Recensie

The Bank Job (2008)

De heist is ondanks alle onderbrekingen overigens wel de moeite waard.

door Gunnar van Eenige om 19:22 in RECENSIES
The Bank Job poster
Regie: Roger Donaldson | Cast: Jason Statham (Terry Leather), Saffron Burrows (Martine Love), Stephen Campbell Moore (Kevin Swain), Daniel Mays (Dave Shilling), James Faulkner (Guy Arthur Singer) | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2008

De bankoverval waar het in deze film om draait valt vooral op door wat de dieven naast cash nog meer buit wisten te maken. De beruchte kraak uit 1971 speelde zich af in een Londense bank waarbij voor het eerst gebruik werd gemaakt van het draadloze communicatiemiddel de walkietalkie (tevens het middel waardoor de politie de amateurs op het spoor kwam). Toch konden de personen in kwestie er met drie miljoen pond vandoor gaan en wisten ze uit handen van de politie te blijven.

Na de overval werden de geruchten over de daders en hun aanwinst met de dag wilder, totdat het verhaal de ronde ging dat bepaalde staatsgeheimen door de roof aan het licht zouden komen. Wat de walkietalkiegroep tegenkwam in de kluis van de Lloyd's bank op Baker Street was zo precair dat hoge heren van de regering de pers vier dagen na het aanhoudende mediacircus persoonlijk een zwijgplicht oplegden en de roof afdeden als onbelangrijk. Al snel werd echter bekend dat hier sprake was van een mogelijk seksschandaal dat in verband was te brengen met een lid van het koninklijk huis.

Filmmaker Roger Donaldson doet een poging de beruchte vangst van de maagdelijke bankovervallers binnen een context te plaatsen. Wat we overhouden is een onschuldige Britse heistfilm gemixt met een fabelachtige intrige waarin rollen zijn weggelegd voor de politieke stiff upper lip en de megalomane Zwarte Panter-leider Michael X (een van Malcolm X afgeleide alias) die de regering met compromitterende foto's op afstand weet te houden. De meeste plotontwikkelingen rond de geheime dienst en X willen echter niet heel erg relevant of spannend worden en hadden prima als introductie dienst kunnen doen.

The Bank Job doet beloftes die niet waar worden gemaakt. Het verhaal herinnert ons allereerst aan klassieke en hedendaagse heistfilms die allemaal dezelfde structuur hanteren. De zorgvuldige voorbereidingen in de eerste akte worden gevolgd door de deskundige uitvoering in de tweede akte om daarna over te gaan tot het slotakkoord waarin ondanks alle voorzichtigheid toch alles mis dreigt te gaan. De film doet deze formule netjes eer aan, maar weet hem niet eigen te maken. Een Rififi is het dan ook niet. Tot aan de laatste dertig minuten kan de film zich meten met de luchtigheid van The Italian Job, maar dan schiet Donaldson uit de bocht en neemt hij de jongens off-road. Rauw Brits geweld in de trant van Performance en The Ipcress File dient zich aan en haalt alle onschuld in één klap weg, terwijl dat ongeveer de enige troefkaart was die Donaldson in handen had. De omschakeling laat ons onnodig en abrupt schrikken en wil ons laten nadenken over de tot dan toe opgehemelde criminaliteit. Het is de vraag of deze inconsistentie te wijten is aan de scenarioschrijvers of de eigenwijze bewerking van de regisseur, maar het bezorgt de film in ieder geval een nare smaak.

De heren weten ondanks dit mankement wel een vlot script af te leveren die de film de nodige energie geeft. De goed gecaste Statham zet een solide rol neer als amicale underdogcrimineel en fungeert als een betrouwbare factor in de film, terwijl het Engeland van de jaren zeventig, evenals de Britse dialectiek de bijrol overnemen. Sommige filmmakers willen koste wat het kost op alle fronten scoren, terwijl ze meer zouden bereiken door één verhaal goed te vertellen in plaats van te veel verhalen half. De heist is ondanks alle onderbrekingen overigens wel de moeite waard.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Colonel_Kurz

Avatar

Kleine kanttekening: The Ipcress File is geen gangsterdrama, maar een spionagethriller. Verwarde je 'm met Get Carter, met Michael Caine's andere legendarische rol?

Gunnar

Avatar

Nou, het is duidelijk een (anti-bond) thriller, maar het is met name de marteling waar ik op doel. Die heeft ook die plotselinge omslag plus naloop. Het thema wisselt. Opeens heeft Caine echt pijn, i.p.v. zijn bril recht te zetten. Ik bedoelde het dus meer als het stukje gangsterdrama uit deze film en niet de gehele film.

SunChaser

Avatar

Film gisteren op DVD gezien, kijkt lekker weg op de bank maar de wetenschap; dat behalve de roof alles fictie is doet toch wel eea af van de film

Colonel_Kurz

Avatar

Gunnar "Nou, het is duidelijk een (anti-bond) thriller, maar het is met name de marteling waar ik op doel. Die heeft ook die plotselinge omslag plus naloop. Het thema wisselt. Opeens heeft Caine echt pijn, i.p.v. zijn bril recht te zetten. Ik bedoelde het dus meer als het stukje gangsterdrama uit deze film en niet de gehele film."
Wat heeft die marteling nou met gangsters te maken? Sinds wanneer is een martelscène een 'stukje gangsterdrama'?

Gunnar

Avatar

Je hebt gelijk. Het woordje gangsterdrama hoort geweld te zijn. Ik scheerde het ten onrechte over één kam.

Sandvink

Avatar

Voor mij was het een redelijke film. In mijn optiek een echte DvD-film om op de bank eens rustig te bekijken. Leuke cast in een aardig verhaal.

[rating 3]

Planethugo

Avatar

Aardige film, leuk plot, leuke cast. Soms nog spannend ook en de vaart zit er wel goed in. Prima dus

liefhebber08

Avatar

Prima film. Misschien niet hoogstaand maar wel onderhoudend.
De film heeft vaart en blijft niet te lang stil staan bij afzonderlijke gebeurtenissen. Ook wordt er geen overdosis geweld gebruikt en het geklungel en de mislukkingen aan beide kanten geven het spel de charme die past bij een geslaagde misdaadfilm.

The Bank Job

acties