik zag alleen geen ruimte voor een kamer in de kroon (met de ramen) in de film..... Kijkend naar een afbeelding van het hoofd zie je dit duidelijk wel...

Steadicam

Avatar

Volgens deze website is het hoofd 3.05 x 5.26 meter. Dat klopt toch wel ongeveer met dat uit de film?

coolcredit

Avatar

Ja inderdaad dat klopt. Maar toch mist het gedeelte waar de ramen zouden meoten zitten (in de kroon) maar de afmetingen kloppen dan inderdaad. Excuses

movietwister

Avatar

Ik heb m gisteravond gezien en ben er helemaal weg van.

Het was gewoon één geweldige achtbaanrit van 85 minuten! Ik kan m iedereen aanraden en zeker de mensen die weer eens iets origineels en iets meeslepends willen zien.
Ik vind de 4,5 ster zeker niet overdreven.

Ik ga deze zomer naar New York, maar na het zien van deze film ben ik bang dat er nog weinig van over is.....

rensschrama

Avatar

LuCos "Nja, het is een open einde, maar ikmoet zeggen dat ik dat juist een sterkte punt vond van de film, zo blijft het mysterieuzer, en is het niet zo'n zwak einde zoals War of the Worlds..."


Open einde dat snap ik niet echt, de twee onder de brug hebben zo'n explosie niet overleeft neem ik aan. Wat had er verder nog kunnen gebeuren met hun twee.

UniMatriX

Avatar

Voor degenen die de film gaan kijken.
De laatste scene, na de grote ontploffing onder de brug en de camera onder puin wordt begraven schiet de camera over op 'play'.
Je ziet de hoofdrolspeler samen met dat vriendinnetje in een reuzenrad of iets dergelijks zitten op een zomerse dag.
Op een gegeven moment filmen ze de zee, dan moet je goed aan de rechterkant van je scherm kijken. na een tijdje zie een soort meteoor in het water vallen (aan de horizon).
Echt typisch voor deze film, een half antwoord wat je weer met een vraag kunt beantwoorden :P dat is gewoon heerlijk aan deze film.
Dat maakt deze film wel wat realistischer dan normaal. Bij een echte ramp ben je ook verstoken van volledige informatie.

Kijken dus!

Cloverfield

acties