Recensie

Wall-E (2008)

Met prachtige animatie legt Pixar de lat voor 3D-animatiefilms weer eens hoger.

door Kaj van Zoelen om 22:03 in RECENSIES
WALL·E poster
Regie: Andrew Stanton | Cast (stemmen): Ben Burtt (robotgeluiden Wall-E/M-O) Elissa Knight (EVE), Jeff Garlin (Captain) e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2008

Vorig jaar legde Pixar met Ratatouille de lat voor 3D-animatiefilms met succes hoger wat betreft inhoud én uiterlijk. Met Wall-E verhoogt de studio deze lat ook dit jaar en doet dat ditmaal onder de bezielende regie van Andrew Stanton (Finding Nemo). In zijn ode aan het sciencefictionfilmgenre laat Stanton de kijker geheel nieuwe doch heel bekende werelden ontdekken én herkennen. Ondertussen geeft Wall-E op een luchtige manier scherpe kritiek op bepaalde aspecten van de moderne westerse, met name Amerikaanse, levensstijl. De driedimensionale animaties waarmee dat gedaan wordt, doen eerdere prestaties op dit gebied verbleken, zoals we inmiddels van Pixar gewend zijn.

Titelheld Wall-E (Waste Allocation Load Lifter Earth-class) is een kleine afvalverwerkingsrobot in de verre toekomst. Zevenhonderd jaar eerder verliet de mens de aarde, die onleefbaar was geworden door het afval dat al het leven onmogelijk maakte. Wall-E bleef destijds achter en is sindsdien puin blijven ruimen. Hij overleefde dankzij de muziek van de musical Hello, Dolly, door zijn vriendschap met een kakkerlak, zijn verzamelhobby en zijn vermogen tot zelfreparatie. Wall-E’s dagelijkse leventje krijgt ruimschoots aandacht in de woordeloze eerste twintig minuten van de film. Gedurende deze introductie zijn woorden volstrekt overbodig dankzij de aandacht voor bijzondere details, de prachtige animatie van de desolate, woestijnachtige wereld en door de vele visuele grappen.

Op een dag krijgt Wall-E bezoek van EVE, een veel geavanceerdere ‘vrouwelijke’ robot op zoek naar een teken van nieuw organisch leven op aarde. Wall-E wordt natuurlijk verliefd en korte tijd wordt hij de meest onschuldige, schattige stalker van het universum. Terwijl EVE zich in de eerste instantie zuiver richt op haar missie, accepteert ze na verloop van tijd toch zijn gezelschap, en bloeit er langzaam iets moois op tussen de twee. Helaas komt daar plotsklaps een einde aan wanneer EVE wordt teruggehaald door een ruimteschip. Wall-E slaagt er echter in om mee te reizen, en ontdekt vervolgens samen met de kijker wat er inmiddels van de mensheid is geworden.

Aan boord leert hij ook M-O kennen, het meest recente in een lange rij kleine, grappige figuren die in animatiefilms de show stelen. M-O is een schoonmaakrobot die gruwelt van het gruis en de roest op Wall-E, dat is vastgekoekt na 700 jaar noeste arbeid. Ook kan M-O de voor hem vreemde, niet-aërodynamische vorm van Wall-E niet uitstaan. Naast dit figuur zijn er op het ruimteschip nog meer geinige robots, en ook de verder geëvolueerde mens zelf is hilarisch. Een stuk serieuzer is de gedachte achter die evolutie en achter het ruimteschip. Want deze achtergrond is een regelrechte waarschuwing voor de mogelijke gevolgen van onze groeiende afhankelijkheid van technologie en voor de consequenties van de verwaarlozing van onze natuur.

Zwaar wordt die achterliggende boodschap van Wall-E nooit, dankzij diens aangename verpakking. De animatie van de woeste aardse landschappen tot aan de fantasierijke maatschappij in het ruimteschip is om van te smullen. Nergens is dat duidelijker dan bij de figuur van Wall-E, werkelijk een prachtvondst. De krakende en piepende roestbak is fantastisch vormgegeven, en charmeert met elke bout van zijn ouderwetse robotlichaam. Hoe is het mogelijk om je hart te sluiten voor deze combinatie van Charlie Chaplin, E.T. en R2-D2?

Naast de vormgeving van zowel beeld als geluid, de humor en de achterliggende boodschap bevat Wall-E ook een simpel maar ontroerend liefdesverhaal en een klassiek sciencefictionavontuur, vol verwijzingen naar genreklassiekers. Het totaalpakket is plezierig, innemend, onderhoudend en een van de fijnste bioscoopervaringen sinds Pixars vorige film. En uiteraard wordt Wall-E, zoals altijd bij Pixar, voorafgegaan door een korte film. Presto, over een goochelaar en zijn weerbarstige konijn, is een olijke ode aan het werk van Chuck Jones en soortgelijke cartoons als Tom & Jerry en een van Pixars beste shorts.

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Gunnar

Avatar

Ben benieuwd naar de visuals... en die eerste 20 minuten.
Presto is in ieder geval funny bunny stuff. Let op hoe de goochelaar binnenkomt...super.

Angel_2000

Avatar

Ik twijfelde eerst of ik naar deze film zou gaan, maar na deze mooie en overtuigende recensie zou het een zonde zijn om niet te gaan! :E

Loconut

Avatar

Ik heb 'm al gezien, en ik kan alleen maar meeknikken, de rescencie al lezend.

Creative

Avatar

Wall-e was prachtig.. pixar domineert... elke x weer =) volledig eens met de recensie net soals de film zijn woorden overbodig

Yanggie

Avatar

Wall-E is idd een hele leuke en mooie film. Op het einde had ik wel zoiets van "nu weten we het wel" maar dat had misschien meer te maken omdat het ontzettend warm was in de bios en ik snakte naar frisse lucht. Ik houd normaal totaal niet van animatiefilms, maar deze was zeker aan te raden.
Van concurrentie met DreamWorks is al tijden geen spraken meer want Pixar overklast DreamWorks op alle fronten. Ook nu weer met Wall-E.
Short movie was ook leuk, alleen 2 keer kort achter elkaar is toch wat minder dankzij de domme idioten in de bioscoop die in eerste instantie de Nederlands gesproken film er in hadden gedaan en hem pas ging verwisselen na de short movie.

Big Red

Avatar

...een van de fijnste bioscoopervaringen sinds Pixars vorige film.

Die kan zo op de DVD-cover! En als ze bij Pixar zo doorgaan ook op de volgende, en de volgende...

silaz

Avatar

Dit vind ik 1 van de beste pixar films die er is.
T+)

Sengaia

Avatar

Prima recensie, superlieve film. Zo knap: de eerste helft is vrijwel woordeloze slapstick. Wall-E en EVE zijn briljant tot leven gebracht en op het einde moest ik bijna een traantje wegpinken.

Ik had de blubbermensen uit de toekomst liever iets confronterender gezien, iets minder vriendelijk vormgegeven. Maar dat is dan ook het enige minpuntje dat ik kan bedenken. Het zooitje zelfdenkende, anarchistische robots is een geweldige vondst, en het voorfilmpje inderdaad één van de leukste tot nu toe. Hij begint nogal braaf en cartoony, maar schijn bedriegt!

Heb Wall-E in Victoria, Canada gezien, in een vrij lege zaal (al draaide die daar al een tijdje). Ik hoop dat ie 't in Europa goed gaat doen! Die Buy-N-Large site op internet was een geweldig én ironisch staaltje marketing, jammer dat die uit de lucht is.

aspers

Avatar

BRILJANT!!! :W

In de hele film vallen slechts enkelle woorden, maar toch voel je alle emoties met hun mee. Deze mag je echt niet missen!

Vond het wel een beetje vreemd dat die videoboodschappen (nee, niet de favo tv-serie van wall-e) met echte mensen waren. Maar goed, dat kon de pret zeker niet drukken!

Heb echt genoten van begin tot ein, met een hele grote smile op mijn gezicht! leuker gaat het niet worden in de bios deze zomer... T+)

Trouwens we hadden als trailer een film van disney met een of ander hondje. Vond het er verassend goed uitzien! Begint Disney de CGI animatie dan ook onder de knie te krijgen?

Hedwig

Avatar

Fantastische film. Om verliefd op te worden. Van de eerste beelden tot de wonderschone eindcredits de moeite waar. Ik kon me zelfs geen moment ergeren aan de ecologische boodschap.

GeNiUz

Avatar

En wederom een diepe buiging voor Pixar! :W

Heb het eerste half uur echt met open mond zitten kijken, het ene detail na het andere ontdekkend.

Schitterende film, is de 8.8 op imdb meer dan waard!

shellghost

Avatar

Wat een filmSmiley face
Je gaat echt mee leven met Wall-E Smiley face
zeker wanneer die even z'n geheugen kwijt is
Echt een diamandje Smiley face

ruben

Avatar

't opstartgeluidje van Wall-E komt me erg bekend voor! Smiley face Briljant!

Valt wel wat op aan te merken - ik vond dat Wall-E wel erg vaak op z'n bek gaat...te veel slapstick humor - maar 't was vooral genieten. De relatie tussen de twee robots is waanzinnig uitgewerkt, en visueel is 't oogverblindend. Pixar is - en blijft - op eenzame hoogte als 't om animatiefilms gaat.

ijskonijn

Avatar

Briljante film weer van Pixar. Ik heb me geen moment gestoord aan de zogenaamde eco-boodschap waar je op amerikaanse sites nog wel eens het een en ander aan kritiek over kon lezen. Wat mij betreft was de boodschap van de film daar toch wat te overdreven en in dienst van het verhaal voor.

Wall-e roept naarmate de film vordert steeds meer sentiment op, en het lijkt wel alsof de Pixar mensen het erom doen om elke keer iets uit te kiezen wat niet knuffelbaar is, en het dan toch lief te maken (monsters, visjes, auto's, ratten en nu dus robotjes).

Ik ga niet mee met de mensen die dit de beste Pixar tot nu toe vinden, ik vond meerdere anderen toch echt leuker. Hoe dan ook, deze is je bioscoopkaartje zeker waard!

Bela

Avatar

Ik was door alle positieve geluiden al voorbereid op een prachtige film, maar dat het zo goed zou worden! Ik heb 98 minuten vol verwondering zitten kijken naar een van de beste animatiefilms aller tijden. Niets ten nadele van Finding Nemo, The Incredibles, Ratatouille etc., maar wat een gedurfde zet van Pixar om hun nieuwste met zo weinig tekst, een redelijk volwassen, klassieke score en een licht-educatieve insteek te maken.

En de robotstem van Auto Robot torpedeerde me met veel plezier terug naar de jaren tachtig! Ook credits voor de stem van Jeff Garlin (Curb Your Enthusiasm) en uberhaupt was het geluidsdesign van ultra hoog niveau: Ben Burtt is een held!

wietstock

Avatar

Idd zeer goede film, Pixar op zijn best!

Lees mijn recensie op: http://www.stew.be/2008/08/18/wall-e/#more-1599

Steadicam

Avatar

Een kleine tegenvaller. Het is dapper om zo'n zwijgzame film te maken, maar het breekt de film uiteindelijk op. Het gemis van de leuke Pixar-dialogen is onoverkomelijk; het zeurderige Wall-EEEEEEEEEE en EVEEEEEEEEE ging me mateloos irriteren. Bovendien werd het beperkte (en moralistische) verhaal te zeer blootgelegd. Juist de storyline en de teksten zijn grote troeven van Pixar, maar dit keer was ik er niet van onder de indruk en werd het zelfs een beetje saai.

De visuals zijn van het allerhoogste niveau (al vond ik de mensen te cartoonesk) en Wall-E is natuurlijk zeer aandoenlijk, maar Eve kwam nauwelijks tot leven en verder waren er eigenlijk geen gedenkwaardige bijrolkarakters. Wat me wel in positieve zin opviel was de prachtige score en de geweldige geluidseffecten.

Al met al een dikke voldoende, maar zeker niet Pixars beste. [rating 3.5]

film king

Avatar

BRILJANT!!!! geweldig gewoon

Rudebox

Avatar

:W WoW :W

Wat een super gave film. Echt niemand, maar dan ook niemand kan tippen aan de kwaliteit van Pixar films. Het verhaal is goed, niet hoogstaand maar gewoon goed. De animatie daar in tegen is verbluffend.

Toppertje van Walt Disney/Pixar T+)

mening

Avatar

Koop ik een keer de DVD, mis ik zeker de eerste 20 minuten de ondertiteling.

honeybucket

Avatar

Fantastische film.

Al 3 keer gezien.. pixar blijft me verbazen

JamesBond

Avatar

Wat een slappe film, Alleen wat geblieb en Geblab geen verhaal! Wel voldoende maar zeker, zeker niet de beste! De beste blijft Toy Story 3 en Up

Banned

Avatar

mening "Koop ik een keer de DVD, mis ik zeker de eerste 20 minuten de ondertiteling."
Er wordt bijna niks gezegt;..

acties