Recensie

Independence Day: Resurgence (2016)

Voor vervolgen geldt dat ze groter en beter dan hun voorganger moeten zijn. Groter dan zijn voorganger is dit vervolg op Independence Day in ieder geval wel.

door Bart Snoek om 20:08 in RECENSIES
Independence Day: Resurgence poster
Regie: Roland Emmerich | Cast: Liam Hemsworth (Jake Morrison), Jeff Goldblum (David Levinson), Bill Pullman (president Whitmore), Judd Hirsch (Julius Levinson), Vivica A. Fox (Jasmine Dubrow-Hiller), Brent Spiner (Brakish Okun), Charlotte Gainsbourgh (Catherine Marceaux), Jessie Usher (Dylan Hiller), Maika Monroe (Patricia Whitmore), Sela Ward (president Lanford), e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2016

Roland Emmerich maakt graag dingen kapot. Na films als Godzilla en The Day After Tomorrow staat zijn naam praktisch gelijk aan in puin gelegde wereldsteden. Wat dat betreft is 2012, waarin de hele planeet het moest ontgelden, de kroon op zijn werk. Maar zijn bekendste werk is misschien wel Independence Day uit 1996. Een combinatie van jaren vijftig sciencefiction en de rampenfilms van de jaren zeventig, gemoderniseerd met de laatste effecten, werd de film een wereldwijd succes. Een vervolg liet lang op zich wachten, maar twintig jaar later is er dan eindelijk dit tweede deel. En opnieuw zijn de hoofdsteden van de wereld niet veilig.

Twee decennia na onze overwinning op de buitenaardse wezens ziet de wereld er heel anders uit. De mensheid heeft zich verenigd, en maakt gebruikt van de buitenaardse technologieën om onze wereld weer op te bouwen. Uiteraard is deze vrede niet van lange duur. Uitgerekend tijdens de viering van het twintigjarig jubileum van de bevrijding dient een nieuwe dreiging zich aan.

Emmerich verspilt geen tijd om ter zake te komen. In rap tempo brengt hij ons weer bij met oude bekenden, en introduceert een aantal nieuwe gezichten. Grote afwezige is natuurlijk Will Smith. Al bij de aankondiging van dit vervolg was zijn deelname onzeker, en Smith twijfelde zo lang dat er met twee versies van het script werd gewerkt: één met Will, en één zonder. Hij wordt gemist, want het ontbreekt Resurgence aan een sympathieke hoofdpersoon. De jonge cast doet zijn best, maar Liam Hemsworth heeft helaas niet het charisma van Smith. Met meer aandacht voor de bijfiguren uit het eerste deel is het sowieso al druk op het scherm, waardoor uiteindelijk geen van de personages voldoende aandacht krijgt.

Na deze introductie schakelt Emmerich al snel door naar de hoogste versnelling. Het is dan vernietiging wat de klok slaat, maar echt indruk maakt het niet. Een moment als de ontploffing van het Witte Huis – op zichzelf al iconisch genoeg voor de filmposter – heeft dit vervolg eigenlijk niet. Het was een moment waar naartoe gewerkt werd vanaf het moment dat de kollossale ruimteschepen in de lucht verschenen, en dat zolang mogelijk werd uitgesteld. Dergelijke opbouw ontbreekt in dit vervolg volledig. Toegegeven, zulk spektakel was twintig jaar geleden een stuk indrukwekkender. Tegenwoordig kijkt de gemiddelde actiefilm niet op een monument meer of minder. Maar zelfs als een hele stad van de grond getrokken wordt om aan de andere kant van de wereld op een andere te vallen, maakt dat nauwelijks indruk.

De ongeschreven regel voor vervolgen is dat ze groter en beter dan hun voorganger horen te zijn. Emmerich volgt het eerste deel van die regel tot de letter. Van de ruimteschepen tot de buitenaardse wezens zelf: alles in dit vervolg is groter. Beter is het helaas niet. Van het verhaal en de personages hoef je bij dit soort films niet veel te verlangen, en beiden zijn dan ook onderontwikkeld. Maar vooral het spektakel valt tegen. De actie is meer van hetzelfde. Niet alleen in vergelijking met het eerste deel, want Resurgence weet zich ook nauwelijks te onderscheiden van zijn genregenoten. Van Emmerich zou je op dat vlak toch meer verwachten. Meer gaan we in ieder geval krijgen, want het einde hint al naar een derde deel. Dat belooft een stuk interessanter te worden dan dit weinig geïnspireerde vervolg.

33 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Moviemagic

Avatar

Het enige voordeel aan deze recensie is dat ik met een lagere verwachting de bioscoop in ga. Helaas is dit niet de enige recensie die de film minder vind.

YOLO

Avatar

Minder dan BvS kan het niet meer worden toch. Als deze slechter is, dan zal BvS zelfs hier op FT prijzen als de betere blockbuster. Of ik moet de hoop op Ghostbusters. :E

lekkergenieten

Avatar

Op IMDB krijgt de film een 7/10 momenteel

Steve-O

Avatar

En dan vraag je je af (@yolo) waarom je eens de term DC-hater naar je hoofd geslingerd kreeg lol

Hoe dan ook, mijn enthousiasme voor deze film staat op een laag pitje. Ik denk dat ik deze oversla in de bioscoop, de blu-ray moet maar volstaan ;)

geertvdheide

Avatar

Moviemagic "Het enige voordeel aan deze recensie is dat ik met een lagere verwachting de bioscoop in ga. Helaas is dit niet de enige recensie die de film minder vind."

Wat waren je verwachtingen dan? Dit kon toch nooit iets anders worden dan een simpel, grootschalig CGI-spektakel? Zo was de marketing, zo was de voorganger, en zo is deze film ook. Al dit soort films zijn zwak op het gebied van verhaal, karakters en originaliteit, dus zo ook deze. Allemaal geheel volgens verwachting.

Ik ga 'm thuis wel 's kijken voor de gein, dan is ie misschien net de moeite waard.

Frietgezicht

Avatar

Meer gaan we in ieder geval krijgen, want het einde hint al naar een derde deel. Dat belooft een stuk interessanter te worden dan dit weinig geïnspireerde vervolg.

Hmmm deel 3 interessanter? Film niet gezien maar dat moet dan wijzen op iets totaal anders dus ik een gok iets in de richting van iemand die zegt dat ze nu naar hun planeet gaan om daar ff wat ass te kicken.

Muufley

Avatar

lekkergenieten "Op IMDB krijgt de film een 7/10 momenteel"


Wat geen goed nieuws is, in 90% van de gevallen start een film altijd hoger op IMDB om dan vervolgens gestaag te zakken. 7 is in ieder geval niet zo super om te starten.

YOLO

Avatar

Steve-O "En dan vraag je je af (@yolo) waarom je eens de term DC-hater naar je hoofd geslingerd kreeg lol"
Ja waarom eigenlijk. :P Is het hier verboden dat ik BvS niet zo een geweldige film vind. Maak ik het nog bonter als ik zeg dat ik MoS beter vind dan BvS. Nou dan mag ik wel oppassen als ik niet zo blij bent met Ghostbusters 2016, want dan ik ben ook een vrouwenhater geworden. :+
Blij dat ik een eigen mening heb T+)

nietselam

Avatar

Als de film qua opbrengsten tegenvalt dan vinden ze vast wel een manier om will smith er weer bij te krijgen voor deel 3, let maar op.

Goov25

Avatar

YOLO "Ja waarom eigenlijk. :P Is het hier verboden dat ik BvS niet zo een geweldige film vind. Maak ik het nog bonter als ik zeg dat ik MoS beter vind dan BvS. Nou dan mag ik wel oppassen als ik niet zo blij bent met Ghostbusters 2016, want dan ik ben ook een vrouwenhater geworden. :+
Blij dat ik een eigen mening heb T+)"

Haha ga je de discussie nou hier weer starten? :D :N

geertvdheide "Ik ga 'm thuis wel 's kijken voor de gein, dan is ie misschien net de moeite waard."

Ik denk bij zo'n film dan juist "Ik ga 'm in de bios wel kijken, dan is ie misschien net de moeite waard." Smiley face Door het grote scherm en het betere geluid komt een rampenfilm veel beter tot uiting dan thuis; op dvd hoef ik 'm dan waarschijnlijk niet.

robinbeckers

Avatar

Even totaal iets anders als over de film zelf..

Mijn vrouw en ik gaan als we naar de bioscoop gaan naar Pathe Eindhoven en pakken altijd enkel IMAX films. Wij zijn hier dik tevreden over en vinden dat geweldig qua beeld en geluid.

Nu is het volgende:
Ik heb een Nationale Bioscoop bon gekregen. Deze is niet inwisselbaar bij Pathe. Bij VUE in Eindhoven niet online inwisselbaar maar kan wel bij kopen tickets (nadat je telefonisch gereserveerd hebt) inleveren. Nu is het zo dat ik toch eens van die bon af moet.. ik heb eens even goed gelezen wat VUE (Dolby Cinema/Atmos) is en wat het aanbied. Ik lees er goeie dingen over en zowel beeld als geluid moet geweldig zijn, wel kleiner beeld t.o.v. IMAX meen ik. Maar verder kan ik niet echt verschil ertussen uit halen. Enkel nog dat er tussendoor eten/drinken kan worden besteld (waar ik overigens geen gebruik van wil maken, hoop ook dat daar geen pauze dan is?).

Nu vraag ik me af of ik er goed aan doe om deze film bij VUE te gaan bekijken i.p.v. bij IMAX. Natuurlijk smaken verschillen en mensen kunnen zeggen pak je beide 'versies' toch!? Maar als we dat eens weglaten en ik enkel de mening hoor van personen waarom ik beter voor IMAX of Dolby Cinema zou moeten gaan.. ik wil eens echt weten of mensen het verschil goed kunnen uitleggen en juist zo'n 'grote' film juist op het een maar niet op het ander moet worden bekeken, dat wil ik graag weten.

Rolo2013

Avatar

Sowieso is deze recensie van alle recensies die je op het net kan vinden degene die het minst objectief is en het beste gewoon niet kan lezen!!

Rolo2013

Avatar

robinbeckers "Even totaal iets anders als over de film zelf..

Mijn vrouw en ik gaan als we naar de bioscoop gaan naar Pathe Eindhoven en pakken altijd enkel IMAX films. Wij zijn hier dik tevreden over en vinden dat geweldig qua beeld en geluid.

Nu is het volgende:
Ik heb een Nationale Bioscoop bon gekregen. Deze is niet inwisselbaar bij Pathe. Bij VUE in Eindhoven niet online inwisselbaar maar kan wel bij kopen tickets (nadat je telefonisch gereserveerd hebt) inleveren. Nu is het zo dat ik toch eens van die bon af moet.. ik heb eens even goed gelezen wat VUE (Dolby Cinema/Atmos) is en wat het aanbied. Ik lees er goeie dingen over en zowel beeld als geluid moet geweldig zijn, wel kleiner beeld t.o.v. IMAX meen ik. Maar verder kan ik niet echt verschil ertussen uit halen. Enkel nog dat er tussendoor eten/drinken kan worden besteld (waar ik overigens geen gebruik van wil maken, hoop ook dat daar geen pauze dan is?).

Nu vraag ik me af of ik er goed aan doe om deze film bij VUE te gaan bekijken i.p.v. bij IMAX. Natuurlijk smaken verschillen en mensen kunnen zeggen pak je beide 'versies' toch!? Maar als we dat eens weglaten en ik enkel de mening hoor van personen waarom ik beter voor IMAX of Dolby Cinema zou moeten gaan.. ik wil eens echt weten of mensen het verschil goed kunnen uitleggen en juist zo'n 'grote' film juist op het een maar niet op het ander moet worden bekeken, dat wil ik graag weten."Hallo Robin,
zowel bij een IMAX zaal van de Pathe als de Dolby Cinema zaal van VUE is er geen pauze (bij Pathe nooit en bij VUE bij films langer dan 2 uur dacht ik met uitzondering van de Dolby Cinema zaal).

Het scherm is ook niet echt veel kleiner dan IMAX, meer te maken met de plek waar je zit.

Zonder alle verschillen langs elkaar te leggen kan ik je het kort aangeven:
Dolby Cinema zaal is zwart, vloer, stoelen, plafon en er brand geen enkele trapverlichting, geen lampen in de gang wat naar binnen schijnt als iemand naar de WC gaat en zelfs de noodverlichting is uit.

Door dat ze gebruik maken van Laserprojectors is het beeld scherper en de kleuren helderder.

Verder heb je letterlijk speakers overal om je heen, zelfs boven je en zie je ze niet wat dan ook de vraag, waar komt het vandaan ten goede komt.

Als je dus een film kijkt in een Dolby Cinema zaal heb je (zonder andere zalen te min te doen) het beste beeld, het beste geluid en de beste beleving.

Kortom: de Dolby Cinema zaal is 's werelds beste bioscoopzaal T+)

YOLO

Avatar

Goov25 "Haha ga je de discussie nou hier weer starten?"

Welke discussie?
Ik voer zoveel discussies hiero, niet meer bij te houden. ;)
Ohh Batman v Superman. Tja ik kan het nog niet over Independence Day: Resurgence hebben hé. Ik heb die film nog niet gezien en Ghostbusters is ook nog niet uit. :( En iedere keer Deadpool de hemel in prijzen wordt ook zo saai. :+

robinbeckers "Nu vraag ik me af of ik er goed aan doe om deze film bij VUE te gaan bekijken i.p.v. bij IMAX. Natuurlijk smaken verschillen en mensen kunnen zeggen pak je beide 'versies' toch!? Maar als we dat eens weglaten en ik enkel de mening hoor van personen waarom ik beter voor IMAX of Dolby Cinema zou moeten gaan.. ik wil eens echt weten of mensen het verschil goed kunnen uitleggen en juist zo'n 'grote' film juist op het een maar niet op het ander moet worden bekeken, dat wil ik graag weten."


Dolby Cinema natuurlijk. T+)

Goov25 "Haha ga je de discussie nou hier weer starten?"

Ja, ik mag toch wel over Dolby Cinema hebben toch.

Angelater

Avatar

Frietgezicht "Hmmm deel 3 interessanter? Film niet gezien maar dat moet dan wijzen op iets totaal anders dus ik een gok iets in de richting van iemand die zegt dat ze nu naar hun planeet gaan om daar ff wat ass te kicken."

Ja, of ze doden de koningin in dit deel, en krijgen te maken met een ander, nieuw ras in deel 3. Aan zoiets zat ik te denken, ik gok maar hoor. Ga er waarschijnlijk morgen heen.

Frietgezicht

Avatar

Angelater "Ja, of ze doden de koningin in dit deel, en krijgen te maken met een ander, nieuw ras in deel 3. Aan zoiets zat ik te denken, ik gok maar hoor. Ga er waarschijnlijk morgen heen."


De klachten van de recensent lijken te gaan over dat het meer van hetzelfde is alleen grootser. En dat we niet meer opkijken van een verwoest monument meer of minder omdat we het vaak gezien hebben.
Een nieuw ras zou dan hetzelfde brengen in deel 3.

Is het trouwens hetzelfde ras als in deel 1 dan?Wist ik niet want in de trailer heb ik de aliens nog niet echt gezien.

Chrischzz

Avatar

Frietgezicht "De klachten van de recensent lijken te gaan over dat het meer van hetzelfde is alleen grootser. En dat we niet meer opkijken van een verwoest monument meer of minder omdat we het vaak gezien hebben.
Een nieuw ras zou dan hetzelfde brengen in deel 3."Gaat iemand ook nog bijhouden, welke landmarks er in deze film voor de 2e keer gesloopt worden? Ben benieuwd welke Emmerich "perongeluk" weer laat opblazen.

Edit: Lijstje met steden Weet niet waar deze lijst op gebaseerd is, staat verders geen details bij..


Daarnaast vraag ik me af wat van een 3e deel te kunnen verwachten. Ik neem aan dat zo'n beetje alles weer stuk is na dit deel. Als ze in een 3e deel juist de tegen aanval gaan doen, dan doet eigenlijk weer een beetje afbreuk in de franchise. Dat past er niet in, vind ik.

De eerste ID4 was gewoon wreed omdat het 1 van de eerste films was waarbij met goede effecten (voor die tijd) de halve wereld werd gesloopt. Dat is inmiddels in veel films al (beter) gedaan en nu dus ook door deel 2, zonder iets toe te voegen. Lijkt me verstandiger om dit te laten zoals het is..


Misschien heb ik het mis, want ik heb de film natuurlijk nog niet gezien..

Xenolicker

Avatar

Goeie trailer van gezien!

ferryb86

Avatar

Ben er gisteravond heen geweest en het is een zalige rampenfilm!

adofmirosch

Avatar

YOLO "Nou dan mag ik wel oppassen als ik niet zo blij bent met Ghostbusters 2016, want dan ik ben ook een vrouwenhater geworden. :+"


En als ik zeg dat ik days of the future past een flut film vind.
Maakt mij dat dan ook een KLEUKER HATER!!!

schrader

Avatar

ferryb86 "ben er gisteravond heen geweest en het is een zalige rampenfilm!"


Dat wou ik nou horen! :E

eltorro

Avatar

Raar ik vond Jeff Goldblum altijd meer de hoofdrolspeler, ik kan me niet voorstellen dat ik in deze film Will Smith ga missen.

UniMatriX

Avatar

Ik had verwacht dat Jeff Goldblum nu de volledige hoofdrol op zich zou nemen met de afwezigheid van Smith.
Goldblum is een geweldige acteur en nu de grootste naam in deze film.
Maargoed, de verrassing van de aliens en de aanval op aarde is er natuurlijk af. Dat is al in de 1e film 20 jaar geleden gebeurd.

Waar ik op hoop is dat Resurgence de boel een beetje verder uitwerkt, niet qua karakters (natuurlijk wel wenselijk) maar qua aliens en background.
In de 1e film weet je vrij weinig van ze. Waar komen ze vandaan, technologie etc etc.
Hoop dat dat in deze film wat uitgewerkt gaat worden.
Het ontwerp van dit ras Aliens is erg goed.
De operatie scene uit de 1e film staat nog altijd op mijn netvlies.
Ook hoe meedogenloos dit ras aliens is is behoorlijk bruut: Wij willen jullie planeet dus de mensheid moet dood.

Kortom: bier, popcorn en een beetje nostalgie.
Damn alweer 20 jaar geleden.....

Xenolicker

Avatar

Goed om horen Ferryb86, voor hetzelfde geld was het een rampzalige film geweest!

Ed Crane

Avatar

YOLO "Ja waarom eigenlijk. :P Is het hier verboden dat ik BvS niet zo een geweldige film vind. Maak ik het nog bonter als ik zeg dat ik MoS beter vind dan BvS. Nou dan mag ik wel oppassen als ik niet zo blij bent met Ghostbusters 2016, want dan ik ben ook een vrouwenhater geworden. :+
Blij dat ik een eigen mening heb T+)"


Nee hoor, ik vond Man Of Steel ook een betere film T+)

Chris23

Avatar

Deel 1 was leuk door alle verwoestingen.
Aangezien een deel 2 inderdaad meestal groter en meer is verwachtte ik meer en langere verwoesting scenes, maar helaas.
De verwoesting scene de er in zit is een lust voor het oog, maar die duurt 5 minuten en dan was het dat.
Wat dat betreft viel ie dus best tegen.

Vond `t ook vreemd dat het grote schip eerst z`n eigen zwaartekracht had (wat op zich awesome is natuurlijk) en daarna ineens niet meer. (en nog veel meer klopte r natuurlijk niet , maar ik kom er ff nie op nu)
En...in de white house hing een enorm schilderij van de Fresh Prince, maar nergens ook maar een tekening van Randy Quaid, die in deel 1 zn leven opofferde om de hele mensheid te redden.(Maar goed, dat was een rare alcoholist he, en rare mensen moeten in Amerikaanse films altijd hun leven opofferen voor de mooie normale amerikanen.
En dan hoor je er niemand meer over. (laatst Bingbong nog.))
Verder gewoon een leuke domme summerblockbuster; heb me er meer vermaakt dan met bvs iig.
Ik ben overigens totaal geen liefhebber van kleurenfilters of paletten in films.
ik weet nu al hoe de titel in Honest Trailers gaat worden : ¨Independence day , The Blue Version.¨ :E

En Spoiler : Bill Pullmans speech was zwaar triest.

Chris23

Avatar

Ps, over ¨rare mensen moeten in Amerikaanse films altijd hun leven opofferen voor de mooie normale amerikanen¨ gesproken : Deze keer was Bill Pullman aan de beurt; toen hij zich als vrijwilliger opgaf zei niemand ook maar iets van ¨nee Bill, niet doen¨, zelfs zn eigen dochter stribbelde maar 1 seconde tegen. Hij lichte zijn beslissing zelfs toe met iets in de trant van ¨Ik ben de juiste man hiervoor omdat ik raar ben¨, brrrrr; heel griezelig vind ik het, dat dat normaal schijnt te zijn.

Annefleur

Avatar

Jeetje, wat een slechte film was dat. Het leek of alles snel snel moest in het begin.. en een paar mensen moesten eerst even weggewerkt worden. De acteerprestaties vond ik ook zeer onder de maat. Tijdens het kijken miste ik echt deel 1. Aan de andere kant wel fijn dat dit deel zo slecht is, hierdoor staat ie in mijn ogen echt los van deel 1 en kan ik dat deel dus ook echt los zien van dit deel. Dit is in mijn ogen echt een goedkope actie om geld in het laatje te brengen. Zonde!

Ed Crane

Avatar

Chris23 "Ps, over ¨rare mensen moeten in Amerikaanse films altijd hun leven opofferen voor de mooie normale amerikanen¨ gesproken : Deze keer was Bill Pullman aan de beurt; toen hij zich als vrijwilliger opgaf zei niemand ook maar iets van ¨nee Bill, niet doen¨, zelfs zn eigen dochter stribbelde maar 1 seconde tegen. Hij lichte zijn beslissing zelfs toe met iets in de trant van ¨Ik ben de juiste man hiervoor omdat ik raar ben¨, brrrrr; heel griezelig vind ik het, dat dat normaal schijnt te zijn."


Yep, dat is Amerika/ zijn Hollywood-films voor je. Het land van de vrijheid, waar je vrij bent te zijn wie je bent... zo lang je maar niet afwijkt van de opgelde standaard. Smiley face

Blargon7

Avatar

Ik ben gister gegaan. Mede door de matige reviews waren m’n verwachtingen niet zo hoog, wat het een betere film maakte dan verwacht Smiley face

Als je de vorige film vermakelijk vond, vind je deze ook wel te pruimen hoor. Voor mij verveelde hij geen moment. En het verhaal, dat is eigenlijk niet slechter als de vorige (wat nou ook niet echt een heel inspirerend verhaal heeft) Lekkere actie. Barstensvol met te-toevallige bijeenkomsten en ongeloofwaardige gebeurtenissen, maar ach, dat maakt het ook wel weer leuk. Niet teveel over nadenken.

Independence Day: Resurgence

acties