Recensie

The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (2008)

Niet veel soeps, en bovendien mummieloos.

door Kaj van Zoelen om 10:06 in RECENSIES
The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor poster
Regie: Rob Cohen | Cast: Brendan Fraser (Rick O’Connell), Jet Li (keizer Han), Maria Bello (Evelyn O’Connell), John Hannah (Jonathan Carnahan), Michelle Yeoh (Zi Juan) e.a. | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2008

De eerste Mummy film met Brandon Fraser uit 1999 was bedoeld als remake van de horrorklassieker met Boris Karloff uit 1932, maar kwam uit de bus als een avonturenfilm in de stijl van de Indiana Jones. Sterker nog, volgens velen was het een ongeïnspireerde imitatie. De vraag wordt dan: hebben we in een zomer waarin Indiana Jones zelf al terugkeerde naar het witte doek en gemengde reacties kreeg nog goedkope namaak nodig, of nog erger: een tweede vervolg daarop? Nee, want The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor is niet veel soeps, en bovendien mummieloos.

Jet Li’s karakter, keizer Han, werd zo’n 2000 jaar geleden namelijk vervloekt en versteend, niet gemummificeerd. Het lijkt misschien een technisch detail, maar het is tekenend voor de gemakzucht van de makers, die dit derde deel wel erg laten afwijken van het eerste in de reeks. Alhoewel ook die film niet foutloos was, had die in tegenstelling tot dit derde deel nog wel zijn charmes. The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor is één van de twee Hollywoodfilms deze zomer die de rijke Chinese mythologie en de wuxia pian (het fantasy-martial arts filmgenre) plundert, zonder het talent of de visie om daar een goede film van te maken. Opvallend is dat Jet Li in beide titels een grote rol speelt, en dat een andere grootheid van het martial arts genre hem telkens bijstaat. In deze derde Mummy-film is dat Michelle Yeoh, en in het 28 augustus te verschijnen The Forbidden Kingdom zelfs niemand minder dan Jackie Chan. Nog opvallender is dat het martial arts talent van zowel Yeoh als Chan in beide films wordt verkwist of door de montage aan het oog onttrokken.

In de openingsscène van The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor slaat Li bijvoorbeeld meteen al een aantal afvallers af, maar de montage verbergt zijn kunnen. Een zwaardgevecht tussen Yeoh en Li lijkt er al meer op, maar dat plezier is echter van erg korte duur. Verder is er maar een actiescène die enigszins memorabel is: een autoachtervolging door Shanghai in het midden van de film. De expertise van Vic Armstrong (stuntman bij de eerste drie Indiana Jones films) als 2de unit/actieregisseur is zichtbaar, maar met de massale legerstrijd aan het eind wist niemand op de set zich kennelijk raad. Coherentie wordt opgeofferd in de hectische montage, wat de keuze voor regelmatige terugkerende helikoptershots en kraanshots waarbij de camera over het strijdgewoel zwiept op zijn best vreemd maakt, en op zijn slechtst incompetent.

En dat terwijl het allemaal nog best vermakelijk begint. Rick O’Connell en zijn vrouw Evelyn zijn in 1946 met pensioen. Evelyn schrijft over hun vroegere avonturen, en Rick probeert te vissen. Beiden hunkeren echter nog steeds naar een spannend leven, zoals hun zoon op dat moment juist beleeft als hij keizer Han en diens Terracotta leger ontdekt. Het echtpaar belandt vervolgens in Shanghai en moet samen met hun zoon voorkomen dat een generaal de keizer en diens leger tot leven wekt en onsterfelijk maakt. Daar krijgen ze hulp bij van de heks, die 2000 jaar terug de keizer vervloekte, en haar mooie dochter.

The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor doet in dit eerste gedeelte wél wat Spielberg, Lucas en co. verzuimden eerder deze zomer: een gevoel van gevaar en conflict creëren, door van de helden geen ongenaakbare supermensen te maken. Niet dat er in de geschiedenis van deze twee filmreeksen ooit twijfels waren over de uitkomst van het verhaal, maar in dit gedeelte van deze derde Mummy film en de eerste drie Indy films zijn de hoofdpersonen tenminste kwetsbaar, moeten moeilijke obstakels overkomen, krijgen niet alles in hun schoot geworpen en falen zowaar soms.

Helaas maakt dit de humor in The Mummy 3 niet minder flauw, of de té talrijke personages echt boeiend. Ook de matige regie van Cohen speelt de film echt parten. Dat hij geen enkele achting heeft voor Aziatische cultuur of geschiedenis hoeft geen obstakel te zijn voor een leuke actieavonturenfilm. Alle concessies die waarschijnlijk met een westers publiek in het achterhoofd zijn gedaan, leveren echter dramatisch gezien nauwelijks iets op. Dat Cohen geen idee heeft hoe met de wuxia elementen om te gaan, roept vooral de vraag op waarom ze überhaupt worden gebruikt. Het westerse avontuur raakt erdoor ondergesneeuwd, en het oosterse bereikt nooit haar potentie.

Even lijkt er zowaar iets subversiefs politieks in de Amerikaanse film te sluipen, als wordt gesuggereerd dat de slechte generaal zijn keizer tot leven wil wekken om de communisten in China af te stoppen, wat de schurken van de film tot tegenstanders van het communisme zou maken, maar de retoriek van de keizer suggereert later juist weer het tegenovergestelde. Ergens in The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor schuilt prima entertainment, maar het kruipt nooit uit zijn schulp en wordt verdrongen door overduidelijk uit de computer komende effecten.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

meanrat

Avatar

Eh, volgens mij is de regisseur van 'Memoirs of a Geisha' niet Cohen, maar Marshall. Auw...feitelijk foutje gemaakt?

evil_graigje

Avatar

Zoals ik al dacht "I hate pointless sequells" " I really hate pointless Sequels"

Darthmar

Avatar

Ik ga hem wel kijken. Vond deel 1 en 2 leuk. Waarbij deel 2 wel wat minder is. Maar gewoon lekker als je even zin hebt in een film zonder te veel poespas.
Maar het kan zomaar zijn dat deel 3 tegen valt.
Indy 4 was ook smaakloos.

SunChaser

Avatar

Kan dat overig nieuws niet weg onder het bericht, dat staat links al in een tracker, geen hond die erop zit te wachten onder een bericht. Geldt ook voor de gerelateerde berichten, maak daar dan rechts een tracker voor, net als op FOK!

Verder zal de mummy aan me voorbijgaan, deel 2 was al ruk.

oogsnoepje

Avatar

De hele serie is ruk.

En daarbij kan ik Brendan Fraser op een of andere manier niet uitstaan. De enige keer dat ik hem wel tof vond was met zijn serieuze rol in "The Air I Breathe", wat trouwens best een aanrader is vergeleken met het soort gedrochten als The Mummy.

Laten we hopen dat deze serie snel eens mummificeert.

Ik ben het trouwens eens met ZonneJager, die links voegen niet erg veel toe...

Dukat

Avatar

oogsnoepje "Ik ben het trouwens eens met ZonneJager, die links voegen niet erg veel toe..."


Yep, helemaal mee eens. Ik vind ze zelfs irritant.

Feoreunn

Avatar

Trailer zag er wel geinig uit, maar dit is één slechte recensie teveel. Hier hang ik mijn geld niet aan. Rustig wachten op de DVD dus.

corne112

Avatar

K ga em toch kijke.. ondanks negatieve commentaar... tegewoordig word alles afgekraakt... the forbidden kingdom vonk ook gewoon leuk kijkvoer..

SunChaser

Avatar

Dukat "Yep, helemaal mee eens. Ik vind ze zelfs irritant."

Idd, je moet nu veel meer scrollen voor je kunt reageren, niemand zit te wachten op die links, en het gerelateerde nieuws is al oud nieuws. Heb er FT een mail over gestuurd. Een extra tracker rechts kan uitkomst bieden om gerelateerd nieuws kwijt te kunnen. Nu heb je soms EN overig nieuws EN gerelateerd nieuws.

tukkerstein

Avatar

Mummy 3 is zonder twijfel een van de slechtste films van het jaar. Maar deze film bewijst wel dat een slechte film best vermakelijk kan zijn. Ik vind hem zelfs beter dan het tweede deel. Waar de actie in deel 2 in mijn ogen nogal voor de hele familie was, vol met domme grapjes, is de actie in dit deel wat serieuzer en veel pretentielozer, en zelfs af en toe creatief te noemen. De special effects zijn bij vlagen goed maar af en toe ook niet om aan te zien (de scene waarin Jet Li's hoofd uit water omhoog stijgt... alsjeblieft, Windows Movie Maker-taferelen...). Het acteerwerk is slecht en er is geen greintje chemie tussen alle acteurs.

Maar zoals gezegd, de actie maakt zeer veel goed, alhoewel wat meer zwaardgevechten met Jet Li nog meer goed hadden kunnen maken.

6/10

Nog even een herhaling van de beste one-liner van de film: "Where is your honor? Fight like a man!".

m7h

Avatar

Ik heb de film ook gezien,maar ik geef tukkerstein helemaal gelijk. een flut film af en toe wat actie, voor de vrouwen zit er wat meer romantiek in. verder kijk de film wel lekker met een zak popcorn en bier.

Sha

Avatar

Maar er is ook goed nieuws... Scorpion King 2 is ook uit ;)

Benja11

Avatar

Dan maar niet naar de bios

Jnk18

Avatar

shateandar "Maar er is ook goed nieuws... Scorpion King 2 is ook uit ;)"


Hahaha ik heb die gister gekeken en vond die NOG slechter dan deze kutfilm. Beide zuigen big time. Je kunt beter je geld aan een echte film verspillen dan aan deze troep.


Over deze film: Zuig Zuig en nog eens ZUIG!
Ik wist al toen rachel weisz aankondigde niet mee te doen in de 3e film dat het ging zuigen en jahoor die nieuwe evelyn had totaal geen chemistry met Brendan(vond hem dit keer ook slecht)

Ook het verhaal is slaapverwekkend en zoals de recensie aangeeft, actie = er niet.

Je kunt deze film beter wachten tot de DVD uit is want in de bios verveel je kapot!

BlauweBanaan

Avatar

Ik vind persoonlijk vrij weinig aan deze film. Het verhaal kon me niet echt inleven iets wat ik wel sterk had bij Mummy 1 en 2. Ook de Scorpion King vind ik dik voormekaar, ook al loopt dat verhaal de andere kant op. Wat iemand eerder schreef er is geen chemie tussen de karakters, alles begint weer hetzelfde, de bad guy komt langs, grote massastrijd op het eind (zit tegenwoordig in alle films, niet mijn ding), en alles loopt weer voorspelbaar af. Het is snel 90 min. productiewerk en dat is jammer.

Mijn verwachting lag op een 6 en het wordt een 4.

Thiver

Avatar

shateandar "Maar er is ook goed nieuws... Scorpion King 2 is ook uit ;)"

Op dvd, toch?

Sha

Avatar

Lijkt me inderdaad sterk dat die film in de bios komt hier ;)

oogsnoepje

Avatar

tukkerstein "De special effects zijn bij vlagen goed maar af en toe ook niet om aan te zien (de scene waarin Jet Li's hoofd uit water omhoog stijgt... alsjeblieft, Windows Movie Maker-taferelen...)."


Sinds wanneer is het mogelijk om 3d mensen te maken met Windows Movie Maker?

TotalReject

Avatar

Dit is de slechtse film die ik in een lange tijd heb gezien.

Wat is Branden Frasier ineens irritant geworden trouwens. Hij acteerde vreselijk(er) en hij zette ook een hoogst irritante stem op.

The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor

acties