Recensie

The Jungle Book (2016)

Indrukwekkende remake die met alle respect het origineel verbetert en ondanks alle technische foefjes een hartverwarmend verhaal uitdraagt met sterke personages.

door Martijn Hamerling om 00:47 in RECENSIES
The Jungle Book poster
Regie: Jon Favreau | Cast: Neel Sethi (Mowgli), Bill Murray (Baloo), Ben Kingsley (Bagheera), Idris Elba (Shere Khan), Lupita Nyong’o (Raksha), Scarlett Johansson (Kaa), Giancarlo Esposito (Akela), Christopher Walken (King Louie) | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2016.

Disney zet de laatste jaren niet alleen heftig in op aangekochte boxofficekanonnen zoals Marvel en Star Wars, er is ook een soort creatieve renaissance bij de huismerken gaande. Sinds Disney Animation een inhaalslag maakte met Frozen en Kenneth Branagh met Cinderella een klassieker nieuw leven inblies, is de Disney-sprookjesmachine echt op stoom gekomen. Jon Favreau gelooft erin dat ook animatieklassiekers zoals het bijna vijftig jaar oude The Jungle Book kunnen profiteren van moderne filmtechnieken. Hij regisseert een van de meest technologisch geavanceerde remakes van het jaar.

Een van de heikele punten van de latere trailers was dat de stemmen toch wel erg menselijk klonken. Zonder toegevoegde effecten om meer dierlijk te klinken, lijkt dat wat te botsen met de bijna fotorealistische animatie. Dat gevoel houdt aan in de eerste minuten, maar het verdwijnt zodra Favreaus insteek duidelijk wordt. In tegenstelling tot de Disneyklassieker, waar dieren gekoppeld werden aan menselijke stereotypes, laat de moderne versie alles duidelijk zien vanuit een veel realistischer dierenperspectief.

Olifanten worden hier als machtige wezens gezien en alle dieren hebben hun natuurlijke trekjes behouden en reageren vanuit hun dierlijke instinct. Vuur, gereedschap en mensen worden als compleet onnatuurlijk gezien, wat Shere Khan ertoe beweegt om Mowgli op te jagen. Dankzij dat dierlijke wereldbeeld en de manier waarop Kaa, Shere Khan of King Louie reageren op menselijkheid, zie je hen niet meer als dieren die kunnen praten, maar als personages met een compleet andere belevingswereld.

Wat de film ontzettend siert is de volwassen toon. Een enkel sentimenteel moment daargelaten is de film weinig prekerig. De mooiste momenten zijn die waarop Baloo en Bagheera als twee bezorgde stiefouders – met compleet verschillende ideologieën – botsen over hetgeen Mowgli moet doen om te overleven. Geen van beide denkbeelden wordt duidelijk naar voren geschoven als het juiste, waarmee de film meer dan zijn voorgangers een grijs wereldbeeld schetst. Dat komt ook terug in de vele personages die Mowgli proberen te beïnvloeden op zijn epische jungletrip van zelfontplooiing.

De cast is ijzersterk: Scarlett Johansson en Christopher Walken bieden ontzettend leuke bijrollen die extra indruk zullen maken in een flinke bioscoop. Ben Kingsley past ook goed in zijn vertolking van Bagheera maar de beste rollen zijn zonder twijfel weggelegd voor Idris Elba en Bill Murray. De tijger Shere Khan maakt niet alleen indruk in zijn kalme en arrogante manier van dreigen, maar zijn motivatie en temperament zijn ook geheel begrijpelijk. Bill Murray is zijn exacte tegenpool als de schooierige knuffelbeer die veel nobeler is en brengt naast een flinke dosis humor ook een heel andere levensstijl met zich mee. Beiden trekken aan de toon van de film en laten deze mooi schommelen tussen het gevaar en de pracht van de natuur.

Tussen hen in staat Neel Sethi als de immer optimistische Mowgli. Hij biedt als kindacteur niet per se diepgaand acteerwerk, maar komt wel bijzonder authentiek en kinderlijk over in zijn enthousiasme. Hij heeft nimmer last van het greenscreeneffect mede dankzij het gebruik van poppen op de set. Over het algemeen is zijn integratie met de omgeving zo geweldig uitgewerkt dat je je best moet doen om te zien dat de hele film is opgenomen in een studio. De prachtige beelden komen nooit statisch over en lijken op locatie geschoten te zijn. Dat is een technische prestatie die niet onderschat moet worden.

In zekere zin is The Jungle Book een ideale remake. Het respect voor het eerdere materiaal druipt ervan af met identieke beelden zoals het letterlijke jungle boek waarmee de animatieklassieker opende, maar er zijn ook elementen uit de originele teksten van Rudyard Kipling zoals zijn 'wetten van de jungle'. De kern van de film en alle iconische personages zijn intact gebleven, nochtans is er behoorlijk wat vernieuwing dankzij een complexer thema, subtiele veranderingen in de uitingen van Baloo, Shere Khan en King Louie en neemt het einde een andere wending.

Het is niet de theatrale musicalfilm van vroeger, maar het is zeker geen overbodig grauwe live-actionreboot. Drie muzikale pareltjes blijven bovendien behouden in een iets subtielere vorm. Het allerbelangrijkst is die zeldzaam magische toon die Jon Favreau heeft weten te vangen: hartverwarmend en luchtig, maar ook serieus en soms net even te eng voor jonge kinderen. Het komt dicht in de buurt van de balans die The Lion King vond. Als dit de toon zet voor de komende animatieremakes van Disney dan zien wij een gouden tijd tegemoet. Dit avontuur van Mowgli is namelijk nog beter dan het origineel.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

kidcassidy

Avatar

Goed geschreven recensie. De film laat inderdaad de bekende beelden weer herleven en doet dat op een geweldige manier. Ook ik vond Bill Murray het erg goed doen. Uiteindelijk zou ik de film 4 sterren geven. Mijn gevoel ligt dus een halve ster lager. In ieder geval een aanrader voor een heel breed publiek!

Muufley

Avatar

kidcassidy "Goed geschreven recensie."


Hear hear :Y

rendejo

Avatar

In de recensie wordt geen aandacht besteed aan 3D. Is het echt van toegevoegde waarde in deze film?

benjamin

Avatar

rendejo "In de recensie wordt geen aandacht besteed aan 3D. Is het echt van toegevoegde waarde in deze film?"
Wordt vooral gebruikt om diepte toe te voegen aan de beelden van de jungle: als je van dat gebruik van 3D kunt genieten zal het helpen, maar is volgens mij geen must.

McGraig

Avatar

rendejo "In de recensie wordt geen aandacht besteed aan 3D. Is het echt van toegevoegde waarde in deze film?"


Vroeg ik me ook al af. In veel Amerikaanse recensies wordt (zelfs door 3D haters) opgemerkt dat de 3d hier echt iets speciaals toevoegt zoals bij Avatar en Gravity. Ik heb het idee dat Nederlandse recensenten de 2d versie voorgeschoteld gekregen hebben. In dit geval dus maar naar de 3d versie.

Yor=

Avatar

kidcassidy "Goed geschreven recensie. "


Inderdaad. Zelfs op NU.nl wordt deze aangehaald: http://www.nu.nl/film/4246713/recensieoverzicht-jungle-book-combinatie-geschiedenis-en-moderne-magie.html

Ik ben nieuwsgierig geworden. Was voorheen niet zo gecharmeerd van de eerdere trailers die ik zag...

fakfilm

Avatar

Gisteren deze film gezien. Uiteraard wel in 3D. Wat mij in eerste instantie opviel was het beeldformaat. Vond het wel jammer dat deze film niet in grootbeeld word vertoond. Ik kreeg nu bij de 3D vertoning het zelfde gevoel als bij 3D kijken op een TV. Kijkdoos idee. (Daarom kijk ik nooit 3D op een TV. Ik vond ook het beeld vooral bij de snelle passages wat onrustig. (Kan aan de bioscoop liggen was in de Kinepolis Dordrecht.) Op super grootbeeld zou de film mij waarschijnlijk nog meer hebben aangesproken. Dan had je er toch nog wat meer ingezeten. Zoals je dat effect wel kent van de Hobbit e.d. Zat ik in het begin nog wat technisch te kijken (Wat ik overigens altijd doe. Is ook een hobby van me..Smiley face) naarmate het verhaal vorderde nam het verhaal me steeds meer in beslag. Meegezogen in de film. En als zodanig vond ik het een heerlijke film met prachtige effecten die eigenlijk nergens onnatuurlijk werden. Dieren leuk en zo knap gedaan om zelfs de stemming waarin deze dieren verkeren zo prachtig in gelaatsuitdrukkingen worden weergegeven. Zeer knap gedaan. Ook geen langdradig uitgemolken scenes en voor je het wist waren de 105 minuten voorbij. Afgezien van mijn technische opmerkingen vind ik het wel een echte aanrader. Heerlijke film voor een middag- of avondje amusement. Wordt niet vaak over gesproken, nooit denk ik, maar in dit geval vond ik zelfs de aftiteling leuk gedaan.

Ereptile

Avatar

Vandaag de film gezien, en het was alles wat ik er van gehoopt had en meer! :W

Allereerst ziet de film er echt geweldig uit! Visueel vind ik het een parel. En dat de dieren praten is absoluut niet storend geweest. Ik ben het ook eens met de recensie dat de dieren duidelijk hun natuurlijke trekjes hebben behouden, en op een dierlijke manier hun emoties wisten te tonen. En ook hoe zeKaa's hypnose realistisch hebben weten neer te zetten Dat maakte het allemaal net wat realistischer. Net als de geluiden die de dieren maakten Smiley face

De acteurs (ook de acteur van Mowgli) vond ik goed gecast! De stemmen kloppen gewoon bij de dieren. En hoe Shere Khan werd neergezet vond ik gewoon super...

De muziek... Nostalgisch. Vanaf het eerste moment dat de film opende (met de zelfde muziek als de Disney animatie film), tot aan de credits nam het me echt mee de wereld in Smiley face

Het verhaal vond ik ook erg goed. Het week hier en daar af van de Disney animatie versie, wat voor mij vernieuwend werkte. Maar dat ze ook elementen uit het boek hebben gemaakt maakt het een sterke combinatie! Er zitten krachtige scenes tussen die bij mij de gevoelige snaar raakte, en ook humoristische kanten in deze film die het vermakelijk maakte.

Deze film is echt een aanrader! :D :W

Hogader

Avatar

fakfilm "Gisteren deze film gezien. Uiteraard wel in 3D. Wat mij in eerste instantie opviel was het beeldformaat. Vond het wel jammer dat deze film niet in grootbeeld word vertoond. Ik kreeg nu bij de 3D vertoning het zelfde gevoel als bij 3D kijken op een TV. Kijkdoos idee. "


Ik denk dat dit een bioscoop dingetje is geweest, want daar had ik gister in de IMAX zaal van Eindhoven dus totaal geen last van.

Wat betreft de film sluit ik me aan bij de bovenstaande (en de recensie). Het was een lust voor het oog!

fakfilm

Avatar

Dank voor de reactie Hogader. Moet ik toch nog een keer naar een andere zaal. :y

tk1989

Avatar

Ben iets minder positief dan de recensie. Zeker een knap gemaakt film, en al een heel stuk beter dan het zielloze "Gravity" waar Favreau zijn overtuiging vandaan haalde deze film te maken, maar de mimiek van de dieren ten opzichte van de te vlak ingesproken stemmen vormde voor mij een punt waar ik juist niet doorheen kwam. Ben Kingsley spreekt alles veel te vlak, en hetzelfde gaat in mijn optiek op voor Lupita Nyong'o en Idris Elba. Scarlett Johansson deed dat ook, maar dat versterkte in dat geval de kracht van de scene, welke voor mij gelijk het hoogtepunt van de film was.

Overigens was ik zeer verheugd dat er weinig gezongen werd in de film, want dat zou de toon van de film erg verstoren. Hoewel het lied van King Louis van mij echt niet gehoeven had. Ik begrijp de iconische historie van het lied, maar het paste totaal niet in deze versie.

Deze punten maakte dat dit gewoon geen film is die past mij mijn filmsmaak. De kwaliteit & het vakmanschap druipt namelijk van het scherm en dat is toch zeker ook wat waard. Maar ik denk zelf de volgende keer nog eens na voordat ik naar een Live-Action "Disneysprookje" ga.

DigitalHeekie

Avatar

Wow, prachtig !!
wat een mooie verfilming en alles is echt met zorg verwerkt
de voice actors zijn echt allemaal stuk voor stuk onwijs goed.
passen perfect bij het karakter wat ze zijn.
en qua verhaal is het echt continu boeiend en spannend en onwijs leuk om te volgen !
heerlijke film !, qua cijfer zou ik uitkomen rond de 8,5 Smiley face
aanrader, vooral voor imax schermen !

Mr. Hulot

Avatar

"Drie muzikale pareltjes blijven bovendien behouden in een iets subtielere vorm." ??????

Als er iets echt fout is in deze film, is het de muziek. Nou was de originele soundtrack ook een klassieker, en moeilijk te overtreffen. Maar de vertolkingen in deze film zijn zeer ver onder de maat, en halen het geheel lelijk onderuit. Het minst slecht is het lied van Kaa, maar dat zit helemaal aan het eind van de aftiteling. Voor het overige is het weer de zelfde bombastische orkestmuziek die je in elke Disneyfilm te horen krijgt, waar hij ook over gaat. En daarin onderscheidde het origineel zich nu juist positief. Voor mij mist ook de animatie de magie van het origineel - hoe knap het ook gedaan is, ik had regelmatig het gevoel naar André van Duijn's Animal Crackers te zitten kijken. Te veel lof hier, over deze prestigieuze maar oncreatieve remake.

The Jungle Book

acties