Recensie

The Kite Runner (2007)

The Kite Runner is een geslaagde en gelaagde boekverfilming, maar desondanks is de lading van de precaire Afghaanse situatie tekortgedaan.

door Thijs Witty om 15:59 in RECENSIES
The Kite Runner poster
Regie: Marc Forster | Cast: Khalid Abdalla (Amir), Shaun Toub (Rahim), KahnZekeria Ebrahimi (Young Amir), Ahmad Khan Mahmidzada (Young Hassan) | Speelduur: 122 minuten | Jaar: 2007

Het boekfenomeen De Vliegeraar raast nog steeds de wereld over en de onvermijdelijke verfilming was op voorhand al beladen. Dat schrijver Khaled Hosseini’s zeer mooie verhaal over vriendschap en boetedoening de moeite waard is, staat buiten kijf, maar de film had meer waardering gekregen als op daadkrachtiger wijze de belangwekkende knelpunten uit het boek waren uitgedragen.

Vóór de Russische inval in Afghanistan aan het eind van de jaren zeventig was het land van duizend schitterende zonnen een cultureel rijke plek en in relatieve bloei. Dat beeld draagt The Kite Runner in de eerste akte met verve uit, beter dan de gemiddelde Hollywoodfilm over het Verre Oosten. Dit stelt tevreden: regisseur Marc Forster is er in ieder geval in geslaagd een enigszins genuanceerd beeld te scheppen van een land dat tamelijk ongrijpbaar blijft voor een ongeïnformeerde buitenstaander. Ook de universelere thema’s uit het origineel, de vriendschap tussen de rijkeluiszoon Amir en zijn bediende Hassan, zijn intact gebleven en er wordt goed geacteerd door twee jonge Afghanen.

Het verhaal overspant drie decennia en poogt zodoende een integraal beeld te scheppen van de onmogelijke situatie die Afghanistan is opgelegd. Waar de film wat dat betreft nog het meest in slaagt, is dat de ervaring van een migrant invoelbaar gemaakt wordt. De kleine Amir wordt uit het voor hem onveilige Afghanistan weggevoerd en groeit met zijn vader op in Amerika. Voordat vader Rahim voorgoed Afghanistan verlaat, stopt hij een handvol aarde in een hangertje om daarmee zijn roots geografisch te bepalen. De zaken liggen voor een inmiddels verwesterde Amir ingewikkelder, maar de film mist hier toch de nuance die het boek zo sterk maakt, namelijk: waarom laat je anderen bepalen wat je nationale identiteit is, terwijl je zelf niet eens zo zeer in het bestaan ervan gelooft?

Zoals gezegd, The Kite Runner vertelt in ieder geval een ontroerend verhaal en dat is doorgaans een zeer goede zaak. Toch begint dat in dit specifieke geval een beetje te wringen, zeker tegen het einde. Hier zien we Afghanistan van vandaag de dag: Kabul is een moordgat, de taliban voeren een schrikbewind uit en er lijkt niets meer over te zijn van de levenslust die slechts twintig jaar geleden nog mogelijk was. Om het cru te stellen: de vlieger gaat niet langer op. Zeer schokkende beelden van de uitvoering van de Islamwetten uit de Sharia (zoals het stenigen van een ontrouwe vrouw) schieten hun doel voorbij, want de precaire kwestie die aangehaald wordt verhoudt zich namelijk niet goed tegenover de plot over berouw en vriendschap.

The Kite Runner slaagt erin Hosseini’s verhaal mooi te registreren, maar dit is gelijk ook zijn achilleshiel. Waar het boek indrukwekkend balanceerde tussen enerzijds een betoog over de sociaal-politieke situatie in Afghanistan maar óók het belang van mooie verhalen onderstreepte, gaat de verfilming uiteindelijk gladstrijkend te werk. Soms is een goed verhaal simpelweg niet goed genoeg.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

dragonspirit

Avatar

Ik heb het genoegen gehad deze film te mogen zien in een speciale voorpremiere en moet zeggen dat ik het niet geheel met de recensie eens ben en al helemaal niet met het cijfer.

Dit is een schitterende ingetogen film die haarscherp is en je met een dubbel gevoel weet achter te laten. Aan de ene kant kun je een grinnik regelmatig niet onderdrukken als je ziet hoe de jongetjes spelen, en aan de andere kant wordt je dan weer keihard op de bittere realiteit gedrukt.

Ik moet hier wel bij zeggen dat ik het boek niet heb gelezen en dus vrijuit naar deze film kon kijken zonder dat ik deze hoefde te vergelijken met wat ik ooit eerder gelezen had. Soms is dat ongetwijfeld een voordeel, maar een 6 voor deze film, dat vind ik toch wel erg laag!

Maar goed, ieder zijn mening.. Smiley face

spacey

Avatar

Wanneer een film 3 sterren krijgt betekent dat niet automatisch het cijfer 6!

dragonspirit

Avatar

En wat betekend het dan wel spacey? Als een film maximaal 5 sterren kan krijgen, dan zou 5 sterren logisch gezien een 10 zijn..toch? ;)

Colonel_Kurz

Avatar

Nee, want het vijf sterren systeem is geen schoolcijfersysteem met 'voldoendes'.

spacey

Avatar

Colonel_Kurz "Nee, want het vijf sterren systeem is geen schoolcijfersysteem met 'voldoendes'."

Bud_Bud

Avatar

[quote=spacey][/quote]

dragonspirit

Avatar

Al noem je het een pizza zonder topping...het zal me feitelijk worst zijn...drie van vijf sterren vind ik persoonlijk wat laag...ik heb slechtere films meer sterren zien behalen...

Like I said...het is mijn mening...

dja

Avatar

Ik vond het een prachtige film. Het is gewoon een goede boekverfilming. weliswaar niets extra's maar moet dan altijd? Als het een goed boek betreft en is het mooi verfilmt dan is het toch automatisch een goede film. Kunst blijft Kunst! Enig minpunt in de film was de muziek. Die was op z'n smalst gezegt gewoon kut.

Wordt er toch een beetje naar van dat een film waarbij het einde van de wereld geassocieerd wordt met New York en het hoofd van het vrijheidsbeeld wat naar beneden valt 4,5 sterren krijgt en een prachtige film die men echt raakt maar 3?.... Ach ja het zijn niet mijn reviews

sasja

Avatar

Ik vond het een prachtige film! Ik vind dat de regisseur de essentie van het verhaal, de vriendschap, de emoties, de verschillende kijk op het leven door de verschillende maatschappelijke posities heel erg goed heeft neergezet. Ook is het voor iemand die niet veel weet over het land een eye opener. na alle krantenartikelen, journaalreportages is het soms niet te bevatten hoe het voor de afghanen zelf moet zijn om er te wonen. Ik heb in ieder geval meer inzicht en begrip gekregen in het land. Buiten dat vond ik het een aangrijpende, soms schokkende, maar ook mooie en ontroerende film.
Zelfs mijn puberdochter en haar vriendin waren onder de indruk van het verhaal. Bleven er over napraten, terwijl dit niet de film zou zijn waar ze zelf snel voor zouden kiezen.

Deze film had wat mij betreft zeker 4 sterren moeten krijgen!!!!

Roza

Avatar

Het boek heb ik in een adem uitgelezen. Ik wéét dat een verfilming altijd tegenvalt (een van de beste verfilmingen is ongetwijfeld The Shawshank Redemption van Stephen King, omdat het boek nauwkeurig wordt gevolgd) en daar stel ik me dan ook op in, maar deze film spande wel echt de kroon!

Dit had zó'n mooie film kunnen worden, haast à la The Color Purple, maar wat een tegenvaller!
De essentie van het boek wordt echt helemaal niet overgebracht.
Ik kon bijvoorbeeld totaal geen sympathie opbrengen voor de jonge Amir, terwijl je in het boek een veel beter beeld van zijn gevoelsleven krijgt.

Er zijn zoveel zaken weggelaten; dingen die mijns inziens wel van belang zijn voor het verhaal. Ok, de film had dan wel een uur langer geduurd, maar sinds wanneer is dat erg als er een goed verhaal wordt verteld?

Op zich is het natuurlijk een prima film, zeker als je het boek niet kent, of eigenlijk alleen als je het boek niet kent.
Deze film doet het luisterrijke verhaal van de schrijver totaal geen eer aan, maar dan ook echt niet.

Ik heb de indruk dat men zo snel mogelijk de film wilde afleveren (terwijl het boek nog zo populair is) en daarom het boek in vogelvlucht hebben weergegeven.

Zonde. Jammer!

benjamin

Avatar

Dat het boek de moeite is, staat helemaal niet buiten kijf. Lees één recensie van een kenner en je zult merken dat die er geen spaander van heel laat. En ze hebben gelijk, dit is een vreselijk overschat boek.

The Kite Runner

acties