Recensie

Tropic Thunder (2008)

De sterren van Scorched (I – VI), Satan’s Alley en the Fatties …proberen een Vietnamfilm te maken.

door Hedwig van Driel om 19:26 in RECENSIES
Tropic Thunder poster
Regie: Ben Stiller | Cast: Ben Stiller (Tugg Speedman), Robert Downey Jr. (Kirk Lazarus), Jack Black (Jeff Portnoy). Matthew McConaughey (Rick Peck), Jay Baruchel (Kevin Sandusky), Tom Cruise (Les Grossman), Nick Nolte (Four Leaf Tayback) | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2008

We kennen allemaal de prototypes uit oorlogsfilms: de dappere leider, de vloekende neger met het kleine hartje, het stiekem bange groentje en natuurlijk de vileine, barbaarse tegenstanders. We kennen ook allemaal een aantal prototypes van acteurs: de stoere actieheld op z’n retour, de flauwe komiek die één en dezelfde grap voortdurend uitmelkt, de serieuze Oscarwinnaar met mooie quotes over zijn kunst en de rapper die zijn werkterrein wil uitbreiden. Tropic Thunder neemt de eerste, maar vooral ook de laatste groep op de hak, en tegelijkertijd ook het hele Hollywoodwereldje, met agenten, producers, en zelfs entertainmentprogramma’s.

De film, die na drie neptrailers begint, waaronder één hilarische die bijzonder goed geobserveerd is, gaat over de opnames van de oorlogsfilm Tropic Thunder, een verfilming van de eveneens fictieve memoires van Vietnamveteraan ‘Four Leaf’ Tayback. Regisseur Daniel Cockburn (haha!) kan de prima donna’s in zijn crew niet controleren. Het gaat om de actiester Tugg Speedman wiens poging tot serieus acteren faliekant mislukte, de Australische vijfvoudig Oscarwinnaar en ‘method’-acteur Kirk Lazarus en de aan van alles verslaafde komiek Jeff Portnoy. Om ze in het gareel te krijgen worden ze naar de echte jungle verplaatst... waar zich helaas ook echte drugsdealende inboorlingen bevinden.

Ongetwijfeld het interessants en het best uitgewerkt is de verhaallijn van Lazarus. Hij heeft een procedure ondergaan om zijn huid donkerder te maken en blijft non-stop ‘in character’ als Sgt. Osiris. Een zwarte man dus, qua stem en maniërisme gebaseerd op tv- en filmkarikaturen uit de jaren zeventig, met bakkebaarden en al. Het lijkt grof en een makkelijke manier om mensen te provoceren, maar het is dieper dan dat. Niet alleen omdat er ook een échte zwarte man van de partij is (de rapper Alpa Chino - get it?- die rapt over hoeveel hij wel niet van pussy houdt), maar vooral ook door de vele lagen: Robert Downey Jr., in het echt een Amerikaan met bruin haar en bruine ogen, speelt een Australiër met blond haar en straalblauwe ogen, die zich voordoet als een (Amerikaanse) zwarte man, die nog het meest wegheeft van Fred Williamson en die zich op een zeker moment weer als Chinese boer verkleedt.

Helaas zijn de andere personages lang niet zo doordacht, maar ach, voor goede grappen zijn ze goed. Jack Black speelt zoals we gewend zijn alles totaal hysterisch en over de top, maar dat maakt de scène waarin hij vastgebonden aan een boom zichzelf los probeert te praten er niet minder grappig op. Het Tom Cruise-achtige personage van Ben Stiller zou erbij gebaat zijn geweest als het met minder knipogen zou zijn gespeeld (waarom niet door Cruise zelf?), maar Matthew McConaughey als de agent van Tugg is absoluut perfect. Nooit gedacht dát nog eens over McConaughey te schrijven.

Tom Cruise komt overigens nog wel opdagen als een harige, dikke, kale, scheldende producer. Of je zijn rol grappig vindt, tsja, dat hangt ervan af of je dubbel lag om die filmpjes van een jumpende Hilbrand Nawijn. Waar geen discussie over hoeft te bestaan is dat Jay Baruchel de ontdekking van de film is. Tot nu toe speelde hij vooral kleine bijrolletjes als weirdo in een paar projecten van Apatow (Knocked Up, Undeclared), maar in Tropic Thunder laat hij zien dat hij ook op overtuigende en genuanceerde wijze de aangever kan spelen.

Als satire heeft Tropic Thunder net iets te weinig pit: de peuter die we in de trailer weggegooid zien worden, verschijnt later, voor de zekerheid, heelhuids in beeld. Maar al is de film niet zo slim of gemeen als hij graag wil zijn, grappig is hij over het algemeen wel. En door de rol van Downey Jr. en die van de vele getalenteerde bijrolspelers (Baruchel dus, maar ook Steve Coogan, Danny McBride en Nick Nolte) is hij toch wel bijzonder. Bovendien is hij door de grootse aanpak van de actiescènes een van de weinige komedies waarvoor een bioscoopbezoek absoluut aan te raden is.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rudebox

Avatar

:P WoW...deze lijkt me zo kneiter gaaf!! Ga hem zaterdag checken.

SunChaser

Avatar

Vorige week de voorpremiere gezien, erg leuk. Toprol ook van Tom Cruise. Eindelijk weer eens goed.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Leuke recensie, ik ben zeer benieuwd naar deze film!!! T+)

Frits007

Avatar

Eindelijk Smiley face wacht al een half jaar op deze film !!! :D:D
Morgen gelijk naar de Bios er voor Smiley face

Z@3 Redrum

Avatar

Ik kijk al jaren uit naar een goede oorlogfilm, niet alleen daarom kijk ik uit naar deze film, zij het niet echt een serieuze film die veel met de oorlog te maken heeft, maar goed. Ben Stillen heeft eigenlijk nooit echt slechte films gemaakt en erin gespeeld. Zelfs met Owen Wilson, de grootste prutser in de filmindustrie, maakt hij films als Starsky en Hutch nog een beetje het kijken waard. Ik ga hem morgen bekijken, ben benieuwd.

Drazic

Avatar

Leuke film, maar voor als je een goede oorlogsfilm wil zien ben je toch aan het verkeerde adres...

SunChaser

Avatar

Het is idd geen oorlogsfilm nee.

Steadicam

Avatar

Oei, wat een tegenvaller. Kromme tenen van het script tot Tom Cruise (waarom doet ie dit??!!). Na de hilarische neptrailers en een aardig begin zakt de film na tien minuten volledig in. Een uur lang probeer je vervolgens een geslaagde grap of situatie te ontdekken, maar dat lukt maar zeer zelden. Sommige dialogen zijn overduidelijk grappig of droog bedoeld, maar ze slaan totaal dood. De scène wisselt en je denkt: wat was de grap of clou nou? Ook Downey Jr. kan in mijn ogen de film niet redden.
[rating 1.5]

Z@3 Redrum

Avatar

Het is simpele humor maar toch is het leuk aangezien beide partijen verschillend tegenover elkaar staan. De begintrailers slaan nergens op zou je denken in het begin maar hebben leuk verband met de film. Ook de conversaties zijn vaak erg leuk, Tom Cruise speelt een leuke rol, eindelijk, en Ben Stiller is als vanouds weer goed. Geen topper, maar zeker een van de betere humorfilms van dit jaar.

veger

Avatar

Who left the fridge open?

Baski

Avatar

Steadicam "Oei, wat een tegenvaller. Kromme tenen van het script tot Tom Cruise (waarom doet ie dit??!!). Na de hilarische neptrailers en een aardig begin zakt de film na tien minuten volledig in. Een uur lang probeer je vervolgens een geslaagde grap of situatie te ontdekken, maar dat lukt maar zeer zelden. Sommige dialogen zijn overduidelijk grappig of droog bedoeld, maar ze slaan totaal dood. De scène wisselt en je denkt: wat was de grap of clou nou? Ook Downey Jr. kan in mijn ogen de film niet redden.
[rating 1.5]"


Ik kan me goed in je verhaal vinden, maar mijn rating ligt iets hoger.
De film had van mij een kwartiertje korter mogen duren en dan was het wel wat grappiger geweest.

Maar gelukkig heb ik op momenten toch wel smakelijk gelachen en ja.... die trailers! :E

filmd0p

Avatar

Onbegrijpelijk dat deze film zulke cijfers krijgt.
Op een enkele glimlach na is er echt niets aan!
[rating 0.5]

Brein8998

Avatar

Here's my motherf*cking farm!!
I'm a leadfarmer motherf*cker!!!

Tropic Thunder

acties