Recensie

In Bruges (2008)

Brugge: de mosselen, de friet, de huurmoordenaars.

door Hedwig van Driel om 23:58 in RECENSIES
In Bruges poster
Regie: Martin McDonagh | Cast: Colin Farrell (Ray), Brendan Gleeson (Ken), Clémence Poésy (Chloë) | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2008

Brugge is een prachtig pittoresk middeleeuws stadje vol kleine steegjes en oude gebouwen. In In Bruges krijg je alle toeristische attracties te zien en vele mooie plaatjes waardoor je direct zin krijgt om eens naar België af te reizen. Hoewel… op de Franse filmposter wordt Brugge gekenmerkt door “ses moules, ses frites, ses tueurs à gages”, oftewel: mossels, friet en… huurmoordenaars.

De huurmoordenaars in kwestie zijn Iers. Ken en Ray. De eerste is een oude rot in het vak, die zich allang nergens meer over verbaast. De ander is een nieuweling die net een opdracht behoorlijk heeft verpest. De baas van de twee heeft ze daarom naar Brugge verbannen om even af te koelen, met de strikte instructies zich rustig te houden totdat hij belt. Ken vindt het prima: hij gaat met zijn boekje op stap en bewondert de stad. Ray daarentegen heeft een ‘fooking’ hekel aan de toerist spelen, vindt het maar saai, en weet zichzelf al snel in de nesten te werken.

De zwarte komedie is een lastig genre. Je moet kunnen lachen ondanks de duistere elementen, maar tegelijkertijd moet de film ondanks het lachen niet te luchtig worden. In Bruges is donker, pik- en pikzwart zelfs, vergis je niet. En erg grappig is hij regelmatig ook. Martin McDonagh, toneelschrijver en hier voor het eerst regisseur, weet de overgang tussen de twee toonsoorten niet altijd even soepel te maken, maar zijn script steekt, vooral qua plot en symboliek, perfect in elkaar. En al staan het zwarte en de komedie soms los, in een aantal scènes (bijvoorbeeld die met een zeer grove Belgenmop) passen de twee elementen precies in elkaar.

Brugge is voor de twee hoofdpersonen een soort vagevuur: een groteske plek waar je - wie weet - voor je zondes kan betalen. Waar je wellicht vergeven kunt worden als je maar genoeg doormaakt. Brugge is in de film een rare, verstorende plek waar je nooit weet wie je tegen zult komen: een racistische dwerg, een figuur uit het verleden, een verleidelijk - maar ook gevaarlijk - meisje... Het is net het schilderij van Jeroen Bosch dat de twee Ieren in het museum bekijken. Colin Farrell geeft mooi gestalte aan een jongen die niet eens doorheeft hoe grof hij wel niet is en die diep spijt heeft van zijn fout. Brendan Gleeson is fantastisch als Ken, die zich een soort vader voelt - al raakt hij ook wel geïrriteerd. En Ralph Fiennes, die hun baas speelt, heb je zó nog nooit gezien.

Kortom: echt een gelijkmatige, samenhangende film is In Bruges niet, maar er zitten briljante stukken in en de twee hoofdrolspelers zorgen ervoor dat de film soms zelfs wat emotie oproept. Martin McDonagh is zeker iemand om in de gaten te houden. Met In Bruges heeft hij een veelbelovend visitekaartje afgegeven.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Chrischzz

Avatar

Lijkt me een puike film..
En eindelijk een film waar Colin Farrell weer eens goed bezig is..

LuCos

Avatar

Khad een tijdje geleden ook de trailer ervan gezien, en het wekte mijn interesse op Smiley face

Roxxe

Avatar

Wist niet dat ze enkel engels praten in brugge :s

Breug

Avatar

Zeer sterke film. 1 van de betere rolle van Farrel.

Big Red

Avatar

Roxxe "wist niet dat ze enkel engels praten in brugge :s"

Tis toch echt zo! Net zoals de Duitsers, die spraken tussen 1940 en 1945 allemaal Engels met een grappig accent...

Hedwig

Avatar

Ach, meestal erger ik me ook aan dit soort dingen, maar in dit gevaal gaat het om twee Ieren op "vakantie" in Brugge, en die natuurlijk geen woord Vlaams spreken, dus geen wonder dat iedereen engels tegen ze spreekt.

axoi

Avatar

Geweldige film met zeer geslaagde humor en een ijzersterk verhaal. Haalt net niet het niveau van Snatch maar komt er aardig dichtbij in de buurt.

Biff Tannen

Avatar

Laatst een goede Divx van gedownload en ik vond het een typische Rivella film, een beetje vreemd, maar wel lekker.
Ik vond vooral Ralp Fiennes fantastisch als baas.
De vergelijking met Snatch snap ik niet helemaal. Daar is hij volgnes mij toch te "traag" voor.
Ook leuk dat hier een Nederlandse actrice inspeelt, ondanks dat het geen blockbuster is toch een beetje trots.

RedDevil085

Avatar

Zeer goede en amusante film... Heb een paar keer echt krom gelegen van het lachen om de meest droge opmerkingen of acties. Toen de film begon vond ik Ferrell een beetje overacteren maar dat viel volgens mij in de rest van de film wel mee. Goede rollen van Ralph Fiennes & Brendan Gleeson en ook al ligt het tempo van de film behoorlijk laag, hij spat op een of andere manier toch van het scherm af.

CGW

Avatar

"hij spat op een of andere manier toch van het scherm af".
Hihi, leuke woordspeling voor diegenen die hem al gezien hebben! Vond de verhaallijn erg traag en pas aan het eind heb ik me eingszins vermaakt, ondanks de idd goede acteerprestaties, uitgezonderd het ierse dialect op sommige tijden.

Breug

Avatar

CGW "uitgezonderd het ierse dialect op sommige tijden."

Het Ierse dialect zou niet goed zijn? Alleen Fiennes komt oorsprongelijk niet uit Ierland dus dan zou het aan hem moeten liggen?

ateerling

Avatar

Haha ja idd het iers kun je weinig van zeggen, tenzij je Fiennes het niet goed vond (wat mij erg sterk lijkt)

oogsnoepje

Avatar

RedDevil085 "Toen de film begon vond ik Ferrell een beetje overacteren"


Dat is vreemd, want Ferrell speelde niet in deze film ;) Over Farrell geef ik je gelijk, maar het viel verder wel mee eigenlijk.

Heb de film net gezien en ik vond het een verfrissing tussen al het blockbustergeweld deze zomer!

Aanrader!
[rating 4]

SunChaser

Avatar

Leuke film, waarom wordt Thekla Reuten nergens genoemd trouwens? De deleted scenes zijn ook leuk op de DVD al zijn ze er terecht uitgehaald.

In Bruges

acties